Разделят ли ни Денят на Европа и Денят на победата

Снимка: БГНЕС

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Преди години тази дата у нас се свързваше с победата над хитлеристка Германия и края на Втората световна война. Датата е избрана за Ден на Европа, тъй като на този ден през 1950 година е предложено създаването на предшественика на Европейския съюз (ЕС) - Европейската общност за въглища и стомана. Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. Той е наричан още Ден на Шуман, в памет на Декларацията на Шуман. В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман - тогава външен министър на Франция, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се смята за началото на общността, която днес наричаме Европейски съюз. Европейският парламент официално определи 9 май като почивен ден през октомври 2008 г. 

Видинчани смятат, че днешният ден не трябва да разделя обществото ни: 

"Според мен всичко зависи от възпитанието и от обучението на младите хора. За мен този ден е Денят на победата- така съм възпитан и така го усещам този ден. Историята вече е написана и ние не сме по- умни от нея ... Новото време казва, че днес е Денят на Европа. Според мен това е въпрос на мироглед и гледна точка, но младите хора не го разбират, защото няма кой да ги научи и да им покаже ... Победителите определиха кой да е Денят на Европа, а ние сме от победените и не можем да определяме."


Разделят ли ни Денят на Европа и Денят на победата и какво трябва да знаем за днешната дата- това попитахме историка проф. Андрей Пантев

"Целият свят или поне по- голямата част от Европа, към която имаме претенции, че принадлежим, честват победата над злото, продължила 7-8 мрачни години. Има нещо символично между Деня на Европа и Деня на победата. Трябва да се поклоним на тези войничета, тръгнали от степите на Русия, за да осъществят една велика европейска мисия." 

В община Кула днес отбелязват Деня на Европа. Сътрудникът ни Христела Александрова разказа за предстоящите събития: 

"Празникът се чества всяка година след присъединяването на България към ЕС и е свързан преди всичко с детски и младежки изяви. Тази година изявите са повече, защото са организирани по проект на Община Кула в контекста на председателството на България на Съвета на Европа и обезпечени с достатъчно финансови средства. Предвидени са събития за деца и за възрастни. За малките ни съграждани са подготвени забавна интерактивна образователна игра за опознаване на държавите членки на Европейския съюз, техните символи, флагове, природни забележителности, викторина и презентация. На площада ще се разгърне пъстро ветрило от музикални и танцови композиции, изпълнени от групата за модерни танци към читалището. Децата ще се забавляват и с търсене на съкровища на тайни места, ще разгледат и изложбата от рисунки и фотографии от конкурсите "Път сред звездите“ и "Моят роден град - един град в Европа". От 17 часа е организирана информационна среща - дискусия за граждани на тема „Председателството на България на Съвета на Европа и десетгодишното членство - резултати, приоритети и перспективи“. Подготвени са мултимедийни презентации по темите. На срещата ще бъдат представени и резултатите от проведените конкурси за рисунка, есе и фотография и награждаване на победителите."

В община Белоградчик днес отбелязват двата празника. Иванка Петрова ни запозна с проявите в града на скалите: 

"Община Белоградчик и ръководствата на Съвета на ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва организират тържествено честване на Деня на Европа и на 73-та годишнината от победата над хитлерофашизма. Тържеството бе открито от заместник - кметът на община Белоградчик  Антон Трифонов и офицерът от запаса подполковник Милчо Манолов, председател на организациите на Ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в община Белоградчик. Празникът ще продължи с културна програма, в която ще вземат участие вокална група "Пей, сърце" при клуб на пенсионера "Мадона" и децата от школата по  народни танци към Детски комплекс - Белоградчик. Поднесени бяха венци на паметника на загиналите във войните от община Белоградчик." 


Във Враца също днес почитат Деня на победата. Какво трябва да знаят идните поколения за 9-и май и защо трябва да помним историята? Разговаряхме с председателя на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България за Враца о.з. майор Лъчезар Генов:

"Ако нямаше Ден на победата нямаше да има и Ден на Европа. Загиналите войници никога не трябва да бъдат забравяни. Няма бъдеще без минало и затова основната роля на 9-и май е Ден на победата. Младите хора трябва да знаят, че войната не е с женско лице и носи черни забрадки и много сълзи. В отделните общини на врачанска област днес премина маршът на Безсмъртния полк и се състояха срещи с ветерани, които бяха почетени с грамота и удостоени с внимание" - каза майор Генов. 

Във Видин също беше отбелязан Денят на победата с шествие на Безсмъртния полк - Видин пред Драматичния театър "Владимир Трендафилов", а по- късно и на Руските военни гробища се проведоха мероприятия, посветени на тържественото отбелязване на Деня на победата и беше почетена паметта на загиналите руски воини за свободата на България. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.


Вижте още

Читалищата- културните средища, спасили България

В навечерието на 24 май от Националния статистически институт обявиха резултатите от традиционното си петгодишно изследване на читалищната дейност . Действащите читалища на територията на България са 3 321, от тях 663 са в градовете, а 2 658 в селата. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 246. Членовете на читалищата..

публикувано на 24.05.18 в 11:49

Кога младите българи напускат родния си дом и заживяват самостоятелно

Българският мъж напуска родния си дом на 31 години, а жените у нас на 26.5 години- това стана ясно преди дни от проучване на "Евростат". По подобен начин стоят нещата и в редица страни в Югоизточна Европа. В Хърватия разликите са съответно 33.4 срещу 30.4, за Словакия 32.2 срещу 29.4, Унгария 28.8 срещу 26, Гърция 30.7 срещу 28 и Чехия 27.7 срещу 25.1..

публикувано на 23.05.18 в 12:48

Необходим ли е отново рестарт на АЕЦ- Белене?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с икономическия анализатор Евгений Кънев , Иван Аспарухов , областен председател на АБВ за регион Враца и Атанас Костадинов от БСП, член на парламентарната комисия по енергетика. Атомната централа е замислена още през 80-те години на миналия век, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г. Опитите за..

публикувано на 22.05.18 в 17:19

Недооценени ли са медицинските сестри в България?

Специалисти по здравни грижи от цялата страна се събраха в столицата и поискаха: стартова заплата равна на три минимални работни заплати за страната, диференцирано заплащане, възможности за продължаващо обучение, по- добри условия на труд. Защо медицинските сестри в България се чувстват недооценени? Диана Богомилова е медицинска сестра с..

публикувано на 21.05.18 в 14:34

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18

В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики" , Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж". "Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде..

публикувано на 17.05.18 в 14:46