Как да се подготвим за поход в планината

Снимка: Радио ВИДИН

Планината може да се определи като чудесно изживяване по време на почивката ни. Преди да се впуснем в планинско приключение, трябва да си припомним възможните рискове, които могат да се изпречат на пътя ни. Целта в крайна сметка е почивката да бъде приятна, запомняща се и желана отново.

Всяка една подготовка по правило трябва да е отлична, а тази за планината - без значение дали говорим просто за изкачване, дали за алпинизъм или планински туризъм, трябва да е още по-безупречна.

 Кои са основните неща, които трябва да знаем обобщи Лъчезар Вунчев, началник на планинската спасителна служба "Лакатник":

"Винаги започваме с планирането и подготовката. Преди да тръгнете да планувате, вече трябва да сте запознати с маршрута. Облеклото също е основен елемент от едно планинско преживяване. Облеклото и обувките трябва да бъдат подбрани правилно, защото например понякога по-надолу времето е приятно, но качвайки 500-1000 метра денивелация човек ще бъде изненадан неприятно. Екипировката е в зависимост от характерностите на маршрута, който ще обхождате. Необходимо е да се направи правилната калкулация на храната и течностите. На по-висока надморска височина дехидратирането става изключително бързо." 

На ваканция или просто да разпуснем се случва да отидем в група. Какви са особеностите в такъв случай, ако сме избрали планината като дестинация?

"Поведението, когато вървим в група, е важно. Имаме случай, в които групата се разкъсва, започват проблемите. Това зависи от подготовката на различните хора в групата. Когато се ходи в група, трябва да се спазва дисциплината", разясни Лъчезар Вунчев за особеностите на груповото посещение.

Той напомни, че преди подобна екскурзия, е хубаво човек да направи няколко малки, но полезни неща, например "да се запознае с всички налични канали в България при нужда за помощ, да се запомнят телефоните за планинска служба, както и националният телефон за аварийни ситуации 112."

Лъчезар Вунчев посъветва "да се обърне внимание дали батерията на GSM-ите ни е пълна, а освен това, да се подсигури и резервна външна батерия." Преди да тръгнем нагоре препоръчително е да имаме GPS и подобни локаторни устройства.

"За планината трябва да се знаят много неща", завърши разказа си Лъчезар Вунчев, подсещайки че е "възможно да се усетят ефекти от височинна болест". 

Ако целим незабравимо изживяване, можем да си осигурим водач, който познава по-добре маршрута. Трябва да внимаваме с времето - крайностите не са полезни, а същото важи както за твърде студеното, така и за твърде топлото време. 

Бъдете разумни, когато решите да организирате планинско пътешествие. Подгответе се отлично и спазвайте указанията. Не е срамно.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Даниела Колова и нейното приключение, наречено Мозамбик

Какво е да живееш от другата страна на екватора, да се събуждаш от шума на на вълните на Индийския океан, да си потопен в друга реалност, да споделяш съвсем различна култура и бит, да обърнеш живота и навиците си на 180 градуса - за това разказва в "Другата истина" Даниела Колова от Видин, която четири години е живяла в Мозамбик. "Младостта ми мина..

публикувано на 17.10.18 в 19:05

Проф. Димитър Стоянов представя книга във Видин

Проф. Димитър Стоянов ще представи книгата си "Алтернативата. Защо трябва да променим света, в който живеем?" на среща с читатели от Видин. Дългогодишният преподавател в Техническия университет - София пише книгата си, подтикнат от някои от най-наболелите проблеми на нашето съвремие. Те не са само български, а на целия съвременен свят, обясни..

публикувано на 17.10.18 в 17:04

Разпределиха строителни материали от ремонта на центъра във Видин

Кметове от община Видин получиха заявените от тях количества годни строителни материали, съхранени при демонтажните работи по централната пешеходна зона във Видин. Кметът на общината  Огнян Ценков се срещна с тях в бившето военно поделение, където материалите бяха разпределени:  "В началото на проекта, казахме, че тези материали ще бъдат..

публикувано на 17.10.18 в 17:04

180 години Пристанище Лом

С обновена визия най-старото българско пристанище- пристанището в Лом, посреща 180-годишнината си. Новоизграденият товарен автоподход ще бъде открит с тържествен водосвет. Модерни настилки, нови паркоместа, високотехнологично енергоспестяващо осветление и масивна стоманобетонна ограда са само част от новите придобивки на порта...

обновено на 17.10.18 в 15:51

Млади творци от Северозапада се състезават за Детска мелодия на годината

Млади творци ще представят Българския Северозапад на финала на конкурса "Детска мелодия на годината". Второкласничката от училище "Иван Вазов"-Монтана Ивет Румянова е избрана да изпълни песента "Опит" ,   заедно с момичета от Лом и Шумен-  Ралица Младенова и Виктория Пощарова . Песента е по текст на Дарина Цветкова, музика на Даниела Владимирова..

публикувано на 17.10.18 в 14:33

Санирането във Видин- похвали и оплаквания

Продължава работата по санирането на блокове по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради във Видин. На пет обекта тече усилена работа.  Какви са очакванията на хората, след приключване на дейностите, както и доволни ли са от текущия резултат, това попитахме живущите в блок 3 в жилищен комплекс "Вида" : "Така,..

публикувано на 17.10.18 в 11:09