Бедствено положение в Бяла Слатина, буря и градушка нанесоха щети във Врачанско

| обновено на 16.05.18 в 13:29
6
Снимка: Цветомир Василев

Все още не е възстановено електрозахранването в центъра на Бяла Слатина, съобщиха местни жители. В общината е обявено бедствено положение заради щетите след вчерашния ураганен вятър и падналата градушка. Работи се по възстановяването на електрозахранването, съобщи Тихомир Трифонов, заместник-кмет на Бяла Слатина:

"Стараем се в рамките на деня да се свърши голямата част от работата и доколкото може да се каже- да се нормализират нещата по отношение на захранването на ел. енергия, тъй като в няколко участъка на града екипите на ЧЕЗ работят. В общи линии работи се с всички възможни ресурси да се ликвидират последиците."

Комисии обхождат всички домове, за които има информация, че са понесли щети. Задвижена е и процедурата от Социални грижи за заявление за еднократна помощ за пострадалите, информира още Тихомир Трифонов.

Щабът за координация преминава в непрекъснат режим на работа. Пострадали хора няма, каза по-рано тази сутрин Милена Николова, областен управител на област Враца:

"Обявено е бедствено положение вчера след събитието. Предприети са действия по почистване на тротоари и улици, така че да се осигури придвижването на хора и автомобили. Днес заседава и се сформира комисия, която ще направи оглед на щетите. За щастие, няма случаи, в които са наранени хора или са пострадали от бедствието, но щетите, които са нанесени на имуществото, както на общинското, така и на частните домове е сериозно. Затова към момента не можем да излезем с конкретна информация, тъй като този оглед ще даде реалната картина на нещата. Предприети са всички необходими действия са описване на състоянието и след това за кандидатстване към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за искане на помощ от държавата."

Разчистването на града започна тази сутрин, като хората си помагат помежду си, съобщи за Радио ВИДИН Красин Петров от денонощния щаб в Бяла Слатина. 

"В момента се разчиства всичко, което е паднало. Има изкоренени дървета... Хората се събират да си помагат, покривите да си правят, има къщи без покриви... Днес, да чукна на дърво, времето е хубаво, иначе цяла нощ валеше."

Срокът на бедственото положение в Бяла Слатина е до нормализиране на обстановката на територията на общината. 

Обилен дъжд и градушка удариха в късния следобед вчера Бяла Слатина, като стихията прекърши няколко дървета. Заради пречупени електрически стълбове, захранването с ток в центъра и няколко други квартала беше прекъснато. Покривите на много сгради – домове, детски градини и обществени здания, са пробити от огромните ледени топки, които валяха над града. Стихията вилня, съчетана с проливен дъжд около 30 минути. Пътят между Кнежа и Плевен, който е второкласното шосе, тръгващо от Монтана, беше затворен за часове, тъй като бор, прекършен от силните пориви на вятъра падна върху преминаващ ТИР. По-рано през деня градушка съсипа зеленчуковите градини на хората във врачанското село Три кладенци. Ледените топчета с големината на бобено зърно, са валели в продължение на 10 минути. Сигнали за поражения от градушка има още в криводолското село Лесура, както и в борованското Добролево.

Синоптиците предупреждават, че и днес над Северозападна България са вероятни подобни аномалии - проливен дъжд и градушки.


Галерия

Вижте още
Селфи от Митикас (2917 m)-  най-високият връх на планината Олимп в Гърция и втори по височина връх на Балканския полуостров след Мусала, България.

Главният инженер на Радио ВИДИН взе награда за фотография

Главният инженер на Радио ВИДИН Светослав Цветанов спечели награда в категорията "Планинска фотография" от XXII-ия екоконкурс "Старопрестолен Видин 2019 година". Това е първото му участие в този конкурс, а творбите са уникални, каза при връчването на грамотата организаторът Богомил Петров :  "Той си е правил селфи с боговете на..

публикувано на 22.03.19 в 15:20

Подменят стари електрически стълбове в Ново село

Подмяна на електрически стълбове  започна във видинското село Ново село. Това стана след плановите проверки на ЧЕЗ. Част от електрическите стълбове, особено на оживени кръстовища в селото, са с разрушена цялост. Предстоящият ремонт на основни улици и прилежащите им тротоари изисква да се огледа добре цялата комуникационна мрежа, за да не се наложи..

публикувано на 22.03.19 в 15:00

Две жени са ранени при катастрофа край Враца

Две жени пострадаха при тежка катастрофа , която се случи днес, около 13 часа, на пътя от Враца за Криводол . Пътно-транспортното произшествие е станало край отбивката за село Лиляче , където са се сблъскали челно два автомобила. Все още не са ясни причините, предизвикали удара, а районът беше отцепен от Пътна полиция. На място работят..

публикувано на 22.03.19 в 14:46

В Монтана връчиха награди за Деня на водата

Наградиха победителите в конкурса за фотография, плакат и рисунка, организиран от "Напоителни системи"- Монтана, повод Световния ден на водата - 22 март. Тази година мотото на Световния ден на водата е “Водата достъпна за всеки”. 51 творби на ученици и деца от детски градини от област Монтана се съревноваваха в конкурса на “Напоителни системи”-..

публикувано на 22.03.19 в 14:42

Видинчани сигнализираха за замърсяване на Дунав

Граждани сигнализираха за големи мазни петна по река Дунав . Покрай видинския бряг са минали към 10:30 - 11:00 часа, казаха видинчани , които са били в Крайдунавския парк по това време. Хората са усетили и силна миризма: "Мазни петна са, някакви петролни деривати са... Е, тук покрай брега, носи се мазно това, не знам какво е. Може би..

публикувано на 22.03.19 в 14:15

Видински клуб чисти в Крайдунавския парк

Акция по почистване проведе клуб "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония" във Видин . Инициативата обхвана част от Крайдунавския парк, в района около базата на клуба. Акцията се провежда ежегодно в началото на пролетта, обясни председателят на клуба Тони Попиванов : "Това си го правим ежегодно, всяка пролет, тъй като природата е..

публикувано на 22.03.19 в 11:12

Съдът глоби Ценко Чоков

Съдът във Враца глоби бившия кмет на Галиче Ценко Чоков заради подправяне на документи, благодарение на което се е облагодетелствал с пари от Държавен фонд "Земеделие". Санкцията, наложена от магистратите на бившия управник, е 3 000 лева. Отделно то това Чоков ще трябва да плати и разноските, направени по делото, които са за още около 460 лева...

публикувано на 22.03.19 в 09:44