Логопеди и психолози с безплатни консултации за видинските деца

Дни на отворените врати в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование във Видин.
Снимка: Радио ВИДИН

Безплатни консултации започнаха в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование във Видин. Те се провеждат от логопеди и психолози в рамките инициативата Дни на отворените врати, посветена на дейността на центъра и новите моменти, свързани с разширяване на диагностичната и превантивна работа, обясни директорът Ася Петрова:


"Става въпрос за това, че колкото по-рано се открият проблемите в детското развитие, толкова прогнозите са по-добри, толкова по-лесно проблемите могат да се преодолеят и детето да се вгради в образователната система. Именно от това е провокирана нашата инициатива и затова сме насочили нашето внимание главно към консултации с логопед и психолог на деца в ранна детска възраст - от 4 до 7 години, както и в училищна възраст - от 7 до 10 години. Искам да призова родителите, без да се притесняват, да се обръщат към нас. Ние няма да дадем някакви задължителни предписания, нашите действия са по-скоро препоръчителни, правото е на родителя да вземе своето решение."Психолозите на Центъра ще провеждат консултации за изследване на детската тревожност. Първите индикации за тревожност са свързани с необяснима промяна в поведените на детето, обясни Ася Петрова:Директорът на центъра Ася Петрова/вдясно/ и логопедът Юлия Димова."Най-важната индикация е, когато детето се променя и това е необяснимо за родителя. Мога да кажа, че такъв сигнал би могло да бъде едно мълчание, липса на желание за контакт, както и прекалена емоционалност, хиперактивност, желание да упражнява "юмручно право" и други поведенчески прояви. За мен най-важният белег е някаква промяна, която е необяснима за родителя и той може да се консултира с психолог."С помощта на психолога и препоръчаната от него терапия детската тревожност може да бъде преодоляна.


Консултации за оценка на четенето - декодиране и разбиране за ученици от 1 и 2 клас, също са включени в програмата на инициативата Дни на отворените врати в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Те се провеждат от логопеда Юлия Димова."Това е методика, която изследва четено на ученици от 1 и 2 клас, за да можем да вземе някакви мерки, ако има нарушения в тази област. Колкото е по-рано, толкова е по-добре, за да не се задълбочат нещата и да дадат отражение на цялостното обучение на тези деца... Апелирам за една превенция на четенето, писането и говора."В Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в област Видин работят 29 специалисти, които подпомагат 230 деца с различни езиково-говорни, поведенчески проблеми, както и такива, свързани  с усвояването на учебния материал. С тях и работата им може да се запознаете по време на инициативата Дни на отворените врати, която ще продължи до петък, 18 май.

Вижте още

Стартира Европейската седмица за безопасност и здраве при работа

От днес, 22 октомври, започва Европейската седмица за безопасност и здраве при работа. Тя се провежда всяка година през октомври. Организирана от информационната агенция на Европейския съюз за здравословни и безопасни условия на труд и нейните партньори, всяка Европейска седмица има конкретна тема на кампанията и цели повишаване на..

публикувано на 22.10.18 в 17:00

От Видин започва изложба "16 фотоесета- другото лице на воините ни"

Изложба на тема "16 фотоесета- другото лице на воините ни" ще бъде открита от 17 часа днес в музей „Кръстата казарма“ във Видин. Подготвена е от кореспондента на БТА Ирена Данаилова и колегата ѝ от Варна Георги Генчев. Включена е в програмата за празника на града Димитровден. Изложбата е посветена на участвалите в Първата световна..

публикувано на 22.10.18 в 14:15

Когато "Фрагментите" се превърнат в "Между"

Младият писател от Враца Михаил Митев издаде първия си роман. Книгата е озаглавена "Между" . Талантливият автор е познат на публиката с книгата "Фрагменти" - лодка, както самият той я описва, която води към най-личните му емоции. "Фрагменти" е труд, съставен от осем разказа, които запознават читателите с до болка познатата реалност, която често..

публикувано на 22.10.18 в 11:50

"Неделник" от 21 октомври 2018 година

"Неделник" брой 228- ми вече е на сайта. За начало мажете да чуете едно интервю с 15-годишната Ева Янакиев а от певческа група “Пъстренец джуниър”, към общинския младежки дом Монтана. Преди време възпитаничката на музикалният педагог Асен Асенов спечели наградата на телевизионните зрители на детски “Пирин фолк” в Сандански. Тя изпълни..

публикувано на 21.10.18 в 13:11

Когато сме с Христос, ние сме предпазени от дяволски нападения

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и..

публикувано на 21.10.18 в 08:00

Видинската библиотека вече има 3D принтер

Живеем в свят, развиващ се ежедневно. Технологиите не просто си проправят път сред нас, но стават все по-масови. Ако преди години представите ни биха стигнали дотук, вероятно не бихме повярвали. Сега бъдещето представлява най-смелите мечти, които някога човечеството е имало. Бъдещето вече е сред нас, превърнало се в настояще - такова, в което вкъщи..

публикувано на 19.10.18 в 16:08