Логопеди и психолози с безплатни консултации за видинските деца

Дни на отворените врати в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование във Видин.
Снимка: Радио ВИДИН

Безплатни консултации започнаха в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование във Видин. Те се провеждат от логопеди и психолози в рамките инициативата Дни на отворените врати, посветена на дейността на центъра и новите моменти, свързани с разширяване на диагностичната и превантивна работа, обясни директорът Ася Петрова:


"Става въпрос за това, че колкото по-рано се открият проблемите в детското развитие, толкова прогнозите са по-добри, толкова по-лесно проблемите могат да се преодолеят и детето да се вгради в образователната система. Именно от това е провокирана нашата инициатива и затова сме насочили нашето внимание главно към консултации с логопед и психолог на деца в ранна детска възраст - от 4 до 7 години, както и в училищна възраст - от 7 до 10 години. Искам да призова родителите, без да се притесняват, да се обръщат към нас. Ние няма да дадем някакви задължителни предписания, нашите действия са по-скоро препоръчителни, правото е на родителя да вземе своето решение."Психолозите на Центъра ще провеждат консултации за изследване на детската тревожност. Първите индикации за тревожност са свързани с необяснима промяна в поведените на детето, обясни Ася Петрова:Директорът на центъра Ася Петрова/вдясно/ и логопедът Юлия Димова."Най-важната индикация е, когато детето се променя и това е необяснимо за родителя. Мога да кажа, че такъв сигнал би могло да бъде едно мълчание, липса на желание за контакт, както и прекалена емоционалност, хиперактивност, желание да упражнява "юмручно право" и други поведенчески прояви. За мен най-важният белег е някаква промяна, която е необяснима за родителя и той може да се консултира с психолог."С помощта на психолога и препоръчаната от него терапия детската тревожност може да бъде преодоляна.


Консултации за оценка на четенето - декодиране и разбиране за ученици от 1 и 2 клас, също са включени в програмата на инициативата Дни на отворените врати в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Те се провеждат от логопеда Юлия Димова."Това е методика, която изследва четено на ученици от 1 и 2 клас, за да можем да вземе някакви мерки, ако има нарушения в тази област. Колкото е по-рано, толкова е по-добре, за да не се задълбочат нещата и да дадат отражение на цялостното обучение на тези деца... Апелирам за една превенция на четенето, писането и говора."В Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в област Видин работят 29 специалисти, които подпомагат 230 деца с различни езиково-говорни, поведенчески проблеми, както и такива, свързани  с усвояването на учебния материал. С тях и работата им може да се запознаете по време на инициативата Дни на отворените врати, която ще продължи до петък, 18 май.

Вижте още

Състезание по риболов за деца за първи път организират в Кула

Състезание по риболов ще се проведе в Кула на 1 юни, когато отбелязваме Международния ден на детето. 10 деца са заявили участие до момента, като организаторите предвиждат в първото издание на надпреварата да се включат 30 деца до 14 години. "Важно е поне минимален опит да имат в риболова. Идеята ни беше записването за състезанието да е от 1..

публикувано на 17.01.19 в 17:17

Млади хора раздават помощи във видински села

В края на миналата година група млади ентусиасти от Видин проведоха инициатива, в помощ на възрастните хора, които живеят в села в северозападния край. Учениците успяха да съберат 1 458 лв и множество хранителни продукти и пакети. Според младите хора събраното е толкова много, че се е наложило да разделят посещенията се на два етапа, следващият от..

публикувано на 17.01.19 в 13:15

В "Музикална зона" на 17 януари 2019 слушаме джипси и етно джаз

В последните години все повече се засилва интересът към джаза от първата половина на миналото столетие. През 30-те години в парижките предградия възниква едно ново направление, наречено джипси джаз . И до днес състави, независимо с какъв произход продължават да интерпретират музика, повлияна или създадена от ромските китаристи. Мануш джазът..

публикувано на 17.01.19 в 09:00

Симфониета- Видин отбелязва годишнина на Менделсон

Симфониета- Видин утре ще отбележи 210 години от рождението на едни от най-популярните композитори на класическа музика- Феликс Менделсон Бартолди . Диригент ще е Овидиу Маринеску, а солисти на виолончело са младите музиканти Киара Кайсидо и Лили Екман. Двамата са завършили лятна музикална академия във Видин и са ученици на Овидиу Маринеску, който..

публикувано на 16.01.19 в 17:45

Театърът във Видин готви премиера

Драматичният театър във Видин подготвя премиерен спектакъл. „Само за мъже“ е по пиеси на Дарио Фо, а репетициите вече започнаха.  "Всъщност Дарио Фо няма такава пиеса, тъй като това са три едноактни пиеси на Дарио Фо, които са компилирани в един спектакъл от един великолепен български режисьор- Андрей Аврамов" , каза новият директор на..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56