Брегово остава без обходен път за опасните товари

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Жители на Брегово от няколко месеца настояват да спре превозването на опасни товари през града. През граничния пункт със Сърбия всеки ден преминават цистерни със сярна киселина. Проблемът беше поставен като въпрос в парламента от народните представители Цветан Топчиев и Филип Попов към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Преминават по 30-40 цистерни на ден. Жителите на Брегово са притеснени от това, създадоха инициативен комитет, подписка. Обсъдихме въпроса и смятаме, че изграждането на обходен път ще реши този проблем", обясни Цветан Топчиев.

"На този етап в инвестиционната програма на АПИ (Агенция "Пътна инфраструктура"- бел. авт.) не е включено строителството на този път. За да се реализира това инвестиционно намерение, е необходимо да се изработи технически проект, да се извършат отчуждителни процедури, да се проведат обществени поръчки за възлагане на строителството и строителния надзор. Всичко това изисква значителен финансов ресурс, който към момента АПИ не е предвидила в бюджетната си програма през 2018 година. Въпреки всичко това, Агенцията предприема мерки за решаване на проблемите на населението в град Брегово. След среща на ръководството на Агенцията с инициативния комитет и протестиращите бе решено и към настоящия момент скоростта за преминаване през населеното място е намалена от 50 км на 40 км. Водят се и разговори с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за ограничаване на рисковете от преминаването на тежкотоварни автомобили с опасни товари, за да бъде в максимална степен гарантирана сигурността на живущите в град Брегово", обясни министър Нанков.

Потърсихме кмета на община Брегово Милчо Лалов за коментар по отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството:

"Никакви мерки не са предприети. Хората са притеснени, защото това са опасни товари и при един разлив разбирате какво може да се случи. Как да ги успокоя, какво да им кажа? Сигурно не е лесно да се изгради обходен път, но не е невъзможно. Питам министъра: "А ако нещо се случи пред училището в Брегово, откъдето преминават цистерните, какво правим?" Не е лесно това за изпълнение, но не биваше такъв прибързан отговор, че няма да стане. Не съм удовлетворен от този отговор. Най-малкото трябваше да проучи има ли друга възможност за движение на тези опасни товари и тогава да излезе с някакво становище. Не е поставен и знак в Брегово, че скоростта на преминаване е намалена. Автомобилната администрация имаше становище да се постави такъв знак, препратих писмото до Областно пътно управление, това беше преди 5-6 месеца. Още няма никакъв знак, нищо не е изпълнено в това отношение."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45