Логопеди и психолози с безплатни консултации за видинските деца

Дни на отворените врати в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование във Видин.
Снимка: Радио ВИДИН

Безплатни консултации започнаха в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование във Видин. Те се провеждат от логопеди и психолози в рамките инициативата Дни на отворените врати, посветена на дейността на центъра и новите моменти, свързани с разширяване на диагностичната и превантивна работа, обясни директорът Ася Петрова:


"Става въпрос за това, че колкото по-рано се открият проблемите в детското развитие, толкова прогнозите са по-добри, толкова по-лесно проблемите могат да се преодолеят и детето да се вгради в образователната система. Именно от това е провокирана нашата инициатива и затова сме насочили нашето внимание главно към консултации с логопед и психолог на деца в ранна детска възраст - от 4 до 7 години, както и в училищна възраст - от 7 до 10 години. Искам да призова родителите, без да се притесняват, да се обръщат към нас. Ние няма да дадем някакви задължителни предписания, нашите действия са по-скоро препоръчителни, правото е на родителя да вземе своето решение."Психолозите на Центъра ще провеждат консултации за изследване на детската тревожност. Първите индикации за тревожност са свързани с необяснима промяна в поведените на детето, обясни Ася Петрова:Директорът на центъра Ася Петрова/вдясно/ и логопедът Юлия Димова."Най-важната индикация е, когато детето се променя и това е необяснимо за родителя. Мога да кажа, че такъв сигнал би могло да бъде едно мълчание, липса на желание за контакт, както и прекалена емоционалност, хиперактивност, желание да упражнява "юмручно право" и други поведенчески прояви. За мен най-важният белег е някаква промяна, която е необяснима за родителя и той може да се консултира с психолог."С помощта на психолога и препоръчаната от него терапия детската тревожност може да бъде преодоляна.


Консултации за оценка на четенето - декодиране и разбиране за ученици от 1 и 2 клас, също са включени в програмата на инициативата Дни на отворените врати в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Те се провеждат от логопеда Юлия Димова."Това е методика, която изследва четено на ученици от 1 и 2 клас, за да можем да вземе някакви мерки, ако има нарушения в тази област. Колкото е по-рано, толкова е по-добре, за да не се задълбочат нещата и да дадат отражение на цялостното обучение на тези деца... Апелирам за една превенция на четенето, писането и говора."В Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в област Видин работят 29 специалисти, които подпомагат 230 деца с различни езиково-говорни, поведенчески проблеми, както и такива, свързани  с усвояването на учебния материал. С тях и работата им може да се запознаете по време на инициативата Дни на отворените врати, която ще продължи до петък, 18 май.

Вижте още
Нинко Кирилов, Снимка: Ваня Минева

Курс по творческо писане с Нинко Кирилов

Кратък курс по творческо писане ще се проведе на 28-и, 30-и и 31-и май във видинската библиотека "Михалаки Георгиев“ . Ще се води от писателя Нинко Кирилов . "Курсът е ориентиран основно към ученици и с туденти във Видин. Това, разбира се, изобщо не пречи на останалите да присъстват, да дискутираме и да сме си полезни взаимно.“ ,..

публикувано на 24.05.18 в 17:31

Фестивал на спомените в Горна Бела речка

Преосмисляне на личната история е основната тема на 15 - тия фестивал на спомените. " От старта си през 2004-та Goatmilk / Козе мляко, следва много проста философия - да даде глас на хората, чиито личен разказ никога не е бил смятан за част от историята. Бела речка беше нашето начало, нашият личен опит да създадем сигурно място за..

публикувано на 24.05.18 в 16:57

В "Музикална зона" на 24 май 2018 слушаме български, сръбски композитори, както и Enya – 2 част

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е сред любимите ми празници. Припомняме си факти от историята, слушайки патриарха на българското композиторско творчество Петко Стайнов със симфоничната поема "Тракия" . Тази година 24 май за пръв път се празнува като ден на славянската писменост и в западната ни съседка..

публикувано на 24.05.18 в 09:00

Археолог ще ръководи музея в Белоградчик

Археологът Ивайло Крумов e новият директор на Историческия музей в Белоградчик. Той поема ръководството на културната институция след конкурс, който печели с концепция за дейността и развитието ѝ до 2023 година. За да се изпълни концепцията, той предлага и няколко основни стъпки. "Проектната дейност е нова политика, която ще бъде внедрена в..

публикувано на 23.05.18 в 14:59
Поетесата Диана Сиракова показва първия брой на вестник

Нов вестник за литература излезе във Видин

Първият брой на вестник "Литературен салон ЖАР" излезе във Видин в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Изданието е по идея Дружеството на писателите и Народно читалище "Цвят"-Видин-  организатори на традиционния Литературен салон, който се провежда от 18 години. Първият брой ще бъде представен..

публикувано на 23.05.18 в 12:52
монтана община

Талантливи ученици ще получат стипендии от Община Монтана

Финансовите стимулирания се отпускат, съгласно Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби. Общо 9 са децата, които тази година ще получат поощрение за добри представяния на международни и национални състезания, каза Александър Герасимов , директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в община..

публикувано на 22.05.18 в 15:52