Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ качество ли са българските потребители

Снимка: Радио ВИДИН

Качеството на храните у нас, продължава да е различно от онова, което се предлага на европейския пазар. Това показа скорошно изследване на Министерството на земеделието, храните и горите. То обхваща 53 храни и напитки от една и съща търговска марка, предлагани в хипермаркети у нас, както и в Германия, Австрия, Чехия и Италия. Освен в качеството, продуктите се различават и в цените. Над 40 на сто от проверените стоки в България са с по- висока цена от същите в останалите страни- членки. Разминавания има и по отношение на перилните препарати и козметиката. Този проблем е налице в цяла Източна Европа.

"Имам приятел, който пътува до Полша и карат мед от Китай. И каква ми беше изненадата? За Германия един вид мед, за Полша друг вид, а третото качество го внася той за България. Ние да не сме втора ръка хора? Ние едно време хранехме Европа, а сега внасяме от Европа. Най- много се дразня, когато идва Великден в Гърция и отида на пазара и пише "агнешко от България". Вие като имате агнета и ние имаме, по един и същ начин се хранят. Защо нашето месо ще е по- евтино там? Като сравним техните пенсии и заплати какви са и нашите какви са... Например в Италия, сравнявам прахта, много е по- качествен там, и от тук съм купувала. Мисля, че и при парфюмите има двоен стандарт. Разликата е и в качеството, вкуса на храната. Попадала съм на салам, български, обикновен. В него всичко друго има, но не и месо. Като кожички, оцветители и въпреки всичко ние го взимаме, защото е по- евтино. Да не говоря и за хляба, колко е некачествен и хлябът ни... Живея в чужбина, в Италия. Има разлика. И цените са доста високи тука, при нас, на храните. Има си стандарти при тях, при нас стандартите са леко занижени. Няма кой да контролира качеството на тези продукти. След това, горивата при нас са много скъпи според заплатите на хората...", коментираха двойния стандарт видинчани, които работят в чужбина.

СнимкаИ в Германия качеството на храните се влошава. Проучване на потребителската централа в Хамбург публикува проучване на 17 храни, при които скъпите съставки намаляват за сметка на по-евтини. Това съобщиха от Асоциация "Активни потребители".

"В България три изследвания, нито едно име на марка не чухме. За разлика от нас в Словения, в Унгария, Словакия, в Чехия, в Полша, навсякъде публикуваха резултатите с конкретните марки. И така е по- справедливо и по- полезно за потребителя, защото аз, въоръжен със знанието кои точно продукти прилагат двойни стандарти, ще знам, отивайки в магазина, какво да избягвам. Разбира се, подозрения има, че тази практика се прилага при много повече продукти, не само храни. Дори има подозрения, че и обратното нещо се случва- български производители произвеждат с по- високо качество тогава, когато изнасят продуктите си и с по- ниско качество, когато трябва да предлагат на българския пазар", коментира изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов.

Слушател от Монтана даде пример с цената на българска лютеница в Англия и в България:

"В Англия една наша лютеница, маркова, 420 грама бурканче, струва 60 пенса. Две бурканчета струват 1 лира, което значи, че 1 бурканче струва лев и 10. А тук, при нас, го продават на 4 лева, нашата българска фирма. Как да купуваме българско? Всеки, който се прибира от Германия, от Австрия, пълни колата с шоколади, безалкохолни, бири, перилни препарати, всичко. А не съм видял някой немец от България да си накупува и да кара към Германия. Аз лично купувам немски неща, които не са правени за България."

СнимкаДруг слушател от Козлодуй коментира спекулата:

"Един немски, английски или френски производител няма да си качи стоката на един камион и да го докара в България, некачествената стока. Това го вършат нашите търговски фирми, които се занимават с, може да го нарека, спекула, защото те го купуват евтино там, защото се брои за по- ниско качество. Другото нещо, което е- в България се отмениха всички стандарти, които ги имаше едно време."

"Когато получаваш 200 лева пенсия, можеш ли да си позволиш да си купиш овче сирене от мляко, а не имитиращ продукт. Овчето сирене е толкова скъпо, защото се получава спекула. Изкупуват овчето мляко на един лев. От 4 литра овче мляко се получава един килограм сирене. От 4 лева суровина се прави 1 килограм продукт, който се продава в големите вериги на 15-18 лева. Това не е ли подигравка за тия хора, които са пребити от работа", каза слушател от село Громшин.

"По-лошото е, че институциите, които трябва да ни защитят потребителските права се правят на ощипани, все едно досега не са знаели за тези нередности. Добре, че бяха другите страни от Източна Европа да поставят въпроса в Брюксел, та и ние малко да се отсрамим. Но питам аз българския потребител- като знаеш, че те лъжат, какво правиш в търговските вериги? Иди при нашия, роден производител, може да ти излезе малко по- скъпо, но поне е истинско. По този начин се стимулира и нашето производство", коментира друг слушател от село Дондуково.

СнимкаРегионален представител на федерацията на потребителите в България за Видин е Венелин Павлов. Той обясни, че потребителската организация многократно е алармирала за двойния стандарт при продуктите, но доскоро не е имало реакция от държавните институции. Федерацията на потребителите ще изпрати писмо до кметовете на общини, при провеждането на търгове за детско хранене, да обръщат внимание на сертифицирането на храните:

"Брашното и хлябът също трябва да бъдат сертифицирани. В тази връзка ще изискаме информация от кметовете за фирмите, които ще участват в обществени поръчки за брашно и хляб. И ще извършим насрещна проверка, в някои от тези фирми, които са непознати. Целта е качествената закуска."


В своето изказване на международен форум в столицата, премиерът Бойко Борисов изказа очакване общоевропейското законодателство за двойния стандарт при храните да бъде прието до пролетта на 2019 година, тъй като е недопустимо все по-голям процент български и европейски граждани да бъдат убеждавани, че купуват наглед безвредни или умерено вредни стоки, чиято консумация причинява сърдечно-съдови и много други животозастрашаващи заболявания.

Още мнения по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво ще стане с цените на електроенергията за битовите потребители

Приетите промени в Закона за енергетиката от 2023 г. откриват следващ етап от либерализацията на пазара на електрическа енергия , който предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия при запазване на регулиран пазар за битовите потребители до 2026 година.  Отпада задължението на Комисията за енергийно и водно регулиране..

публикувано на 18.03.24 в 15:02

Кузман Илиев: Исторически заплахи са надвиснали над България

Преговорите преди ротацията продължават.  Ще постигнат ли съгласие управляващите партньори?  Сглобка или избори?  Политическото статукво в страната дискутирахме в "Посоките на делника" с Кузман Илиев, председател на гражданското движение "България може", икономист, политически анализатор и автор на книгата "България може сама". Радио ВИДИН : В..

публикувано на 14.03.24 в 10:00

Започна ли плавното преминаване към електромобилите

Ерата на електромобилите наближава и до няколко години се очаква те да са огромен дял от всички превозни средства.  През последните години глобалните продажби на напълно електрически (BEV) и хибридни превозни средства (PHEV) не спират да растат. За 2023 г. те са нараснали с 31%, а година по-рано - през 2022 г., постигнатото увеличение е 60%,..

публикувано на 13.03.24 в 11:00

Ротация в кабинета или нови предсрочни избори?

След два дни на преговори  между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, започнаха и консултациите при президента Радев с парламентарно представените политически сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.  "Въпреки че промените в Министерски съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца и въпреки внушителната парламентарна подкрепа,..

публикувано на 12.03.24 в 11:54

Бюджет за всяко едно село

Финансова самостоятелност при управлението на кметствата - не за първи път настояват за такава възможност кметовете на малките населени места.  Всяко едно село в община Белоградчик ще получи собствен бюджет. Решението е гласувано от Общинския съвет, средствата са заложени в тазгодишния бюджет на Общината.  "Заложихме в тазгодишния бюджет..

публикувано на 11.03.24 в 15:31

Село Средогрив в очакване на магазин, автобус и нови пътища

Средогрив е село в Северозападна България. То се намира в община Чупрене, област Видин.  Средогрив е разположено на 276 метра надморска височина от североизточната страна на предбалканския рид Ведерник. На 12 километра е Белоградчик и на 40 километра е Монтана. През селото минава река Лом.  Общо 70 са жителите, които живеят тук постоянно...

публикувано на 08.03.24 в 13:00

Опасна мода: Да караш бързо и да се похвалиш в интернет

Клипове на шофьори, управляващи автомобили с особено висока скорост , нееднократно привличат медийното и обществено внимание в последно време. От началото на годината във Враца има няколко случая на публикувани в социалните мрежи видеоклипове, показващи шофиране с висока скорост, а рекордното установено превишаване на скоростта е с над 100 км..

публикувано на 07.03.24 в 11:15