Международен семинар разисква проблемите на Северозапада

Снимка: Любо Андреев

Демографската криза е най-големият проблем на Северозападния район. Монтана беше домакин на международен семинар на тема “Българският северозападен район - най-бедният в Европейския съюз? Размисли за изостаналостта и изключването.” 

Дискусията се организира от фондация „Фридрих Еберт“ и беше открита от директора на бюрото в България- д-р Хелене Кортлендер. На семинара присъстваха народните представители от БСП- Монтана Атанас Костадинов и д-р Илиян Тимчев и Николай Иванов от Враца, заместник председателят на Общинския съвет в Монтана Камелия Трифонова и съветници. Заместник кметът на Монтана Диман Георгиев приветства участниците в семинара:

"Действително последните 20 години се експлоатира тази тема от политици, от държавници, но реални мерки все още не са предприети и то очевадно. Районът страда от липса на публични инвестиции, инфраструктура."

Северозападният район обхваща областите Монтана, Видин, Враца, Плевен и Ловеч. Тук живеят 770 000 души, съобщи Атанас Костадинов. Населението е намаляло със 190 000 за периода 2004 - 2015 година. По-малко от 100 души живеят в 110 населени места, под 50- в 43, а  едва под 10 души има в 9 населени места, допълни депутатът от Монтана:

"Определено можем да говорим за проблем като обезлюдяваща се територия. С най-висок относителен дял вътре в Северозапада са областите Видин и Ловеч, съответно- 28 и 26 процента."

Силното обезлюдяване, високата безработица и ниската образованост са бичът на Северозапада. Регионът разполага с прекрасна природа, благоприятни агро-климатични условия, има добро географско положение и това трябва да се използва за излизането от кризата. Над 1 милиард лева са влезли в Северозападния район по проекти, финансирани от Европейския съюз, допълни Атанас Костадинов:

"В основата е възстановяването на публичните предприятия и превръщането им в инструмент за генериране на публичен приход. Ние сме изключителни привърженици на така наречения немски модел в публичните дейности, естествените монополи и комуналните услуги... Или за нас тези дейности трябва да бъдат преимуществено публична общинска дейност и занятие, така че всичко, което представлява естествен монопол да бъде в полза на публичния интерес."

Вижте още

Снимката на 17 декември 2018 година

Втората по големина синагога в България ще оживее като културен център на името на един от най-известните художници, родени във Видин- Жул Паскин. Вицепремиерът Марияна Николова, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, придружавани от областния управител Росен Белчев и кметът на Монтана Златко Живков, посетиха дневния център за..

публикувано на 17.12.18 в 18:24

Социалният министър Бисер Петков посети Монтана

Програмата личен асистент ще продължи до септември следващата година , съобщи кметът Златко Живков след среща в Монтана със социалния министър Бисер Петков: "Такова искане има за Центъра за обществена подкрепа и съответно за Дневния център. Това, което е възможно, ще бъде удовлетворено." Вицепремиерът Марияна Николова, министърът на труда и..

публикувано на 17.12.18 в 17:32

Врачанският съд присъди 18 години за убийството на Кунчо Кунчев

Мариян Димов ще лежи 18 години в затвора заради убийството на земеделския производител от Враца Кунчо Кунчев, реши наказателен състав на Врачанския окръжен съд, председателстван от Агнеса Ставарова. Магистратът осъди Димов да плати на съпругата на жертвата Людмила Кунчева и на неговите наследници Пламен и Ирена по 100 000 лева кръвнина. Жестокото..

публикувано на 17.12.18 в 17:17

От днес са в продажба електронните винетки

46 електронни винетки са купени само в първия час от пускане на специализирания сайт www.bgtoll.bg на Националното тол управление. От 14 часа днес в продажба са е-винетки през уеб сайта, мобилно приложение и на терминалите за самотаксуване в търговската мрежа. Над 15 хиляди са били посещенията на www.bgtoll.bg в първия час от старта му, а близо 400 са..

публикувано на 17.12.18 в 17:00

Юбилеен Коледен литературен салон във Видин

Културното мероприятие събира изявени видински автори. Стихотворението, с което Илиян от техникума в гр. Дунавци , е спечелил литературен конкурс за ученическо творчество, ще бъде прочетено на срещата.  Поетесата Сибина Оприна ще бъде представена пред широката общественост на града днес, когато излиза поетичната й книга със заглавие..

публикувано на 17.12.18 в 16:50

Йорданка Благоева с послание към младите

Йорданка Благоева представи в Монтана книгата “Босоногата кралица” преди официалната премиера в София “Книгата е послания към младите хора на България ”, заяви бившата световна рекордьорка в скока на височина Йорданка Благоева, при срещата си с кмета на Монтана Златко Живков. “Направих една равносметка за себе си, че през целия си..

публикувано на 17.12.18 в 16:40