Брегово остава без обходен път за опасните товари

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Жители на Брегово от няколко месеца настояват да спре превозването на опасни товари през града. През граничния пункт със Сърбия всеки ден преминават цистерни със сярна киселина. Проблемът беше поставен като въпрос в парламента от народните представители Цветан Топчиев и Филип Попов към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Преминават по 30-40 цистерни на ден. Жителите на Брегово са притеснени от това, създадоха инициативен комитет, подписка. Обсъдихме въпроса и смятаме, че изграждането на обходен път ще реши този проблем", обясни Цветан Топчиев.

"На този етап в инвестиционната програма на АПИ (Агенция "Пътна инфраструктура"- бел. авт.) не е включено строителството на този път. За да се реализира това инвестиционно намерение, е необходимо да се изработи технически проект, да се извършат отчуждителни процедури, да се проведат обществени поръчки за възлагане на строителството и строителния надзор. Всичко това изисква значителен финансов ресурс, който към момента АПИ не е предвидила в бюджетната си програма през 2018 година. Въпреки всичко това, Агенцията предприема мерки за решаване на проблемите на населението в град Брегово. След среща на ръководството на Агенцията с инициативния комитет и протестиращите бе решено и към настоящия момент скоростта за преминаване през населеното място е намалена от 50 км на 40 км. Водят се и разговори с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за ограничаване на рисковете от преминаването на тежкотоварни автомобили с опасни товари, за да бъде в максимална степен гарантирана сигурността на живущите в град Брегово", обясни министър Нанков.

Потърсихме кмета на община Брегово Милчо Лалов за коментар по отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството:

"Никакви мерки не са предприети. Хората са притеснени, защото това са опасни товари и при един разлив разбирате какво може да се случи. Как да ги успокоя, какво да им кажа? Сигурно не е лесно да се изгради обходен път, но не е невъзможно. Питам министъра: "А ако нещо се случи пред училището в Брегово, откъдето преминават цистерните, какво правим?" Не е лесно това за изпълнение, но не биваше такъв прибързан отговор, че няма да стане. Не съм удовлетворен от този отговор. Най-малкото трябваше да проучи има ли друга възможност за движение на тези опасни товари и тогава да излезе с някакво становище. Не е поставен и знак в Брегово, че скоростта на преминаване е намалена. Автомобилната администрация имаше становище да се постави такъв знак, препратих писмото до Областно пътно управление, това беше преди 5-6 месеца. Още няма никакъв знак, нищо не е изпълнено в това отношение."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19

Повече пари от ЕС за изоставащите региони, но и по-строг контрол как се харчат

Граждански диалог за бъдещето на кохезионната политика като визия за развитието на област Видин или по-просто казано как и за какво да се използват средствата от Европейския съюз през следващия програмен период за развитието на региона, се състоя в крайдунавския град. Организатор на форума е Областният информационен център. В него се включиха..

публикувано на 11.10.18 в 13:37