Бедствено положение в Бяла Слатина, буря и градушка нанесоха щети във Врачанско

| обновено на 16.05.18 в 13:29
6
Снимка: Цветомир Василев

Все още не е възстановено електрозахранването в центъра на Бяла Слатина, съобщиха местни жители. В общината е обявено бедствено положение заради щетите след вчерашния ураганен вятър и падналата градушка. Работи се по възстановяването на електрозахранването, съобщи Тихомир Трифонов, заместник-кмет на Бяла Слатина:

"Стараем се в рамките на деня да се свърши голямата част от работата и доколкото може да се каже- да се нормализират нещата по отношение на захранването на ел. енергия, тъй като в няколко участъка на града екипите на ЧЕЗ работят. В общи линии работи се с всички възможни ресурси да се ликвидират последиците."

Комисии обхождат всички домове, за които има информация, че са понесли щети. Задвижена е и процедурата от Социални грижи за заявление за еднократна помощ за пострадалите, информира още Тихомир Трифонов.

Щабът за координация преминава в непрекъснат режим на работа. Пострадали хора няма, каза по-рано тази сутрин Милена Николова, областен управител на област Враца:

"Обявено е бедствено положение вчера след събитието. Предприети са действия по почистване на тротоари и улици, така че да се осигури придвижването на хора и автомобили. Днес заседава и се сформира комисия, която ще направи оглед на щетите. За щастие, няма случаи, в които са наранени хора или са пострадали от бедствието, но щетите, които са нанесени на имуществото, както на общинското, така и на частните домове е сериозно. Затова към момента не можем да излезем с конкретна информация, тъй като този оглед ще даде реалната картина на нещата. Предприети са всички необходими действия са описване на състоянието и след това за кандидатстване към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за искане на помощ от държавата."

Разчистването на града започна тази сутрин, като хората си помагат помежду си, съобщи за Радио ВИДИН Красин Петров от денонощния щаб в Бяла Слатина. 

"В момента се разчиства всичко, което е паднало. Има изкоренени дървета... Хората се събират да си помагат, покривите да си правят, има къщи без покриви... Днес, да чукна на дърво, времето е хубаво, иначе цяла нощ валеше."

Срокът на бедственото положение в Бяла Слатина е до нормализиране на обстановката на територията на общината. 

Обилен дъжд и градушка удариха в късния следобед вчера Бяла Слатина, като стихията прекърши няколко дървета. Заради пречупени електрически стълбове, захранването с ток в центъра и няколко други квартала беше прекъснато. Покривите на много сгради – домове, детски градини и обществени здания, са пробити от огромните ледени топки, които валяха над града. Стихията вилня, съчетана с проливен дъжд около 30 минути. Пътят между Кнежа и Плевен, който е второкласното шосе, тръгващо от Монтана, беше затворен за часове, тъй като бор, прекършен от силните пориви на вятъра падна върху преминаващ ТИР. По-рано през деня градушка съсипа зеленчуковите градини на хората във врачанското село Три кладенци. Ледените топчета с големината на бобено зърно, са валели в продължение на 10 минути. Сигнали за поражения от градушка има още в криводолското село Лесура, както и в борованското Добролево.

Синоптиците предупреждават, че и днес над Северозападна България са вероятни подобни аномалии - проливен дъжд и градушки.


Галерия

Вижте още

Две катастрофи станаха на пътя между Враца и Оряхово

В следобедните часове на пътя между Враца и Оряхово станаха две дребни катастрофи, при които шофьорите се озоваха в канавките. От Агенция "Пътна инфраструктура" припомниха, че днес над областта е обявен жълт код за опасно време и е издадено предупреждение да не се пътува, ако това не се налага.  В първите часове на усиления снеговалеж два..

публикувано на 16.12.18 в 15:42

Усложнена е зимната обстановка в Северозападна България

За днес е обявен е жълт код за сняг и поледици в 7 области на България, като във Видин, Враца и Монтана предупреждението е за сняг и поледици. В обедните часове на днешния ден бе ограничено движението по околовръстния път на Монтана, поради изтеглянето на аварирал товарен камион. В момента е ограничено движението по пътя от Дунавци до Монтана, между..

публикувано на 16.12.18 в 13:17

Силни валежи от сняг по места в Северозападна България

Интензивни снеговалежи бяха регистрирани през последните часове на територията на Северозападна България. Какво ще бъде времето до края на неделния ден и ще спрат ли снеговалежите- потърсихме  Леночка Ангелова , директор на Хидрометеорологичната станция в Монтана:  "От Видин, Монтана и Враца до Търново, включително днес ще бъде време с валежи от мокър..

публикувано на 16.12.18 в 11:25

Ограничават движението от Враца към София утре

През утрешния ден се въвежда ограничение на движението по пътя Своге- София при Своге във връзка с водено разследване на Националната следствена служба. На 17 декември 11:00 до 13:00 часа, за пътуващите в посока София от Враца, поради пълното затваряне на въпросния участък, локалното движение ще се извършва на пропускателен режим от екипи на Пътна..

публикувано на 16.12.18 в 10:39

Издигат паметник на Димитър Списаревски в Белоградчик

Паметник на поручик Димитър Списаревски , загинал във въздушен бой при отбраната на София на 20 декември 1943 гаодина, ще бъде издигнат в центъра на Белоградчик. Майката на героя, посмъртно произведен в капитан, е родом от града на скалите, а тази седмица продължи работата по фундамента на паметника, каза инициатора на проекта Валентин Качев , член на..

публикувано на 16.12.18 в 10:18

Община Лом осигурява безплатен интернет

Община Лом спечели ваучер на стойност 15 000 евро от Европейската комисия за инсталирането на безплатен интернет на обществени места.  Безплатната услуга ще бъде ситуирана на публични пространства като площади, паркове, културни институции. До края на 2018 година Община Лом ще подпише споразумение с Европейската комисия за получаване на ваучера. През..

публикувано на 16.12.18 в 08:48