Брегово остава без обходен път за опасните товари

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Жители на Брегово от няколко месеца настояват да спре превозването на опасни товари през града. През граничния пункт със Сърбия всеки ден преминават цистерни със сярна киселина. Проблемът беше поставен като въпрос в парламента от народните представители Цветан Топчиев и Филип Попов към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Преминават по 30-40 цистерни на ден. Жителите на Брегово са притеснени от това, създадоха инициативен комитет, подписка. Обсъдихме въпроса и смятаме, че изграждането на обходен път ще реши този проблем", обясни Цветан Топчиев.

"На този етап в инвестиционната програма на АПИ (Агенция "Пътна инфраструктура"- бел. авт.) не е включено строителството на този път. За да се реализира това инвестиционно намерение, е необходимо да се изработи технически проект, да се извършат отчуждителни процедури, да се проведат обществени поръчки за възлагане на строителството и строителния надзор. Всичко това изисква значителен финансов ресурс, който към момента АПИ не е предвидила в бюджетната си програма през 2018 година. Въпреки всичко това, Агенцията предприема мерки за решаване на проблемите на населението в град Брегово. След среща на ръководството на Агенцията с инициативния комитет и протестиращите бе решено и към настоящия момент скоростта за преминаване през населеното място е намалена от 50 км на 40 км. Водят се и разговори с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за ограничаване на рисковете от преминаването на тежкотоварни автомобили с опасни товари, за да бъде в максимална степен гарантирана сигурността на живущите в град Брегово", обясни министър Нанков.

Потърсихме кмета на община Брегово Милчо Лалов за коментар по отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството:

"Никакви мерки не са предприети. Хората са притеснени, защото това са опасни товари и при един разлив разбирате какво може да се случи. Как да ги успокоя, какво да им кажа? Сигурно не е лесно да се изгради обходен път, но не е невъзможно. Питам министъра: "А ако нещо се случи пред училището в Брегово, откъдето преминават цистерните, какво правим?" Не е лесно това за изпълнение, но не биваше такъв прибързан отговор, че няма да стане. Не съм удовлетворен от този отговор. Най-малкото трябваше да проучи има ли друга възможност за движение на тези опасни товари и тогава да излезе с някакво становище. Не е поставен и знак в Брегово, че скоростта на преминаване е намалена. Автомобилната администрация имаше становище да се постави такъв знак, препратих писмото до Областно пътно управление, това беше преди 5-6 месеца. Още няма никакъв знак, нищо не е изпълнено в това отношение."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Дървото, от което извира вода

Село Стубел се намира в центъра на Северозападна България и граничи със землищата на 13 села: Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово, Долно Белотинци, Ерден, Бойчиновци, Охрид, Палилула, Липен, Уровене, Пудрия и Краводер. Селото е с много стара история, многолюдно някога, сега с намаляло население до около 500 души. Това, от което се оплакват е..

публикувано на 25.05.18 в 13:15

Читалищата- културните средища, спасили България

В навечерието на 24 май от Националния статистически институт обявиха резултатите от традиционното си петгодишно изследване на читалищната дейност . Действащите читалища на територията на България са 3 321, от тях 663 са в градовете, а 2 658 в селата. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 246. Членовете на читалищата..

публикувано на 24.05.18 в 11:49

Кога младите българи напускат родния си дом и заживяват самостоятелно

Българският мъж напуска родния си дом на 31 години, а жените у нас на 26.5 години- това стана ясно преди дни от проучване на "Евростат". По подобен начин стоят нещата и в редица страни в Югоизточна Европа. В Хърватия разликите са съответно 33.4 срещу 30.4, за Словакия 32.2 срещу 29.4, Унгария 28.8 срещу 26, Гърция 30.7 срещу 28 и Чехия 27.7 срещу 25.1..

публикувано на 23.05.18 в 12:48

Необходим ли е отново рестарт на АЕЦ- Белене?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с икономическия анализатор Евгений Кънев , Иван Аспарухов , областен председател на АБВ за регион Враца и Атанас Костадинов от БСП, член на парламентарната комисия по енергетика. Атомната централа е замислена още през 80-те години на миналия век, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г. Опитите за..

публикувано на 22.05.18 в 17:19

Недооценени ли са медицинските сестри в България?

Специалисти по здравни грижи от цялата страна се събраха в столицата и поискаха: стартова заплата равна на три минимални работни заплати за страната, диференцирано заплащане, възможности за продължаващо обучение, по- добри условия на труд. Защо медицинските сестри в България се чувстват недооценени? Диана Богомилова е медицинска сестра с..

публикувано на 21.05.18 в 14:34

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18