За живота в красивото, но опустяващо село Средогрив

Автор:
Снимка: Радио Видин
Нашето пролетно посещение в рубриката "Добро утро, кмете!", в която се опитваме да сме най-близо до хората, е в малкото планинско село Средогрив, община Чупрене. В него живеят малко повече от стотина души, предимно в третата възраст. Разговорът ни с неколцината местни жители, които срещаме на площада, се върти около нелекото битие на възрастните хора, ниските пенсии и болежките от старините. Анкетираните са на възраст около 80 години. За тези, които са с няколко години по-малко, казват, че са млади и още могат да работят и да са полезни на себе си и децата си. И макар че проявяват чувство за хумор, признават, че нещата на вървят на добре в Северозапада. За пример дават здравеопазването и възрастта на един от лекарите в белоградчишката болница, който на 83-годишна възраст лекува пациенти.

"Обещават работа за младите, нищо не дадоха. А пенсиите, да не говорим, за тия 250 лева, и великденските 40 лева. Те си гласуваха големите пари за тях, а на нас пенсионерите ни подхвърлиха 40 лева да ни замажат очите. Нищо не става и от това нашето здравеопазване, може ли лекар да те преглежда и лекува на 83 години"
, оплакаха се местните.

Разговорът с хората от Средогрив продължава с размисли за живота в красивото, но опустяващо населено място. Вярват ли в заклинания възрастните и какво правят, за да не им е уроки, за това говорим на петък, 13-и:

"Стара жена съм, на магии не вярвам. Какво са това- магии, уроки, заблуждават хората. Има уроки, вятър работа. На 83 години съм и знам, че кой каквото си направи, това си носи, магиите им били виновни..."


Най-голямата мъка на възрастните хора от Средогрив е липсата на внимание- и от институциите, и от собствените им деца. За младите смятат, че са разглезени и нямат трудови навици. Тежи им още, че в селото заглъхнала детската врява.

Снимка"Заради това, че не се раждат деца, малцинствените групи ще ни претопят, рано или късно. Тъгуваме за бай Тошовото време, когато животът беше спокоен и подреден. Спяхме отключени, работехме, цехове, заводи, народът пътуваше всеки ден до работа"

Кмет на Средогрив от дълги години е Красимир Кирилов. Отчита загубата на хора, вследствие на което жителите са около 70. Това, което им е необходимо, е добър пиар, който да покаже на туристите колко много природни дадености има техният край.

"Имаме какво да покажем, има къщи за гости и в Средогрив, и в Горни Лом, и в Чупрене. Природата е уникална. Има и свободни къщи при нас. Надяваме се ски пистите като станат, по проекта на Чупрене за ски зоната, те да засилят туристическия поток. Надеждата ми е, че ще стане, защото това е единственият вариант нещо да се промени в този край", обясни Кирилов.


В началото на пролетта село Средогрив оживява. Започва пролетното почистване и работата по градините. Ще се довършат и някои започнати от предишния сезон ремонти, един от обектите е волейболно игрище. На въпрос защо в село предимно с пенсионери правят спортна площадка, кметът отговори, че са длъжни да се грижат за всички възрасти. След като направили пенсионерски клуб, сега ще мислят и за децата, които идват ваканциите при бабите и дядовците си. Имат и друга идея- да придобият собствеността върху помещение на "Селкооп" от Горни Лом, да го ремонтират и да поставят тенис маса. Местните деца са едва 5, които учат в Белоградчик и Горни Лом. Според кмета Красимир Кирилов, бъдещето на местните училища също е обречено.
 
Още за Средогрив може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45