Три села в Новоселско посрещат Спасовден с курбан

Тона Белячин
Снимка: Светла Бондова

Курбан за Спасовдeн дава Тона Белячин. Това е последната новина в Ново село. Независимо, че в медийното пространство е по-известен като стария Трифон Зарезан, Тони Асенов е избрал да направи курбан за здраве и благоденствие на дома и селото си на Спасовден, който отбелязваме утре, на 17 май. На тази дата се е празнувал събор във видинското Ново село. Така е отбелязал в историята си даскал Ангел Денков, така си го спомнят и старите хора.  А той, ветеринарят, овчарят и лозарят, обича старите традиции. Не напразно държи и името му да се казва и изписва по новоселски - Тона Белячин.


В навечерието на празника, т.е. довечера, Белячин ще отдели от стадото си една овца, ще я заколи и остави да пренощува в храма „Успение Богородично“, както изисква обичаят, за да задимят казаните рано сутринта в църковния двор. За това велико тайнство е поканил двамата топ готвачи на Ново село – Милко Кукуянов /Сър/ и Николай Алексиев, които бяха майстори и на Гергьовския курбан. Освещаването на храната ще стане от отец Мариян. Конто пладнъ на Спасовдън Тона Белячин чъ дъде курбан за сви новосъляне. /Към обяд на Спасовден Тони Асенов ще раздаде курбан на всички новоселяни./


СнимкаДве черкви в Новоселска община носят името „Възнесение Христово“ и отбелязват храмовия си празник с курбан на Спасовден – в с. Винарово и с. Флорентин. Днешният ден ще бъде посветен на почистване на двата храма, подреждане на черковните дворове и подготовка за празника. Църковната служба във Винарово ще се води от отец Архим. След нея ще се извърши водосвет и ще се освети курбанът. А за да могат повече винаровчани да дойдат на събора, той ще се проведе в събота и неделя. Ще свири Златорожката музика. Във Флорентин освен агнешко, ще има и риба. Така е решил Вилхелм Евстатиев, който дава курбан за здраве на Спасовден в двора на местната църква. Танцов състав „Флорентиана“ при Народно читалище „Пробуда“, с ръководител Борислав Митрашков, ще поздрави съселяните си с четири танца от различни краища на страната ни.


Възнесение Господне (Спасовден) е църковен празник, който се отбелязва 40 дни след Възкресение и винаги се пада в четвъртък. 

Вижте още

Мъж почина след побой в Козлодуй, има задържан

Мъж на 32 години от Козлодуй почина след като е открит вчера сутринта в безпомощно състояние и с множество наранявания пред къщата му (на улицата) в Козлодуй, съобщават от Областната дирекция на МВР във Враца. Полицията е установила, че 31-годишен жител на града е извършил побоя при скандал. Мъжът е задържан на граничен пункт "Калотина" при опит..

публикувано на 21.01.19 в 10:36

Община Мездра очаква над 4.5 милиона лева от собствени приходи

Собствени приходи от 4 597 000 лева са предвидени в проекта за бюджет на Община Мездра за тази година - това стана ясно при общественото обсъждане на финансовата рамка, съобщават от местната управа.  Най-много от данъчните приходи са заложените постъпления от данъка върху превозните средства - 520 000 лв. От налога върху недвижимите..

публикувано на 21.01.19 в 09:39

Отбелязваме Деня на родилната помощ

Днешният 21 януари е обявен за празник на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите. Това се случва през 1951 година с указ на Народното събрание. Във връзка с професионалния празник от Националния статистически институт разпространиха справка за обезпечеността с лекари акушер- гинеколози и акурешки в страната. През 2017 година у нас са работили..

публикувано на 21.01.19 в 08:14

Аварирал камион ограничи движението при село Белотинци

Пътно транспортно произшествие с товарен камион ограничи в следобедните часове движението по пътя Видин- Монтана при село Белотинци. Камионът е аварирал в страничната канавка и е затруднил движението в пътния участък. Ранени и пострадали при пътния инцидент няма, а движението се осъществява в едната лента и се регулира от пътна полиция.

публикувано на 20.01.19 в 14:59

В мездренското село Церевец отбелязаха Бабинден

Една традиция намира нов живот в мездренското село Царевец. Всяка година на 19 януари- Бабинден по стар стил, жените с деца до 3- годишна възраст се събират, пременени в народни носии, и заедно отиват при бабата-акушерка, на която ритуално измиват ръцете и подаряват пешкири.  Традиционно в честването на Бабинден в Царевец се включва и конски впряг,..

публикувано на 20.01.19 в 14:40

Странни инциденти през почивните дни във Врачанско

Почивните дни във Врачанско преминаха под знака на два странни инциденти. Катастрофа между два камиона и две леки коли се размина без сериозни наранявания на международния път Е79. Инцидентът от събота на обяд бил предизвикан от движение с несъобразена скорост, потвърдиха от полицията. Замесените шофьори обаче твърдят, че са счупили някой и друг..

публикувано на 20.01.19 в 14:18