Международен семинар разисква проблемите на Северозапада

Снимка: Любо Андреев

Демографската криза е най-големият проблем на Северозападния район. Монтана беше домакин на международен семинар на тема “Българският северозападен район - най-бедният в Европейския съюз? Размисли за изостаналостта и изключването.” 

Дискусията се организира от фондация „Фридрих Еберт“ и беше открита от директора на бюрото в България- д-р Хелене Кортлендер. На семинара присъстваха народните представители от БСП- Монтана Атанас Костадинов и д-р Илиян Тимчев и Николай Иванов от Враца, заместник председателят на Общинския съвет в Монтана Камелия Трифонова и съветници. Заместник кметът на Монтана Диман Георгиев приветства участниците в семинара:

"Действително последните 20 години се експлоатира тази тема от политици, от държавници, но реални мерки все още не са предприети и то очевадно. Районът страда от липса на публични инвестиции, инфраструктура."

Северозападният район обхваща областите Монтана, Видин, Враца, Плевен и Ловеч. Тук живеят 770 000 души, съобщи Атанас Костадинов. Населението е намаляло със 190 000 за периода 2004 - 2015 година. По-малко от 100 души живеят в 110 населени места, под 50- в 43, а  едва под 10 души има в 9 населени места, допълни депутатът от Монтана:

"Определено можем да говорим за проблем като обезлюдяваща се територия. С най-висок относителен дял вътре в Северозапада са областите Видин и Ловеч, съответно- 28 и 26 процента."

Силното обезлюдяване, високата безработица и ниската образованост са бичът на Северозапада. Регионът разполага с прекрасна природа, благоприятни агро-климатични условия, има добро географско положение и това трябва да се използва за излизането от кризата. Над 1 милиард лева са влезли в Северозападния район по проекти, финансирани от Европейския съюз, допълни Атанас Костадинов:

"В основата е възстановяването на публичните предприятия и превръщането им в инструмент за генериране на публичен приход. Ние сме изключителни привърженици на така наречения немски модел в публичните дейности, естествените монополи и комуналните услуги... Или за нас тези дейности трябва да бъдат преимуществено публична общинска дейност и занятие, така че всичко, което представлява естествен монопол да бъде в полза на публичния интерес."

Вижте още

Ясен е съставът на секционните избирателни комисии в Мездра

Представителите на политическите партии и коалиции в 44- тото Народно събрание в Мездра се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии. Те нямаха възражения, относно разпределението на 328- те места в секционните избирателни комисии. Така ГЕРБ ще разполага със 104 места, БСП- "Лява България" с 86, ПП "Обединени патриоти- ВМРО, НФСБ и..

публикувано на 22.04.19 в 08:10

Подпалиха личния автомобил на кмета на Община Козлодуй

Тази нощ в 01:50 минути в Районното управление на полицията в Козлодуй е подаден сигнал, че гори семейният автомобил на кмета на Общината Маринела Николова. На място е пристигнала полиция и пожарен автомобил, който е изгасил пожара, съобщи Лили Рашкова, служител на Община Козлодуй. Автомобилът е бил паркиран пред блока на кмета и благодарение на..

публикувано на 22.04.19 в 07:34

Пръскат срещу вредители в община Лом

Местната общинска администрация уведомява земеделските производители и собствениците на пчелни семейства за предстоящото третиране на вишневи градини в землището на село Долно Линево. Пръскането ще се извърши в понеделник, 22 април от кооперация "Дунавия". При подходящи метеорологични условия, на 22 април от 7,30 до 10,00 часа ще бъдат използвани..

публикувано на 21.04.19 в 15:52

Във Враца отбелязаха Цветница с празнично шествие

Един от най-светлите християнски празници- Цветница бе отбелязан с празнично шествие във Враца. Цветното дефиле, съставено от всички участници на фестивала "Врачанска пролет", тръгна от паметника на Св. Софроний Врачански и завърши на площад "Христо Ботев".  Пред монумента на поета и революционер бе поднесен венец, а празничната програма продължи..

публикувано на 21.04.19 в 12:50

Видинчани си пожелаха здраве на Цветница

С тържествена Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, започнаха празничните прояви, по случай християнския празник Цветница във Видин. Празникът винаги се отбелязва една седмица преди Великден и е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим.  Видинчани си пожелаха здраве и благоденствие..

публикувано на 21.04.19 в 12:30

Младеж загина при катастрофа край Рогозен

Неправоспособен шофьор предизвика катастрофа между селата Рогозен и Сираково, след която загина един от спътниците му, съобщават от полицията във Враца. Сигнал за инцидента бил подаден малко след 21.30 часа в събота. Ченгетата установили, че лек автомобил, управляван от 23-годишен мъж от Добролево, е катастрофирал в канавката отляво по посока на..

публикувано на 21.04.19 в 11:02

Местят секции за евроизборите в Лом

11 избирателни секции за евроизборите на 26 май ще бъдат преместени в други сгради заради ремонти в Лом. Първа и втора секция се местят от бившия младежки дом в кв. "Боруна",  в съседната сграда на бившето квартално училище на ул."Александър Стамболийски" №80. В новата сграда на общинския пазар на ул. "Георги Манафски" № 19 ще бъдат преместени..

публикувано на 21.04.19 в 08:49