Международен семинар разисква проблемите на Северозапада

Снимка: Любо Андреев

Демографската криза е най-големият проблем на Северозападния район. Монтана беше домакин на международен семинар на тема “Българският северозападен район - най-бедният в Европейския съюз? Размисли за изостаналостта и изключването.” 

Дискусията се организира от фондация „Фридрих Еберт“ и беше открита от директора на бюрото в България- д-р Хелене Кортлендер. На семинара присъстваха народните представители от БСП- Монтана Атанас Костадинов и д-р Илиян Тимчев и Николай Иванов от Враца, заместник председателят на Общинския съвет в Монтана Камелия Трифонова и съветници. Заместник кметът на Монтана Диман Георгиев приветства участниците в семинара:

"Действително последните 20 години се експлоатира тази тема от политици, от държавници, но реални мерки все още не са предприети и то очевадно. Районът страда от липса на публични инвестиции, инфраструктура."

Северозападният район обхваща областите Монтана, Видин, Враца, Плевен и Ловеч. Тук живеят 770 000 души, съобщи Атанас Костадинов. Населението е намаляло със 190 000 за периода 2004 - 2015 година. По-малко от 100 души живеят в 110 населени места, под 50- в 43, а  едва под 10 души има в 9 населени места, допълни депутатът от Монтана:

"Определено можем да говорим за проблем като обезлюдяваща се територия. С най-висок относителен дял вътре в Северозапада са областите Видин и Ловеч, съответно- 28 и 26 процента."

Силното обезлюдяване, високата безработица и ниската образованост са бичът на Северозапада. Регионът разполага с прекрасна природа, благоприятни агро-климатични условия, има добро географско положение и това трябва да се използва за излизането от кризата. Над 1 милиард лева са влезли в Северозападния район по проекти, финансирани от Европейския съюз, допълни Атанас Костадинов:

"В основата е възстановяването на публичните предприятия и превръщането им в инструмент за генериране на публичен приход. Ние сме изключителни привърженици на така наречения немски модел в публичните дейности, естествените монополи и комуналните услуги... Или за нас тези дейности трябва да бъдат преимуществено публична общинска дейност и занятие, така че всичко, което представлява естествен монопол да бъде в полза на публичния интерес."

Вижте още

Снимката на 19 септември 2018 година

Несъобразена скорост с пътните условия и липсата на опит от водачите на моторни превозни средства, са най-честите причини за катастрофите. Това е мнението на шофьори от Монтана. 84 водачи на моторни превозни средства, които шофират с превишена скорост са констатирани от пътните полицаи днес до обяд на изхода на Враца в посока Оряхово...

публикувано на 19.09.18 в 18:10

Засилен контрол на пътя в Монтана

Несъобразена скорост с пътните условия и липсата на опит от водачите на моторни превозни средства, са най-честите причини за катастрофите. Това е мнението на шофьори от Монтана. Във връзка с Европейски ден без загинали на пътя днес на няколко места в града униформени раздаваха листовки, които съдържаха препоръки за безопасно шофиране на пътя...

публикувано на 19.09.18 в 17:19

Почина първата диригентка в България и почетен гражданин на Враца- Радосвета Бояджиева

На 96 години почина първата диригентка в България и почетен гражданин на Враца - Радосвета Бояджиева, съобщават от Общината в града под Околчица. Краят на житейския път на първата дама на диригентския пулт завърши на 18.09.2018 г. в София. Съобщението за кончината бе огласено от Елица Ткачова, внучка на Радосвета Бояджиева. Голямата..

публикувано на 19.09.18 в 16:26

Откриха обновената трапезария за диетично хранене в Монтана

Откриха ремонтираната трапезария на диетичния стол в Монтана. Обновяването съвпадна с 25-годишнината от отварянето й. С 12 000 лева община Монтана напълно реновира диетичния стол. В него ежедневно 350 ползватели се хранят срещу един лев и 30 стотинки. Отец Николай и отец Славейко отслужиха тържествена литургия за здраве. "Много са..

публикувано на 19.09.18 в 15:44

3 000 лева са събрани до момента във Видин в помощ на двумесечната Марая

Днес приключва благотворителния базар в помощ на двумесечната Марая, който организираха майки от Видин. На масите, които са разположени до видинската гимназия "Цар Симеон Велики" се предлагат изработените от майките предмети. 3 000 лева е събраната сума до момента, каза Милена Дековска: "За двата дни са 3 000 лева, днес не знаем колко има в кутията...

публикувано на 19.09.18 в 13:52

Съмнения за умишлен пожар разследват край рогозенския язовир

Съмнения за умишлен пожар край язовира до село Рогозен , община Хайредин разследва полицията. Снощи са изгорели около 60 метра от отводнителните тръбни сифони на язовирната стена на язовир „Рогозен 1“. Пожарът вчера вечерта е потушен бързо, каза кметът на Рогозен Иван Павлов. "Хората до късно работиха, в момента се прави нов оглед" , обясни кметът...

публикувано на 19.09.18 в 12:48