Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осветиха наново средновековна църква, в която 70 години е нямало служба

В село Върбово край Белоградчик наново е осветена средновековна църква. Храмът „Свети Йоан Кръстител“ е от най-старите във Видинската епархия, но поне 70 години в него нямало служби.

„Неговото възстановяване е свидетелство, че вярата ни е жива“, каза при освещаването Видински митрополит Даниил.

Възстановяването на църквата започнали потомци на хора от селото. Създали и сдружение, за да помагат на селото. Преди  това пък се събрали в София около футболен клуб, който регистрирали с името на Върбово, обясни Николай Дамянов:

„Искаме хората да се чувстват значими. Да се чувстват част от нещо. Толкова време колелото върви назад. Ние не можем  да обърнем  нещата, така че да има две хиляди души, както е било преди сто години. Искаме с времето просто да спрем това колело.“ 

Храмът „Св. Йоан Кръстител“ във Върбово е поне на четири века и през годините е оцелял, за да се възроди отново, каза митрополит Даниил:

„Един храм, който 17 век е строен по време на турското  робство, вероятно и  преди това, но от тогава са надписите, преодолял  толкова изпитания и трудности през това време на робството, отново възкръсва.“

Старинният храм вече ще е отворен. Почти изцяло са запазени стенописите, които са рядкост, каза кметът на община Чупрене Ваньо Костин:

„ Хубава идея е да върнем малко вярата на хората, да им покажем, че те не са забравени… Кой когато пожелае, е винаги добре дошъл в църквата.“

Хората, които сега в селото вече ще идват в храма на празник и си пожелават:

„По хубави поводи да се събираме, да се видим. Да стане селото пак единно и задружно, както е било навремето“

Потомци на хората от Върбово се събират заедно в селото поне веднъж годишно. Преди да бъде възстановена църквата, с дарения издигнаха осемметров метален кръст на място, където някога имало оброчище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00

Художничка гостува със самостоятелна изложба живопис в Мездра

По покана на Градската художествена галерия родената в гр. Мездра художничка Ивелина Ивова подреди в Община Мездра самостоятелна изложба живопис „Загадъчни пространства“ , съобщават от местната управа. Вернисажа уважиха ценители на изобразителното изкуство, близки и приятели на авторката, която е завършила „Архитектура“ в Университета по..

публикувано на 16.04.24 в 13:00

Над 100 автори участват в Осмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“

Над 100 автори от цялата страна подадоха непубликувани свои творби в Осмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“ , организиран от Народно читалище „Просвета 1925“ - гр. Мездра , съобщават от Общината. Конкурсът се провежда от 2016 г. насам* в памет на Георги Тодоров (1928-2001 г.)** - дългогодишен учител по български език и литература в община Мездра,..

публикувано на 16.04.24 в 11:23

Беседа "Агрокултурни полезни и практични съвети" ще се състои във Видин

Беседа за практики в овощарството  ще се проведе в сряда в читалище "Цвят" във Видин . Секретарят на читалището Любомир Илиев обясни: "Ще организираме беседа с агрокултурни съвети, практични, полезни, които са за резитба и калемене". Темата е актуална през цялата година, каза Любомир Илиев.  "Оформянето и подрязването на дървета и..

публикувано на 16.04.24 в 10:07