Бедствено положение в Бяла Слатина, буря и градушка нанесоха щети във Врачанско

| обновено на 16.05.18 в 13:29
Снимка: Цветомир Василев

Все още не е възстановено електрозахранването в центъра на Бяла Слатина, съобщиха местни жители. В общината е обявено бедствено положение заради щетите след вчерашния ураганен вятър и падналата градушка. Работи се по възстановяването на електрозахранването, съобщи Тихомир Трифонов, заместник-кмет на Бяла Слатина:

"Стараем се в рамките на деня да се свърши голямата част от работата и доколкото може да се каже- да се нормализират нещата по отношение на захранването на ел. енергия, тъй като в няколко участъка на града екипите на ЧЕЗ работят. В общи линии работи се с всички възможни ресурси да се ликвидират последиците."

Комисии обхождат всички домове, за които има информация, че са понесли щети. Задвижена е и процедурата от Социални грижи за заявление за еднократна помощ за пострадалите, информира още Тихомир Трифонов.

Щабът за координация преминава в непрекъснат режим на работа. Пострадали хора няма, каза по-рано тази сутрин Милена Николова, областен управител на област Враца:

"Обявено е бедствено положение вчера след събитието. Предприети са действия по почистване на тротоари и улици, така че да се осигури придвижването на хора и автомобили. Днес заседава и се сформира комисия, която ще направи оглед на щетите. За щастие, няма случаи, в които са наранени хора или са пострадали от бедствието, но щетите, които са нанесени на имуществото, както на общинското, така и на частните домове е сериозно. Затова към момента не можем да излезем с конкретна информация, тъй като този оглед ще даде реалната картина на нещата. Предприети са всички необходими действия са описване на състоянието и след това за кандидатстване към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за искане на помощ от държавата."

Разчистването на града започна тази сутрин, като хората си помагат помежду си, съобщи за Радио ВИДИН Красин Петров от денонощния щаб в Бяла Слатина. 

"В момента се разчиства всичко, което е паднало. Има изкоренени дървета... Хората се събират да си помагат, покривите да си правят, има къщи без покриви... Днес, да чукна на дърво, времето е хубаво, иначе цяла нощ валеше."

Срокът на бедственото положение в Бяла Слатина е до нормализиране на обстановката на територията на общината. 

Обилен дъжд и градушка удариха в късния следобед вчера Бяла Слатина, като стихията прекърши няколко дървета. Заради пречупени електрически стълбове, захранването с ток в центъра и няколко други квартала беше прекъснато. Покривите на много сгради – домове, детски градини и обществени здания, са пробити от огромните ледени топки, които валяха над града. Стихията вилня, съчетана с проливен дъжд около 30 минути. Пътят между Кнежа и Плевен, който е второкласното шосе, тръгващо от Монтана, беше затворен за часове, тъй като бор, прекършен от силните пориви на вятъра падна върху преминаващ ТИР. По-рано през деня градушка съсипа зеленчуковите градини на хората във врачанското село Три кладенци. Ледените топчета с големината на бобено зърно, са валели в продължение на 10 минути. Сигнали за поражения от градушка има още в криводолското село Лесура, както и в борованското Добролево.

Синоптиците предупреждават, че и днес над Северозападна България са вероятни подобни аномалии - проливен дъжд и градушки.


Вижте още

Снимката на 19 юли 2018 година

Наградиха участниците в конкурса за най-патриотичен клас на церемония, която се проведе в заседателната зала на общинската управа на Враца. Над 730 домакинства в Мизия са засегнати от поройния дъжд и скатните води миналия вторник. Община Монтана иска 7 милиона лева за отстраняване на щети след поройните дъждове през последния месец...

публикувано на 19.07.18 в 18:10

Подменят пейките във видинския парк "Владикина бахча"

Във видинския парк "Владикина бахча" поставят нови пейки. Това става след писмено заявление до Общината и предаване на Радио Видин за сегашното състояние на видинския парк. "От вторник сутринта, някъде към 8,30 часа, започнаха да ги монтират. Първо започнаха пред бившият ресторант "Белите брези". Ние минахме случайно да се разходим. Към обяд се..

публикувано на 19.07.18 в 17:55

В Мездра разкриват услугата "Кризисен център"

"Кризисен център" е новата услуга, която ще бъде разкрита в Мездра. В него ще бъдат настанявани жени и деца, пострадали от домашно насилие и майки с деца. Проектът за Кризисен център на фондация „Бъдеще и надежда“, в партньорство с Община Мездра, бе сред десетте одобрени проекта за предоставяне на социални услуги и спечели финансиране от Фонд..

публикувано на 19.07.18 в 17:14

Правят скейтборд площадка след протест на деца от Видин

На нова скейтборд площадка ще се радват в скоро време децата от Видин. Мястото е в Крайдунавския парк зад паметника на Свободата , в посока към крепостта „Баба Вида“ . Към момента са преасфалтирани съществуващи пешеходни алеи и част от кръгово пространство. Има обособена и пешеходна алея- за хората, които се разхождат в парка, а границите на..

публикувано на 19.07.18 в 16:12

Седем милиона иска Монтана заради щетите от наводнения

Община Монтана иска 7 милиона лева за отстраняване на щети след поройните дъждове през последния месец. Средствата са необходими за възстановяване на улици, мостове, за почистване на речни корита и други дейности. В 18 дена от последния месец за Монтана бе обявен жълт или оранжев код за опасни валежи. На места паднаха от 70 до 100 литра на..

публикувано на 19.07.18 в 16:10

Обособяват младежко пространство около БиблиоПощата

Втори ден доброволци се включват в инициативата за подобряване и по-активно използване на околното пространство около БиблиоПощата във Видин.Сред тях са Мадлен Ангелова и Саня Борисова - ученички от СУ "Цар Симеон Велики " . "Да се направи нещо хубаво за Видин, от години не се е правило нещо за града" , обосновава избора си Мадлен ...

публикувано на 19.07.18 в 15:38