Проливен дъжд наводни къща в Дреновец

Снимка: Александър Александров

Проливен дъжд миналата нощ е наводнил къща във видинското село Дреновец. Водата от стихията нахлува в приземния етаж на сградата, която е срещу железопътната линия, въпреки, че има канал за отводняване, който е почистен, каза кметът на Ружинци Александър Александров:


„Когато идва толкова много вода, тя не минава по канала, който е около два километра, ако не и повече, до река Лом през село Дреновец. Водата е много сила, бучаща. Все едно е скъсана язовирната стена. Така хората са представили вчера ситуацията. Цялата вода нахлува за секунди, буквално за две-три минути. От чуването на шума до заливането е толкова. Хората са били на втория етаж на къща с приземен етаж. Едно от децата като чува шума, излиза, вижда, че приземният етаж целият е наводнен. Бащата отива навън. Започва да загражда вратите с кал и с трева. Аз бях при тях към 12 без нещо вечерта, бяха направили около 40 сантиметра дига, за да не влиза вода в помещенията.“


През нощта с багер от селото е прокопаван канал, за да се отклони водата. На място са пристигнали пожарникари от участъка в Орешец, които да отводняват.


„Намират от селото доброволец с багер. За около час време се опитва да отводнява и успява да отклони част от водата по улицата надолу, така че да не се увеличава повече нивото на водата в самия двор и къщата. Дворът е по-ниско от къщата с около 50 сантиметра и е трудно да бъде отводнено. Аз се обадих на телефон 112. Те ме прехвърлиха на „Пожарна безопасност“- Видин. От там на пожарната в Белоградчик. Изпратиха пожарна от Гара Орешец, която около един часа през нощта пристигна на място и до три сутринта е изтеглено огромно количество вода. Сутринта, когато минах при хората да видя какво е положението, имаше около три пръста вода в този приземен етаж, но стените са подгизнали. В двора, където е по-ниската част, е като блато“- каза кметът на община Ружинци.


За очакван проливен дъжд и опасност от градушки са били предупредени кметовете на населени места в общината. Доброволческото формирование е било в готовност да помага, но в случая не е имало как да се реагира, каза кметът Александър Александров. От високи подпочвени води през последните седмици в Дреновец са наводнени и мазета на къщи.


От бурята в двора на детската градина в село Черно поле е паднало дърво. Следите от пораженията са отстранени с помощта на групата по заетост.


Вижте още

Абитуриентските балове в Лом започват на 24 май

Първи по централните улици на града ще дефилират зрелостниците на ПГ "Найден Геров". На 25 май ще бъдат изпратени абитуриентите от СУ "Димитър Маринов" и СУ "Отец Паисий", а на 26 май - ПГХЗ "Дмитрий Менделеев" и Професионалната гимназия по производствени технологии. Последни по улицата на града ще дефилират зрелостниците на ПГСС "Дунавска земя" - с...

публикувано на 24.05.18 в 17:50

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан във Видин

С празнично шествие от СУ "Цар Симеон Велики" започна честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Видин, водено от градския духов оркестър и мажоретния състав към средно училище "Св.св Кирил и методий". Кметът на Общината награди изявени деятели в две категории: "Образование" и "Култура и изкуство". Отличените..

публикувано на 24.05.18 в 17:43

С празнично шествие и тържествен концерт завършиха празниците на културата "Мездра май"

С шествие на възпитаниците на детските градини и училищата на територията на Община Мездра започнаха празненствата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост-24-ти май. Процесиите тръгнаха от кръговото кръстовище при „Алеята на кестените“ и завършиха на централния площад „България“.   Кметът на Общината инж. Генади..

публикувано на 24.05.18 в 16:57

Мъж беше ранен при катастрофа на второкласния път между Враца и Оряхово

Инцидентът е станал тази сутрин  на разклона за село Веслец. До сблъсъка се е стигнало след като шофьор на синьо „Рено“, който е пътувал към Оряхово по пътя с предимство, е бил засечен от водач на „Опел“, който опитвал да направя ляв завой и да поеме по пътя към Веслец. При удара е ранен един от пътниците, който е бил откаран в Центъра за спешна..

публикувано на 24.05.18 в 15:30

Белоградчик отбеляза 24 май

С празнично шествие по главната улица на Белоградчик започна отбелязването на Деня българската просвета и култура и славянската писменост. В него участваха децата от ОДЗ „Иглика”, НУ „Васил Левски” и СУ „Христо Ботев”, както и представители на културните организации и институции. Прад събралото се множество на площад „Възраждане” кметът на общината..

публикувано на 24.05.18 в 15:19

Монтана чества 24 май

С празнично шествие започна в Монтана 24 май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура. Водени от Младежкия духов оркестър към ПМПГ “Св. Кл. Охридски” и Мажоретния състав към Общински младежки дом официалните гости, преподаватели, дейци на културата и ученици преминаха по бул. „Трети март” от църквата „Св. Св. Кирил и Методий”..

публикувано на 24.05.18 в 15:09