За живота в красивото, но опустяващо село Средогрив

Автор:
Снимка: Радио Видин
Нашето пролетно посещение в рубриката "Добро утро, кмете!", в която се опитваме да сме най-близо до хората, е в малкото планинско село Средогрив, община Чупрене. В него живеят малко повече от стотина души, предимно в третата възраст. Разговорът ни с неколцината местни жители, които срещаме на площада, се върти около нелекото битие на възрастните хора, ниските пенсии и болежките от старините. Анкетираните са на възраст около 80 години. За тези, които са с няколко години по-малко, казват, че са млади и още могат да работят и да са полезни на себе си и децата си. И макар че проявяват чувство за хумор, признават, че нещата на вървят на добре в Северозапада. За пример дават здравеопазването и възрастта на един от лекарите в белоградчишката болница, който на 83-годишна възраст лекува пациенти.

"Обещават работа за младите, нищо не дадоха. А пенсиите, да не говорим, за тия 250 лева, и великденските 40 лева. Те си гласуваха големите пари за тях, а на нас пенсионерите ни подхвърлиха 40 лева да ни замажат очите. Нищо не става и от това нашето здравеопазване, може ли лекар да те преглежда и лекува на 83 години"
, оплакаха се местните.

Разговорът с хората от Средогрив продължава с размисли за живота в красивото, но опустяващо населено място. Вярват ли в заклинания възрастните и какво правят, за да не им е уроки, за това говорим на петък, 13-и:

"Стара жена съм, на магии не вярвам. Какво са това- магии, уроки, заблуждават хората. Има уроки, вятър работа. На 83 години съм и знам, че кой каквото си направи, това си носи, магиите им били виновни..."


Най-голямата мъка на възрастните хора от Средогрив е липсата на внимание- и от институциите, и от собствените им деца. За младите смятат, че са разглезени и нямат трудови навици. Тежи им още, че в селото заглъхнала детската врява.

Снимка"Заради това, че не се раждат деца, малцинствените групи ще ни претопят, рано или късно. Тъгуваме за бай Тошовото време, когато животът беше спокоен и подреден. Спяхме отключени, работехме, цехове, заводи, народът пътуваше всеки ден до работа"

Кмет на Средогрив от дълги години е Красимир Кирилов. Отчита загубата на хора, вследствие на което жителите са около 70. Това, което им е необходимо, е добър пиар, който да покаже на туристите колко много природни дадености има техният край.

"Имаме какво да покажем, има къщи за гости и в Средогрив, и в Горни Лом, и в Чупрене. Природата е уникална. Има и свободни къщи при нас. Надяваме се ски пистите като станат, по проекта на Чупрене за ски зоната, те да засилят туристическия поток. Надеждата ми е, че ще стане, защото това е единственият вариант нещо да се промени в този край", обясни Кирилов.


В началото на пролетта село Средогрив оживява. Започва пролетното почистване и работата по градините. Ще се довършат и някои започнати от предишния сезон ремонти, един от обектите е волейболно игрище. На въпрос защо в село предимно с пенсионери правят спортна площадка, кметът отговори, че са длъжни да се грижат за всички възрасти. След като направили пенсионерски клуб, сега ще мислят и за децата, които идват ваканциите при бабите и дядовците си. Имат и друга идея- да придобият собствеността върху помещение на "Селкооп" от Горни Лом, да го ремонтират и да поставят тенис маса. Местните деца са едва 5, които учат в Белоградчик и Горни Лом. Според кмета Красимир Кирилов, бъдещето на местните училища също е обречено.
 
Още за Средогрив може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

От Баново до Студено буче

Днес гостуваме на хората от монтанското село Студено буче . Там продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път, основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин. Ремонтът създава неудобства за пътуващите от селото, но е намалял трафикът от тежкотоварни автомобили, които..

публикувано на 19.10.18 в 13:52

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19