Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко работа свърши парламентът за една година?!

Снимка: БГНЕС
В "Посоките на делника" темата коментираме с народните представители Росен Живков от управляващата коалиция, д-р Илиян Тимчев от опозицията и бившия заместник председател на 43-тото Народно събрание Явор Хайтов.

На 19 април 44-то Народно събрание (НС) става на една година. От началото на мандата си настоящият парламент е приел 120 закона, 206 решения и две декларации. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и дирекция "Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове" на Народното събрание.

Народният представител Росен Живков е член на транспортната комисия и на комисията по земеделие към НС. По думите му е дал своя малък принос, задавайки два въпроса и едно питане: 

"Става въпрос за проблемите на Северозапада и конкретиката, която касае и участието ми в парламента. Бях си поставил цел и това е реализирано чрез групата на Обединени патриоти и партия ГЕРБ. Това е влязлото решение за управленска програма. Изграждането на скоростен път Ботевград- Видин и другото е изграждане на интермодален терминал на територията на Видин. Нещата вървят закономерно, по правилника на НС. Вкарват се актуални теми, променят се законопроекти и по предложение на мои колеги и от Министерски съвет. Ние се съобразяваме с тази тематика, защото все пак сме законодателен орган, но трябва да сме и в помощ на изпълнителната власт и когато има законопроекти или промени в законите, които са внесени през Министерски съвет, ние ги разглеждаме, одобряваме, преценяваме доколко са законосъобразни и ги приемаме, за да се облекчи работата на администрацията и на държавата."


Д-р Илиян Тимчев през тази една година като народен представител от Северозапада, е отправил най-много въпроси и питания- 16. Член е на комисията по здравеопазване. Питал е за запазване и развитие на общинските болници. И за състоянието на специализирания автомобилен парк към центровете за спешна медицинска помощ. И относно замърсяване на питейната вода с арсен в три малки населени места в община Бойчиновци. 

"Питанията и въпросите са продиктувани от срещите ми с избирателите в приемните, които провеждам всеки понеделник и вторник. Дали съм удовлетворен? Не съм удовлетворен от резултата например с питейната вода в Бойчиновци, защото там проблемът все още не е решен. За останалите питания, които са свързани със здравеопазването, много от нещата, които поставихме така остро към двамата министри, които бяха в този период, имаха своя ефект, тъй като не позволиха да се случат неща, които щяха да доведат до още по-голям хаос в здравеопазването. Първата година на 44-тото НС ще я запомня с агресивния тон, с ниския дебат в пленарна зала, със смяната на двамата председатели на НС, на нашия заместник председател на НС Валери Жаблянов, с липса на свобода на словото в отделни моменти, с множеството законопроекти, които са върнати от президента, с некачествени закони, които се приеха, след това претърпяха и промени." 


Явор Хайтов е бивш заместник председател на 43-тото Народно събрание. Това, което си спомня е, че е съавтор на около 10 промени в закони, някои и нови. 

"Например, в устройствения закон на МВР, връщането на ГДБОП от ДАНС в МВР. Според мен това е едно абсолютно правилно организационно решение. Бих споменал закона за съдебната власт, няколко текста, в това число и създаване фигурата на младши следовател, защото знаете критиките за българската съдебна система и то основно в наказателното правораздаване. Има и няколко текста, на които много държах, но за съжаление не успях да убедя мнозинството да ги подкрепи. Сега се сещам, например в ГПК (Граждански процесуален кодекс- бел. ред.), отпадането на т.нар. допустимост на разглеждането на делата пред Върховен касационен съд, нещо, което е било направено с мотив, че така ще се опрости процесът. Напротив! Това усложнява процеса. Като юрист мога да се гордея, че нашето предложение, на групата на Народен съюз за промяна в Конституцията в частта за избор на ВСС (Висш съдебен съвет- бел. ред.) е гласуването, което в 43-тото НС събра най-много политическа подкрепа, а то е членовете на ВСС да се избират от парламента, говоря за парламентарната квота, с квалифицирано мнозинство. И мотивът за това беше да не позволим една-две партии да се сговорят помежду си да овладеят този изключително важен кадрови орган на съдебната власт, а оттук насетне и независимата съдебна власт. Това е в графа "спомени". Нека гледаме настоящето, а още по-хубаво- бъдещето!"


Още за работата от първата година на 44-тото НС чуйте звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00