Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международния ден за опазване на паметниците на културата и крепост "Калето"


18-ти април е повод да си спомним миналото. Казват, че ако не го помним, сме обречени да го повторим. Днес отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата. Ценностите на собственото и на общочовешкото културно наследство са символ за устойчивостта през вековете.

Какво е посланието на днешния ден и колко паметници на културата има във Видин, разказва Фионера Филипова, директор на Регионалния исторически музей във Видин:

"Посланието на този ден е да опазим паметниците на културата и да ги популяризираме. Този празник се отбелязва от 1984 година. България е на трето място, след Гърция и Италия, по брой на недвижими паметници. Ние имаме около 40 хиляди. Видинска област има 42 паметника с национално значение".

Опазването на паметниците е стар проблем. Разбира се, не зависи единствено от човешкото усилие, но най-малкото, което можем да направим, е да не рушим и да покажем култура и възпитание. Ако самите ние не участваме в процеса на запазване, значи сме част от проблема.

"Задължение на всеки гражданин е да опазва и да пази чисти. В крайна сметка това тежи на нашия джоб като данъкоплатци. Много от паметниците се намират в тежко положение. Всяка институция си има място, всяка институция знае какво да прави, но гражданите трябва да се отнасят сериозно и да не вредят, да чупят, рисуват. Само тук можем да видим как деца играят и рисуват върху паметници", каза Фионера Филипова.

Един от най-забележителните исторически паметници, които ни дават усещане за отминала и много различна епоха, в която са живели нашите съграждани, е крепост "Калето", известна с капиите си.

"Видинската крепост Калето е строена между 1690 година и 1718 година според османо-турските документи. Тази крепост е уникална. Откъм сушата има 4 капии, откъм реката има 5. Цялата система "Калето" не е обявена за един паметник, макар че е. За отделни паметници са обявени капиите, които съставят крепостта. Те са собственост на министерството на културата. Само Стамбол капия, заедно със Стария площад, е обявен за един паметник, който е от национално значение. Тези паметници са реставрирани през 1962 година. При видинския колодрум е т.нар Табия капия. Тя е достроена през 19 век, към 1830 година. Тази капия също е част от укрепеното съоръжение", върна се към историята на крепост "Калето" Фионера Филипова.

Въпреки че от съвременна гледна точка крепостта с капиите е един красив монумент, за какво се е ползвал, какво е дал на град Видин и каква е историческата му оценка?

"След като се построява тази крепост, не е превземана в открит военен бой. Тази крепост обаче създава и друг момент. Градът се затваря, на всеки десет декара има една джамия. Местното население работи, за да изхрани турския гаризон. Търговията започва да замира. Евреите напускат. Освен, че пази града от врагове, крепостта затваря града в икономическо отношение", завърши разказа си Фионера Филипова, директор на Регионалния исторически музей във Видин.

Девет са капиите към крепост "Калето": „Флорентин (Карлъ баба)”, „Еничер”,  „Пазар (Лонджа)” и „Стамбол” капия откъм сушата и откъм реката – „Аралък”, „Топ”, „Сарай”, „Телеграф” и „ Сюргюн” капия. От тази отминала епоха не е останало много, но все пак откъм реката в наши дни са запазени „Топ” капия (при крепостта „Баба Вида”) и  „Телеграф” капия. Откъм сушата са запазени и четирите капии. Главната е "Стамбол" капия - някогашен вход към крепостта. "Еничер" капия е встрани от Спортната зала и видинският пазар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50