Арчар - от римско време до днес

Автор:
Снимка: Радио Видин
В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за Арчар - селището е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. От античния град започвал важен път през Ниш за Адриатика и бил процъфтяващ. През 1832 г. е открито килийно училище, а през 1898 г. е учредено читалище. След 9.9.1944 г. селото преживява своя подем и се нарежда сред най-големите културни центрове в областта. След промените през 1989 г. голяма част от от населението емигрира в големите градове или извън страната. По-голямата част от хората остават без работа и дълги години се препитават предимно с иманярски набези, довели до унищожаването на историческото културно наследство на селото - разрушен е римският град Рациария. Ситуацията днес е идентична- няма поминък, нито развитие, казват хората.

"Усилията трябва да се насочат към справяне с тази безработица, да не висят по цял ден тук безцелно, а да им се намери заетост. Виждате центъра, коне, каруци- насядали и нищо не вършат. Останаха повече от малцинството, земеделие няма, нищо не се развива. Всеки ден пропадаме, всичко е над 60-70 години и нагоре. Изместват се от махалата към нас, купуват къщи, кражби, мръсотия. Навсякъде коне, кучета ... Работа трябва за младите, за всички..."
, искат хората от Арчар.

Венелин АтанасовВ кметския кабинет на Венелин Атанасов питаме каква е демографската ситуация в Арчар през 2018 година, осигурява ли им спокойствие постоянното полицейско присъствие и какви ремонти ще има.

"Имаме около 600-700 души в чужбина. Околните села обаче станаха безлюдни. След десет години няма да има жители в тях. Говорим за Държаница, Мали Дреновец, Владиченци, Септемврийци, Ярловица"

Полицейският участък в Арчар и дежурните екипи помагат за спокойствието в селото. Все още се случват кражби, но не в такъв размер, както преди години, когато масово се крадяла и продукцията от зеленчуковите градини.

Кметът казва, че е непростимо това, че се стигна до там да говорим за изгубеното богатство на археологическия обект "Рациария":  

Снимка"Хващат ги иманярите, после ги пускат. Навремето ако не бяха допуснали тази грешка масово да се разкопава с трактори може би щеше да бъде най-голямата атракция на територията на България. Всичко беше оградено с мрежа, имаше археологическа база, всяко лято идваха италиански археолози. Имаше кухня на обекта с персонал, заседателна зала, спални помещения, зала за откритите експонати. За три години нищо от това не остана. Сега са едни лунни пейзажи. Всяка нощ излизаха по 20 верижни трактора"Разговорът с кмета на Арчар продължава около работещите институции в селото, които не са много и не осигуряват достатъчно заетост и поминък на населението. Освен държавните институции и мелницата, тук има и цех за бутилиране на трапезна вода. Това не задоволява нуждата на 2500-то население от работа, казва Венелин Атанасов. Инвеститорският интерес е слаб, а нуждата от работа огромна, допълни той.

СнимкаВенелин Атанасов разказа още за ремонта на читалището, който ще започне съвсем скоро, както и ремонта на най-важната улица, по която по думите на кмета "всички минават"- улицата до гробищния парк.

"Спечелихме проект за 350 000 лв., имаме избран изпълнител и ще започне всеки момент. Смяна на покрива, саниране, смяна на дограма, ново обзавеждане"


Проблеми им създава и трафикът по главния път до Монтана, който минава през Арчар. Хората казват, че от минаващите тежки камиони и тирове шумът и вибрациите са неописуеми, за амортизацията на пътя да не говорим.

Около 800 души е ромското население в Арчар, казва Венелин Атанасов. Интересуваме се с какво се занимават и дали и те емигрират както останалите си съжители.

"Повечето от тях се занимават с бране на билки. Сега е сезонът на божура, след това е липата, шипки, и така си изкарват прехраната. Иначе няма начин да изкарат месеца с 43 лв социални помощи. И от тях има по чужбина, и то доста", обясни кметът.

Още за Арчар може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Развива ли се България, след като има 2 млрд.лева излишък в бюджета?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на финансиста Павел Паунов , на бившия зам.регионален министър Иван Аспарухов и на кмета на община Медковец Венцислав Евгениев . По темата говорят и хора от малки населени места в Северозапада . Според Павел Паунов: "Излишъкът е хубаво нещо, но всяка година виждате, че той до края на годината е..

публикувано на 21.08.18 в 16:26

Паметна плоча на загиналите във войните искат да поставят в Ивановци

Село Ивановци , Видинско, е основано от изселници от западните покрайнини, от село Червена ябълка, Пиротско. Преди 50 години е наброявало 700 души. Днес има около 60-тина души, предимно възрастни хора. Обичайното ежедневие тук е срещата на приказка рано сутрин пред селския магазин, който е със строго фиксирано работно време- от 8 до 10 сутринта...

публикувано на 17.08.18 в 10:07

Професии на бъдещето

За 60% от професиите след 10-15 години ще се изисква висока квалификация, каза проф. Велизара Пенчев, председател на Общото събрание на Русенския университет, по време на кръглата маса във филиала на учебното заведение във Видин . Прогнозата е, че нови професии ще заменят някои от сегашните. Телехирурзи ще извършват операции от разстояние, а..

обновено на 16.08.18 в 14:33

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48