Пъстра палитра от оряховския бряг

Автор:
Снимка: Радио Видин

В "Цветовете на деня" се опитваме да направим една пъстра палитра с много звуци от един празник, който се проведе на брега на Дунава, в град Оряхово. Ще ви срещнем с много самодейци, които напук на лошото време и дъжда в парк "Щурците" показаха любовта си към българския фолклор и накараха публиката да развее трикольора и да затанцува в ритъма на музиката. Мотото, което обедини толкова много хора бе "Корена на стария орех". Защото... за какво друго да се говори там, ако не за името на града - Оряхово? Обединяваща бе думата орех, дърво с магическа сила:

"Оряхово, град, за който легенди и предания го свързват с това магическо дърво- ореха. Орехът винаги е бил отнасян към благословените дървета. Старите хора кършат млади листа и ги слагат под дюшеците и ъглите на дома, за да гонят нечисти сили. В много села по време на османското владичество, когато храмовете били разрушавани, а поповете гонени и убивани, хората са се изповядвали пред ствола на май-стария орех..."
, каза водещият на празничната програма Йосиф Михайлов.


Кметът на Оряхово Росен Добрев благодари на ценителите на изкуството и радетелите за истинското и българското в града на създателя на дунавското хоро- Дико Илиев:

"Искрено се надявам, че това магическо място и град, в който е създадено най-популярното българско хоро, което обединява цялата нация навръх Нова година - Дунавското хоро. Енергията за неговото написване е произтекла от местните хора..."А какво е общото между Фейсбук и клюкарките от село Селановци. Ами... това са клюките. "Фейсът ряпа да яде пред бързината на истинската клюка, която се предава от клюкарките там", казват местни хора. Тематична сценка представиха читалищните самодейци от "Северняци"- ветерани към читалище "Самообразование" в Селановци.

"Танцът ни се казва "Клюкарките". Искаме на всеослушание да заявим, че Фацебук ряпа да чде в сравнение с нашите клюкарки. Каквото се каже на единия край на селото шепнешком, на другия край вече се говори след минути. Но хората го говорят с добро, не с лошо, така че искаме да покажем хумора в това и на другите. Колкото е полезно клюкарството, толкова е и смешно", казаха веселите самодейци.   

Десетки самодейни състави показаха своите танци и песни на сцената под оряховско небе.

За финал под оряховско небе за първи път играха нестинари. Танцът върху огъня бе молитва към небесните сили за сполука, плодородие и предпазване от болести. Ритуалът представиха майката и син нестинари Мая Манолова и Огнян Манолов.

Още може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В Синаговци събират пластмасовите шишета разделно

Във видинското село Синаговци бутилките от пластмаса се събират на четири места в селото, извън контейнерите за отпадъци. Идеята е на кмета Иван Иванов. Преди три години му направило впечатление, че контейнерите се пълнят с пластмасови шишета и заемат много място.  "Засега имаме три места направени, в трите махали и една на центъра, ограждения с..

публикувано на 16.08.18 в 16:53

Видински археолог с книга за необичайни погребални практики

Излезе от печат книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога от Регионален исторически музей- Видин Ваня Ставрева . Книгата е адаптиранa за широката публика, вариант на магистърската й теза по археология. В същото време тя е първото подобно изследване в българската археологическа наука,..

публикувано на 15.08.18 в 19:25

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04

Храмът в Дунавци остана без ток

Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града. Храмът се намира в двора..

публикувано на 14.08.18 в 16:05

Пазят с видеонаблюдение старите мраморни плочи от площада във Видин

До края на септември по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона във Видин трябва да приключи работа в района около общината. Старите материали от настилката на площада   ще се ползват за благоустрояване и баластриране на улици по селата. 24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин,..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

Два центъра за настаняване довършват в Белоградчик

Близо десетилетие в Белоградчик стоят основите на два центъра за настаняване от семеен тип. Сегашното ръководството на общината е намерило начин със средства по Оперативна програма "Региони в растеж” да довърши сградите. Каква е тяхната история и какво предстои да се случи оттук на нататък разказва кметът на общината Борис Николов:  "Тези два..

публикувано на 14.08.18 в 16:00