"Неделник" от 15 април 2018 година

Снимка: Красимир Каменов

Пролет си е. Всичко цъфти и зеленее. Всичко се е разлетяло и търси ...любов, може би! Време прекрасно. Само за "Неделник". Вече е на сайта брой 203- ти. Пак разтварям старите вестници за да разберем що ли е вълнувало предците ни. Това е разбира се съвместната ни рубрика с РГ"Михалаки Георгиев". След това тръгваме на разходка из Видин с екскурзовода Волен Антов. Да, той е видинчанин и обича историята и туризма. И родният си град. Гостувал е в "Неделник", но сега можете да чуете една друга гледна точка. Това е едно негово интервю за Радио "България" с колежката Миглена Иванова. Може да чуете как той представя Видин пред човек, който не е запознат в детайли с красотите на града. Както казах- различна гледна точка.

В часа на "Ние от Северозапада" отново отиваме до село Върбово, община Чупрене. Миналата година на 23 септември трябваше повторно да бъде осветена средновековната църква "Свети Йоан Кръстител" в селото. Обаче не се случи поради едни ред стечения на обстоятелствата. Сега обаче всичко е готово- на 22 април лично Видинският митрополит Даниил ще преосвети храма за радост на всички, които обичат това прекрасно село. Историята е много интересна, а за нея ще научите от Евгени Деянчичов от сдружение "Ботев – Върбово", които са в основата на всичко градивно което се случва в селото.

След това ще се потопите в един невероятен свят- светът на косплея. Не знаете какво е това, е ще разберете от прекрасната Маргарита Стоянова. Тя учи в Монтана и рисува невероятно. Нейно увлечение е именно косплеят. Съвсем наскоро, тя заедно с Лилия, с която работят заедно за костюмите за едно от състезанията, организирани у нас- фестивала AnimeS Expo 2018, печели първо място и ще представя страната на друг конкурс през септември в Мадрид. Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.Вижте още

За старите моми и ергени в "Пица на парче"

Привет от нас- Нора и Гери! В случай, че не си го поделим, някоя от нас ще остане стара мома . Нещо сме се размечтали и ни се ходи на сватба! Абе хайде, няма ли да се жени някой? Човек, дори и добре да живее, най- накрая си намира майстора! Или може би не!  Днес ще търсим отличителните белези на старите моми и ергени: по какво се познават те?..

публикувано на 21.07.18 в 12:39

Лято в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин

Клиентите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция ( ЦСРИ ) във Видин участваха в няколко инициативи през юли. Те бяха на летен лагер във Вършец, бяха участници в спортно състезание в сръбския град Княжевац и гости на Третия фестивал на народната носия "От раклата на баба - 2018" във видинското село Кутово. За четвърта поредна година екипът..

публикувано на 20.07.18 в 14:19

Международният ден на тортата е... поглезете се с едно или няколко парчета

Днес е най-сладкият ден в годината и знаете ли защо? Е, как защо... Международният ден на тортата е! Той е посветен на приятелството и мира между хората и държавите и се отбелязва от 2011 г. Забелязали ли сте колко сме усмихнати и доволни, когато си хапваме торта... Явно това толкова вкусно нещо ни действа по особен начин, който ни прави..

публикувано на 20.07.18 в 14:08

Разделяне на тежкотоварния трафик между Видин и Монтана предлагат от "Единни за промяна"

Разделяне на тежкотоварния трафик по двете трасета между Видин и Монтана предлагат от гражданско обединение "Единни за промяна". Така ще може до изграждането на новия път да се спасят човешки животи. "Като идея възникна още през миналата година, може би по времето преди протестите, които започнаха във връзка с изграждането на пътя. И възникна в..

публикувано на 19.07.18 в 17:12

Ломчани се включват активно в кампанията "Капачки за бъдеще"

В Лом активно се събират пластмасови капачки в подкрепа на кампанията "Капачки за бъдеще", която цели купуване на кувьози за недоносени бебета в болниците в малките градове. Инициатор на кампанията в Лом е Емилия Средкова. "Два пъти в годината е предаването им, иначе по принцип целогодишно се събират. Лом е малък град и реших да ги обединя в тази..

публикувано на 19.07.18 в 15:55

70-годишна жена си подари 131-вия скок с парашут за рождения ден

В "Думата имат старейшината" днес ви срещаме със Захаринка Николова . Родена е в с. Горно Белотинци, Монтанско, но когато е на 6 години, семейството се мести във Варна. В момента живее в красивия град Вършец и казва, че там "пази къщата на своя син".  На 18 юни тя отпразнува своя 70- годишен юбилей, а подаръкът, който си направи сама, за много от..

публикувано на 19.07.18 в 14:49