"Неделник" от 15 април 2018 година

18
Снимка: Красимир Каменов

Пролет си е. Всичко цъфти и зеленее. Всичко се е разлетяло и търси ...любов, може би! Време прекрасно. Само за "Неделник". Вече е на сайта брой 203- ти. Пак разтварям старите вестници за да разберем що ли е вълнувало предците ни. Това е разбира се съвместната ни рубрика с РГ"Михалаки Георгиев". След това тръгваме на разходка из Видин с екскурзовода Волен Антов. Да, той е видинчанин и обича историята и туризма. И родният си град. Гостувал е в "Неделник", но сега можете да чуете една друга гледна точка. Това е едно негово интервю за Радио "България" с колежката Миглена Иванова. Може да чуете как той представя Видин пред човек, който не е запознат в детайли с красотите на града. Както казах- различна гледна точка.

В часа на "Ние от Северозапада" отново отиваме до село Върбово, община Чупрене. Миналата година на 23 септември трябваше повторно да бъде осветена средновековната църква "Свети Йоан Кръстител" в селото. Обаче не се случи поради едни ред стечения на обстоятелствата. Сега обаче всичко е готово- на 22 април лично Видинският митрополит Даниил ще преосвети храма за радост на всички, които обичат това прекрасно село. Историята е много интересна, а за нея ще научите от Евгени Деянчичов от сдружение "Ботев – Върбово", които са в основата на всичко градивно което се случва в селото.

След това ще се потопите в един невероятен свят- светът на косплея. Не знаете какво е това, е ще разберете от прекрасната Маргарита Стоянова. Тя учи в Монтана и рисува невероятно. Нейно увлечение е именно косплеят. Съвсем наскоро, тя заедно с Лилия, с която работят заедно за костюмите за едно от състезанията, организирани у нас- фестивала AnimeS Expo 2018, печели първо място и ще представя страната на друг конкурс през септември в Мадрид. Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.Вижте още

Държавата иска да чуе младите

Проблемите на Северозападния регион са много, но ситуацията с напускащите региона младежи определено е сред задълбочаващите се проблеми. Ярък пример е Видин, където много от завършилите училище се насочват към по-големите градове или чужбина. Някои от тях заминават, за да продължат образованието си, а след като завършат, повечето от тях не се..

публикувано на 22.03.19 в 17:14

Отбелязваме Световния ден на поезията

Поезията върви ръка за ръка с човечеството от край време и ще продължава да го следва. Тя разказва за тъгата и за щастието, за живота ни посредством рими. Чрез поезията човечеството може да се огледа, както в огледало, а творбите на поетите представляват съкровищница, която съхранява многобройните човешки чувства и емоции. По повод Световния ден на..

публикувано на 21.03.19 в 18:05

Отбелязваме Световния ден на гората

На 21 март отбелязваме Световния ден на гората. Той се отбелязва от 1972 година в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Младежкият парламент в Бяла Слатина ще отбележи Деня на гората със залесяване. За..

публикувано на 21.03.19 в 15:20

В "Музикална зона" на 21 март 2019 слушаме Панчо Владигеров – 2 част

Не случайно Панчо Владигеров е наречен "баща на българската музика". Възпитава цяло поколение млади композитори, полага основите на българския симфонизъм, негови работи за пръв път представят България извън границите на родината. Произведенията му носят не само национален дух, но са с общочовешко значение. Носител е на редица престижни награди..

публикувано на 21.03.19 в 08:00

Търсят се 350 души за разкопки по трасето на газопровода "Турски поток" край Видин

60 свободни работни места предложиха представителите на 30 местни работодатели, по време на проведената Трудова борса във Видин. Борсата е организирана от Бюро по труда Видин. Близо 100 човека търсещи работа посетиха форума и се запознаха с обявените свободни места и изискванията на фирмите към бъдещите работници. Работодателите предложиха свободни..

публикувано на 20.03.19 в 15:20

В Студено буче мечтаят за автобус

Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана,..

публикувано на 18.03.19 в 18:10

В "Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. На 20 май тази година Шер ще стане на цели 73 години. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година..

публикувано на 18.03.19 в 09:45