Проливен дъжд наводни къща в Дреновец

5
Снимка: Александър Александров

Проливен дъжд миналата нощ е наводнил къща във видинското село Дреновец. Водата от стихията нахлува в приземния етаж на сградата, която е срещу железопътната линия, въпреки, че има канал за отводняване, който е почистен, каза кметът на Ружинци Александър Александров:


„Когато идва толкова много вода, тя не минава по канала, който е около два километра, ако не и повече, до река Лом през село Дреновец. Водата е много сила, бучаща. Все едно е скъсана язовирната стена. Така хората са представили вчера ситуацията. Цялата вода нахлува за секунди, буквално за две-три минути. От чуването на шума до заливането е толкова. Хората са били на втория етаж на къща с приземен етаж. Едно от децата като чува шума, излиза, вижда, че приземният етаж целият е наводнен. Бащата отива навън. Започва да загражда вратите с кал и с трева. Аз бях при тях към 12 без нещо вечерта, бяха направили около 40 сантиметра дига, за да не влиза вода в помещенията.“


През нощта с багер от селото е прокопаван канал, за да се отклони водата. На място са пристигнали пожарникари от участъка в Орешец, които да отводняват.


„Намират от селото доброволец с багер. За около час време се опитва да отводнява и успява да отклони част от водата по улицата надолу, така че да не се увеличава повече нивото на водата в самия двор и къщата. Дворът е по-ниско от къщата с около 50 сантиметра и е трудно да бъде отводнено. Аз се обадих на телефон 112. Те ме прехвърлиха на „Пожарна безопасност“- Видин. От там на пожарната в Белоградчик. Изпратиха пожарна от Гара Орешец, която около един часа през нощта пристигна на място и до три сутринта е изтеглено огромно количество вода. Сутринта, когато минах при хората да видя какво е положението, имаше около три пръста вода в този приземен етаж, но стените са подгизнали. В двора, където е по-ниската част, е като блато“- каза кметът на община Ружинци.


За очакван проливен дъжд и опасност от градушки са били предупредени кметовете на населени места в общината. Доброволческото формирование е било в готовност да помага, но в случая не е имало как да се реагира, каза кметът Александър Александров. От високи подпочвени води през последните седмици в Дреновец са наводнени и мазета на къщи.


От бурята в двора на детската градина в село Черно поле е паднало дърво. Следите от пораженията са отстранени с помощта на групата по заетост.


Галерия

Вижте още

Снимката на 16 януари 2019 година

Документална изложба "Безпределният космос на човешкия ум" беше открита в Белоградчик. Експозицията разказва за живота и делото на проф. Виден Табаков. Инвестиционно предложение, с цел производствена и търговска дейност, обсъди кметът на Видин Огнян Ценков с белгийски инвеститор, който иска да установи контакт с партньори за производство на..

публикувано на 16.01.19 в 17:45

Изложба в Белоградчик разказва за проф. Виден Табаков

Документална изложба "Безпределният космос на човешкия ум" беше открита в Белоградчик . Експозицията разказва за живота и делото на проф. Виден Табаков . 23 пана са подредени по хронология и всяко има своето заглавие. Най-застъпена е темата за аеронавтиката и астронавтиката, където са и най-големите постижения на учения. Изложбата има за цел да..

публикувано на 16.01.19 в 14:27

В пъти повече зимуващи птици преброиха в Северозапада

Петкратно увеличение на зимуващите водолюбиви птици са регистрирани в 43-то Средно-зимно преброяване в областите Монтана и Видин в сравнение с предходната година. Увеличение от два пъти има и при видовете. Представители на екоинспекцията в Монтана и Природонаучен музей към БАН участваха в 43-то Средно-зимно преброяване на водолюбивите птици..

публикувано на 16.01.19 в 13:59

Изложба за проф. Виден Табаков се открива в Белоградчик

Днес от 11.00 ч. в Художествена галерия "Вълчо Вълчев" - Белоградчик се открива документалната изложба "Безпределният космос на човешкия ум", посветена на проф. Виден Табаков (1919-2015 г.). Експозицията проследява с документи и фотографии изключително интересната съдба на блестящия български учен.  Виден Табаков е роден в с. Стакевци, учил е в..

публикувано на 16.01.19 в 08:50

Нов общински съветник във Враца

Нов общински съветник се закле на извънредна сесия във Враца . Огнян Огнянов , инженер по образование, попълни мястото на починалия преди няколко дни дългогодишен лидер на Земеделски народен съюз Пламен Ганецовски. Заседанието на местния парламент, което се проведе във вторник, започна с минута мълчание в памет на инж. Ганецовски Извънредна..

публикувано на 16.01.19 в 08:13

Читалището в Мездра обяви литературен конкурс в памет на Георги Тодоров

За четвърта поредна година  НЧ ”Просвета 1925”- Мездра обяви литературен конкурс „Георги Тодоров” –дългогодишен преподавател по български език и литература, писател, краевед, журналист и общественик. Право на участие имат всички жители на Община Мездра, навършили 18 години, включително учениците от 11 и 12 класове. Конкурсът е анонимен –..

публикувано на 16.01.19 в 07:45