Арчар - от римско време до днес

Автор:
Снимка: Радио Видин
В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за Арчар - селището е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. От античния град започвал важен път през Ниш за Адриатика и бил процъфтяващ. През 1832 г. е открито килийно училище, а през 1898 г. е учредено читалище. След 9.9.1944 г. селото преживява своя подем и се нарежда сред най-големите културни центрове в областта. След промените през 1989 г. голяма част от от населението емигрира в големите градове или извън страната. По-голямата част от хората остават без работа и дълги години се препитават предимно с иманярски набези, довели до унищожаването на историческото културно наследство на селото - разрушен е римският град Рациария. Ситуацията днес е идентична- няма поминък, нито развитие, казват хората.

"Усилията трябва да се насочат към справяне с тази безработица, да не висят по цял ден тук безцелно, а да им се намери заетост. Виждате центъра, коне, каруци- насядали и нищо не вършат. Останаха повече от малцинството, земеделие няма, нищо не се развива. Всеки ден пропадаме, всичко е над 60-70 години и нагоре. Изместват се от махалата към нас, купуват къщи, кражби, мръсотия. Навсякъде коне, кучета ... Работа трябва за младите, за всички..."
, искат хората от Арчар.

Венелин АтанасовВ кметския кабинет на Венелин Атанасов питаме каква е демографската ситуация в Арчар през 2018 година, осигурява ли им спокойствие постоянното полицейско присъствие и какви ремонти ще има.

"Имаме около 600-700 души в чужбина. Околните села обаче станаха безлюдни. След десет години няма да има жители в тях. Говорим за Държаница, Мали Дреновец, Владиченци, Септемврийци, Ярловица"

Полицейският участък в Арчар и дежурните екипи помагат за спокойствието в селото. Все още се случват кражби, но не в такъв размер, както преди години, когато масово се крадяла и продукцията от зеленчуковите градини.

Кметът казва, че е непростимо това, че се стигна до там да говорим за изгубеното богатство на археологическия обект "Рациария":  

Снимка"Хващат ги иманярите, после ги пускат. Навремето ако не бяха допуснали тази грешка масово да се разкопава с трактори може би щеше да бъде най-голямата атракция на територията на България. Всичко беше оградено с мрежа, имаше археологическа база, всяко лято идваха италиански археолози. Имаше кухня на обекта с персонал, заседателна зала, спални помещения, зала за откритите експонати. За три години нищо от това не остана. Сега са едни лунни пейзажи. Всяка нощ излизаха по 20 верижни трактора"Разговорът с кмета на Арчар продължава около работещите институции в селото, които не са много и не осигуряват достатъчно заетост и поминък на населението. Освен държавните институции и мелницата, тук има и цех за бутилиране на трапезна вода. Това не задоволява нуждата на 2500-то население от работа, казва Венелин Атанасов. Инвеститорският интерес е слаб, а нуждата от работа огромна, допълни той.

СнимкаВенелин Атанасов разказа още за ремонта на читалището, който ще започне съвсем скоро, както и ремонта на най-важната улица, по която по думите на кмета "всички минават"- улицата до гробищния парк.

"Спечелихме проект за 350 000 лв., имаме избран изпълнител и ще започне всеки момент. Смяна на покрива, саниране, смяна на дограма, ново обзавеждане"


Проблеми им създава и трафикът по главния път до Монтана, който минава през Арчар. Хората казват, че от минаващите тежки камиони и тирове шумът и вибрациите са неописуеми, за амортизацията на пътя да не говорим.

Около 800 души е ромското население в Арчар, казва Венелин Атанасов. Интересуваме се с какво се занимават и дали и те емигрират както останалите си съжители.

"Повечето от тях се занимават с бране на билки. Сега е сезонът на божура, след това е липата, шипки, и така си изкарват прехраната. Иначе няма начин да изкарат месеца с 43 лв социални помощи. И от тях има по чужбина, и то доста", обясни кметът.

Още за Арчар може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Читалищата- културните средища, спасили България

В навечерието на 24 май от Националния статистически институт обявиха резултатите от традиционното си петгодишно изследване на читалищната дейност . Действащите читалища на територията на България са 3 321, от тях 663 са в градовете, а 2 658 в селата. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 246. Членовете на читалищата..

публикувано на 24.05.18 в 11:49

Кога младите българи напускат родния си дом и заживяват самостоятелно

Българският мъж напуска родния си дом на 31 години, а жените у нас на 26.5 години- това стана ясно преди дни от проучване на "Евростат". По подобен начин стоят нещата и в редица страни в Югоизточна Европа. В Хърватия разликите са съответно 33.4 срещу 30.4, за Словакия 32.2 срещу 29.4, Унгария 28.8 срещу 26, Гърция 30.7 срещу 28 и Чехия 27.7 срещу 25.1..

публикувано на 23.05.18 в 12:48

Необходим ли е отново рестарт на АЕЦ- Белене?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с икономическия анализатор Евгений Кънев , Иван Аспарухов , областен председател на АБВ за регион Враца и Атанас Костадинов от БСП, член на парламентарната комисия по енергетика. Атомната централа е замислена още през 80-те години на миналия век, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г. Опитите за..

публикувано на 22.05.18 в 17:19

Недооценени ли са медицинските сестри в България?

Специалисти по здравни грижи от цялата страна се събраха в столицата и поискаха: стартова заплата равна на три минимални работни заплати за страната, диференцирано заплащане, възможности за продължаващо обучение, по- добри условия на труд. Защо медицинските сестри в България се чувстват недооценени? Диана Богомилова е медицинска сестра с..

публикувано на 21.05.18 в 14:34

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18

В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики" , Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж". "Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде..

публикувано на 17.05.18 в 14:46