Три села в Новоселско посрещат Спасовден с курбан

Тона Белячин
Снимка: Светла Бондова

Курбан за Спасовдeн дава Тона Белячин. Това е последната новина в Ново село. Независимо, че в медийното пространство е по-известен като стария Трифон Зарезан, Тони Асенов е избрал да направи курбан за здраве и благоденствие на дома и селото си на Спасовден, който отбелязваме утре, на 17 май. На тази дата се е празнувал събор във видинското Ново село. Така е отбелязал в историята си даскал Ангел Денков, така си го спомнят и старите хора.  А той, ветеринарят, овчарят и лозарят, обича старите традиции. Не напразно държи и името му да се казва и изписва по новоселски - Тона Белячин.


В навечерието на празника, т.е. довечера, Белячин ще отдели от стадото си една овца, ще я заколи и остави да пренощува в храма „Успение Богородично“, както изисква обичаят, за да задимят казаните рано сутринта в църковния двор. За това велико тайнство е поканил двамата топ готвачи на Ново село – Милко Кукуянов /Сър/ и Николай Алексиев, които бяха майстори и на Гергьовския курбан. Освещаването на храната ще стане от отец Мариян. Конто пладнъ на Спасовдън Тона Белячин чъ дъде курбан за сви новосъляне. /Към обяд на Спасовден Тони Асенов ще раздаде курбан на всички новоселяни./


СнимкаДве черкви в Новоселска община носят името „Възнесение Христово“ и отбелязват храмовия си празник с курбан на Спасовден – в с. Винарово и с. Флорентин. Днешният ден ще бъде посветен на почистване на двата храма, подреждане на черковните дворове и подготовка за празника. Църковната служба във Винарово ще се води от отец Архим. След нея ще се извърши водосвет и ще се освети курбанът. А за да могат повече винаровчани да дойдат на събора, той ще се проведе в събота и неделя. Ще свири Златорожката музика. Във Флорентин освен агнешко, ще има и риба. Така е решил Вилхелм Евстатиев, който дава курбан за здраве на Спасовден в двора на местната църква. Танцов състав „Флорентиана“ при Народно читалище „Пробуда“, с ръководител Борислав Митрашков, ще поздрави съселяните си с четири танца от различни краища на страната ни.


Възнесение Господне (Спасовден) е църковен празник, който се отбелязва 40 дни след Възкресение и винаги се пада в четвъртък. 

Вижте още

Промяна на движението при село Бела, заради ПТП

Временно движението по път I-1 Видин – Монтана в района на с. Бела се осъществява в една лента поради ПТП, съобщава от Агенция Пътна инфраструктура. В  посока Монтана движението се извършва в свободната лента. В посока Видин движението се осъществява по обходен маршрут: път III-114 с. Ружинци – с. Дреновец, път III-112 с. Дреновец – с. Добри дол, път..

публикувано на 21.10.18 в 16:31

Припомняме спасяването на евреите във Вачанско

Стартират инициативи за отбелязване на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста. Поредицата от културно-информационни събития се организират от областната администрация – Враца в партньорство с пет читалища от региона. Първото културно-информационно събитие ще се състои в понеделник /22 октомври/ от 11 ч. в с. Згориград...

публикувано на 21.10.18 в 15:47

Водата потече към Лом

Възстановено е водоподаването за Лом и селата Замфир, Добри дол, Сливата и Орсоя. Това стана възможно, след предсрочно свързване на новия със стария напорен водопровод в района на Добри дол. В момента водата е пусната с ниско налягане, което поетапно ще се увеличава. Най-рано днес около обяд вода ще има  в ниската част на града, а късно вечерта и около..

публикувано на 21.10.18 в 13:43

Калин Каменов откри първия турнир "Атлетите на Враца“

"За мен е изключително удоволствие на открия първото издание на турнира "Атлетите на Враца“. Спортът е удоволствие и затова днес се забавлявайте.“, с тези думи кметът Калин Каменов откри състезанието и допълни, че Община Враца ще продължи да инвестира в развитието на леката атлетика и спортната инфраструктура в града. Той поздрави треньора на клуба..

публикувано на 21.10.18 в 13:01

Видински автоинструктор: "Кръговите кръстовища по бул. "Папония" не са изградени правилно"

Има грешка в проектирането на видинските кръгови кръстовища по булевард "Панония". Това каза за Радио Видин  автоинструкторът Борислав Лалов: " В София, където има кръгови кръстовища, има една главна улица и другите са второстепенни. Видинските кръгови кръстовища са равнозначни. На всяка улица има знак №1, който показва, че влизаш в улица, където имаш..

публикувано на 21.10.18 в 12:17
Задържани са и колите, с които е превозвана незаконно добитата дървесина

Задържани са 7 души и 4 товарни автомобила с незаконна дървесина

Седем души и 4 товарни автомобила с незаконна дървесина са задържани при акция на инспектори от Регионалната дирекция по горите в Берковица и Държавното горско стопанство във Враца. Нарушението е установено миналата нощ в землището на с. Градешница. Задържани са лицата, извършили незаконното действие, автомобилите, 10 куб. м дървесина и 4..

публикувано на 20.10.18 в 17:08