Международен семинар разисква проблемите на Северозапада

Снимка: Любо Андреев

Демографската криза е най-големият проблем на Северозападния район. Монтана беше домакин на международен семинар на тема “Българският северозападен район - най-бедният в Европейския съюз? Размисли за изостаналостта и изключването.” 

Дискусията се организира от фондация „Фридрих Еберт“ и беше открита от директора на бюрото в България- д-р Хелене Кортлендер. На семинара присъстваха народните представители от БСП- Монтана Атанас Костадинов и д-р Илиян Тимчев и Николай Иванов от Враца, заместник председателят на Общинския съвет в Монтана Камелия Трифонова и съветници. Заместник кметът на Монтана Диман Георгиев приветства участниците в семинара:

"Действително последните 20 години се експлоатира тази тема от политици, от държавници, но реални мерки все още не са предприети и то очевадно. Районът страда от липса на публични инвестиции, инфраструктура."

Северозападният район обхваща областите Монтана, Видин, Враца, Плевен и Ловеч. Тук живеят 770 000 души, съобщи Атанас Костадинов. Населението е намаляло със 190 000 за периода 2004 - 2015 година. По-малко от 100 души живеят в 110 населени места, под 50- в 43, а  едва под 10 души има в 9 населени места, допълни депутатът от Монтана:

"Определено можем да говорим за проблем като обезлюдяваща се територия. С най-висок относителен дял вътре в Северозапада са областите Видин и Ловеч, съответно- 28 и 26 процента."

Силното обезлюдяване, високата безработица и ниската образованост са бичът на Северозапада. Регионът разполага с прекрасна природа, благоприятни агро-климатични условия, има добро географско положение и това трябва да се използва за излизането от кризата. Над 1 милиард лева са влезли в Северозападния район по проекти, финансирани от Европейския съюз, допълни Атанас Костадинов:

"В основата е възстановяването на публичните предприятия и превръщането им в инструмент за генериране на публичен приход. Ние сме изключителни привърженици на така наречения немски модел в публичните дейности, естествените монополи и комуналните услуги... Или за нас тези дейности трябва да бъдат преимуществено публична общинска дейност и занятие, така че всичко, което представлява естествен монопол да бъде в полза на публичния интерес."

Вижте още

Снимката на 23 април 2018 година

Финалният етап на  Пролетна академия "Вселената на природните науки" , организирана от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във  Видин , се проведе днес, 23 април. Спряха приема на пациенти в детското отделение на врачанската болница заради бум на болни от  ротавирус.  Информацията беше потвърдена от директора на Регионална..

публикувано на 23.04.18 в 18:00

Рибари чистиха язовир "Огоста"

Рибари чистиха бреговете на язовир “Огоста” край Монтана .  Акцията се проведе през почивните дни. Десетки членове на новоучреденото сдружение „Рибар” събраха хиляди пластмасови шишета, разпръснати по бреговете на водоема. Екоактивистите поставиха събраните боклуци в  160 чувала , а машини на "Екопак" ги извозиха.  “Благодаря на всички..

публикувано на 23.04.18 в 17:28

Вокална група от Мездра с първо място и награди от международен фестивал

Престижни отличия от Международния детски фестивал „Млади таланти” получи Центърът за подкрепа и личностно развитие в Мездра. Форумът се проведе в Националния дворец на децата в София, съобщават от Общината. Вокалните групи и индивидуални изпълнители на забавна и популярна песен бяха разпределени в два конкурсни дни – 17 и 18 април. Жури в..

публикувано на 23.04.18 в 15:46

Отличиха победителите в Пролетната академия във Видин

Финалният етап на Пролетна академия "Вселената на природните науки" , организирана от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин , се проведе днес, 23 април. Директорът на учебното заведение Мариета Георгиева поздрави участниците. "Поздравявам всички за успешната работа. Надявам се да сте останали доволни от това, което сте..

публикувано на 23.04.18 в 15:41

Панорама на образованието ще се проведе във Враца

На 26 април за шеста поредна година училища, професионални гимназии, филиали на висши учебни заведения от Враца и страната и езикови школи ще представят възможностите, които предлагат за обучение и професионална и профилирана подготовка, съобщават от Общината. Тази, станала вече традиционна инициатива, има за цел да даде поле за изява на всички..

публикувано на 23.04.18 в 15:38

Здравните инспектори от Враца излязоха отново на протест

Служителите на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във Враца излязоха днес на нов протест с настояване за увеличение на заплатите. Те бяха солидарни с националния протест, който по същото време обсади Министерството на здравеопазването в София. „Отново сме тук, за да подкрепим националния протест на хората от системата на РЗИ. И тъй..

публикувано на 23.04.18 в 15:18