Историята на "Ботевите дни"

"Не се гаси туй що не гасне" са крилати исторически думи, които описват по отличен начин големия българин Христо Ботев - възрожденецът, който ни завеща посланието да бъдем достойни, заедно с редица свои идеали. Христо Ботев е онази фигура, която открито заяви, че "само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата". Христо Ботев е онзи символ, който изпревари времето си... и онзи символ, който е по-голям от времето.

Христо Ботев остави толкова много след себе си, че редовете няма да стигнат. Всичко, което е той, е част от фолклора, каращ ни днес да бъдем горди. Какво получи Христо Ботев за своята борба, която не изневери на идеала, който винаги е бил Отечеството?

Още през 1885 година на Милин камък се поставя началото на ежегодните чествания, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. През 1890 година е открит първият паметник на поета-революционер. Това е и първият скулптурно-архитектурен паметник в Княжество България. Днес ние се сещаме за Ботев най-вече около 2-ри юни, но държавата ни непосредствено след Освобождението започва да отбелязва паметта на гениалния поет и революционер. Не е случайно, че първият построен паметник е именно негов. 

Тази година между 25 май и 2 юни ще се проведат традиционните "Ботеви дни" във Враца. Повече за тях ни разказа Тихомир Машов от отдел "Образователни програми и технологии" към Регионалния исторически музей във Враца.

"Ботевите дни имат дълбока традиция. Веднага след гибелта на четата и непосредствено след Освобождението врачани и цяла България осъзнават геройството и подвига на Ботев и неговите четници, за да започнат тези чествания. Колкото повече минават годините, толкова повече се увеличава посещението на тази Ботева седмица, която насочва поглед към град Враца. През 1976 година на стогодишния юбилей приблизително 9 000 души посещават Ботевите дни. В последните години обликът е доста съвременен, а все по-млади хора се отзовават към празника. Идеята на това геройство е да бъде предадено напред, за да не остане просто една история."

Ако не съумеем да предадем наследството на Христо Ботев, той ще си "остане просто една история". Заслужава ли Христо Ботев да бъде забравен? Разбира се, че не. Гениален, дързък, смел и решителен, рожбата на Калофер предизвика великото въстание в сърцата и умовете, за да могат словата му да се носят от век на век и от епоха на епоха.

Каквото и да се каже за Христо Ботев, ще е малко. Дори въпросът "Какво ни завеща?" изглежда някак малък, сравнен с неговата осанка. 

"Ботев ни завещава един огън, един пламък, една саможертва. Ако искаме нещо да бъде постигнато, трябва да се присещаме за този огън, онази воля, онзи пламък. Това ни липсва в момента, за съжаление", анализира Ботевото наследство Тихомир Машов, казвайки още, че "ние сме длъжни да предадем това на следващото поколение".

Малко след Освобождението целият ни народ започва да отбелязва гибелта на Ботев - първоначално като ден на траур, а впоследствие като тържество, което символизира, че Ботевият дух е победил. Възрожденецът заплаща с живота си в дните на героична борба, но това е една осъзната жертва в името на светинята. Защото "Лудите не може никой да утеши, бесните не може никой да укроти!" Ботевите дни са една възможност заедно, като народ, да покажем че Ботев още е сред нас, а неговата мъдрост ще надделее.

"Това е отбелязване, това не е празник. Няма как да е празник, защото Ботев е убит. Но те постепенно се превръщат в едно тържество на паметта, на фигурата, на идеята и на живота", посочва още Тихомир Машов от отдел "Образователни програми и технологии" към Регионалния исторически музей във Враца.

А следващият път, когато се сетим за Христо Ботев, можем да си припомним изречението, което казва, че "всичко друго тлее и остава само въглен, в неговите думи грее пламъка безсмъртен".
Вижте още

В Синаговци събират пластмасовите шишета разделно

Във видинското село Синаговци бутилките от пластмаса се събират на четири места в селото, извън контейнерите за отпадъци. Идеята е на кмета Иван Иванов. Преди три години му направило впечатление, че контейнерите се пълнят с пластмасови шишета и заемат много място.  "Засега имаме три места направени, в трите махали и една на центъра, ограждения с..

публикувано на 16.08.18 в 16:53

Видински археолог с книга за необичайни погребални практики

Излезе от печат книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога от Регионален исторически музей- Видин Ваня Ставрева . Книгата е адаптиранa за широката публика, вариант на магистърската й теза по археология. В същото време тя е първото подобно изследване в българската археологическа наука,..

публикувано на 15.08.18 в 19:25

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04

Храмът в Дунавци остана без ток

Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града. Храмът се намира в двора..

публикувано на 14.08.18 в 16:05

Пазят с видеонаблюдение старите мраморни плочи от площада във Видин

До края на септември по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона във Видин трябва да приключи работа в района около общината. Старите материали от настилката на площада   ще се ползват за благоустрояване и баластриране на улици по селата. 24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин,..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

Два центъра за настаняване довършват в Белоградчик

Близо десетилетие в Белоградчик стоят основите на два центъра за настаняване от семеен тип. Сегашното ръководството на общината е намерило начин със средства по Оперативна програма "Региони в растеж” да довърши сградите. Каква е тяхната история и какво предстои да се случи оттук на нататък разказва кметът на общината Борис Николов:  "Тези два..

публикувано на 14.08.18 в 16:00