Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 май 2018 година

Бяла Слатина
Снимка: Ива Антонова

Остава в сила обявеното бедствено положение в община Бяла Слатина и Плевен, където буря и градушка нанесоха много щети. На посещение в част от пострадалите райони са министърът на вътрешните работи Валентин Радев заедно с директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Комисии обхождат всички домове в Бяла Слатина, за които има информация, че са понесли щети. Задвижена е и процедурата от Социални грижи за заявление за еднократна помощ за пострадалите.


Правителството одобри доклад на министъра на енергетиката, в който са разгледани конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице.


Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда. Той има за цел да осигури опазване здравето на населението от вредното въздействие на шума, предизвикан от дейността на търговски и производствени обекти, разкрити в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение, зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии, както и зони със смесено предназначение.


Проучване на фондация „Програма достъп до информация” нареди Бойчиновци сред най-прозрачните общини в България. Неправителствената организация е прегледала и оценила интернет страниците на 567 административни структури в цялата страна.


Община Берковица, съгласно решение на Общинската обществено-консултативна комисия по проблемите на безопасността на движение по пътищата, монтира пътни огледала на мост „Лонджата“ в кв. „Заряница“, съобщиха от местната управа. Подменено е и счупеното огледало на моста на Лесотехническа професионална гимназия. Огледалата ще улесняват водачите и рисковите ситуации ще намалеят, посочват от Общината.


В селата Златия, Разград и Ботево, община Вълчедръм, водата е негодна за пиене, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Монтана. Изследванията показват наличие на хром, от един до три пъти над пределно допустимите количества. По тази причина се забранява използването на водата за пиене и готвене. На населението ще се осигурява вода с водоноски. 


Пожарна кола получи като дарение от МВР Община Ружинци. Специализираният автомобил е за доброволното формирование, каза кметът Александър Александров. Дарението е от преди нова година, но техниката вчера е придвижена.


Опазването на културно-историческите обекти на територията на област Враца и взаимодействието между служителите на МВР и музейните специалисти, това обсъдиха на среща днес директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Янко Янколов и Георги Ганецовски- директор на Регионален исторически музей. Служителите на реда ежемесечно извършват обход и проверки на археологически обекти и защитени местности, каза директорът на полицията. МВР провежда операции за противодействие на теренни разкопки, превоз, съхранение и търговия с културно-исторически ценности. Обсъдени бяха мерки за охрана на предстоящата тази седмица Европейска нощ на музеите.


За поредна година през май в Брегово ще се проведе заключителният етап от Общинските културни празници „Тимошка пролет” 2018 г. под патронажа на кмета на общината Милчо Лалов.


Три села в Новоселско посрещат Спасовден с курбан. Две черкви в Новоселска община носят името „Възнесение Христово“ – в с. Винарово и с. Флорентин.


Поетът Георги Атанасов ще представи новата си книга "Събличане на росата" в опустялата от десетилетия чакалня на старата жп гара в родния си град Лом. Идеята му е по този начин да покаже, че макар и на повече от век, сградата може да бъде модерна с новото си предназначение на културен център. 


С възпоменателно честване в местността „Милин камък“ край Враца ще се почете паметта на загиналите Ботеви четници. 142 години след битката на „Милин камък”, признателните потомци отново ще се преклонят пред героизма и родолюбието на въстаниците. На 19 май, от 11:30 ч., на паметния връх ще се съберат жителите на селата Чирен, Голямо Пещене, Мраморен и Баница. Ще бъде отслужена панихида за загиналите, а самодейците от читалищата в тези села ще изнесат програма от патриотични песни. В събитието със стихове и песни ще се включат и учениците от Обединено училище „Христо Ботев” с. Баница. В духа на българските традиции ще бъде осветен и раздаден курбан за помен на загиналите Ботеви четници.


Регионален исторически музей- Видин ще представи изложбата "Девет ризи копринени, а десетата сухо злато..." (Традиционно народно облекло от Видинско). В експозицията ще бъдат включени ценни и непоказвани досега женски, мъжки и детски традиционни облекла, шевици и накити от 19 и началото на 20 век.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15