Международен семинар разисква проблемите на Северозапада

Снимка: Любо Андреев

Демографската криза е най-големият проблем на Северозападния район. Монтана беше домакин на международен семинар на тема “Българският северозападен район - най-бедният в Европейския съюз? Размисли за изостаналостта и изключването.” 

Дискусията се организира от фондация „Фридрих Еберт“ и беше открита от директора на бюрото в България- д-р Хелене Кортлендер. На семинара присъстваха народните представители от БСП- Монтана Атанас Костадинов и д-р Илиян Тимчев и Николай Иванов от Враца, заместник председателят на Общинския съвет в Монтана Камелия Трифонова и съветници. Заместник кметът на Монтана Диман Георгиев приветства участниците в семинара:

"Действително последните 20 години се експлоатира тази тема от политици, от държавници, но реални мерки все още не са предприети и то очевадно. Районът страда от липса на публични инвестиции, инфраструктура."

Северозападният район обхваща областите Монтана, Видин, Враца, Плевен и Ловеч. Тук живеят 770 000 души, съобщи Атанас Костадинов. Населението е намаляло със 190 000 за периода 2004 - 2015 година. По-малко от 100 души живеят в 110 населени места, под 50- в 43, а  едва под 10 души има в 9 населени места, допълни депутатът от Монтана:

"Определено можем да говорим за проблем като обезлюдяваща се територия. С най-висок относителен дял вътре в Северозапада са областите Видин и Ловеч, съответно- 28 и 26 процента."

Силното обезлюдяване, високата безработица и ниската образованост са бичът на Северозапада. Регионът разполага с прекрасна природа, благоприятни агро-климатични условия, има добро географско положение и това трябва да се използва за излизането от кризата. Над 1 милиард лева са влезли в Северозападния район по проекти, финансирани от Европейския съюз, допълни Атанас Костадинов:

"В основата е възстановяването на публичните предприятия и превръщането им в инструмент за генериране на публичен приход. Ние сме изключителни привърженици на така наречения немски модел в публичните дейности, естествените монополи и комуналните услуги... Или за нас тези дейности трябва да бъдат преимуществено публична общинска дейност и занятие, така че всичко, което представлява естествен монопол да бъде в полза на публичния интерес."

Вижте още

"Реквием" на Верди разтърси душите на публиката в Белоградчик

„Вечен покой дари им, Господи,/ и вечна светлина нека им свети...” Преди да зазвучат тези първи акорди от Вердиевия Реквием маестро Памен Карталов и монсеньор Сефин Каваленов , главен викарий на епархията "Никополис адиструм" се обърнаха с приветствия към публиката. Академик Карталов напомни за посвещението на вечерта: „Поводът, който ни събра..

публикувано на 21.07.18 в 08:05

Снимката на 20 юли 2018 година

Ден преди финала на фестивала за музика и изкуство, чийто домакин за девети път е Видин, участниците преживяха незабравими моменти с играта „Водна война”, която по традиция се провежда всяка година, разказват от Общината. Младежите, въоръжени с водни пистолети и шишета с вода, се постараха нито един от приятелите им да не остане сух...

публикувано на 20.07.18 в 18:10

"Северняци" ще участват в Международния фолклорен фестивал "Златен прах" в Челопеч

Танцьорите от Фолклорна студия "Северняци" от Видин ще участват в петия Международен  фолклорен фестивал „Златен прах“ в  село Челопеч. Фестивалната програма е четиридневна, в концертите участват и състави от Индонезия, Колумбия, Коста Рика, Мексико и Тайван. В рамките на фестивала, в два от дните се провежда конкурс за български фолклорни песни и..

публикувано на 20.07.18 в 18:00

Протестът на Замфирово и Пърличево намери подкрепа

„Протестът на хората от Замфирово и Пърличево е справедлив и ние категорично го подкрепяме. От години алармираме областната управа и Областно пътно управление за проблема с републикански път трети клас 81044" , каза заместник кметът на Община Берковица Радослав Найденов . Вчера над 100 души от Замфирово и Пърличево излязоха на..

публикувано на 20.07.18 в 15:41

Предстоят улични ремонти в община Бойчиновци

240 000 лева ще бъдат вложени в ремонти на уличната мрежа в селата от община Бойчиновци . Парите са от бюджета, съобщи кметът Светлин Сретениев: "За асфалтиране и насипване с трошенокаменна настилка в почти всички населени места. Чакаме избор на изпълнител и започваме и там работа." Ремонти за над 20 000 лева направиха в селата Кобиляк и..

публикувано на 20.07.18 в 14:30
Емилия Лисичкова (в средата), председател на Управителния съвет на платформа “АГОРА”

Общински фонд в Монтана търси проекти за финансиране

Стартира втора процедура за набиране на предложения, насърчаващи местните инициативи . Средствата се осигуряват от Община Монтана и платформа “АГОРА”. Шест проекта бяха одобрени в първата сесия на съвместния фонд от подадените 26 предложения. Финансирането е в размер на 18 000 лева, 10 от Общината и 8 хиляди от фонда, уточни кметът на Монтана..

публикувано на 20.07.18 в 14:07