Пъстра палитра от оряховския бряг

Автор:
5
Снимка: Радио Видин

В "Цветовете на деня" се опитваме да направим една пъстра палитра с много звуци от един празник, който се проведе на брега на Дунава, в град Оряхово. Ще ви срещнем с много самодейци, които напук на лошото време и дъжда в парк "Щурците" показаха любовта си към българския фолклор и накараха публиката да развее трикольора и да затанцува в ритъма на музиката. Мотото, което обедини толкова много хора бе "Корена на стария орех". Защото... за какво друго да се говори там, ако не за името на града - Оряхово? Обединяваща бе думата орех, дърво с магическа сила:

"Оряхово, град, за който легенди и предания го свързват с това магическо дърво- ореха. Орехът винаги е бил отнасян към благословените дървета. Старите хора кършат млади листа и ги слагат под дюшеците и ъглите на дома, за да гонят нечисти сили. В много села по време на османското владичество, когато храмовете били разрушавани, а поповете гонени и убивани, хората са се изповядвали пред ствола на май-стария орех..."
, каза водещият на празничната програма Йосиф Михайлов.


Кметът на Оряхово Росен Добрев благодари на ценителите на изкуството и радетелите за истинското и българското в града на създателя на дунавското хоро- Дико Илиев:

"Искрено се надявам, че това магическо място и град, в който е създадено най-популярното българско хоро, което обединява цялата нация навръх Нова година - Дунавското хоро. Енергията за неговото написване е произтекла от местните хора..."А какво е общото между Фейсбук и клюкарките от село Селановци. Ами... това са клюките. "Фейсът ряпа да яде пред бързината на истинската клюка, която се предава от клюкарките там", казват местни хора. Тематична сценка представиха читалищните самодейци от "Северняци"- ветерани към читалище "Самообразование" в Селановци.

"Танцът ни се казва "Клюкарките". Искаме на всеослушание да заявим, че Фацебук ряпа да чде в сравнение с нашите клюкарки. Каквото се каже на единия край на селото шепнешком, на другия край вече се говори след минути. Но хората го говорят с добро, не с лошо, така че искаме да покажем хумора в това и на другите. Колкото е полезно клюкарството, толкова е и смешно", казаха веселите самодейци.   

Десетки самодейни състави показаха своите танци и песни на сцената под оряховско небе.

За финал под оряховско небе за първи път играха нестинари. Танцът върху огъня бе молитва към небесните сили за сполука, плодородие и предпазване от болести. Ритуалът представиха майката и син нестинари Мая Манолова и Огнян Манолов.

Още може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Състезание по риболов за деца за първи път организират в Кула

Състезание по риболов ще се проведе в Кула на 1 юни, когато отбелязваме Международния ден на детето. 10 деца са заявили участие до момента, като организаторите предвиждат в първото издание на надпреварата да се включат 30 деца до 14 години. "Важно е поне минимален опит да имат в риболова. Идеята ни беше записването за състезанието да е от 1..

публикувано на 17.01.19 в 17:17

Млади хора раздават помощи във видински села

В края на миналата година група млади ентусиасти от Видин проведоха инициатива, в помощ на възрастните хора, които живеят в села в северозападния край. Учениците успяха да съберат 1 458 лв и множество хранителни продукти и пакети. Според младите хора събраното е толкова много, че се е наложило да разделят посещенията се на два етапа, следващият от..

публикувано на 17.01.19 в 13:15

В "Музикална зона" на 17 януари 2019 слушаме джипси и етно джаз

В последните години все повече се засилва интересът към джаза от първата половина на миналото столетие. През 30-те години в парижките предградия възниква едно ново направление, наречено джипси джаз . И до днес състави, независимо с какъв произход продължават да интерпретират музика, повлияна или създадена от ромските китаристи. Мануш джазът..

публикувано на 17.01.19 в 09:00

Симфониета- Видин отбелязва годишнина на Менделсон

Симфониета- Видин утре ще отбележи 210 години от рождението на едни от най-популярните композитори на класическа музика- Феликс Менделсон Бартолди . Диригент ще е Овидиу Маринеску, а солисти на виолончело са младите музиканти Киара Кайсидо и Лили Екман. Двамата са завършили лятна музикална академия във Видин и са ученици на Овидиу Маринеску, който..

публикувано на 16.01.19 в 17:45

Театърът във Видин готви премиера

Драматичният театър във Видин подготвя премиерен спектакъл. „Само за мъже“ е по пиеси на Дарио Фо, а репетициите вече започнаха.  "Всъщност Дарио Фо няма такава пиеса, тъй като това са три едноактни пиеси на Дарио Фо, които са компилирани в един спектакъл от един великолепен български режисьор- Андрей Аврамов" , каза новият директор на..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56