Историята на "Ботевите дни"

"Не се гаси туй що не гасне" са крилати исторически думи, които описват по отличен начин големия българин Христо Ботев - възрожденецът, който ни завеща посланието да бъдем достойни, заедно с редица свои идеали. Христо Ботев е онази фигура, която открито заяви, че "само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата". Христо Ботев е онзи символ, който изпревари времето си... и онзи символ, който е по-голям от времето.

Христо Ботев остави толкова много след себе си, че редовете няма да стигнат. Всичко, което е той, е част от фолклора, каращ ни днес да бъдем горди. Какво получи Христо Ботев за своята борба, която не изневери на идеала, който винаги е бил Отечеството?

Още през 1885 година на Милин камък се поставя началото на ежегодните чествания, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. През 1890 година е открит първият паметник на поета-революционер. Това е и първият скулптурно-архитектурен паметник в Княжество България. Днес ние се сещаме за Ботев най-вече около 2-ри юни, но държавата ни непосредствено след Освобождението започва да отбелязва паметта на гениалния поет и революционер. Не е случайно, че първият построен паметник е именно негов. 

Тази година между 25 май и 2 юни ще се проведат традиционните "Ботеви дни" във Враца. Повече за тях ни разказа Тихомир Машов от отдел "Образователни програми и технологии" към Регионалния исторически музей във Враца.

"Ботевите дни имат дълбока традиция. Веднага след гибелта на четата и непосредствено след Освобождението врачани и цяла България осъзнават геройството и подвига на Ботев и неговите четници, за да започнат тези чествания. Колкото повече минават годините, толкова повече се увеличава посещението на тази Ботева седмица, която насочва поглед към град Враца. През 1976 година на стогодишния юбилей приблизително 9 000 души посещават Ботевите дни. В последните години обликът е доста съвременен, а все по-млади хора се отзовават към празника. Идеята на това геройство е да бъде предадено напред, за да не остане просто една история."

Ако не съумеем да предадем наследството на Христо Ботев, той ще си "остане просто една история". Заслужава ли Христо Ботев да бъде забравен? Разбира се, че не. Гениален, дързък, смел и решителен, рожбата на Калофер предизвика великото въстание в сърцата и умовете, за да могат словата му да се носят от век на век и от епоха на епоха.

Каквото и да се каже за Христо Ботев, ще е малко. Дори въпросът "Какво ни завеща?" изглежда някак малък, сравнен с неговата осанка. 

"Ботев ни завещава един огън, един пламък, една саможертва. Ако искаме нещо да бъде постигнато, трябва да се присещаме за този огън, онази воля, онзи пламък. Това ни липсва в момента, за съжаление", анализира Ботевото наследство Тихомир Машов, казвайки още, че "ние сме длъжни да предадем това на следващото поколение".

Малко след Освобождението целият ни народ започва да отбелязва гибелта на Ботев - първоначално като ден на траур, а впоследствие като тържество, което символизира, че Ботевият дух е победил. Възрожденецът заплаща с живота си в дните на героична борба, но това е една осъзната жертва в името на светинята. Защото "Лудите не може никой да утеши, бесните не може никой да укроти!" Ботевите дни са една възможност заедно, като народ, да покажем че Ботев още е сред нас, а неговата мъдрост ще надделее.

"Това е отбелязване, това не е празник. Няма как да е празник, защото Ботев е убит. Но те постепенно се превръщат в едно тържество на паметта, на фигурата, на идеята и на живота", посочва още Тихомир Машов от отдел "Образователни програми и технологии" към Регионалния исторически музей във Враца.

А следващият път, когато се сетим за Христо Ботев, можем да си припомним изречението, което казва, че "всичко друго тлее и остава само въглен, в неговите думи грее пламъка безсмъртен".
Вижте още
Нинко Кирилов, Снимка: Ваня Минева

Курс по творческо писане с Нинко Кирилов

Кратък курс по творческо писане ще се проведе на 28-и, 30-и и 31-и май във видинската библиотека "Михалаки Георгиев“ . Ще се води от писателя Нинко Кирилов . "Курсът е ориентиран основно към ученици и с туденти във Видин. Това, разбира се, изобщо не пречи на останалите да присъстват, да дискутираме и да сме си полезни взаимно.“ ,..

публикувано на 24.05.18 в 17:31

Фестивал на спомените в Горна Бела речка

Преосмисляне на личната история е основната тема на 15 - тия фестивал на спомените. " От старта си през 2004-та Goatmilk / Козе мляко, следва много проста философия - да даде глас на хората, чиито личен разказ никога не е бил смятан за част от историята. Бела речка беше нашето начало, нашият личен опит да създадем сигурно място за..

публикувано на 24.05.18 в 16:57

В "Музикална зона" на 24 май 2018 слушаме български, сръбски композитори, както и Enya – 2 част

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е сред любимите ми празници. Припомняме си факти от историята, слушайки патриарха на българското композиторско творчество Петко Стайнов със симфоничната поема "Тракия" . Тази година 24 май за пръв път се празнува като ден на славянската писменост и в западната ни съседка..

публикувано на 24.05.18 в 09:00

Археолог ще ръководи музея в Белоградчик

Археологът Ивайло Крумов e новият директор на Историческия музей в Белоградчик. Той поема ръководството на културната институция след конкурс, който печели с концепция за дейността и развитието ѝ до 2023 година. За да се изпълни концепцията, той предлага и няколко основни стъпки. "Проектната дейност е нова политика, която ще бъде внедрена в..

публикувано на 23.05.18 в 14:59
Поетесата Диана Сиракова показва първия брой на вестник

Нов вестник за литература излезе във Видин

Първият брой на вестник "Литературен салон ЖАР" излезе във Видин в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Изданието е по идея Дружеството на писателите и Народно читалище "Цвят"-Видин-  организатори на традиционния Литературен салон, който се провежда от 18 години. Първият брой ще бъде представен..

публикувано на 23.05.18 в 12:52
монтана община

Талантливи ученици ще получат стипендии от Община Монтана

Финансовите стимулирания се отпускат, съгласно Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби. Общо 9 са децата, които тази година ще получат поощрение за добри представяния на международни и национални състезания, каза Александър Герасимов , директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в община..

публикувано на 22.05.18 в 15:52