Пъстра палитра от оряховския бряг

Автор:
Снимка: Радио Видин

В "Цветовете на деня" се опитваме да направим една пъстра палитра с много звуци от един празник, който се проведе на брега на Дунава, в град Оряхово. Ще ви срещнем с много самодейци, които напук на лошото време и дъжда в парк "Щурците" показаха любовта си към българския фолклор и накараха публиката да развее трикольора и да затанцува в ритъма на музиката. Мотото, което обедини толкова много хора бе "Корена на стария орех". Защото... за какво друго да се говори там, ако не за името на града - Оряхово? Обединяваща бе думата орех, дърво с магическа сила:

"Оряхово, град, за който легенди и предания го свързват с това магическо дърво- ореха. Орехът винаги е бил отнасян към благословените дървета. Старите хора кършат млади листа и ги слагат под дюшеците и ъглите на дома, за да гонят нечисти сили. В много села по време на османското владичество, когато храмовете били разрушавани, а поповете гонени и убивани, хората са се изповядвали пред ствола на май-стария орех..."
, каза водещият на празничната програма Йосиф Михайлов.


Кметът на Оряхово Росен Добрев благодари на ценителите на изкуството и радетелите за истинското и българското в града на създателя на дунавското хоро- Дико Илиев:

"Искрено се надявам, че това магическо място и град, в който е създадено най-популярното българско хоро, което обединява цялата нация навръх Нова година - Дунавското хоро. Енергията за неговото написване е произтекла от местните хора..."А какво е общото между Фейсбук и клюкарките от село Селановци. Ами... това са клюките. "Фейсът ряпа да яде пред бързината на истинската клюка, която се предава от клюкарките там", казват местни хора. Тематична сценка представиха читалищните самодейци от "Северняци"- ветерани към читалище "Самообразование" в Селановци.

"Танцът ни се казва "Клюкарките". Искаме на всеослушание да заявим, че Фацебук ряпа да чде в сравнение с нашите клюкарки. Каквото се каже на единия край на селото шепнешком, на другия край вече се говори след минути. Но хората го говорят с добро, не с лошо, така че искаме да покажем хумора в това и на другите. Колкото е полезно клюкарството, толкова е и смешно", казаха веселите самодейци.   

Десетки самодейни състави показаха своите танци и песни на сцената под оряховско небе.

За финал под оряховско небе за първи път играха нестинари. Танцът върху огъня бе молитва към небесните сили за сполука, плодородие и предпазване от болести. Ритуалът представиха майката и син нестинари Мая Манолова и Огнян Манолов.

Още може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Нинко Кирилов, Снимка: Ваня Минева

Курс по творческо писане с Нинко Кирилов

Кратък курс по творческо писане ще се проведе на 28-и, 30-и и 31-и май във видинската библиотека "Михалаки Георгиев“ . Ще се води от писателя Нинко Кирилов . "Курсът е ориентиран основно към ученици и с туденти във Видин. Това, разбира се, изобщо не пречи на останалите да присъстват, да дискутираме и да сме си полезни взаимно.“ ,..

публикувано на 24.05.18 в 17:31

Фестивал на спомените в Горна Бела речка

Преосмисляне на личната история е основната тема на 15 - тия фестивал на спомените. " От старта си през 2004-та Goatmilk / Козе мляко, следва много проста философия - да даде глас на хората, чиито личен разказ никога не е бил смятан за част от историята. Бела речка беше нашето начало, нашият личен опит да създадем сигурно място за..

публикувано на 24.05.18 в 16:57

В "Музикална зона" на 24 май 2018 слушаме български, сръбски композитори, както и Enya – 2 част

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е сред любимите ми празници. Припомняме си факти от историята, слушайки патриарха на българското композиторско творчество Петко Стайнов със симфоничната поема "Тракия" . Тази година 24 май за пръв път се празнува като ден на славянската писменост и в западната ни съседка..

публикувано на 24.05.18 в 09:00

Археолог ще ръководи музея в Белоградчик

Археологът Ивайло Крумов e новият директор на Историческия музей в Белоградчик. Той поема ръководството на културната институция след конкурс, който печели с концепция за дейността и развитието ѝ до 2023 година. За да се изпълни концепцията, той предлага и няколко основни стъпки. "Проектната дейност е нова политика, която ще бъде внедрена в..

публикувано на 23.05.18 в 14:59
Поетесата Диана Сиракова показва първия брой на вестник

Нов вестник за литература излезе във Видин

Първият брой на вестник "Литературен салон ЖАР" излезе във Видин в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Изданието е по идея Дружеството на писателите и Народно читалище "Цвят"-Видин-  организатори на традиционния Литературен салон, който се провежда от 18 години. Първият брой ще бъде представен..

публикувано на 23.05.18 в 12:52
монтана община

Талантливи ученици ще получат стипендии от Община Монтана

Финансовите стимулирания се отпускат, съгласно Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби. Общо 9 са децата, които тази година ще получат поощрение за добри представяния на международни и национални състезания, каза Александър Герасимов , директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в община..

публикувано на 22.05.18 в 15:52