Проливен дъжд наводни къща в Дреновец

Снимка: Александър Александров

Проливен дъжд миналата нощ е наводнил къща във видинското село Дреновец. Водата от стихията нахлува в приземния етаж на сградата, която е срещу железопътната линия, въпреки, че има канал за отводняване, който е почистен, каза кметът на Ружинци Александър Александров:


„Когато идва толкова много вода, тя не минава по канала, който е около два километра, ако не и повече, до река Лом през село Дреновец. Водата е много сила, бучаща. Все едно е скъсана язовирната стена. Така хората са представили вчера ситуацията. Цялата вода нахлува за секунди, буквално за две-три минути. От чуването на шума до заливането е толкова. Хората са били на втория етаж на къща с приземен етаж. Едно от децата като чува шума, излиза, вижда, че приземният етаж целият е наводнен. Бащата отива навън. Започва да загражда вратите с кал и с трева. Аз бях при тях към 12 без нещо вечерта, бяха направили около 40 сантиметра дига, за да не влиза вода в помещенията.“


През нощта с багер от селото е прокопаван канал, за да се отклони водата. На място са пристигнали пожарникари от участъка в Орешец, които да отводняват.


„Намират от селото доброволец с багер. За около час време се опитва да отводнява и успява да отклони част от водата по улицата надолу, така че да не се увеличава повече нивото на водата в самия двор и къщата. Дворът е по-ниско от къщата с около 50 сантиметра и е трудно да бъде отводнено. Аз се обадих на телефон 112. Те ме прехвърлиха на „Пожарна безопасност“- Видин. От там на пожарната в Белоградчик. Изпратиха пожарна от Гара Орешец, която около един часа през нощта пристигна на място и до три сутринта е изтеглено огромно количество вода. Сутринта, когато минах при хората да видя какво е положението, имаше около три пръста вода в този приземен етаж, но стените са подгизнали. В двора, където е по-ниската част, е като блато“- каза кметът на община Ружинци.


За очакван проливен дъжд и опасност от градушки са били предупредени кметовете на населени места в общината. Доброволческото формирование е било в готовност да помага, но в случая не е имало как да се реагира, каза кметът Александър Александров. От високи подпочвени води през последните седмици в Дреновец са наводнени и мазета на къщи.


От бурята в двора на детската градина в село Черно поле е паднало дърво. Следите от пораженията са отстранени с помощта на групата по заетост.


Вижте още

Пристанището в Лом отбелязва 180 години

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" ще открие днес обновената визия на пристанището в Лом. Най-старият български порт, който чества 180 години, вече има нов товарен автоподход и прилежаща инфраструктура. Модерни настилки, нови паркоместа, високотехнологично енергоспестяващо осветление и масивна стоманенобетонна ограда са само част от..

публикувано на 18.10.18 в 08:52

Жители на Лом искат обяснение за спряното водоподаване

Жители на Лом ще поискат днес обяснение от общинското ръководство за причините, довели до спиране на водата в Крайдунавския град през следващите няколко дни. Това не са протестни действия, а обяснение за допускането на проблема, обясни за радио Видин Кирил Коцев , администратор на Фейсбук група, касаеща развитието на града. "Крайно време да..

публикувано на 18.10.18 в 08:16

Снимката на 17 октомври 2018 година

Лом обяви бедствено положение заради безводието. Градът и няколко села остават без вода през следващите седем дни. Причината е тежка авария и невъзможност за ремонт на тотално компрометиран участък от напорния водопровод в свлачищен район край село Добри дол. Десетки пенсионери от различни краища на България протестираха днес пред Народното..

публикувано на 17.10.18 в 17:50

Бивш директор на земеделска дирекция във Видин получи присъда

Окръжният съд в Монтана е признал за виновен бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ във Видин  Николай Тодоров ,  обвинен за извършено от него престъпление по служба, съобщават от Пресцентъра на Апелативна прокуратура- София.  Съдът е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от четири години при първоначален „общ“ режим на..

публикувано на 17.10.18 в 17:05

Леко пострада шофьор във Видин

Лека катастрофа стана по обед във Видин. Заради ухапване от оса, водачът на автомобил се е блъснал в крайпътно дърво в района на парка "Владикина бахча". Пострадалият е превозвал в колата си голямо количество ябълки, които са привлекли насекомото. Шофьорът е леко пострадал, обясни свидетел на произшествието: "Аз само чух. Ей така, както си стоя,..

публикувано на 17.10.18 в 16:28

Нова техника вдига старите автомобили в Монтана

Нов специализиран камион за комунални дейности бе доставен в Монтана , съобщават от общинската администрация. Той разполага с кран за вдигане на стари коли и контейнери за зелени отпадъци, уточни кметът Златко Живков. Товарният автомобил е немски с голяма маневреност и товарен капацитет до 5 тона. Оборудван е с италиански кран, който може да..

публикувано на 17.10.18 в 15:51