Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пъстра палитра от оряховския бряг

5
Снимка: Радио Видин

В "Цветовете на деня" се опитваме да направим една пъстра палитра с много звуци от един празник, който се проведе на брега на Дунава, в град Оряхово. Ще ви срещнем с много самодейци, които напук на лошото време и дъжда в парк "Щурците" показаха любовта си към българския фолклор и накараха публиката да развее трикольора и да затанцува в ритъма на музиката. Мотото, което обедини толкова много хора бе "Корена на стария орех". Защото... за какво друго да се говори там, ако не за името на града - Оряхово? Обединяваща бе думата орех, дърво с магическа сила:

"Оряхово, град, за който легенди и предания го свързват с това магическо дърво- ореха. Орехът винаги е бил отнасян към благословените дървета. Старите хора кършат млади листа и ги слагат под дюшеците и ъглите на дома, за да гонят нечисти сили. В много села по време на османското владичество, когато храмовете били разрушавани, а поповете гонени и убивани, хората са се изповядвали пред ствола на май-стария орех..."
, каза водещият на празничната програма Йосиф Михайлов.


Кметът на Оряхово Росен Добрев благодари на ценителите на изкуството и радетелите за истинското и българското в града на създателя на дунавското хоро- Дико Илиев:

"Искрено се надявам, че това магическо място и град, в който е създадено най-популярното българско хоро, което обединява цялата нация навръх Нова година - Дунавското хоро. Енергията за неговото написване е произтекла от местните хора..."



А какво е общото между Фейсбук и клюкарките от село Селановци. Ами... това са клюките. "Фейсът ряпа да яде пред бързината на истинската клюка, която се предава от клюкарките там", казват местни хора. Тематична сценка представиха читалищните самодейци от "Северняци"- ветерани към читалище "Самообразование" в Селановци.

"Танцът ни се казва "Клюкарките". Искаме на всеослушание да заявим, че Фацебук ряпа да чде в сравнение с нашите клюкарки. Каквото се каже на единия край на селото шепнешком, на другия край вече се говори след минути. Но хората го говорят с добро, не с лошо, така че искаме да покажем хумора в това и на другите. Колкото е полезно клюкарството, толкова е и смешно", казаха веселите самодейци.   

Десетки самодейни състави показаха своите танци и песни на сцената под оряховско небе.

За финал под оряховско небе за първи път играха нестинари. Танцът върху огъня бе молитва към небесните сили за сполука, плодородие и предпазване от болести. Ритуалът представиха майката и син нестинари Мая Манолова и Огнян Манолов.

Още може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50