Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проливен дъжд наводни къща в Дреновец

5
Снимка: Александър Александров

Проливен дъжд миналата нощ е наводнил къща във видинското село Дреновец. Водата от стихията нахлува в приземния етаж на сградата, която е срещу железопътната линия, въпреки, че има канал за отводняване, който е почистен, каза кметът на Ружинци Александър Александров:


„Когато идва толкова много вода, тя не минава по канала, който е около два километра, ако не и повече, до река Лом през село Дреновец. Водата е много сила, бучаща. Все едно е скъсана язовирната стена. Така хората са представили вчера ситуацията. Цялата вода нахлува за секунди, буквално за две-три минути. От чуването на шума до заливането е толкова. Хората са били на втория етаж на къща с приземен етаж. Едно от децата като чува шума, излиза, вижда, че приземният етаж целият е наводнен. Бащата отива навън. Започва да загражда вратите с кал и с трева. Аз бях при тях към 12 без нещо вечерта, бяха направили около 40 сантиметра дига, за да не влиза вода в помещенията.“


През нощта с багер от селото е прокопаван канал, за да се отклони водата. На място са пристигнали пожарникари от участъка в Орешец, които да отводняват.


„Намират от селото доброволец с багер. За около час време се опитва да отводнява и успява да отклони част от водата по улицата надолу, така че да не се увеличава повече нивото на водата в самия двор и къщата. Дворът е по-ниско от къщата с около 50 сантиметра и е трудно да бъде отводнено. Аз се обадих на телефон 112. Те ме прехвърлиха на „Пожарна безопасност“- Видин. От там на пожарната в Белоградчик. Изпратиха пожарна от Гара Орешец, която около един часа през нощта пристигна на място и до три сутринта е изтеглено огромно количество вода. Сутринта, когато минах при хората да видя какво е положението, имаше около три пръста вода в този приземен етаж, но стените са подгизнали. В двора, където е по-ниската част, е като блато“- каза кметът на община Ружинци.


За очакван проливен дъжд и опасност от градушки са били предупредени кметовете на населени места в общината. Доброволческото формирование е било в готовност да помага, но в случая не е имало как да се реагира, каза кметът Александър Александров. От високи подпочвени води през последните седмици в Дреновец са наводнени и мазета на къщи.


От бурята в двора на детската градина в село Черно поле е паднало дърво. Следите от пораженията са отстранени с помощта на групата по заетост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05