Ентусиасти зарибиха язовир "Делейна"

Младежите ще следят за бракониери
Снимка: Фейсбук

Зарибиха язовир "Делейна". Преди ден ентусиазирани младежи от селото пуснаха във водоема 50 кг риба- шаран, толстолоб и бял амур. За набиране на средства за закупуване на зарибителен материал бе организирана кампания в началото на март. Средствата се събираха в двата магазина на центъра на селото.

"Кампанията протече малко мудно, оказа се, че тези, които се имаха за най-големите рибари, не дадоха нищо... Но пък успяхме да съберем парите- хората са давали кой колкото може... Събрахме 211 лева. Отказахме се да купуваме личинки, защото при тях процентът на смъртност е много голям, затова купихме от рибарниците в Градец 55 кг. големи риби- шаран, толстолоб и бял амур. Около 100 бройки са, по половин килограм и малко по-големи. Готови са да си хвърлят хайвера и догодина язовирът ни ще бъде пълен с риба"- каза Алек Йорданов- организатор на инициативата.

СнимкаРибата е превозена от поддържници на идеята- местни младежи. Те са решили да си изработят указателни табелки, докато трае забраната. Готови са и доброволно да пазят язовира от бракониери.

"Има недобросъвестни хора- даже и от нашето село, които хвърлят мрежи. Кой когато може, да наблюдава, защото ако ние не си го пазим, няма кой... В крайна сметка, който е решил да лови риба, да иде с въдичка и да си пробва късмета..."
- призовава Алек.

Късметлии - рибари могат да се похвалят с големи екземпляри, уловени в язовира в Делейна- 12-килограмова щука, 7-килограмов шаран. Преди последното изпускане на язовира са забелязани и няколко риби - бял амур, по около 15 килограма.

Язовирът в Делейна е създаден през 50-те години на 20 век, първоначално е използван за нуждите на ТКЗС-то, след промените остава място за отдих и риболов. Отдаван е на концесия, зарибяван е на няколко пъти. През 1999-2000 г. пресъхва почти напълно, но по-късно се пълни благодарение на падналите обилни валежи. В края на 2016 година, по предписание на "Басейнова дирекция", е подменен изпускателният кран на водоема, ремонтиран е и преливникът. Тогава нивото на водата рязко спада. От началото на тази година язовирът започна да се пълни по естествен начин, което и благоприятства зарибяването му. Хората от Делейна са категорични, че ще направят още една зарибителна кампания- през септември.Вижте още

Поправителен дом за непълнолетни откриха във Враца

Поправителният дом в Бойчиновци се премести във Враца , а днес обектът, който е част от затвора, беше открит. Символично лентата прерязаха заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, заместник-главният директор на Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията" главен комисар Васил Миладинов и началникът на мястото за..

обновено на 16.08.18 в 16:10

Кола блъсна две деца на пешеходна пътека във Враца

Шофьор блъсна две деца на пешеходна пътека във Враца . Инцидентът стана този следобед на оживеното кръстовище на бул. "Екзарх Йосиф“ и "Ген. Леонов“ в града. По думите на майката на двете пострадали момиченца, става дума за нещастно стечение на обстоятелствата. Камион, който опитвал да завие, спрял, за да даде предимство на пресичащите..

публикувано на 16.08.18 в 15:53

Баластрират улици във видинското село Цар Симеоново

Кметът на Община Видин Огнян Ценков посети село Цар Симеоново, за да се запознае с изпълнението на дейностите  по Програма "Местни инициативи" и по баластриране на непроходимите улици в населеното място. След подаден сигнал за лошо състояние на вътрешна улица от жителка на селото, която се нуждае от ежедневна медицинска помощ, участъкът, до който..

обновено на 16.08.18 в 15:39

Временно е депонирането на строителни отпадъци в Южна промишлена зона във Видин

Депонирането на строителни отпадъци в района на Южна промишлена зона във Видин е временно. Това обясни кметът на Община Видин Огнян Ценков в отговор на въпрос на Радио ВИДИН за демонтирането на настилката на площад "Бдинци" и струпването на материалите в Южната промишлена зона на града. "Депото е временно и е създадено, докато се организира..

публикувано на 16.08.18 в 14:26

Заспиване зад волана причинило катастрофата край Дунав мост 2

Шофьорът на българския ТИР, който беше ударен рано тази сутрин в района на Дунав мост 2 , очаква да пристигне друг камион, за да бъде претоварена стоката. Това разказа водачът на пострадалия товарен автомобил Стойчо Ангелов: "Бях на опашката и бях ударен отзад от камион, управляван от турски гражданин, който е заспал на волана. Ремаркето,..

публикувано на 16.08.18 в 13:41

Приключва допитването за отмяна на лятното часово време

Днес приключва допитването на Европейската комисия към гражданите за смяната на лятно и зимно часово време. Според законодателството на ЕС часовниците в общността се преместват с един час напред последната неделя на месец март и се връщат отново последната неделя на месец октомври. Според видинчани трябва да сме с постоянно часово време, защото..

публикувано на 16.08.18 в 13:40