Второ качество ли са българските потребители

Снимка: Радио ВИДИН

Качеството на храните у нас, продължава да е различно от онова, което се предлага на европейския пазар. Това показа скорошно изследване на Министерството на земеделието, храните и горите. То обхваща 53 храни и напитки от една и съща търговска марка, предлагани в хипермаркети у нас, както и в Германия, Австрия, Чехия и Италия. Освен в качеството, продуктите се различават и в цените. Над 40 на сто от проверените стоки в България са с по- висока цена от същите в останалите страни- членки. Разминавания има и по отношение на перилните препарати и козметиката. Този проблем е налице в цяла Източна Европа.

"Имам приятел, който пътува до Полша и карат мед от Китай. И каква ми беше изненадата? За Германия един вид мед, за Полша друг вид, а третото качество го внася той за България. Ние да не сме втора ръка хора? Ние едно време хранехме Европа, а сега внасяме от Европа. Най- много се дразня, когато идва Великден в Гърция и отида на пазара и пише "агнешко от България". Вие като имате агнета и ние имаме, по един и същ начин се хранят. Защо нашето месо ще е по- евтино там? Като сравним техните пенсии и заплати какви са и нашите какви са... Например в Италия, сравнявам прахта, много е по- качествен там, и от тук съм купувала. Мисля, че и при парфюмите има двоен стандарт. Разликата е и в качеството, вкуса на храната. Попадала съм на салам, български, обикновен. В него всичко друго има, но не и месо. Като кожички, оцветители и въпреки всичко ние го взимаме, защото е по- евтино. Да не говоря и за хляба, колко е некачествен и хлябът ни... Живея в чужбина, в Италия. Има разлика. И цените са доста високи тука, при нас, на храните. Има си стандарти при тях, при нас стандартите са леко занижени. Няма кой да контролира качеството на тези продукти. След това, горивата при нас са много скъпи според заплатите на хората...", коментираха двойния стандарт видинчани, които работят в чужбина.

СнимкаИ в Германия качеството на храните се влошава. Проучване на потребителската централа в Хамбург публикува проучване на 17 храни, при които скъпите съставки намаляват за сметка на по-евтини. Това съобщиха от Асоциация "Активни потребители".

"В България три изследвания, нито едно име на марка не чухме. За разлика от нас в Словения, в Унгария, Словакия, в Чехия, в Полша, навсякъде публикуваха резултатите с конкретните марки. И така е по- справедливо и по- полезно за потребителя, защото аз, въоръжен със знанието кои точно продукти прилагат двойни стандарти, ще знам, отивайки в магазина, какво да избягвам. Разбира се, подозрения има, че тази практика се прилага при много повече продукти, не само храни. Дори има подозрения, че и обратното нещо се случва- български производители произвеждат с по- високо качество тогава, когато изнасят продуктите си и с по- ниско качество, когато трябва да предлагат на българския пазар", коментира изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов.

Слушател от Монтана даде пример с цената на българска лютеница в Англия и в България:

"В Англия една наша лютеница, маркова, 420 грама бурканче, струва 60 пенса. Две бурканчета струват 1 лира, което значи, че 1 бурканче струва лев и 10. А тук, при нас, го продават на 4 лева, нашата българска фирма. Как да купуваме българско? Всеки, който се прибира от Германия, от Австрия, пълни колата с шоколади, безалкохолни, бири, перилни препарати, всичко. А не съм видял някой немец от България да си накупува и да кара към Германия. Аз лично купувам немски неща, които не са правени за България."

СнимкаДруг слушател от Козлодуй коментира спекулата:

"Един немски, английски или френски производител няма да си качи стоката на един камион и да го докара в България, некачествената стока. Това го вършат нашите търговски фирми, които се занимават с, може да го нарека, спекула, защото те го купуват евтино там, защото се брои за по- ниско качество. Другото нещо, което е- в България се отмениха всички стандарти, които ги имаше едно време."

"Когато получаваш 200 лева пенсия, можеш ли да си позволиш да си купиш овче сирене от мляко, а не имитиращ продукт. Овчето сирене е толкова скъпо, защото се получава спекула. Изкупуват овчето мляко на един лев. От 4 литра овче мляко се получава един килограм сирене. От 4 лева суровина се прави 1 килограм продукт, който се продава в големите вериги на 15-18 лева. Това не е ли подигравка за тия хора, които са пребити от работа", каза слушател от село Громшин.

"По-лошото е, че институциите, които трябва да ни защитят потребителските права се правят на ощипани, все едно досега не са знаели за тези нередности. Добре, че бяха другите страни от Източна Европа да поставят въпроса в Брюксел, та и ние малко да се отсрамим. Но питам аз българския потребител- като знаеш, че те лъжат, какво правиш в търговските вериги? Иди при нашия, роден производител, може да ти излезе малко по- скъпо, но поне е истинско. По този начин се стимулира и нашето производство", коментира друг слушател от село Дондуково.

СнимкаРегионален представител на федерацията на потребителите в България за Видин е Венелин Павлов. Той обясни, че потребителската организация многократно е алармирала за двойния стандарт при продуктите, но доскоро не е имало реакция от държавните институции. Федерацията на потребителите ще изпрати писмо до кметовете на общини, при провеждането на търгове за детско хранене, да обръщат внимание на сертифицирането на храните:

"Брашното и хлябът също трябва да бъдат сертифицирани. В тази връзка ще изискаме информация от кметовете за фирмите, които ще участват в обществени поръчки за брашно и хляб. И ще извършим насрещна проверка, в някои от тези фирми, които са непознати. Целта е качествената закуска."


В своето изказване на международен форум в столицата, премиерът Бойко Борисов изказа очакване общоевропейското законодателство за двойния стандарт при храните да бъде прието до пролетта на 2019 година, тъй като е недопустимо все по-голям процент български и европейски граждани да бъдат убеждавани, че купуват наглед безвредни или умерено вредни стоки, чиято консумация причинява сърдечно-съдови и много други животозастрашаващи заболявания.

Още мнения по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е..

публикувано на 10.08.18 в 14:16

Ще бъдат ли забранени мобилните телефони за учениците в час

Смартфонът е техническо средство, притежавано от около 85% от българските ученици. Приблизително 95% процента от тях имат профил във Фейсбук, а моделите и цените на ученическите смартфони обикновено надвишават тези на техните родители, а средната им цена понякога е много над минималната работна заплата. Използването на мобилни телефони в учебен час е..

публикувано на 08.08.18 в 13:30

Трябва ли да бъде свикано Велико народно събрание?!

"Защо е необходимо Велико народно събрание без жълти павета“?! Това е темата, по която дискутираме в "Посоките на делника" . Гост в студиото на Радио Видин е Даниела Николова от фейсбук групата "Будни за България“. Гледната точка за бъдещия политически модел е и на Огнян Пищиков , депутат в Седмото Велико народно събрание. "Велико народно..

публикувано на 07.08.18 в 16:02

Резултат от климатичните промени ли е дъждовното лято

Тази година лятото е дъждовно и влажно. Заради наводнения пострадаха общините Хайредин, Борован, Мизия и Монтана в Северозападна България. Дъждът повлия на продукцията на земеделските производители и на растенията в градините. Определено създава дискомфорт и когато вали по време на годишната ни отпуска. Променя ли се времето в резултат от изменения в..

публикувано на 06.08.18 в 16:14