В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

Снимка: Радио ВИДИН

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики", Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж".

"Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде ремонтирано на практика всичко: нов покрив, нова отоплителна и ВиК инсталация, нова електроинсталация, подмяна на осветлението, стените, таваните, изграждане на спортна зала, която ще има топла връзка с училището, закрит плувен басейн, нова ограда на училището, нови спортни площадки. Всичко ценно и старо ще се запази, но и всичко ще е обновено. На практика ще има и нов етаж, защото покривът ще се направи по съвременни технологии, ще бъде изолиран и ще може да бъде използвано подпокривното пространство за библиотеки, ателиета и т.н. Външният физкултурен салон ще бъде счупен, а на негово място ще бъде изградена новата спортна зала със стандартни размери- в нея ще могат да се провеждат всякакви национални и международни състезания, ще има места за зрители, съблекални, санитарни възли. Идеята е в басейна учениците до 4 клас от нашето училище да бъдат научени да плуват. Това е абсолютно наложително. Ремонтът трябва да приключи до 24 месеца, след като започне. Началото е малко наясно, защото има обжалване на обществената поръчка. След като започне ще ни бъде, разбира се, трудно. Основен приоритет ни е опазване живота и здравето на децата. Трябва да направим такава организация, че хем да има нормален учебен процес, хем по никакъв начин някое дете да не пострада. Идеята ни е да се ремонтират отделни корпуси. През лятото да приключат големите ремонти- на ВиК, покрива и пр., а през останалото време да се работи на отделни части. Другият вариант е да се изведат учениците от училището, докато трае ремонтът, но извеждането на 1016 ученици не е толкова проста работа и няма да е добре нито за учениците, нито за родителите, нито за учителите. Няма да допусна резултатът от ремонта да наруши класическия и академичен дух, който носи училището. Това му е най-ценното- всеки може да направи училище, но старо училище- трудна работа."

За бъдещето на "гимназията" във Видин и амбициите на ръководството:

"Трябва да запазим това, което е постигнато. 136 години традиция никак не е малко. В учебен аспект не би трябвало много да променяме, защото сега училището функционира доста добре. Резултатите са добри, учениците са добри, родителите са доволни, учителите са доволни. Най-доброто нещо, което можем да направим, е да продължим да запазваме сегашното състояние. Предстои да преминем, както всички училища в страната, на едносменно обучение. Това означава, че ще намалим броя на паралелките, което ще стане по естествен път, след като вече имаме ограничения в приема. Но пък ще учим в една наистина обновена сграда. Мисля, че след ремонта нашето училище ще бъде едно от най-красивите не само в България, но и в Европейския съюз", добави Венцислав Станев.

Повече за предстоящия ремонт в училището, за учителската професия, училищния живот и амбициите на ръководството му можете да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още

Развива ли се България, след като има 2 млрд.лева излишък в бюджета?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на финансиста Павел Паунов , на бившия зам.регионален министър Иван Аспарухов и на кмета на община Медковец Венцислав Евгениев . По темата говорят и хора от малки населени места в Северозапада . Според Павел Паунов: "Излишъкът е хубаво нещо, но всяка година виждате, че той до края на годината е..

публикувано на 21.08.18 в 16:26

Паметна плоча на загиналите във войните искат да поставят в Ивановци

Село Ивановци , Видинско, е основано от изселници от западните покрайнини, от село Червена ябълка, Пиротско. Преди 50 години е наброявало 700 души. Днес има около 60-тина души, предимно възрастни хора. Обичайното ежедневие тук е срещата на приказка рано сутрин пред селския магазин, който е със строго фиксирано работно време- от 8 до 10 сутринта...

публикувано на 17.08.18 в 10:07

Професии на бъдещето

За 60% от професиите след 10-15 години ще се изисква висока квалификация, каза проф. Велизара Пенчев, председател на Общото събрание на Русенския университет, по време на кръглата маса във филиала на учебното заведение във Видин . Прогнозата е, че нови професии ще заменят някои от сегашните. Телехирурзи ще извършват операции от разстояние, а..

обновено на 16.08.18 в 14:33

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48