Логопеди и психолози с безплатни консултации за видинските деца

Дни на отворените врати в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование във Видин.
Снимка: Радио ВИДИН

Безплатни консултации започнаха в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование във Видин. Те се провеждат от логопеди и психолози в рамките инициативата Дни на отворените врати, посветена на дейността на центъра и новите моменти, свързани с разширяване на диагностичната и превантивна работа, обясни директорът Ася Петрова:


"Става въпрос за това, че колкото по-рано се открият проблемите в детското развитие, толкова прогнозите са по-добри, толкова по-лесно проблемите могат да се преодолеят и детето да се вгради в образователната система. Именно от това е провокирана нашата инициатива и затова сме насочили нашето внимание главно към консултации с логопед и психолог на деца в ранна детска възраст - от 4 до 7 години, както и в училищна възраст - от 7 до 10 години. Искам да призова родителите, без да се притесняват, да се обръщат към нас. Ние няма да дадем някакви задължителни предписания, нашите действия са по-скоро препоръчителни, правото е на родителя да вземе своето решение."Психолозите на Центъра ще провеждат консултации за изследване на детската тревожност. Първите индикации за тревожност са свързани с необяснима промяна в поведените на детето, обясни Ася Петрова:Директорът на центъра Ася Петрова/вдясно/ и логопедът Юлия Димова."Най-важната индикация е, когато детето се променя и това е необяснимо за родителя. Мога да кажа, че такъв сигнал би могло да бъде едно мълчание, липса на желание за контакт, както и прекалена емоционалност, хиперактивност, желание да упражнява "юмручно право" и други поведенчески прояви. За мен най-важният белег е някаква промяна, която е необяснима за родителя и той може да се консултира с психолог."С помощта на психолога и препоръчаната от него терапия детската тревожност може да бъде преодоляна.


Консултации за оценка на четенето - декодиране и разбиране за ученици от 1 и 2 клас, също са включени в програмата на инициативата Дни на отворените врати в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Те се провеждат от логопеда Юлия Димова."Това е методика, която изследва четено на ученици от 1 и 2 клас, за да можем да вземе някакви мерки, ако има нарушения в тази област. Колкото е по-рано, толкова е по-добре, за да не се задълбочат нещата и да дадат отражение на цялостното обучение на тези деца... Апелирам за една превенция на четенето, писането и говора."В Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в област Видин работят 29 специалисти, които подпомагат 230 деца с различни езиково-говорни, поведенчески проблеми, както и такива, свързани  с усвояването на учебния материал. С тях и работата им може да се запознаете по време на инициативата Дни на отворените врати, която ще продължи до петък, 18 май.

Вижте още

В Синаговци събират пластмасовите шишета разделно

Във видинското село Синаговци бутилките от пластмаса се събират на четири места в селото, извън контейнерите за отпадъци. Идеята е на кмета Иван Иванов. Преди три години му направило впечатление, че контейнерите се пълнят с пластмасови шишета и заемат много място.  "Засега имаме три места направени, в трите махали и една на центъра, ограждения с..

публикувано на 16.08.18 в 16:53

Видински археолог с книга за необичайни погребални практики

Излезе от печат книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога от Регионален исторически музей- Видин Ваня Ставрева . Книгата е адаптиранa за широката публика, вариант на магистърската й теза по археология. В същото време тя е първото подобно изследване в българската археологическа наука,..

публикувано на 15.08.18 в 19:25

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04

Храмът в Дунавци остана без ток

Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града. Храмът се намира в двора..

публикувано на 14.08.18 в 16:05

Пазят с видеонаблюдение старите мраморни плочи от площада във Видин

До края на септември по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона във Видин трябва да приключи работа в района около общината. Старите материали от настилката на площада   ще се ползват за благоустрояване и баластриране на улици по селата. 24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин,..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

Два центъра за настаняване довършват в Белоградчик

Близо десетилетие в Белоградчик стоят основите на два центъра за настаняване от семеен тип. Сегашното ръководството на общината е намерило начин със средства по Оперативна програма "Региони в растеж” да довърши сградите. Каква е тяхната история и какво предстои да се случи оттук на нататък разказва кметът на общината Борис Николов:  "Тези два..

публикувано на 14.08.18 в 16:00