"Неделник" от 15 април 2018 година

17
Снимка: Красимир Каменов

Пролет си е. Всичко цъфти и зеленее. Всичко се е разлетяло и търси ...любов, може би! Време прекрасно. Само за "Неделник". Вече е на сайта брой 203- ти. Пак разтварям старите вестници за да разберем що ли е вълнувало предците ни. Това е разбира се съвместната ни рубрика с РГ"Михалаки Георгиев". След това тръгваме на разходка из Видин с екскурзовода Волен Антов. Да, той е видинчанин и обича историята и туризма. И родният си град. Гостувал е в "Неделник", но сега можете да чуете една друга гледна точка. Това е едно негово интервю за Радио "България" с колежката Миглена Иванова. Може да чуете как той представя Видин пред човек, който не е запознат в детайли с красотите на града. Както казах- различна гледна точка.

В часа на "Ние от Северозапада" отново отиваме до село Върбово, община Чупрене. Миналата година на 23 септември трябваше повторно да бъде осветена средновековната църква "Свети Йоан Кръстител" в селото. Обаче не се случи поради едни ред стечения на обстоятелствата. Сега обаче всичко е готово- на 22 април лично Видинският митрополит Даниил ще преосвети храма за радост на всички, които обичат това прекрасно село. Историята е много интересна, а за нея ще научите от Евгени Деянчичов от сдружение "Ботев – Върбово", които са в основата на всичко градивно което се случва в селото.

След това ще се потопите в един невероятен свят- светът на косплея. Не знаете какво е това, е ще разберете от прекрасната Маргарита Стоянова. Тя учи в Монтана и рисува невероятно. Нейно увлечение е именно косплеят. Съвсем наскоро, тя заедно с Лилия, с която работят заедно за костюмите за едно от състезанията, организирани у нас- фестивала AnimeS Expo 2018, печели първо място и ще представя страната на друг конкурс през септември в Мадрид. Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.Вижте още

Археолози откриха антични обекти по новото трасе на Е79

Седем археологически обекта са установени по трасето на бъдещия скоростен път за Ботевград, в участъка Видин-Монтана . Преди да започне изграждането на пътя, тези обекти трябва да бъдат проучени, каза археологът от Регионален исторически музей- Видин и един от членовете на екипа, извършил обследването - Николай Казашки : "Обектите са антични и..

обновено на 12.12.18 в 14:49

Скачат ли предпразнично цените на храните във Видин

Според данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата храните поскъпват предпразнично. Дали обаче във Видин се усеща скок на цените на храните и продуктите, необходими за трапезата по празниците ? Предпочитат ли видинчани пикантните промоции в големите супермаркети или се насочват към качествените продукти от пазарите? И как може да..

публикувано на 11.12.18 в 18:25

В библиотека във Видин деца научиха как се празнува Коледа по света

В чуждоезиковата читалня на регионалната библиотеката "Михалаки Георгиев" във Видин деца учеха как се посреща Коледа по света. Гостуваха ученици от 3 и 4 клас на училище „Петко Славейков.“ Там ги посрещнаха и от отдела за изкуство, а участниците в клуба по музика изпълниха коледни песни. Целта е децата да научат как се празнува по света,..

публикувано на 11.12.18 в 17:00

Да запазим усмивката на Зара!

Когато се ражда човек, той започва да пише приказката на живота си. Осеяна с хубави и лоши моменти, приказката на всеки един от нас е шарена и емоционална. Различна е обаче тази на Велизара . Тя е едно прекрасно, слънчево дете, едва на 6 години, което няма други мечти освен тази да оздравее.  Зари се ражда преждевременно, като веднага след..

обновено на 11.12.18 в 13:52

Пенсионери от община Ружинци ще получат помощ от ученик

50 пенсионери от община Ружинци ще получат коледни пакети с хранителни продукти, събрани от благотворителна кампания в помощ на бедните хора. Инициатор на кампанията "Подай ръка на нуждаещия се" е ученикът Кирил Балдев , за който това е поредната благотворителна акция. "Самата инициатива "Подай ръка на нуждаещите се" я стартирах през..

обновено на 10.12.18 в 16:01

"Неделник" от 9 декември 2018 година

Поредният "Неделник" вече ви очаква на сайта ни. Започваме с преглед на старите вестници, а след това ще се срещнем с баща и дъщеря- потомствени майстори на керамиката от Троян, които гостуват във Враца. Показали са свои работи на традиционната изложба- базар в малката зала на художествена галерия "Иван Фунев". Колегата Йорданка Петрова..

публикувано на 09.12.18 в 13:34