Как да се подготвим за поход в планината

Снимка: Радио ВИДИН

Планината може да се определи като чудесно изживяване по време на почивката ни. Преди да се впуснем в планинско приключение, трябва да си припомним възможните рискове, които могат да се изпречат на пътя ни. Целта в крайна сметка е почивката да бъде приятна, запомняща се и желана отново.

Всяка една подготовка по правило трябва да е отлична, а тази за планината - без значение дали говорим просто за изкачване, дали за алпинизъм или планински туризъм, трябва да е още по-безупречна.

 Кои са основните неща, които трябва да знаем обобщи Лъчезар Вунчев, началник на планинската спасителна служба "Лакатник":

"Винаги започваме с планирането и подготовката. Преди да тръгнете да планувате, вече трябва да сте запознати с маршрута. Облеклото също е основен елемент от едно планинско преживяване. Облеклото и обувките трябва да бъдат подбрани правилно, защото например понякога по-надолу времето е приятно, но качвайки 500-1000 метра денивелация човек ще бъде изненадан неприятно. Екипировката е в зависимост от характерностите на маршрута, който ще обхождате. Необходимо е да се направи правилната калкулация на храната и течностите. На по-висока надморска височина дехидратирането става изключително бързо." 

На ваканция или просто да разпуснем се случва да отидем в група. Какви са особеностите в такъв случай, ако сме избрали планината като дестинация?

"Поведението, когато вървим в група, е важно. Имаме случай, в които групата се разкъсва, започват проблемите. Това зависи от подготовката на различните хора в групата. Когато се ходи в група, трябва да се спазва дисциплината", разясни Лъчезар Вунчев за особеностите на груповото посещение.

Той напомни, че преди подобна екскурзия, е хубаво човек да направи няколко малки, но полезни неща, например "да се запознае с всички налични канали в България при нужда за помощ, да се запомнят телефоните за планинска служба, както и националният телефон за аварийни ситуации 112."

Лъчезар Вунчев посъветва "да се обърне внимание дали батерията на GSM-ите ни е пълна, а освен това, да се подсигури и резервна външна батерия." Преди да тръгнем нагоре препоръчително е да имаме GPS и подобни локаторни устройства.

"За планината трябва да се знаят много неща", завърши разказа си Лъчезар Вунчев, подсещайки че е "възможно да се усетят ефекти от височинна болест". 

Ако целим незабравимо изживяване, можем да си осигурим водач, който познава по-добре маршрута. Трябва да внимаваме с времето - крайностите не са полезни, а същото важи както за твърде студеното, така и за твърде топлото време. 

Бъдете разумни, когато решите да организирате планинско пътешествие. Подгответе се отлично и спазвайте указанията. Не е срамно.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Нинко Кирилов, Снимка: Ваня Минева

Курс по творческо писане с Нинко Кирилов

Кратък курс по творческо писане ще се проведе на 28-и, 30-и и 31-и май във видинската библиотека "Михалаки Георгиев“ . Ще се води от писателя Нинко Кирилов . "Курсът е ориентиран основно към ученици и с туденти във Видин. Това, разбира се, изобщо не пречи на останалите да присъстват, да дискутираме и да сме си полезни взаимно.“ ,..

публикувано на 24.05.18 в 17:31

Фестивал на спомените в Горна Бела речка

Преосмисляне на личната история е основната тема на 15 - тия фестивал на спомените. " От старта си през 2004-та Goatmilk / Козе мляко, следва много проста философия - да даде глас на хората, чиито личен разказ никога не е бил смятан за част от историята. Бела речка беше нашето начало, нашият личен опит да създадем сигурно място за..

публикувано на 24.05.18 в 16:57

В "Музикална зона" на 24 май 2018 слушаме български, сръбски композитори, както и Enya – 2 част

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е сред любимите ми празници. Припомняме си факти от историята, слушайки патриарха на българското композиторско творчество Петко Стайнов със симфоничната поема "Тракия" . Тази година 24 май за пръв път се празнува като ден на славянската писменост и в западната ни съседка..

публикувано на 24.05.18 в 09:00

Археолог ще ръководи музея в Белоградчик

Археологът Ивайло Крумов e новият директор на Историческия музей в Белоградчик. Той поема ръководството на културната институция след конкурс, който печели с концепция за дейността и развитието ѝ до 2023 година. За да се изпълни концепцията, той предлага и няколко основни стъпки. "Проектната дейност е нова политика, която ще бъде внедрена в..

публикувано на 23.05.18 в 14:59
Поетесата Диана Сиракова показва първия брой на вестник

Нов вестник за литература излезе във Видин

Първият брой на вестник "Литературен салон ЖАР" излезе във Видин в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Изданието е по идея Дружеството на писателите и Народно читалище "Цвят"-Видин-  организатори на традиционния Литературен салон, който се провежда от 18 години. Първият брой ще бъде представен..

публикувано на 23.05.18 в 12:52
монтана община

Талантливи ученици ще получат стипендии от Община Монтана

Финансовите стимулирания се отпускат, съгласно Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби. Общо 9 са децата, които тази година ще получат поощрение за добри представяния на международни и национални състезания, каза Александър Герасимов , директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в община..

публикувано на 22.05.18 в 15:52