Историята на "Ботевите дни"

"Не се гаси туй що не гасне" са крилати исторически думи, които описват по отличен начин големия българин Христо Ботев - възрожденецът, който ни завеща посланието да бъдем достойни, заедно с редица свои идеали. Христо Ботев е онази фигура, която открито заяви, че "само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата". Христо Ботев е онзи символ, който изпревари времето си... и онзи символ, който е по-голям от времето.

Христо Ботев остави толкова много след себе си, че редовете няма да стигнат. Всичко, което е той, е част от фолклора, каращ ни днес да бъдем горди. Какво получи Христо Ботев за своята борба, която не изневери на идеала, който винаги е бил Отечеството?

Още през 1885 година на Милин камък се поставя началото на ежегодните чествания, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. През 1890 година е открит първият паметник на поета-революционер. Това е и първият скулптурно-архитектурен паметник в Княжество България. Днес ние се сещаме за Ботев най-вече около 2-ри юни, но държавата ни непосредствено след Освобождението започва да отбелязва паметта на гениалния поет и революционер. Не е случайно, че първият построен паметник е именно негов. 

Тази година между 25 май и 2 юни ще се проведат традиционните "Ботеви дни" във Враца. Повече за тях ни разказа Тихомир Машов от отдел "Образователни програми и технологии" към Регионалния исторически музей във Враца.

"Ботевите дни имат дълбока традиция. Веднага след гибелта на четата и непосредствено след Освобождението врачани и цяла България осъзнават геройството и подвига на Ботев и неговите четници, за да започнат тези чествания. Колкото повече минават годините, толкова повече се увеличава посещението на тази Ботева седмица, която насочва поглед към град Враца. През 1976 година на стогодишния юбилей приблизително 9 000 души посещават Ботевите дни. В последните години обликът е доста съвременен, а все по-млади хора се отзовават към празника. Идеята на това геройство е да бъде предадено напред, за да не остане просто една история."

Ако не съумеем да предадем наследството на Христо Ботев, той ще си "остане просто една история". Заслужава ли Христо Ботев да бъде забравен? Разбира се, че не. Гениален, дързък, смел и решителен, рожбата на Калофер предизвика великото въстание в сърцата и умовете, за да могат словата му да се носят от век на век и от епоха на епоха.

Каквото и да се каже за Христо Ботев, ще е малко. Дори въпросът "Какво ни завеща?" изглежда някак малък, сравнен с неговата осанка. 

"Ботев ни завещава един огън, един пламък, една саможертва. Ако искаме нещо да бъде постигнато, трябва да се присещаме за този огън, онази воля, онзи пламък. Това ни липсва в момента, за съжаление", анализира Ботевото наследство Тихомир Машов, казвайки още, че "ние сме длъжни да предадем това на следващото поколение".

Малко след Освобождението целият ни народ започва да отбелязва гибелта на Ботев - първоначално като ден на траур, а впоследствие като тържество, което символизира, че Ботевият дух е победил. Възрожденецът заплаща с живота си в дните на героична борба, но това е една осъзната жертва в името на светинята. Защото "Лудите не може никой да утеши, бесните не може никой да укроти!" Ботевите дни са една възможност заедно, като народ, да покажем че Ботев още е сред нас, а неговата мъдрост ще надделее.

"Това е отбелязване, това не е празник. Няма как да е празник, защото Ботев е убит. Но те постепенно се превръщат в едно тържество на паметта, на фигурата, на идеята и на живота", посочва още Тихомир Машов от отдел "Образователни програми и технологии" към Регионалния исторически музей във Враца.

А следващият път, когато се сетим за Христо Ботев, можем да си припомним изречението, което казва, че "всичко друго тлее и остава само въглен, в неговите думи грее пламъка безсмъртен".
Вижте още

Стартира Европейската седмица за безопасност и здраве при работа

От днес, 22 октомври, започва Европейската седмица за безопасност и здраве при работа. Тя се провежда всяка година през октомври. Организирана от информационната агенция на Европейския съюз за здравословни и безопасни условия на труд и нейните партньори, всяка Европейска седмица има конкретна тема на кампанията и цели повишаване на..

публикувано на 22.10.18 в 17:00

От Видин започва изложба "16 фотоесета- другото лице на воините ни"

Изложба на тема "16 фотоесета- другото лице на воините ни" ще бъде открита от 17 часа днес в музей „Кръстата казарма“ във Видин. Подготвена е от кореспондента на БТА Ирена Данаилова и колегата ѝ от Варна Георги Генчев. Включена е в програмата за празника на града Димитровден. Изложбата е посветена на участвалите в Първата световна..

публикувано на 22.10.18 в 14:15

Когато "Фрагментите" се превърнат в "Между"

Младият писател от Враца Михаил Митев издаде първия си роман. Книгата е озаглавена "Между" . Талантливият автор е познат на публиката с книгата "Фрагменти" - лодка, както самият той я описва, която води към най-личните му емоции. "Фрагменти" е труд, съставен от осем разказа, които запознават читателите с до болка познатата реалност, която често..

публикувано на 22.10.18 в 11:50

"Неделник" от 21 октомври 2018 година

"Неделник" брой 228- ми вече е на сайта. За начало мажете да чуете едно интервю с 15-годишната Ева Янакиев а от певческа група “Пъстренец джуниър”, към общинския младежки дом Монтана. Преди време възпитаничката на музикалният педагог Асен Асенов спечели наградата на телевизионните зрители на детски “Пирин фолк” в Сандански. Тя изпълни..

публикувано на 21.10.18 в 13:11

Когато сме с Христос, ние сме предпазени от дяволски нападения

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и..

публикувано на 21.10.18 в 08:00

Видинската библиотека вече има 3D принтер

Живеем в свят, развиващ се ежедневно. Технологиите не просто си проправят път сред нас, но стават все по-масови. Ако преди години представите ни биха стигнали дотук, вероятно не бихме повярвали. Сега бъдещето представлява най-смелите мечти, които някога човечеството е имало. Бъдещето вече е сред нас, превърнало се в настояще - такова, в което вкъщи..

публикувано на 19.10.18 в 16:08