Билков поход за левурда в Берковския балкан

Автор:

Билков поход за левурда ще се състои на 21 април, събота, в Берковския балканГрупата ще тръгне с водач от Часовниковата кула в центъра на Берковица в 10:00 часа. Участниците ще бъдат инструктирани за това да се берат правилно и безопасно билките. Преходът ще бъде по пътя за хижа Ком и ще включва разпознаване на растенията, които са по маршрута, ще се дадат правила за тяхното събиране, съхранение и използване. 

Програмата предвижда около 13:00 часа да се достигне с плантациите с левурда в гората. Там ще има здравна беседа на тема „Приложение и активни съставки на левурдата“. Групата ще тръгне към  Берковица около 15 часа. От 17:00 часа ще се организира работилница, която ще включва приготвяне на: пастет от левурда, която участниците са събрали; тинктура в домашни условия; настойка с ябълков оцет. 

Участниците в похода трябва да носят платнена торба за събиране на билки, ножица или джобно ножче за събиране на растенията, подходящи обувки и екипировка за планински преход, съобразени със сезона, дъждобран, вода и лека храна. За повече информация: 08 77141477 – Валентин Стоянов. 


Вижте още

Аварирал камион ограничи движението при село Белотинци

Пътно транспортно произшествие с товарен камион ограничи в следобедните часове движението по пътя Видин- Монтана при село Белотинци. Камионът е аварирал в страничната канавка и е затруднил движението в пътния участък. Ранени и пострадали при пътния инцидент няма, а движението се осъществява в едната лента и се регулира от пътна полиция.

публикувано на 20.01.19 в 14:59

В мездренското село Церевец отбелязаха Бабинден

Една традиция намира нов живот в мездренското село Царевец. Всяка година на 19 януари- Бабинден по стар стил, жените с деца до 3- годишна възраст се събират, пременени в народни носии, и заедно отиват при бабата-акушерка, на която ритуално измиват ръцете и подаряват пешкири.  Традиционно в честването на Бабинден в Царевец се включва и конски впряг,..

публикувано на 20.01.19 в 14:40

Странни инциденти през почивните дни във Врачанско

Почивните дни във Врачанско преминаха под знака на два странни инциденти. Катастрофа между два камиона и две леки коли се размина без сериозни наранявания на международния път Е79. Инцидентът от събота на обяд бил предизвикан от движение с несъобразена скорост, потвърдиха от полицията. Замесените шофьори обаче твърдят, че са счупили някой и друг..

публикувано на 20.01.19 в 14:18
Синдикат

От Синдикат "Образование" искат по- високи заплати за класните ръководители

Класните ръководители да получават по- високи възнаграждения за труда си- за това се обявяват от Синдикат "Образование" към Конфедерацията на труда "Подкрепа". Това ще бъде допълнителен стимул и за младите учители да останат и активно да работят в системата, каза за радио Видин д-р Юлиян Петров , председател на синдиката: "Класовото ръководство е нещо..

публикувано на 20.01.19 в 13:04

Видинското отделение по хемодиализа с препоръки за установени нарушения

Нарушения в отделението по хемодиализа във видинската многопрофилна болница за активно лечение бяха открити след проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит", направена по жалба на пациенти. Валери Нинков е един от хората, изискали проверката: "Много са нещата, които не са редни. Главните са, че персоналът не е ваксиниран против хепатит В,..

публикувано на 20.01.19 в 10:47

Около 500 декара е залесило видинското горско стопанство

448 дка е залесило горското стопанство във Видин през 2018 година. Планът за зелесяване тази година се очаква да е близък до миналогодишния каза директорът на Държавно горско стопанство Видин Радослав Николов и допълни: "Планът ни все още не е готов в окончателния му вариант, но предполагам, че обемът на дейностите, които ще бъдат извършени в..

публикувано на 20.01.19 в 09:59