Три села в Новоселско посрещат Спасовден с курбан

Тона Белячин
Снимка: Светла Бондова

Курбан за Спасовдeн дава Тона Белячин. Това е последната новина в Ново село. Независимо, че в медийното пространство е по-известен като стария Трифон Зарезан, Тони Асенов е избрал да направи курбан за здраве и благоденствие на дома и селото си на Спасовден, който отбелязваме утре, на 17 май. На тази дата се е празнувал събор във видинското Ново село. Така е отбелязал в историята си даскал Ангел Денков, така си го спомнят и старите хора.  А той, ветеринарят, овчарят и лозарят, обича старите традиции. Не напразно държи и името му да се казва и изписва по новоселски - Тона Белячин.


В навечерието на празника, т.е. довечера, Белячин ще отдели от стадото си една овца, ще я заколи и остави да пренощува в храма „Успение Богородично“, както изисква обичаят, за да задимят казаните рано сутринта в църковния двор. За това велико тайнство е поканил двамата топ готвачи на Ново село – Милко Кукуянов /Сър/ и Николай Алексиев, които бяха майстори и на Гергьовския курбан. Освещаването на храната ще стане от отец Мариян. Конто пладнъ на Спасовдън Тона Белячин чъ дъде курбан за сви новосъляне. /Към обяд на Спасовден Тони Асенов ще раздаде курбан на всички новоселяни./


СнимкаДве черкви в Новоселска община носят името „Възнесение Христово“ и отбелязват храмовия си празник с курбан на Спасовден – в с. Винарово и с. Флорентин. Днешният ден ще бъде посветен на почистване на двата храма, подреждане на черковните дворове и подготовка за празника. Църковната служба във Винарово ще се води от отец Архим. След нея ще се извърши водосвет и ще се освети курбанът. А за да могат повече винаровчани да дойдат на събора, той ще се проведе в събота и неделя. Ще свири Златорожката музика. Във Флорентин освен агнешко, ще има и риба. Така е решил Вилхелм Евстатиев, който дава курбан за здраве на Спасовден в двора на местната църква. Танцов състав „Флорентиана“ при Народно читалище „Пробуда“, с ръководител Борислав Митрашков, ще поздрави съселяните си с четири танца от различни краища на страната ни.


Възнесение Господне (Спасовден) е църковен празник, който се отбелязва 40 дни след Възкресение и винаги се пада в четвъртък. 

Вижте още

Млади художници от Лом показват учебни рисунки

Ученици от ателие "Млад художник" към Представителството на Съюза на българските художници в Лом подредиха свои творби в галерия "Поломие". Изложбата "Учебни рисунки" е посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и се организира от Община Лом. Децата бяха поздравени от Кирил Апостолов – преподавател..

публикувано на 23.05.18 в 13:44

Започна приемът на заявления за студентската бригада в Мездра

За 18-та поредна година в Мездра ще се проведе единствената по рода си в България лятна студентска бригада. Организатор на алтернативната форма на трудова заетост на бъдещите висшисти е Община Мездра. В рамките на месец, студентите ще участват в дейностите по благоустройство и поддържане на чистотата в града с изграждане на бетонови..

публикувано на 23.05.18 в 12:14

Осигурени са средства за заплати за болницата във Враца

Правителството одобри допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ на МБАЛ „Христо Ботев” АД, гр. Враца, и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” АД, гр. Ловеч, в размер до 2 223 113 лв. Средствата са предназначени за погасяване на неразплатени разходи за персонал. Предвижда..

публикувано на 23.05.18 в 11:30

25-годишен от Козлодуй е задържан с канабис

На бул. "Княз Дондуков" в град Козлодуй полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил, управляван от С.Л., на 25 години. На водача от Козлодуй е извършена проверка за употреба на наркотични вещества или техни аналози. Техническото средство е отчело положителна проба за канабис. В автомобила са открити саморъчно направени цигари от канабис . След..

публикувано на 23.05.18 в 09:56

Видински математици се класираха за националните финали по Роботика

В SAP Labs Bulgaria се проведе регионалното състезание по Роботика по програмата "Роботика за България". Състезанието се състоя в четири категории– Робо дизайн (конструкцията на робота и програмите), Екипна задача (представяне на отбора), Проектна задача (проучване, проблем и иновативно решение на дадена тема) и Робо игра (роботът, изпълняващ мисиите)...

публикувано на 23.05.18 в 09:49

Спряха незаконен износ на дърва за Румъния

Продължават проверките и специализираните операции на територията на Видинска област за противодействие на престъпления, свързани с незаконната сеч и превоз на дървесина, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В село Срацимир униформени спрели товарен автомобил "Форд Транзит", шофиран от румънски гражданин. Последвалата проверка установила,..

публикувано на 23.05.18 в 09:43