Пъстра палитра от оряховския бряг

Автор:
Снимка: Радио Видин

В "Цветовете на деня" се опитваме да направим една пъстра палитра с много звуци от един празник, който се проведе на брега на Дунава, в град Оряхово. Ще ви срещнем с много самодейци, които напук на лошото време и дъжда в парк "Щурците" показаха любовта си към българския фолклор и накараха публиката да развее трикольора и да затанцува в ритъма на музиката. Мотото, което обедини толкова много хора бе "Корена на стария орех". Защото... за какво друго да се говори там, ако не за името на града - Оряхово? Обединяваща бе думата орех, дърво с магическа сила:

"Оряхово, град, за който легенди и предания го свързват с това магическо дърво- ореха. Орехът винаги е бил отнасян към благословените дървета. Старите хора кършат млади листа и ги слагат под дюшеците и ъглите на дома, за да гонят нечисти сили. В много села по време на османското владичество, когато храмовете били разрушавани, а поповете гонени и убивани, хората са се изповядвали пред ствола на май-стария орех..."
, каза водещият на празничната програма Йосиф Михайлов.


Кметът на Оряхово Росен Добрев благодари на ценителите на изкуството и радетелите за истинското и българското в града на създателя на дунавското хоро- Дико Илиев:

"Искрено се надявам, че това магическо място и град, в който е създадено най-популярното българско хоро, което обединява цялата нация навръх Нова година - Дунавското хоро. Енергията за неговото написване е произтекла от местните хора..."А какво е общото между Фейсбук и клюкарките от село Селановци. Ами... това са клюките. "Фейсът ряпа да яде пред бързината на истинската клюка, която се предава от клюкарките там", казват местни хора. Тематична сценка представиха читалищните самодейци от "Северняци"- ветерани към читалище "Самообразование" в Селановци.

"Танцът ни се казва "Клюкарките". Искаме на всеослушание да заявим, че Фацебук ряпа да чде в сравнение с нашите клюкарки. Каквото се каже на единия край на селото шепнешком, на другия край вече се говори след минути. Но хората го говорят с добро, не с лошо, така че искаме да покажем хумора в това и на другите. Колкото е полезно клюкарството, толкова е и смешно", казаха веселите самодейци.   

Десетки самодейни състави показаха своите танци и песни на сцената под оряховско небе.

За финал под оряховско небе за първи път играха нестинари. Танцът върху огъня бе молитва към небесните сили за сполука, плодородие и предпазване от болести. Ритуалът представиха майката и син нестинари Мая Манолова и Огнян Манолов.

Още може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Стартира Европейската седмица за безопасност и здраве при работа

От днес, 22 октомври, започва Европейската седмица за безопасност и здраве при работа. Тя се провежда всяка година през октомври. Организирана от информационната агенция на Европейския съюз за здравословни и безопасни условия на труд и нейните партньори, всяка Европейска седмица има конкретна тема на кампанията и цели повишаване на..

публикувано на 22.10.18 в 17:00

От Видин започва изложба "16 фотоесета- другото лице на воините ни"

Изложба на тема "16 фотоесета- другото лице на воините ни" ще бъде открита от 17 часа днес в музей „Кръстата казарма“ във Видин. Подготвена е от кореспондента на БТА Ирена Данаилова и колегата ѝ от Варна Георги Генчев. Включена е в програмата за празника на града Димитровден. Изложбата е посветена на участвалите в Първата световна..

публикувано на 22.10.18 в 14:15

Когато "Фрагментите" се превърнат в "Между"

Младият писател от Враца Михаил Митев издаде първия си роман. Книгата е озаглавена "Между" . Талантливият автор е познат на публиката с книгата "Фрагменти" - лодка, както самият той я описва, която води към най-личните му емоции. "Фрагменти" е труд, съставен от осем разказа, които запознават читателите с до болка познатата реалност, която често..

публикувано на 22.10.18 в 11:50

"Неделник" от 21 октомври 2018 година

"Неделник" брой 228- ми вече е на сайта. За начало мажете да чуете едно интервю с 15-годишната Ева Янакиев а от певческа група “Пъстренец джуниър”, към общинския младежки дом Монтана. Преди време възпитаничката на музикалният педагог Асен Асенов спечели наградата на телевизионните зрители на детски “Пирин фолк” в Сандански. Тя изпълни..

публикувано на 21.10.18 в 13:11

Когато сме с Христос, ние сме предпазени от дяволски нападения

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и..

публикувано на 21.10.18 в 08:00

Видинската библиотека вече има 3D принтер

Живеем в свят, развиващ се ежедневно. Технологиите не просто си проправят път сред нас, но стават все по-масови. Ако преди години представите ни биха стигнали дотук, вероятно не бихме повярвали. Сега бъдещето представлява най-смелите мечти, които някога човечеството е имало. Бъдещето вече е сред нас, превърнало се в настояще - такова, в което вкъщи..

публикувано на 19.10.18 в 16:08