Ентусиасти зарибиха язовир "Делейна"

Младежите ще следят за бракониери

4
Снимка: Фейсбук

Зарибиха язовир "Делейна". Преди ден ентусиазирани младежи от селото пуснаха във водоема 50 кг риба- шаран, толстолоб и бял амур. За набиране на средства за закупуване на зарибителен материал бе организирана кампания в началото на март. Средствата се събираха в двата магазина на центъра на селото.

"Кампанията протече малко мудно, оказа се, че тези, които се имаха за най-големите рибари, не дадоха нищо... Но пък успяхме да съберем парите- хората са давали кой колкото може... Събрахме 211 лева. Отказахме се да купуваме личинки, защото при тях процентът на смъртност е много голям, затова купихме от рибарниците в Градец 55 кг. големи риби- шаран, толстолоб и бял амур. Около 100 бройки са, по половин килограм и малко по-големи. Готови са да си хвърлят хайвера и догодина язовирът ни ще бъде пълен с риба"- каза Алек Йорданов- организатор на инициативата.

СнимкаРибата е превозена от поддържници на идеята- местни младежи. Те са решили да си изработят указателни табелки, докато трае забраната. Готови са и доброволно да пазят язовира от бракониери.

"Има недобросъвестни хора- даже и от нашето село, които хвърлят мрежи. Кой когато може, да наблюдава, защото ако ние не си го пазим, няма кой... В крайна сметка, който е решил да лови риба, да иде с въдичка и да си пробва късмета..."
- призовава Алек.

Късметлии - рибари могат да се похвалят с големи екземпляри, уловени в язовира в Делейна- 12-килограмова щука, 7-килограмов шаран. Преди последното изпускане на язовира са забелязани и няколко риби - бял амур, по около 15 килограма.

Язовирът в Делейна е създаден през 50-те години на 20 век, първоначално е използван за нуждите на ТКЗС-то, след промените остава място за отдих и риболов. Отдаван е на концесия, зарибяван е на няколко пъти. През 1999-2000 г. пресъхва почти напълно, но по-късно се пълни благодарение на падналите обилни валежи. В края на 2016 година, по предписание на "Басейнова дирекция", е подменен изпускателният кран на водоема, ремонтиран е и преливникът. Тогава нивото на водата рязко спада. От началото на тази година язовирът започна да се пълни по естествен начин, което и благоприятства зарибяването му. Хората от Делейна са категорични, че ще направят още една зарибителна кампания- през септември.Галерия

Вижте още

Снимката на 21 януари 2019 година

Във видинската болница отбелязаха по стар стил Деня на родилната помощ . 303 деца са родени в здравното заведение през миналата година. Една двойка са  близнаците. Момченце от Видин проплака за първи път на Бабинден в Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. Денят на родилната помощ, 21 януари, там беше отбелязан с..

публикувано на 21.01.19 в 17:50

Библиотекарите в Монтана почетоха Радичков

С поднасяне на венци работещите в Регионална библиотека “Гео Милев” в Монтана почетоха паметта на Йордан Радичков .  “Магьосникът от Северозапада ни напусна на 21 януари 2004 година” , сподели директорката Нели Иванова . Преди 9 години в градинката до библиотеката бе поставен бюст-паметник, дело на скулптора Георги Чапкънов...

публикувано на 21.01.19 в 17:45

АПИ отговори за забавянето на пътя Видин-Ботевград

От Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ) отговориха на обвиненията за забавяне на процедурите по строителството на новото трасе между Видин и Ботевград , като посочват, че нито Агенцията, нито Община Видин бездействат и пречат за модернизацията на пътя. "Категорично възразяваме срещу целенасочените атаки и опитите Община Видин и Агенция "Пътна..

публикувано на 21.01.19 в 16:23

Във видинската болница отбелязаха по стар стил Деня на родилната помощ

Празникът започна с хора̀ пред сградата на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка". 303 деца са родени във видинската болница през миналата година. Една двойка са близнаците, съобщи завеждащ акушер- гинекологичното отделение д-р Слави Любенов. В отделението във видинската болница разполагат с нов ехограф по норвежка..

публикувано на 21.01.19 в 16:21
Бабинден-с.Майор Узуново

В Майор Узуново възродиха празника Бабинден

Жени от  Майор Узуново възродиха още един голям празник. След Йордановден, във видинското село днес отбелязаха и Бабинден . "След Йордановден още една традиция се възстановява в с. Майор Узуново. Ентусиазирани жени реализираха идеята заедно с читалището в селото" - каза организаторът на празника Емилия Стоянова . Празникът премина тържествено, с..

публикувано на 21.01.19 в 16:20

И в Брегово празнуваха на Бабинден

На 21 януари по традиция в Брегово се събраха лекари, акушерки, медицински сестри и пенсионери, за да отпразнуват Деня на родилната помощ - първия празник от културния календар на общината. С празнично настроение те се хванаха на хоро, което изиграха на открито пред Домашния социален патронаж. В залата на патронажа седнаха 30 участници в празника -..

публикувано на 21.01.19 в 16:10