Ентусиасти зарибиха язовир "Делейна"

Младежите ще следят за бракониери
Снимка: Фейсбук

Зарибиха язовир "Делейна". Преди ден ентусиазирани младежи от селото пуснаха във водоема 50 кг риба- шаран, толстолоб и бял амур. За набиране на средства за закупуване на зарибителен материал бе организирана кампания в началото на март. Средствата се събираха в двата магазина на центъра на селото.

"Кампанията протече малко мудно, оказа се, че тези, които се имаха за най-големите рибари, не дадоха нищо... Но пък успяхме да съберем парите- хората са давали кой колкото може... Събрахме 211 лева. Отказахме се да купуваме личинки, защото при тях процентът на смъртност е много голям, затова купихме от рибарниците в Градец 55 кг. големи риби- шаран, толстолоб и бял амур. Около 100 бройки са, по половин килограм и малко по-големи. Готови са да си хвърлят хайвера и догодина язовирът ни ще бъде пълен с риба"- каза Алек Йорданов- организатор на инициативата.

СнимкаРибата е превозена от поддържници на идеята- местни младежи. Те са решили да си изработят указателни табелки, докато трае забраната. Готови са и доброволно да пазят язовира от бракониери.

"Има недобросъвестни хора- даже и от нашето село, които хвърлят мрежи. Кой когато може, да наблюдава, защото ако ние не си го пазим, няма кой... В крайна сметка, който е решил да лови риба, да иде с въдичка и да си пробва късмета..."
- призовава Алек.

Късметлии - рибари могат да се похвалят с големи екземпляри, уловени в язовира в Делейна- 12-килограмова щука, 7-килограмов шаран. Преди последното изпускане на язовира са забелязани и няколко риби - бял амур, по около 15 килограма.

Язовирът в Делейна е създаден през 50-те години на 20 век, първоначално е използван за нуждите на ТКЗС-то, след промените остава място за отдих и риболов. Отдаван е на концесия, зарибяван е на няколко пъти. През 1999-2000 г. пресъхва почти напълно, но по-късно се пълни благодарение на падналите обилни валежи. В края на 2016 година, по предписание на "Басейнова дирекция", е подменен изпускателният кран на водоема, ремонтиран е и преливникът. Тогава нивото на водата рязко спада. От началото на тази година язовирът започна да се пълни по естествен начин, което и благоприятства зарибяването му. Хората от Делейна са категорични, че ще направят още една зарибителна кампания- през септември.Вижте още

Абитуриентските балове в Лом започват на 24 май

Първи по централните улици на града ще дефилират зрелостниците на ПГ "Найден Геров". На 25 май ще бъдат изпратени абитуриентите от СУ "Димитър Маринов" и СУ "Отец Паисий", а на 26 май - ПГХЗ "Дмитрий Менделеев" и Професионалната гимназия по производствени технологии. Последни по улицата на града ще дефилират зрелостниците на ПГСС "Дунавска земя" - с...

публикувано на 24.05.18 в 17:50

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан във Видин

С празнично шествие от СУ "Цар Симеон Велики" започна честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Видин, водено от градския духов оркестър и мажоретния състав към средно училище "Св.св Кирил и методий". Кметът на Общината награди изявени деятели в две категории: "Образование" и "Култура и изкуство". Отличените..

публикувано на 24.05.18 в 17:43

С празнично шествие и тържествен концерт завършиха празниците на културата "Мездра май"

С шествие на възпитаниците на детските градини и училищата на територията на Община Мездра започнаха празненствата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост-24-ти май. Процесиите тръгнаха от кръговото кръстовище при „Алеята на кестените“ и завършиха на централния площад „България“.   Кметът на Общината инж. Генади..

публикувано на 24.05.18 в 16:57

Мъж беше ранен при катастрофа на второкласния път между Враца и Оряхово

Инцидентът е станал тази сутрин  на разклона за село Веслец. До сблъсъка се е стигнало след като шофьор на синьо „Рено“, който е пътувал към Оряхово по пътя с предимство, е бил засечен от водач на „Опел“, който опитвал да направя ляв завой и да поеме по пътя към Веслец. При удара е ранен един от пътниците, който е бил откаран в Центъра за спешна..

публикувано на 24.05.18 в 15:30

Белоградчик отбеляза 24 май

С празнично шествие по главната улица на Белоградчик започна отбелязването на Деня българската просвета и култура и славянската писменост. В него участваха децата от ОДЗ „Иглика”, НУ „Васил Левски” и СУ „Христо Ботев”, както и представители на културните организации и институции. Прад събралото се множество на площад „Възраждане” кметът на общината..

публикувано на 24.05.18 в 15:19

Монтана чества 24 май

С празнично шествие започна в Монтана 24 май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура. Водени от Младежкия духов оркестър към ПМПГ “Св. Кл. Охридски” и Мажоретния състав към Общински младежки дом официалните гости, преподаватели, дейци на културата и ученици преминаха по бул. „Трети март” от църквата „Св. Св. Кирил и Методий”..

публикувано на 24.05.18 в 15:09