Бедствено положение в Бяла Слатина, буря и градушка нанесоха щети във Врачанско

| обновено на 16.05.18 в 13:29
Снимка: Цветомир Василев

Все още не е възстановено електрозахранването в центъра на Бяла Слатина, съобщиха местни жители. В общината е обявено бедствено положение заради щетите след вчерашния ураганен вятър и падналата градушка. Работи се по възстановяването на електрозахранването, съобщи Тихомир Трифонов, заместник-кмет на Бяла Слатина:

"Стараем се в рамките на деня да се свърши голямата част от работата и доколкото може да се каже- да се нормализират нещата по отношение на захранването на ел. енергия, тъй като в няколко участъка на града екипите на ЧЕЗ работят. В общи линии работи се с всички възможни ресурси да се ликвидират последиците."

Комисии обхождат всички домове, за които има информация, че са понесли щети. Задвижена е и процедурата от Социални грижи за заявление за еднократна помощ за пострадалите, информира още Тихомир Трифонов.

Щабът за координация преминава в непрекъснат режим на работа. Пострадали хора няма, каза по-рано тази сутрин Милена Николова, областен управител на област Враца:

"Обявено е бедствено положение вчера след събитието. Предприети са действия по почистване на тротоари и улици, така че да се осигури придвижването на хора и автомобили. Днес заседава и се сформира комисия, която ще направи оглед на щетите. За щастие, няма случаи, в които са наранени хора или са пострадали от бедствието, но щетите, които са нанесени на имуществото, както на общинското, така и на частните домове е сериозно. Затова към момента не можем да излезем с конкретна информация, тъй като този оглед ще даде реалната картина на нещата. Предприети са всички необходими действия са описване на състоянието и след това за кандидатстване към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за искане на помощ от държавата."

Разчистването на града започна тази сутрин, като хората си помагат помежду си, съобщи за Радио ВИДИН Красин Петров от денонощния щаб в Бяла Слатина. 

"В момента се разчиства всичко, което е паднало. Има изкоренени дървета... Хората се събират да си помагат, покривите да си правят, има къщи без покриви... Днес, да чукна на дърво, времето е хубаво, иначе цяла нощ валеше."

Срокът на бедственото положение в Бяла Слатина е до нормализиране на обстановката на територията на общината. 

Обилен дъжд и градушка удариха в късния следобед вчера Бяла Слатина, като стихията прекърши няколко дървета. Заради пречупени електрически стълбове, захранването с ток в центъра и няколко други квартала беше прекъснато. Покривите на много сгради – домове, детски градини и обществени здания, са пробити от огромните ледени топки, които валяха над града. Стихията вилня, съчетана с проливен дъжд около 30 минути. Пътят между Кнежа и Плевен, който е второкласното шосе, тръгващо от Монтана, беше затворен за часове, тъй като бор, прекършен от силните пориви на вятъра падна върху преминаващ ТИР. По-рано през деня градушка съсипа зеленчуковите градини на хората във врачанското село Три кладенци. Ледените топчета с големината на бобено зърно, са валели в продължение на 10 минути. Сигнали за поражения от градушка има още в криводолското село Лесура, както и в борованското Добролево.

Синоптиците предупреждават, че и днес над Северозападна България са вероятни подобни аномалии - проливен дъжд и градушки.


Вижте още

Снимката на 18 септември 2018 година

Над 300 подписа е събрала Марияна Павлова, майката която протестира от началото на месеца във Видин в подкрепа на националното движение "Системата ни убива" . Можете да се подпишете в подкрепа на каузата на майките на деца с увреждания всеки ден от 10 до 11 часа пред бившия магазин "Валентина" в центъра на Видин. С около 20 лева ще е повишението на..

публикувано на 18.09.18 в 17:50

Катастрофа с две жертви край Бяла Слатина

Млад мъж и жена, бременна в 5-ия месец, са загиналите при тежка катастрофа , която стана в ранния следобед днес край Бяла Слатина .  Вероятната причина за инцидента е шофиране с превишена скорост от страна на шофьора, показват първоначалните версии на криминалистите. Ударът е бил в дърво и е станал на прав участък на пътя към село..

публикувано на 18.09.18 в 16:52

По-малко жертви на пътя отчитат в Монтана

Намаляване на пътния травматизъм в област Монтана отчетоха от пътната полиция.  До края на август в региона са станали 94 тежки пътно-транспортни произшествия, с 5-ма убити и 129 ранени. За същия период на миналата година със 7 повече са катастрофите и ранените. Загиналите на пътя са със 7 по-малко, съобщи главен инспектор Елвис Иванов , началник..

публикувано на 18.09.18 в 16:44

Свободен достъп до музеи в oбщина Видин от 21 до 23 септември

С тази инициатива Община Видин се присъединява към Европейските дни на наследството , които се организират съвместно от Съвета на Европа и Европейската комисия. В периода от 21 до 23 септември ще бъдат отворени за посетители вратите на средновековната крепост “Баба Вида” и музей „Конака”, от 9:30 ч. до 17:00 ч. Целта на Дните е..

публикувано на 18.09.18 в 15:43

Над 300 са подписите във Видин в подкрепа на "Системата ни убива"

Над 300 подписа е събрала Марияна Павлова, майката която протестира от началото на месеца във Видин в подкрепа на националното движение "Системата ни убива" . Инициативата е на майките на деца с увреждания срещу социалната политика на държавата. "До сега сме събрали 368 подписа. За съжаление много малко хора се подписват. Всеки минава, поглежда..

публикувано на 18.09.18 в 14:15
Ангел Джамбазки, евродепутат

Евродепутат настоя за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Евродепутатът Ангел Джамбазки обяви, че България има огромна нужда от атомната електроцентрала в Козлодуй и бързото построяване на нова мощност на площадката ѝ, която да гарантира икономиката и енергийната ни система. „Защитавам АЕЦ в Козлодуй не само защото това е нашето последно високотехнологично предприятие и в него работят..

публикувано на 18.09.18 в 13:42