Разделят ли ни Денят на Европа и Денят на победата

Снимка: БГНЕС

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Преди години тази дата у нас се свързваше с победата над хитлеристка Германия и края на Втората световна война. Датата е избрана за Ден на Европа, тъй като на този ден през 1950 година е предложено създаването на предшественика на Европейския съюз (ЕС) - Европейската общност за въглища и стомана. Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. Той е наричан още Ден на Шуман, в памет на Декларацията на Шуман. В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман - тогава външен министър на Франция, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се смята за началото на общността, която днес наричаме Европейски съюз. Европейският парламент официално определи 9 май като почивен ден през октомври 2008 г. 

Видинчани смятат, че днешният ден не трябва да разделя обществото ни: 

"Според мен всичко зависи от възпитанието и от обучението на младите хора. За мен този ден е Денят на победата- така съм възпитан и така го усещам този ден. Историята вече е написана и ние не сме по- умни от нея ... Новото време казва, че днес е Денят на Европа. Според мен това е въпрос на мироглед и гледна точка, но младите хора не го разбират, защото няма кой да ги научи и да им покаже ... Победителите определиха кой да е Денят на Европа, а ние сме от победените и не можем да определяме."


Разделят ли ни Денят на Европа и Денят на победата и какво трябва да знаем за днешната дата- това попитахме историка проф. Андрей Пантев

"Целият свят или поне по- голямата част от Европа, към която имаме претенции, че принадлежим, честват победата над злото, продължила 7-8 мрачни години. Има нещо символично между Деня на Европа и Деня на победата. Трябва да се поклоним на тези войничета, тръгнали от степите на Русия, за да осъществят една велика европейска мисия." 

В община Кула днес отбелязват Деня на Европа. Сътрудникът ни Христела Александрова разказа за предстоящите събития: 

"Празникът се чества всяка година след присъединяването на България към ЕС и е свързан преди всичко с детски и младежки изяви. Тази година изявите са повече, защото са организирани по проект на Община Кула в контекста на председателството на България на Съвета на Европа и обезпечени с достатъчно финансови средства. Предвидени са събития за деца и за възрастни. За малките ни съграждани са подготвени забавна интерактивна образователна игра за опознаване на държавите членки на Европейския съюз, техните символи, флагове, природни забележителности, викторина и презентация. На площада ще се разгърне пъстро ветрило от музикални и танцови композиции, изпълнени от групата за модерни танци към читалището. Децата ще се забавляват и с търсене на съкровища на тайни места, ще разгледат и изложбата от рисунки и фотографии от конкурсите "Път сред звездите“ и "Моят роден град - един град в Европа". От 17 часа е организирана информационна среща - дискусия за граждани на тема „Председателството на България на Съвета на Европа и десетгодишното членство - резултати, приоритети и перспективи“. Подготвени са мултимедийни презентации по темите. На срещата ще бъдат представени и резултатите от проведените конкурси за рисунка, есе и фотография и награждаване на победителите."

В община Белоградчик днес отбелязват двата празника. Иванка Петрова ни запозна с проявите в града на скалите: 

"Община Белоградчик и ръководствата на Съвета на ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва организират тържествено честване на Деня на Европа и на 73-та годишнината от победата над хитлерофашизма. Тържеството бе открито от заместник - кметът на община Белоградчик  Антон Трифонов и офицерът от запаса подполковник Милчо Манолов, председател на организациите на Ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в община Белоградчик. Празникът ще продължи с културна програма, в която ще вземат участие вокална група "Пей, сърце" при клуб на пенсионера "Мадона" и децата от школата по  народни танци към Детски комплекс - Белоградчик. Поднесени бяха венци на паметника на загиналите във войните от община Белоградчик." 


Във Враца също днес почитат Деня на победата. Какво трябва да знаят идните поколения за 9-и май и защо трябва да помним историята? Разговаряхме с председателя на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България за Враца о.з. майор Лъчезар Генов:

"Ако нямаше Ден на победата нямаше да има и Ден на Европа. Загиналите войници никога не трябва да бъдат забравяни. Няма бъдеще без минало и затова основната роля на 9-и май е Ден на победата. Младите хора трябва да знаят, че войната не е с женско лице и носи черни забрадки и много сълзи. В отделните общини на врачанска област днес премина маршът на Безсмъртния полк и се състояха срещи с ветерани, които бяха почетени с грамота и удостоени с внимание" - каза майор Генов. 

Във Видин също беше отбелязан Денят на победата с шествие на Безсмъртния полк - Видин пред Драматичния театър "Владимир Трендафилов", а по- късно и на Руските военни гробища се проведоха мероприятия, посветени на тържественото отбелязване на Деня на победата и беше почетена паметта на загиналите руски воини за свободата на България. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.


Вижте още

Северозападна България с най-много деца на гурбетчии

Най- силно засегнатият от емиграцията регион е Северозападният. Поне единият родител на 43.8% от децата в Северозападна България е в чужбина. Тези данни и изводите от тях бяха изнесени на регионална среща по проблемите на децата от Северна България. Форумът бе организиран от Българско училище за политика. Северна България убедително изпреварва Южна..

публикувано на 22.10.18 в 14:43

От Баново до Студено буче

Днес гостуваме на хората от монтанското село Студено буче . Там продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път, основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин. Ремонтът създава неудобства за пътуващите от селото, но е намалял трафикът от тежкотоварни автомобили, които..

публикувано на 19.10.18 в 13:52

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25