Ентусиасти зарибиха язовир "Делейна"

Младежите ще следят за бракониери
Снимка: Фейсбук

Зарибиха язовир "Делейна". Преди ден ентусиазирани младежи от селото пуснаха във водоема 50 кг риба- шаран, толстолоб и бял амур. За набиране на средства за закупуване на зарибителен материал бе организирана кампания в началото на март. Средствата се събираха в двата магазина на центъра на селото.

"Кампанията протече малко мудно, оказа се, че тези, които се имаха за най-големите рибари, не дадоха нищо... Но пък успяхме да съберем парите- хората са давали кой колкото може... Събрахме 211 лева. Отказахме се да купуваме личинки, защото при тях процентът на смъртност е много голям, затова купихме от рибарниците в Градец 55 кг. големи риби- шаран, толстолоб и бял амур. Около 100 бройки са, по половин килограм и малко по-големи. Готови са да си хвърлят хайвера и догодина язовирът ни ще бъде пълен с риба"- каза Алек Йорданов- организатор на инициативата.

СнимкаРибата е превозена от поддържници на идеята- местни младежи. Те са решили да си изработят указателни табелки, докато трае забраната. Готови са и доброволно да пазят язовира от бракониери.

"Има недобросъвестни хора- даже и от нашето село, които хвърлят мрежи. Кой когато може, да наблюдава, защото ако ние не си го пазим, няма кой... В крайна сметка, който е решил да лови риба, да иде с въдичка и да си пробва късмета..."
- призовава Алек.

Късметлии - рибари могат да се похвалят с големи екземпляри, уловени в язовира в Делейна- 12-килограмова щука, 7-килограмов шаран. Преди последното изпускане на язовира са забелязани и няколко риби - бял амур, по около 15 килограма.

Язовирът в Делейна е създаден през 50-те години на 20 век, първоначално е използван за нуждите на ТКЗС-то, след промените остава място за отдих и риболов. Отдаван е на концесия, зарибяван е на няколко пъти. През 1999-2000 г. пресъхва почти напълно, но по-късно се пълни благодарение на падналите обилни валежи. В края на 2016 година, по предписание на "Басейнова дирекция", е подменен изпускателният кран на водоема, ремонтиран е и преливникът. Тогава нивото на водата рязко спада. От началото на тази година язовирът започна да се пълни по естествен начин, което и благоприятства зарибяването му. Хората от Делейна са категорични, че ще направят още една зарибителна кампания- през септември.Вижте още

Снимката на 16 октомври 2018 година

Несъответствие между търсенето и предлагането на работна сила в региона , липса на правопропорционална връзка между потребностите от работна сила и план-приема в средното образование, нeпpaвилнo paзпpeдeлeниe мeждy пpaĸтиĸa и тeopия в професионалните училища. Това са изводите от проучване на потребностите на работодателите от област Видин, което бе..

публикувано на 16.10.18 в 17:45
Дилян Димитров, народен представител (вляво) и Росен Белчев, областен управител на Монтана

Искат нов граничен пункт със Сърбия в Монтанско

Народен представител и областен управител искат пари от държавния бюджет за 2019 година за нов граничен контролно-пропускателен пункт над монтанското село Дива Слатина .  “Средствата ще са нужни за предпроектно проучване и проект на ново КПП със Сърбия в местността “Каца камък” , съобщи депутатът от ГЕРБ Дилян Димитров . По темата основно се е..

публикувано на 16.10.18 в 16:02

Събират пакети за нуждаещи се в Северозапада

Продължава кампанията за набиране на трайни хранителни продукти за възрастни хора от българските села, като пунктът е в столицата. 100 пакета са раздадени във  Врачанско . Предстои да се направи дарение и на нуждаещи се от областите Видин и Монтана . "Имаме събраните продукти, но ни трябват хора, които да се включат в раздаването от адрес на адрес..

публикувано на 16.10.18 в 15:55

Чудотворна икона идва в Северозапада 

Чудотворната икона на света Богородица Скоропослушница ще пристигне утре, 17 октомври, от Украйна в храма "Св. Св. Кирил и Методий" в Монтана . Видинският митрополит Даниил и свещеничеството от Монтана ще посрещнат тържествено светинята. За това съобщи ставрофорен свещеноиконом Емил Ангелов : "В четири и половина тържествено ще бъде посрещната..

публикувано на 16.10.18 в 15:08
Екипът на клиниката за лечение на зависимости във Видин.

Успешен модел за лечение на зависимости прилагат във Видин

Над 50 души са потърсили лечение в клиниката за терапия на зависимости във Видин за последните две години. Към момента 29 души са устойчиво приобщени към модела на лечение на опиева зависимост. Това каза ръководителят на екипа от специалисти д-р Румен Димитров по повод навършването на две години от откриването на клиниката: "За този 2-годишен..

публикувано на 16.10.18 в 14:48

Откриха над 6700 кутии нелегални цигари на Дунав мост 2

134 660 къса (6733 кутии) цигари откриха митнически служители в района на Дунав мост 2 , съобщават от Агенция "Митници". На 13 октомври мобилен екип на Митница Лом спира за проверка товарен автомобил с унгарска регистрация, превозващ пратки за различни държави от Европейския съюз. При извършената проверка митническите служители установяват, че..

публикувано на 16.10.18 в 11:57