Как да се подготвим за поход в планината

Снимка: Радио ВИДИН

Планината може да се определи като чудесно изживяване по време на почивката ни. Преди да се впуснем в планинско приключение, трябва да си припомним възможните рискове, които могат да се изпречат на пътя ни. Целта в крайна сметка е почивката да бъде приятна, запомняща се и желана отново.

Всяка една подготовка по правило трябва да е отлична, а тази за планината - без значение дали говорим просто за изкачване, дали за алпинизъм или планински туризъм, трябва да е още по-безупречна.

 Кои са основните неща, които трябва да знаем обобщи Лъчезар Вунчев, началник на планинската спасителна служба "Лакатник":

"Винаги започваме с планирането и подготовката. Преди да тръгнете да планувате, вече трябва да сте запознати с маршрута. Облеклото също е основен елемент от едно планинско преживяване. Облеклото и обувките трябва да бъдат подбрани правилно, защото например понякога по-надолу времето е приятно, но качвайки 500-1000 метра денивелация човек ще бъде изненадан неприятно. Екипировката е в зависимост от характерностите на маршрута, който ще обхождате. Необходимо е да се направи правилната калкулация на храната и течностите. На по-висока надморска височина дехидратирането става изключително бързо." 

На ваканция или просто да разпуснем се случва да отидем в група. Какви са особеностите в такъв случай, ако сме избрали планината като дестинация?

"Поведението, когато вървим в група, е важно. Имаме случай, в които групата се разкъсва, започват проблемите. Това зависи от подготовката на различните хора в групата. Когато се ходи в група, трябва да се спазва дисциплината", разясни Лъчезар Вунчев за особеностите на груповото посещение.

Той напомни, че преди подобна екскурзия, е хубаво човек да направи няколко малки, но полезни неща, например "да се запознае с всички налични канали в България при нужда за помощ, да се запомнят телефоните за планинска служба, както и националният телефон за аварийни ситуации 112."

Лъчезар Вунчев посъветва "да се обърне внимание дали батерията на GSM-ите ни е пълна, а освен това, да се подсигури и резервна външна батерия." Преди да тръгнем нагоре препоръчително е да имаме GPS и подобни локаторни устройства.

"За планината трябва да се знаят много неща", завърши разказа си Лъчезар Вунчев, подсещайки че е "възможно да се усетят ефекти от височинна болест". 

Ако целим незабравимо изживяване, можем да си осигурим водач, който познава по-добре маршрута. Трябва да внимаваме с времето - крайностите не са полезни, а същото важи както за твърде студеното, така и за твърде топлото време. 

Бъдете разумни, когато решите да организирате планинско пътешествие. Подгответе се отлично и спазвайте указанията. Не е срамно.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Симфониета- Видин отбелязва годишнина на Менделсон

Симфониета- Видин утре ще отбележи 210 години от рождението на едни от най-популярните композитори на класическа музика- Феликс Менделсон Бартолди . Диригент ще е Овидиу Маринеску, а солисти на виолончело са младите музиканти Киара Кайсидо и Лили Екман. Двамата са завършили лятна музикална академия във Видин и са ученици на Овидиу Маринеску, който..

публикувано на 16.01.19 в 17:45

Театърът във Видин готви премиера

Драматичният театър във Видин подготвя премиерен спектакъл. „Само за мъже“ е по пиеси на Дарио Фо, а репетициите вече започнаха.  "Всъщност Дарио Фо няма такава пиеса, тъй като това са три едноактни пиеси на Дарио Фо, които са компилирани в един спектакъл от един великолепен български режисьор- Андрей Аврамов" , каза новият директор на..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес отбелязват празника, но с малко по-свити сърца, защото проблемите са много. Най-големият от тях-..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Уикипедия става на 18 години

В не толкова далечните години от миналия век, за да узнаеш нещо, което ти е необходимо, трябваше на преравяш десетки източници на информация. 15 януари 2001 г. е датата, която преобръща нещата и е важна за абсолютно всеки, дори да не си даваме ясна сметка за това. Защото на този ден започва да се развива проектът Уикипедия - свободна енциклопедия в..

публикувано на 15.01.19 в 17:30
Белоградчишки скали

Белоградчишките скали с юбилей

Има едно място, където накуп може да видите Адам и Ева, монахини, куче, ученичка, лъв, динозавър, кукувица, замък, че дори и самия хайдут Велко. За някои от тях ще ви трябва повече въображение, но пък докато се вглеждате във формите може да имате късмет и да чуете как "кука" кукувицата като задуха силен вятър. Става дума за неповторимите..

публикувано на 15.01.19 в 17:30