Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората от село Вещица: Името ни е любопитно, търсят ни

7
Снимка: Радио Видин
Село Вещица е на десетина километра от общинския център Белоградчик. Средната надморска височина достига 311 м. През селото протича река Салашка (Вещицка), четем за селото. Обградено е от красива природа, но поради икономически причини хората избягали от него още преди години и така населението му намаляло десет пъти. В славните си години в селището живеели 500 души, сега в двете съседни села Вещица и Струин дол няма и 50. Местните хора казват, че животът на село е борба за оцеляване, без магазин и лекар, с очакваните икономии на вода след двойното увеличение на цената.

"Нямаме магазин. За да си купиш нещо имаш няколко варианта- или с автобуса до града, или по фирмата, която ни кара хляба, от Белоградчик, правиш заявка и те ти карат продукти. Трудно е, но не невъзможно. Имаме и от социалния патронаж, които разкарват хляб и храна на нуждаещи се. За лекарствата пак така- минава подвижна аптека вторник", казаха хората.

СнимкаБисерка Ангелова е кметски наместник на двете села Вещица и Струин дол. Разказва, че хората са бедни в този район. Около 40 са постоянните жители на Вещица, в съседното имат 5 обитаеми къщи и десетина души. През пролетта селата малко се оживяват, когато млади пенсионери-граждани пристигат, за да обработват градините си. Повечето къщи обаче, остават затворени през всички сезони, бурените полека превземат сгради и градини. Обитаеми са едва 30 от имотите на Вещица, казва кметицата. Хубавото е, че имат млади хора с малки деца. Надеждата на Бисерка Ангелова, макар и малка е, да останат на село. Четирима ученика пътуват до Белоградчик всеки ден.

"Много малко къщи са обитаеми, максимум 30-35 да са, лятото да стигнат до 60 най-много. Другото всичко е тревясало, бурени, повечето от хората счупиха къщите, за да не плащат данък сгради. Битовата престъпност на този етап леко е понамаляла, но все още не е изчезнала напълно. Още се прави пакост по къщите, извършител неизвестен, малка себестойност, резултат никакъв..."
, обясни кметският наместник.

Село Вещица никога не е имало собствен храм. От 2014 г. има частен проект за изграждане на параклис в центъра на село Вещица в близост до сградата на кметството. Там се намира старинен каменен кръст и проектът е да се изгради до този кръст и параклис. За съжаление обаче, спонсори за идеята няма.

"Има хора с бизнес, никой няма желание, няма родолюбец, а всеки казва, че обича селото си, да дойде и нещо да направи. Всеки знае да критикува, а никой не желае да помага",
възмущава се Бисерка Ангелова.

СнимкаНа бюрото в кметския кабинет стои прашлясал уред, свързан с компютър. Доставен преди две години по общински проект бил модерен апарат за сърдечни кардиограми, заедно с апарат за кръвно налягане и кръвна захар.

"Идеята беше чрез импровизиран дистанционен лекарски пункт да се свързват от кабинета на кмета със съответния личен лекар, с когото да се обсъди здравния статус на пациента. Идеята така и не проработи, идваха само тогава, да се уверят, че техниката е пристигнала и дотук"


Първоначалната идея била чрез Центъра за административно и здравно обслужване на населението жителите на 10 села от община Белоградчик да могат да се консултират с личните си лекари чрез дистанционни прегледи. По Програмата за развитие селските райони бяха осигурени средства за изграждане на информационна система и оборудване. Освен медицинска помощ, информационната система в населените места трябваше да предоставят услуги за бизнеса и да подпомага процесите при управление на кризи. Инвестицията беше за 340 хиляди лева, информираха още през 2015 година от управата в Белоградчик.

СнимкаМаринка Иванова е горда собственичка на единственото магаре в селото. Преди 5 години решили заедно със съпруга й да се установят на село за постоянно. Занимават се със зеленчуковата си градина и малкото си животновъдно стопанство. Макар неспирния труд по двора и полето казва, че предпочита селския живот:

"На село се живее по-добре от града- спокойствието и чистия въздух зареждат човек с енергия. Липсват ни обаче социалните контакти. Тук се оживява само по избори", казва пенсионерката.

Темата с покачването на цената на водата вълнува много хората. Кметицата на Вещица обаче е убедена, че въпреки скромните им доходи, ще пестят и пак ще бъдат редовни платци. Въпросът обаче е- редно ли е в 21 век да се правят икономии на вода и да се връщат към навиците на предците си- да носят вода с кофи от изворните чешми.  
За финал на разказа ни си припомняме легендите и преданията за произхода на името Вещица. По-старите разказват с охота интересните истории за произхода на името Вещица.

"Легенда за турчин, който навремето имал чифлик на това място. Обикаляйки земите си през лятото видял няколко българки които се къпели в местната река. Гледката му харесала, и за оправдае поведението си от забранената за времето си избягал викайки: Вещици, Вещици..."

Освен любопитни легенди за вещици, се оказва, че името произлиза от "вещ", каквито навремето били хората в селото- вещи, знаещи и можещи. Забавни са случките около любопитното име на селото, заради което хората ги търсят, допълни Бисерка Ангелова.

Още за Вещица може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00