НОИ приема документи за Програмата за профилактика и рехабилитация

Снимка: Радио ВИДИН

Започна приемът на документи за желаещите да ползват възможностите по Програмата за профилактика и рехабилитация, подпомогната от Националния осигурителен институт (НОИ). Това е възможност за ползването на различни възстановителни бази в страната, като продължение на определено лечение, като част от престоя и процедурите се заплащат от държавата.

За 2018 година приемът на документи се извършва от края на март. А кой може да кандидатства и на какви условия трябва да отговаря, обяснява Владимир Живков, от териториалното поделение на НОИ във Видин:

"Право да ползват помощта за профилактика имат две основни групи лица. Първата група, това са осигурените за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. Това са работещи лица, които не са навършили възраст за пенсиониране в условията на трета категория. Тази година това са мъжете, навършили 64 години и един месец и жените на възраст 61 години и два месеца. Тези хора трябва да са задължително осигурявани шест месеца преди месеца, в който ползват услугата. В този 6-месечен период може да се включи отпуск по майчинство, неплатен отпуск до 30 дни... Въпросът е да има непрекъснато осигуряване, защото дори един ден прекъсване не позволява ползването на програмата.

Втората основна група са хората, получаващи инвалидна пенсия. За тях условието е да имат действащо валидно експертно решение към момента. За тях не се изисква никакъв друг документ, доказващ права, освен това решение.

Има и една трета група хора, но тя е много малка. Това са хората, които са претърпели трудова злополука.

НОИ поема на одобрените да ползват възможностите на програмата следните разходи:

В рамките на една календарна година, правоимащите могат да ползват 10 дни еднократно. През тези дни се поемат- средства за храна, частично, в рамките на 7 лева дневно, стойността на нощувките и стойността на 4 медицински процедури на ден. Лицата доплащат дневната разлика за храна, обикновено излиза около 18 лева дневно. За 10-дневния престой излиза около 180 лева допълнително. Другото, което лицата сами трябва да поемат като ангажимент, е организацията по пътуването и резервацията в базата", обясни Живков.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Дестинацията ни днес е село Ясен , разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа..

публикувано на 14.09.18 в 11:11

Д-р Юлиян Петров: Всички заедно трябва да възвърнем уважението към учителската професия

В навечерието на новата учебна година все повече се заговори за недостиг на учители в българската образователна система . В следващите между 5 и 15 години се очаква проблемът още повече да се задълбочи, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки,..

публикувано на 13.09.18 в 13:41

Готов ли е Северозападът за новата учебна година

На прага сме на откриването на новата учебна 2018/2019 година . Дните преди това обикновено са изпълнени с трепети и вълнение, особено за малките първокласници, които за първи път ще прекрачат прага на родното школо. Време е и за нови предизвикателства. Готови ли са училищата в българския Северозапад да посрещнат своите ученици и ще могат ли да им..

публикувано на 12.09.18 в 11:00

Опашките на Дунав мост 2 са заради нарасналия трафик и по-строгия граничен контрол

Отново километрични опашки се образуваха на Дунав мост 2 при Видин Калафат през изтеклата седмица. Колоната от товарни автомобили, чакащи да преминат през граничния пункт с Румъния на изхода на страната надмина 10 километра. Преди време, заради опашките, шофьори блокираха моста, а браншовите организации в международния транспорт поискаха оставките на..

публикувано на 11.09.18 в 14:36