В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

4
Снимка: Радио ВИДИН

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики", Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж".

"Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде ремонтирано на практика всичко: нов покрив, нова отоплителна и ВиК инсталация, нова електроинсталация, подмяна на осветлението, стените, таваните, изграждане на спортна зала, която ще има топла връзка с училището, закрит плувен басейн, нова ограда на училището, нови спортни площадки. Всичко ценно и старо ще се запази, но и всичко ще е обновено. На практика ще има и нов етаж, защото покривът ще се направи по съвременни технологии, ще бъде изолиран и ще може да бъде използвано подпокривното пространство за библиотеки, ателиета и т.н. Външният физкултурен салон ще бъде счупен, а на негово място ще бъде изградена новата спортна зала със стандартни размери- в нея ще могат да се провеждат всякакви национални и международни състезания, ще има места за зрители, съблекални, санитарни възли. Идеята е в басейна учениците до 4 клас от нашето училище да бъдат научени да плуват. Това е абсолютно наложително. Ремонтът трябва да приключи до 24 месеца, след като започне. Началото е малко наясно, защото има обжалване на обществената поръчка. След като започне ще ни бъде, разбира се, трудно. Основен приоритет ни е опазване живота и здравето на децата. Трябва да направим такава организация, че хем да има нормален учебен процес, хем по никакъв начин някое дете да не пострада. Идеята ни е да се ремонтират отделни корпуси. През лятото да приключат големите ремонти- на ВиК, покрива и пр., а през останалото време да се работи на отделни части. Другият вариант е да се изведат учениците от училището, докато трае ремонтът, но извеждането на 1016 ученици не е толкова проста работа и няма да е добре нито за учениците, нито за родителите, нито за учителите. Няма да допусна резултатът от ремонта да наруши класическия и академичен дух, който носи училището. Това му е най-ценното- всеки може да направи училище, но старо училище- трудна работа."

За бъдещето на "гимназията" във Видин и амбициите на ръководството:

"Трябва да запазим това, което е постигнато. 136 години традиция никак не е малко. В учебен аспект не би трябвало много да променяме, защото сега училището функционира доста добре. Резултатите са добри, учениците са добри, родителите са доволни, учителите са доволни. Най-доброто нещо, което можем да направим, е да продължим да запазваме сегашното състояние. Предстои да преминем, както всички училища в страната, на едносменно обучение. Това означава, че ще намалим броя на паралелките, което ще стане по естествен път, след като вече имаме ограничения в приема. Но пък ще учим в една наистина обновена сграда. Мисля, че след ремонта нашето училище ще бъде едно от най-красивите не само в България, но и в Европейския съюз", добави Венцислав Станев.

Повече за предстоящия ремонт в училището, за учителската професия, училищния живот и амбициите на ръководството му можете да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45

Влияят ли цените на енергийната борса върху цените на стоките и услугите?

Синдикати и работодатели предупредиха, че цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и обедняване на населението. Синдикати и бизнес поискаха от държавата извънредни и спешни мерки, за да се овладеят цените на електроенергията на борсата. Опасението е, че това ще..

публикувано на 10.01.19 в 11:55

Социалните медии и младите хора- мода или зависимост

Момичетата в тийнейджърска възраст са двойно по- склонни да проявят симптоми на депресия, свързани с използването на социалните медии , в сравнение с момчетата. Това стана ясно преди дни от проучване на британски изследователи. Изследването е обхванало 11 000 млади хора, като е установено, че 14-годишните момичета прекарват повече време в социалните..

публикувано на 09.01.19 в 12:08