Как да се подготвим за поход в планината

Снимка: Радио ВИДИН

Планината може да се определи като чудесно изживяване по време на почивката ни. Преди да се впуснем в планинско приключение, трябва да си припомним възможните рискове, които могат да се изпречат на пътя ни. Целта в крайна сметка е почивката да бъде приятна, запомняща се и желана отново.

Всяка една подготовка по правило трябва да е отлична, а тази за планината - без значение дали говорим просто за изкачване, дали за алпинизъм или планински туризъм, трябва да е още по-безупречна.

 Кои са основните неща, които трябва да знаем обобщи Лъчезар Вунчев, началник на планинската спасителна служба "Лакатник":

"Винаги започваме с планирането и подготовката. Преди да тръгнете да планувате, вече трябва да сте запознати с маршрута. Облеклото също е основен елемент от едно планинско преживяване. Облеклото и обувките трябва да бъдат подбрани правилно, защото например понякога по-надолу времето е приятно, но качвайки 500-1000 метра денивелация човек ще бъде изненадан неприятно. Екипировката е в зависимост от характерностите на маршрута, който ще обхождате. Необходимо е да се направи правилната калкулация на храната и течностите. На по-висока надморска височина дехидратирането става изключително бързо." 

На ваканция или просто да разпуснем се случва да отидем в група. Какви са особеностите в такъв случай, ако сме избрали планината като дестинация?

"Поведението, когато вървим в група, е важно. Имаме случай, в които групата се разкъсва, започват проблемите. Това зависи от подготовката на различните хора в групата. Когато се ходи в група, трябва да се спазва дисциплината", разясни Лъчезар Вунчев за особеностите на груповото посещение.

Той напомни, че преди подобна екскурзия, е хубаво човек да направи няколко малки, но полезни неща, например "да се запознае с всички налични канали в България при нужда за помощ, да се запомнят телефоните за планинска служба, както и националният телефон за аварийни ситуации 112."

Лъчезар Вунчев посъветва "да се обърне внимание дали батерията на GSM-ите ни е пълна, а освен това, да се подсигури и резервна външна батерия." Преди да тръгнем нагоре препоръчително е да имаме GPS и подобни локаторни устройства.

"За планината трябва да се знаят много неща", завърши разказа си Лъчезар Вунчев, подсещайки че е "възможно да се усетят ефекти от височинна болест". 

Ако целим незабравимо изживяване, можем да си осигурим водач, който познава по-добре маршрута. Трябва да внимаваме с времето - крайностите не са полезни, а същото важи както за твърде студеното, така и за твърде топлото време. 

Бъдете разумни, когато решите да организирате планинско пътешествие. Подгответе се отлично и спазвайте указанията. Не е срамно.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Полицай- чучело и кукла-полицайка регулират скоростта на движение в Северозападна България

В село Протопопинци, община Чупрене борят високата скорост на автомобилите с полицай-чучело. Инициативата е на кметския наместник на селото Ваньо Боянов и вече получи одобрението на местните жители. Чучелото стана атракция и може да бъде видяно на различни снимки в социалните мрежи. За съчетанието на полезното с атрактивното, разказа кметският..

публикувано на 21.08.18 в 15:50

Петко Илиев- живот, посветен на развитието на Видин

Петко Илиев - име, което и днес се помни, но не толкова, колкото заслужава личността, дала голяма част от живота си, за да превърне Видин в един от водещите български градове. Как се оказва Петко Илиев в политиката? Пътят му ни разказва неговият син Владимир Илиев , който разяснява, че "през онези години в политиката те вкарват събитията" и че..

публикувано на 21.08.18 в 15:34

Онлайн пазаруване: предимства и недостатъци

Не само днес, но и в днешната епоха, онлайн пазаруването е неизменна част от ежедневието. Повечето хора го предпочитат, най-малкото защото спестява време: с един клик е бързо и лесно. Какви са предимствата и недостатъците обаче? Богат асортимент, понякога опция за връщане и съпоставка на избраната от нас стока в различни магазини онлайн,..

публикувано на 21.08.18 в 14:05

Как да се предпазим от домова кражба?

Лятото е повод да пътуваме далеч от дома си. Случва се обаче, когато се приберем, да намерим вратата разбита. Когато не сме вкъщи, нашият дом е потенциална цел на крадците. Независимо дали става въпрос за отсъствие от няколко часа или за дълга ваканция, понякога и най-сериозните мерки за сигурност не са пречка за престъпниците. Въпреки това, ние..

публикувано на 21.08.18 в 12:43

Зачестяват ужилванията от стършели във Видинско

Много са случаите на ужилвания от стършели това лято във Видинско. Времето благоприятства тяхното размножаване и разпространение, обясни в предаването "Направление здраве" завеждащият филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин д-р Любомир Виденов : "Особено в Кулския район, във Видин, в Белоградчик... почти навсякъде, има много..

публикувано на 20.08.18 в 17:06

Каква е ролята на Доброволните отряди към общините

На фона на случващото се от началото на годината - наводнения, пожари и други бедствия, все по-често се задава въпросът- имаме ли ние нужната култура, информираност и поведение при бедствена ситуация? Отговор отчасти дават и сформираните към по-голямата част от общините доброволни отряди. Още през 2016 година Народното събрание реши да бъдат..

публикувано на 20.08.18 в 14:55