Бедствено положение в Бяла Слатина, буря и градушка нанесоха щети във Врачанско

| обновено на 16.05.18 в 13:29
Снимка: Цветомир Василев

Все още не е възстановено електрозахранването в центъра на Бяла Слатина, съобщиха местни жители. В общината е обявено бедствено положение заради щетите след вчерашния ураганен вятър и падналата градушка. Работи се по възстановяването на електрозахранването, съобщи Тихомир Трифонов, заместник-кмет на Бяла Слатина:


"Стараем се в рамките на деня да се свърши голямата част от работата и доколкото може да се каже- да се нормализират нещата по отношение на захранването на ел. енергия, тъй като в няколко участъка на града екипите на ЧЕЗ работят. В общи линии работи се с всички възможни ресурси да се ликвидират последиците."


Комисии обхождат всички домове, за които има информация, че са понесли щети. Задвижена е и процедурата от Социални грижи за заявление за еднократна помощ за пострадалите, информира още Тихомир Трифонов.


Щабът за координация преминава в непрекъснат режим на работа. Пострадали хора няма, каза по-рано тази сутрин Милена Николова, областен управител на област Враца:


"Обявено е бедствено положение вчера след събитието. Предприети са действия по почистване на тротоари и улици, така че да се осигури придвижването на хора и автомобили. Днес заседава и се сформира комисия, която ще направи оглед на щетите. За щастие, няма случаи, в които са наранени хора или са пострадали от бедствието, но щетите, които са нанесени на имуществото, както на общинското, така и на частните домове е сериозно. Затова към момента не можем да излезем с конкретна информация, тъй като този оглед ще даде реалната картина на нещата. Предприети са всички необходими действия са описване на състоянието и след това за кандидатстване към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за искане на помощ от държавата."


Разчистването на града започна тази сутрин, като хората си помагат помежду си, съобщи за Радио ВИДИН Красин Петров от денонощния щаб в Бяла Слатина. 


"В момента се разчиства всичко, което е паднало. Има изкоренени дървета... Хората се събират да си помагат, покривите да си правят, има къщи без покриви... Днес, да чукна на дърво, времето е хубаво, иначе цяла нощ валеше."


Срокът на бедственото положение в Бяла Слатина е до нормализиране на обстановката на територията на общината. 


Обилен дъжд и градушка удариха в късния следобед вчера Бяла Слатина, като стихията прекърши няколко дървета. Заради пречупени електрически стълбове, захранването с ток в центъра и няколко други квартала беше прекъснато. Покривите на много сгради – домове, детски градини и обществени здания, са пробити от огромните ледени топки, които валяха над града. Стихията вилня, съчетана с проливен дъжд около 30 минути. Пътят между Кнежа и Плевен, който е второкласното шосе, тръгващо от Монтана, беше затворен за часове, тъй като бор, прекършен от силните пориви на вятъра падна върху преминаващ ТИР. По-рано през деня градушка съсипа зеленчуковите градини на хората във врачанското село Три кладенци. Ледените топчета с големината на бобено зърно, са валели в продължение на 10 минути. Сигнали за поражения от градушка има още в криводолското село Лесура, както и в борованското Добролево.


Синоптиците предупреждават, че и днес над Северозападна България са вероятни подобни аномалии - проливен дъжд и градушки.


Вижте още

Балотаж ще определи новия кмет на Община Макреш

Митко Антов от БСП и Веселин Велков от инициативен комитет ще участват на балотажа на кметските избори във видинската община Макреш. 77,76 % бе избирателната активност през вчерашния ден, каза председателят на Общинската избирателна комисия Петър Тодоров . "Четирима бяха кандидатите на първия тур. Това са Николай Ненчев от ПП "ГЕРБ", който спечели..

публикувано на 21.05.18 в 09:29

Веселин Тушинов спечели първия тур на кметските избори в Галиче

Кандидатът на БСП Веселин Тушинов, спечели първия тур на извънредните кметски избори в Галиче. За Тушинов гласуваха 385 души от имащите право на глас около 1 500 избиратели. Вторият по резултат е кандидатът на ГЕРБ Страхил Стоянов, който събра 362 бюлетини. Издигнатият от ВМРО Николай Банков е със 145 гласа. Балотажът идната неделя ще определи..

публикувано на 21.05.18 в 08:19

Днес се провеждат матурите по български език и литература за 7 и 12 клас

110 хиляди ученици от страната от 7-и и 12-и клас се явяват на националните изпити по български език и литература. За поредна година те се провеждат в един и същи ден. Вариант 24 изтеглиха за матурата по Български език и литература за 12 клас. Kакто всяка година, вариантът беше генерирана рано сутринта в Министерството на образованието от над 11 милиона..

публикувано на 21.05.18 в 07:45

Учител от езиковата гимназия във Видин с награда от международна фондация

Видинската гимназията с преподаване на чужди „Йордан Радичков“ е с награда за учител от Международна фондация. Старши- учителят по български език и литература Пенка Милушева е с грамота за постижения в хуманитарната област   в конкурса за учители, организиран от Международна фондация „Св.Св. Кирил и Методий”. Отличието е връчено от проф...

публикувано на 20.05.18 в 17:20

Нови детски площадки имат селата Мартиново и Железна

Те са построени по съвместен проект със сръбската община Болевац, съобщи кметът на Чипровци Пламен Петков .  Строителството на детските площадки стартира на 1 юни миналата година.  По проекта “Основи за по-добро бъдеще на нашите младежи” с общо 527 000 евро са направени двете детски площадки в община Чипровци и бе извършен ремонт на..

публикувано на 20.05.18 в 16:50

Писателка от Враца с награда

Съюзът на българските писатели отличи с почетна грамота врачанската авторка Галина Ганова. Церемонията се проведе в петък в столицата, в навечерието на най-българския празник - 24 май. Управителният съвет на СБП връчи почетната грамота на Ганова заради приноса й към съвременната българска литература, посочи председателят на УС на съюза..

публикувано на 20.05.18 в 15:45