Историята на "Ботевите дни"

"Не се гаси туй що не гасне" са крилати исторически думи, които описват по отличен начин големия българин Христо Ботев - възрожденецът, който ни завеща посланието да бъдем достойни, заедно с редица свои идеали. Христо Ботев е онази фигура, която открито заяви, че "само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата". Христо Ботев е онзи символ, който изпревари времето си... и онзи символ, който е по-голям от времето.

Христо Ботев остави толкова много след себе си, че редовете няма да стигнат. Всичко, което е той, е част от фолклора, каращ ни днес да бъдем горди. Какво получи Христо Ботев за своята борба, която не изневери на идеала, който винаги е бил Отечеството?

Още през 1885 година на Милин камък се поставя началото на ежегодните чествания, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. През 1890 година е открит първият паметник на поета-революционер. Това е и първият скулптурно-архитектурен паметник в Княжество България. Днес ние се сещаме за Ботев най-вече около 2-ри юни, но държавата ни непосредствено след Освобождението започва да отбелязва паметта на гениалния поет и революционер. Не е случайно, че първият построен паметник е именно негов. 

Тази година между 25 май и 2 юни ще се проведат традиционните "Ботеви дни" във Враца. Повече за тях ни разказа Тихомир Машов от отдел "Образователни програми и технологии" към Регионалния исторически музей във Враца.

"Ботевите дни имат дълбока традиция. Веднага след гибелта на четата и непосредствено след Освобождението врачани и цяла България осъзнават геройството и подвига на Ботев и неговите четници, за да започнат тези чествания. Колкото повече минават годините, толкова повече се увеличава посещението на тази Ботева седмица, която насочва поглед към град Враца. През 1976 година на стогодишния юбилей приблизително 9 000 души посещават Ботевите дни. В последните години обликът е доста съвременен, а все по-млади хора се отзовават към празника. Идеята на това геройство е да бъде предадено напред, за да не остане просто една история."

Ако не съумеем да предадем наследството на Христо Ботев, той ще си "остане просто една история". Заслужава ли Христо Ботев да бъде забравен? Разбира се, че не. Гениален, дързък, смел и решителен, рожбата на Калофер предизвика великото въстание в сърцата и умовете, за да могат словата му да се носят от век на век и от епоха на епоха.

Каквото и да се каже за Христо Ботев, ще е малко. Дори въпросът "Какво ни завеща?" изглежда някак малък, сравнен с неговата осанка. 

"Ботев ни завещава един огън, един пламък, една саможертва. Ако искаме нещо да бъде постигнато, трябва да се присещаме за този огън, онази воля, онзи пламък. Това ни липсва в момента, за съжаление", анализира Ботевото наследство Тихомир Машов, казвайки още, че "ние сме длъжни да предадем това на следващото поколение".

Малко след Освобождението целият ни народ започва да отбелязва гибелта на Ботев - първоначално като ден на траур, а впоследствие като тържество, което символизира, че Ботевият дух е победил. Възрожденецът заплаща с живота си в дните на героична борба, но това е една осъзната жертва в името на светинята. Защото "Лудите не може никой да утеши, бесните не може никой да укроти!" Ботевите дни са една възможност заедно, като народ, да покажем че Ботев още е сред нас, а неговата мъдрост ще надделее.

"Това е отбелязване, това не е празник. Няма как да е празник, защото Ботев е убит. Но те постепенно се превръщат в едно тържество на паметта, на фигурата, на идеята и на живота", посочва още Тихомир Машов от отдел "Образователни програми и технологии" към Регионалния исторически музей във Враца.

А следващият път, когато се сетим за Христо Ботев, можем да си припомним изречението, което казва, че "всичко друго тлее и остава само въглен, в неговите думи грее пламъка безсмъртен".
Вижте още

Състезание по риболов за деца за първи път организират в Кула

Състезание по риболов ще се проведе в Кула на 1 юни, когато отбелязваме Международния ден на детето. 10 деца са заявили участие до момента, като организаторите предвиждат в първото издание на надпреварата да се включат 30 деца до 14 години. "Важно е поне минимален опит да имат в риболова. Идеята ни беше записването за състезанието да е от 1..

публикувано на 17.01.19 в 17:17

Млади хора раздават помощи във видински села

В края на миналата година група млади ентусиасти от Видин проведоха инициатива, в помощ на възрастните хора, които живеят в села в северозападния край. Учениците успяха да съберат 1 458 лв и множество хранителни продукти и пакети. Според младите хора събраното е толкова много, че се е наложило да разделят посещенията се на два етапа, следващият от..

публикувано на 17.01.19 в 13:15

В "Музикална зона" на 17 януари 2019 слушаме джипси и етно джаз

В последните години все повече се засилва интересът към джаза от първата половина на миналото столетие. През 30-те години в парижките предградия възниква едно ново направление, наречено джипси джаз . И до днес състави, независимо с какъв произход продължават да интерпретират музика, повлияна или създадена от ромските китаристи. Мануш джазът..

публикувано на 17.01.19 в 09:00

Симфониета- Видин отбелязва годишнина на Менделсон

Симфониета- Видин утре ще отбележи 210 години от рождението на едни от най-популярните композитори на класическа музика- Феликс Менделсон Бартолди . Диригент ще е Овидиу Маринеску, а солисти на виолончело са младите музиканти Киара Кайсидо и Лили Екман. Двамата са завършили лятна музикална академия във Видин и са ученици на Овидиу Маринеску, който..

публикувано на 16.01.19 в 17:45

Театърът във Видин готви премиера

Драматичният театър във Видин подготвя премиерен спектакъл. „Само за мъже“ е по пиеси на Дарио Фо, а репетициите вече започнаха.  "Всъщност Дарио Фо няма такава пиеса, тъй като това са три едноактни пиеси на Дарио Фо, които са компилирани в един спектакъл от един великолепен български режисьор- Андрей Аврамов" , каза новият директор на..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56