За живота в красивото, но опустяващо село Средогрив

Автор:
Снимка: Радио Видин
Нашето пролетно посещение в рубриката "Добро утро, кмете!", в която се опитваме да сме най-близо до хората, е в малкото планинско село Средогрив, община Чупрене. В него живеят малко повече от стотина души, предимно в третата възраст. Разговорът ни с неколцината местни жители, които срещаме на площада, се върти около нелекото битие на възрастните хора, ниските пенсии и болежките от старините. Анкетираните са на възраст около 80 години. За тези, които са с няколко години по-малко, казват, че са млади и още могат да работят и да са полезни на себе си и децата си. И макар че проявяват чувство за хумор, признават, че нещата на вървят на добре в Северозапада. За пример дават здравеопазването и възрастта на един от лекарите в белоградчишката болница, който на 83-годишна възраст лекува пациенти.

"Обещават работа за младите, нищо не дадоха. А пенсиите, да не говорим, за тия 250 лева, и великденските 40 лева. Те си гласуваха големите пари за тях, а на нас пенсионерите ни подхвърлиха 40 лева да ни замажат очите. Нищо не става и от това нашето здравеопазване, може ли лекар да те преглежда и лекува на 83 години"
, оплакаха се местните.

Разговорът с хората от Средогрив продължава с размисли за живота в красивото, но опустяващо населено място. Вярват ли в заклинания възрастните и какво правят, за да не им е уроки, за това говорим на петък, 13-и:

"Стара жена съм, на магии не вярвам. Какво са това- магии, уроки, заблуждават хората. Има уроки, вятър работа. На 83 години съм и знам, че кой каквото си направи, това си носи, магиите им били виновни..."


Най-голямата мъка на възрастните хора от Средогрив е липсата на внимание- и от институциите, и от собствените им деца. За младите смятат, че са разглезени и нямат трудови навици. Тежи им още, че в селото заглъхнала детската врява.

Снимка"Заради това, че не се раждат деца, малцинствените групи ще ни претопят, рано или късно. Тъгуваме за бай Тошовото време, когато животът беше спокоен и подреден. Спяхме отключени, работехме, цехове, заводи, народът пътуваше всеки ден до работа"

Кмет на Средогрив от дълги години е Красимир Кирилов. Отчита загубата на хора, вследствие на което жителите са около 70. Това, което им е необходимо, е добър пиар, който да покаже на туристите колко много природни дадености има техният край.

"Имаме какво да покажем, има къщи за гости и в Средогрив, и в Горни Лом, и в Чупрене. Природата е уникална. Има и свободни къщи при нас. Надяваме се ски пистите като станат, по проекта на Чупрене за ски зоната, те да засилят туристическия поток. Надеждата ми е, че ще стане, защото това е единственият вариант нещо да се промени в този край", обясни Кирилов.


В началото на пролетта село Средогрив оживява. Започва пролетното почистване и работата по градините. Ще се довършат и някои започнати от предишния сезон ремонти, един от обектите е волейболно игрище. На въпрос защо в село предимно с пенсионери правят спортна площадка, кметът отговори, че са длъжни да се грижат за всички възрасти. След като направили пенсионерски клуб, сега ще мислят и за децата, които идват ваканциите при бабите и дядовците си. Имат и друга идея- да придобият собствеността върху помещение на "Селкооп" от Горни Лом, да го ремонтират и да поставят тенис маса. Местните деца са едва 5, които учат в Белоградчик и Горни Лом. Според кмета Красимир Кирилов, бъдещето на местните училища също е обречено.
 
Още за Средогрив може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Хората от село Вещица: Името ни е любопитно, търсят ни

Село Вещица е на десетина километра от общинския център Белоградчик. Средната надморска височина достига 311 м. През селото протича река Салашка (Вещицка), четем за селото. Обградено е от красива природа, но поради икономически причини хората избягали от него още преди години и така населението му намаляло десет пъти. В славните си години в селището..

публикувано на 20.04.18 в 13:05
Румен Гълъбинов, финансист и бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор

Финансов анализатор: И след 3 години ще сме последни по заплати и пенсии

На вчерашното си заседание Министерският съвет одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 година . С по 50 лева ще се увеличи минималната работна заплата през 2019 и 2020 година. Това е записано в документа. През 2021 година също ще има увеличение, но то ще е от 40 лева. Тогава размерът на минималното възнаграждение ще бъде 650 лева...

публикувано на 19.04.18 в 14:01

Ще караме ли по-изправни и екологично чисти автомобили

До края на месеца готвените промени в Закона за движението по пътищата ще бъдат пуснат за публично обсъждане. Той би трябвало да регламентира дейността на автосервизите и искания от тях регистрационен режим. Готвените промени предвиждат стикерът за годишен технически преглед да съдържа чип с информация за техническото и екологичното състояние на..

публикувано на 18.04.18 в 12:14

Колко работа свърши парламентът за една година?!

В "Посоките на делника" темата коментираме с народните представители Росен Живков от управляващата коалиция, д-р Илиян Тимчев от опозицията и бившия заместник председател на 43-тото Народно събрание Явор Хайтов . На 19 април 44-то Народно събрание (НС) става на една година. От началото на мандата си настоящият парламент е приел 120 закона, 206..

публикувано на 17.04.18 в 17:03

НОИ приема документи за Програмата за профилактика и рехабилитация

Започна приемът на документи за желаещите да ползват възможностите по Програмата за профилактика и рехабилитация, подпомогната от Националния осигурителен институт (НОИ). Това е възможност за ползването на различни възстановителни бази в страната, като продължение на определено лечение, като част от престоя и процедурите се заплащат от държавата. За..

публикувано на 16.04.18 в 16:13

Обратимо ли е обезлюдяването на Северозапада

Наскоро Институтът за изследване на населението и човека към Българската академия на науките оповести доклад, според който до 2040 г. българите ще намалеят с още 20-25 на сто или с около 1 милион и 270 хиляди спрямо 2015 година. Съставена въз основа на данни на Националния статистически институт, Евростат, Организацията на обединените нации и..

публикувано на 12.04.18 в 14:34