Три села в Новоселско посрещат Спасовден с курбан

Тона Белячин
Снимка: Светла Бондова

Курбан за Спасовдeн дава Тона Белячин. Това е последната новина в Ново село. Независимо, че в медийното пространство е по-известен като стария Трифон Зарезан, Тони Асенов е избрал да направи курбан за здраве и благоденствие на дома и селото си на Спасовден, който отбелязваме утре, на 17 май. На тази дата се е празнувал събор във видинското Ново село. Така е отбелязал в историята си даскал Ангел Денков, така си го спомнят и старите хора.  А той, ветеринарят, овчарят и лозарят, обича старите традиции. Не напразно държи и името му да се казва и изписва по новоселски - Тона Белячин.


В навечерието на празника, т.е. довечера, Белячин ще отдели от стадото си една овца, ще я заколи и остави да пренощува в храма „Успение Богородично“, както изисква обичаят, за да задимят казаните рано сутринта в църковния двор. За това велико тайнство е поканил двамата топ готвачи на Ново село – Милко Кукуянов /Сър/ и Николай Алексиев, които бяха майстори и на Гергьовския курбан. Освещаването на храната ще стане от отец Мариян. Конто пладнъ на Спасовдън Тона Белячин чъ дъде курбан за сви новосъляне. /Към обяд на Спасовден Тони Асенов ще раздаде курбан на всички новоселяни./


СнимкаДве черкви в Новоселска община носят името „Възнесение Христово“ и отбелязват храмовия си празник с курбан на Спасовден – в с. Винарово и с. Флорентин. Днешният ден ще бъде посветен на почистване на двата храма, подреждане на черковните дворове и подготовка за празника. Църковната служба във Винарово ще се води от отец Архим. След нея ще се извърши водосвет и ще се освети курбанът. А за да могат повече винаровчани да дойдат на събора, той ще се проведе в събота и неделя. Ще свири Златорожката музика. Във Флорентин освен агнешко, ще има и риба. Така е решил Вилхелм Евстатиев, който дава курбан за здраве на Спасовден в двора на местната църква. Танцов състав „Флорентиана“ при Народно читалище „Пробуда“, с ръководител Борислав Митрашков, ще поздрави съселяните си с четири танца от различни краища на страната ни.


Възнесение Господне (Спасовден) е църковен празник, който се отбелязва 40 дни след Възкресение и винаги се пада в четвъртък. 

Вижте още

Пожар отклони трафика в Гложене

Голям пожар пренасочи движението към АЕЦ „Козлодуй“ тази сутрин. Трафикът беше отбит по улиците на село Гложене заради запален покрив на двуетажна сграда. Според ОД на МВР във Враца, гори покривът на здание, което е собственост на бившата трудово-производителна кооперация. Според местни жители се е запалил покривът на читалище „Яким..

публикувано на 15.08.18 в 09:00

Църквата чества Успение на Пресвета Богородица

Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Въпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят. В празника няма мъка и поражение, а единствено радост и светлина, казват богослови и свещенослужители. Тържествени богослужения има на много места в цялата..

публикувано на 15.08.18 в 09:00
Видин, ремонт на центъра

Снимката на 14 август 2018 година

24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин , където се съхраняват годните за употреба материали от демонтираната настилка на площада. Директорът на видинската полиция посети античния град Рациария и проведе среща с археолозите днес, информираха от Областната дирекция на МВР във Видин. 472 нарушения..

публикувано на 14.08.18 в 18:00

12 милиона лева ще бъдат вложени в ремонти на училища в Лом

Пет училища, две детски градини и една детска ясла ще бъдат основно ремонтирани и оборудвани в Лом. Близо 12 млн. лева са предвидени за ремонтните дейности, които се финансират от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020. По време на работна среща, свързана с изпълнението на проект "Модернизирана образователна инфраструктура в град..

публикувано на 14.08.18 в 16:59

Въздушна акробатика ще има по време на средновековния фестивал "БъдинЪ" във Видин

Крепостта "Баба Вида" отново ще бъде естествен декор на средновековния фестивал "БъдинЪ", който се организира от Община Видин. Тази година събитието ще се проведе на 25 и 26 август, уточниха организаторите.  Шестото издание на фестивала е с по-различен характер, като по нетрадиционен начин – чрез въздушна акробатика, ще бъде представена уникалността и..

публикувано на 14.08.18 в 16:02
Видин, обработка срещу гъсеници

Обработка срещу гъсеници направиха във Видин

Масирана обработка срещу второ поколение бяла американска пеперуда бе извършено снощи във Видин, съобщиха от общинския пресцентър. Третирани са над 1000 дървета в най-засегнатите квартали на града: ж.к. „Гео Милев”, ж.к.”Крум Бъчваров”, ж.к.”Вида”, ж.к. „Александър Стамболийски”, ж.к. „Христо Ботев”, както и на бул. „Панония” и ул.”Широка”. От месец..

публикувано на 14.08.18 в 15:50