Арчар - от римско време до днес

Автор:
4
Снимка: Радио Видин
В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за Арчар - селището е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. От античния град започвал важен път през Ниш за Адриатика и бил процъфтяващ. През 1832 г. е открито килийно училище, а през 1898 г. е учредено читалище. След 9.9.1944 г. селото преживява своя подем и се нарежда сред най-големите културни центрове в областта. След промените през 1989 г. голяма част от от населението емигрира в големите градове или извън страната. По-голямата част от хората остават без работа и дълги години се препитават предимно с иманярски набези, довели до унищожаването на историческото културно наследство на селото - разрушен е римският град Рациария. Ситуацията днес е идентична- няма поминък, нито развитие, казват хората.

"Усилията трябва да се насочат към справяне с тази безработица, да не висят по цял ден тук безцелно, а да им се намери заетост. Виждате центъра, коне, каруци- насядали и нищо не вършат. Останаха повече от малцинството, земеделие няма, нищо не се развива. Всеки ден пропадаме, всичко е над 60-70 години и нагоре. Изместват се от махалата към нас, купуват къщи, кражби, мръсотия. Навсякъде коне, кучета ... Работа трябва за младите, за всички..."
, искат хората от Арчар.

Венелин АтанасовВ кметския кабинет на Венелин Атанасов питаме каква е демографската ситуация в Арчар през 2018 година, осигурява ли им спокойствие постоянното полицейско присъствие и какви ремонти ще има.

"Имаме около 600-700 души в чужбина. Околните села обаче станаха безлюдни. След десет години няма да има жители в тях. Говорим за Държаница, Мали Дреновец, Владиченци, Септемврийци, Ярловица"

Полицейският участък в Арчар и дежурните екипи помагат за спокойствието в селото. Все още се случват кражби, но не в такъв размер, както преди години, когато масово се крадяла и продукцията от зеленчуковите градини.

Кметът казва, че е непростимо това, че се стигна до там да говорим за изгубеното богатство на археологическия обект "Рациария":  

Снимка"Хващат ги иманярите, после ги пускат. Навремето ако не бяха допуснали тази грешка масово да се разкопава с трактори може би щеше да бъде най-голямата атракция на територията на България. Всичко беше оградено с мрежа, имаше археологическа база, всяко лято идваха италиански археолози. Имаше кухня на обекта с персонал, заседателна зала, спални помещения, зала за откритите експонати. За три години нищо от това не остана. Сега са едни лунни пейзажи. Всяка нощ излизаха по 20 верижни трактора"Разговорът с кмета на Арчар продължава около работещите институции в селото, които не са много и не осигуряват достатъчно заетост и поминък на населението. Освен държавните институции и мелницата, тук има и цех за бутилиране на трапезна вода. Това не задоволява нуждата на 2500-то население от работа, казва Венелин Атанасов. Инвеститорският интерес е слаб, а нуждата от работа огромна, допълни той.

СнимкаВенелин Атанасов разказа още за ремонта на читалището, който ще започне съвсем скоро, както и ремонта на най-важната улица, по която по думите на кмета "всички минават"- улицата до гробищния парк.

"Спечелихме проект за 350 000 лв., имаме избран изпълнител и ще започне всеки момент. Смяна на покрива, саниране, смяна на дограма, ново обзавеждане"


Проблеми им създава и трафикът по главния път до Монтана, който минава през Арчар. Хората казват, че от минаващите тежки камиони и тирове шумът и вибрациите са неописуеми, за амортизацията на пътя да не говорим.

Около 800 души е ромското население в Арчар, казва Венелин Атанасов. Интересуваме се с какво се занимават и дали и те емигрират както останалите си съжители.

"Повечето от тях се занимават с бране на билки. Сега е сезонът на божура, след това е липата, шипки, и така си изкарват прехраната. Иначе няма начин да изкарат месеца с 43 лв социални помощи. И от тях има по чужбина, и то доста", обясни кметът.

Още за Арчар може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45

Влияят ли цените на енергийната борса върху цените на стоките и услугите?

Синдикати и работодатели предупредиха, че цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и обедняване на населението. Синдикати и бизнес поискаха от държавата извънредни и спешни мерки, за да се овладеят цените на електроенергията на борсата. Опасението е, че това ще..

публикувано на 10.01.19 в 11:55

Социалните медии и младите хора- мода или зависимост

Момичетата в тийнейджърска възраст са двойно по- склонни да проявят симптоми на депресия, свързани с използването на социалните медии , в сравнение с момчетата. Това стана ясно преди дни от проучване на британски изследователи. Изследването е обхванало 11 000 млади хора, като е установено, че 14-годишните момичета прекарват повече време в социалните..

публикувано на 09.01.19 в 12:08