Проливен дъжд наводни къща в Дреновец

Снимка: Александър Александров

Проливен дъжд миналата нощ е наводнил къща във видинското село Дреновец. Водата от стихията нахлува в приземния етаж на сградата, която е срещу железопътната линия, въпреки, че има канал за отводняване, който е почистен, каза кметът на Ружинци Александър Александров:


„Когато идва толкова много вода, тя не минава по канала, който е около два километра, ако не и повече, до река Лом през село Дреновец. Водата е много сила, бучаща. Все едно е скъсана язовирната стена. Така хората са представили вчера ситуацията. Цялата вода нахлува за секунди, буквално за две-три минути. От чуването на шума до заливането е толкова. Хората са били на втория етаж на къща с приземен етаж. Едно от децата като чува шума, излиза, вижда, че приземният етаж целият е наводнен. Бащата отива навън. Започва да загражда вратите с кал и с трева. Аз бях при тях към 12 без нещо вечерта, бяха направили около 40 сантиметра дига, за да не влиза вода в помещенията.“


През нощта с багер от селото е прокопаван канал, за да се отклони водата. На място са пристигнали пожарникари от участъка в Орешец, които да отводняват.


„Намират от селото доброволец с багер. За около час време се опитва да отводнява и успява да отклони част от водата по улицата надолу, така че да не се увеличава повече нивото на водата в самия двор и къщата. Дворът е по-ниско от къщата с около 50 сантиметра и е трудно да бъде отводнено. Аз се обадих на телефон 112. Те ме прехвърлиха на „Пожарна безопасност“- Видин. От там на пожарната в Белоградчик. Изпратиха пожарна от Гара Орешец, която около един часа през нощта пристигна на място и до три сутринта е изтеглено огромно количество вода. Сутринта, когато минах при хората да видя какво е положението, имаше около три пръста вода в този приземен етаж, но стените са подгизнали. В двора, където е по-ниската част, е като блато“- каза кметът на община Ружинци.


За очакван проливен дъжд и опасност от градушки са били предупредени кметовете на населени места в общината. Доброволческото формирование е било в готовност да помага, но в случая не е имало как да се реагира, каза кметът Александър Александров. От високи подпочвени води през последните седмици в Дреновец са наводнени и мазета на къщи.


От бурята в двора на детската градина в село Черно поле е паднало дърво. Следите от пораженията са отстранени с помощта на групата по заетост.


Вижте още

Оряхово брас бенд е новото име на духовия оркестър в Оряхово

Младежкият духов оркестър към Центъра за подкрепа на личностното развитие - Общински детски комплекс „Людмила Живкова“ в Оряхово получи име. Това се случи в дните на панаира, който градът отпразнува за 87-ми път. В следващите си изяви младежите ще се представят на сцена като "Оряхово брас бенд", каза кръстницата на оркестъра и секретар а общината..

публикувано на 21.08.18 в 14:20

Родители и деца сами обновиха детска площадка в Ребърково

Родители и деца обновиха детските спортни площадки в село Ребърково. Ентусиастите закупили боя и освежили всички съоръжения, намиращи се в детската площадка зад спирката в центъра на селото. Споделят, че редовно се грижат за мястото, защото там се забавляват техните деца и искат да се чувстват по-комфортно. Надяват се хората да уважат техния..

публикувано на 21.08.18 в 11:37

Задържаха двама, откраднали кола в Макреш

Двама мъже, откраднали "Фолксваген Голф", са задържани за срок до 24 часа в Районното управление в Кула. Сигналът за липсващия автомобил в село Макреш е получен на тел.112 в 19.10 часа вчера. 20 минути по-късно полицейски автопатрул засякъл превозното средство в района на ТЕЦ-Видин. Забелязвайки полицаите, шофьорът направил обратен завой и поел в посока..

публикувано на 21.08.18 в 11:27

Български и шотландски гайди за "Белокаменица"

Над 450 души ще участват в третото издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица" , който ще се проведе на 25 август в мездренското село Царевец. Организатор е местното кметство и читалище, със съдействието на Община Мездра. Още в 8:30 ч. духова музика ще огласи площада, а за 9:30 ч. е предвидено дефиле на участниците,..

публикувано на 21.08.18 в 11:18

Мъжът, прегазил непълнолетния си брат в Камено поле, е бил в нетрезво състояние

Полицията във Враца излезе с подробности за фаталните инциденти , станали само за ден в региона. Малко след полунощ в неделя на улица  в село Камено поле, колесен  трактор, управляван от 38-годишен мъж от същото село с инициали М. Г., неправоспособен водач , блъснал 13-годишния си брат, който починал. Пробата за алкохол на М.Г. е положителна - 0,72..

публикувано на 21.08.18 в 09:31

Реновираха сградата на полицейското управление в Берковица

Реновираха сградата на полицейското управление в Берковица. От там съобщиха, че са усвоени близо 234 000 лв., от които европейското финансиране е в размер на 203 000 лева, и национално съфинансиране. Проектът е изпълнен за 24 месеца. Главната цел на проекта е повишаване енергийната ефективност на сградата на РУП Берковица. Очаква се след ремонтните..

публикувано на 21.08.18 в 09:06