Разделят ли ни Денят на Европа и Денят на победата

Снимка: БГНЕС

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Преди години тази дата у нас се свързваше с победата над хитлеристка Германия и края на Втората световна война. Датата е избрана за Ден на Европа, тъй като на този ден през 1950 година е предложено създаването на предшественика на Европейския съюз (ЕС) - Европейската общност за въглища и стомана. Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. Той е наричан още Ден на Шуман, в памет на Декларацията на Шуман. В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман - тогава външен министър на Франция, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се смята за началото на общността, която днес наричаме Европейски съюз. Европейският парламент официално определи 9 май като почивен ден през октомври 2008 г. 

Видинчани смятат, че днешният ден не трябва да разделя обществото ни: 

"Според мен всичко зависи от възпитанието и от обучението на младите хора. За мен този ден е Денят на победата- така съм възпитан и така го усещам този ден. Историята вече е написана и ние не сме по- умни от нея ... Новото време казва, че днес е Денят на Европа. Според мен това е въпрос на мироглед и гледна точка, но младите хора не го разбират, защото няма кой да ги научи и да им покаже ... Победителите определиха кой да е Денят на Европа, а ние сме от победените и не можем да определяме."


Разделят ли ни Денят на Европа и Денят на победата и какво трябва да знаем за днешната дата- това попитахме историка проф. Андрей Пантев

"Целият свят или поне по- голямата част от Европа, към която имаме претенции, че принадлежим, честват победата над злото, продължила 7-8 мрачни години. Има нещо символично между Деня на Европа и Деня на победата. Трябва да се поклоним на тези войничета, тръгнали от степите на Русия, за да осъществят една велика европейска мисия." 

В община Кула днес отбелязват Деня на Европа. Сътрудникът ни Христела Александрова разказа за предстоящите събития: 

"Празникът се чества всяка година след присъединяването на България към ЕС и е свързан преди всичко с детски и младежки изяви. Тази година изявите са повече, защото са организирани по проект на Община Кула в контекста на председателството на България на Съвета на Европа и обезпечени с достатъчно финансови средства. Предвидени са събития за деца и за възрастни. За малките ни съграждани са подготвени забавна интерактивна образователна игра за опознаване на държавите членки на Европейския съюз, техните символи, флагове, природни забележителности, викторина и презентация. На площада ще се разгърне пъстро ветрило от музикални и танцови композиции, изпълнени от групата за модерни танци към читалището. Децата ще се забавляват и с търсене на съкровища на тайни места, ще разгледат и изложбата от рисунки и фотографии от конкурсите "Път сред звездите“ и "Моят роден град - един град в Европа". От 17 часа е организирана информационна среща - дискусия за граждани на тема „Председателството на България на Съвета на Европа и десетгодишното членство - резултати, приоритети и перспективи“. Подготвени са мултимедийни презентации по темите. На срещата ще бъдат представени и резултатите от проведените конкурси за рисунка, есе и фотография и награждаване на победителите."

В община Белоградчик днес отбелязват двата празника. Иванка Петрова ни запозна с проявите в града на скалите: 

"Община Белоградчик и ръководствата на Съвета на ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва организират тържествено честване на Деня на Европа и на 73-та годишнината от победата над хитлерофашизма. Тържеството бе открито от заместник - кметът на община Белоградчик  Антон Трифонов и офицерът от запаса подполковник Милчо Манолов, председател на организациите на Ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в община Белоградчик. Празникът ще продължи с културна програма, в която ще вземат участие вокална група "Пей, сърце" при клуб на пенсионера "Мадона" и децата от школата по  народни танци към Детски комплекс - Белоградчик. Поднесени бяха венци на паметника на загиналите във войните от община Белоградчик." 


Във Враца също днес почитат Деня на победата. Какво трябва да знаят идните поколения за 9-и май и защо трябва да помним историята? Разговаряхме с председателя на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България за Враца о.з. майор Лъчезар Генов:

"Ако нямаше Ден на победата нямаше да има и Ден на Европа. Загиналите войници никога не трябва да бъдат забравяни. Няма бъдеще без минало и затова основната роля на 9-и май е Ден на победата. Младите хора трябва да знаят, че войната не е с женско лице и носи черни забрадки и много сълзи. В отделните общини на врачанска област днес премина маршът на Безсмъртния полк и се състояха срещи с ветерани, които бяха почетени с грамота и удостоени с внимание" - каза майор Генов. 

Във Видин също беше отбелязан Денят на победата с шествие на Безсмъртния полк - Видин пред Драматичния театър "Владимир Трендафилов", а по- късно и на Руските военни гробища се проведоха мероприятия, посветени на тържественото отбелязване на Деня на победата и беше почетена паметта на загиналите руски воини за свободата на България. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.


Вижте още

Професии на бъдещето

За 60% от професиите след 10-15 години ще се изисква висока квалификация, каза проф. Велизара Пенчев, председател на Общото събрание на Русенския университет, по време на кръглата маса във филиала на учебното заведение във Видин . Прогнозата е, че нови професии ще заменят някои от сегашните. Телехирурзи ще извършват операции от разстояние, а..

обновено на 16.08.18 в 14:33

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е..

публикувано на 10.08.18 в 14:16

Ще бъдат ли забранени мобилните телефони за учениците в час

Смартфонът е техническо средство, притежавано от около 85% от българските ученици. Приблизително 95% процента от тях имат профил във Фейсбук, а моделите и цените на ученическите смартфони обикновено надвишават тези на техните родители, а средната им цена понякога е много над минималната работна заплата. Използването на мобилни телефони в учебен час е..

публикувано на 08.08.18 в 13:30