Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

4
Снимка: Радио ВИДИН

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики", Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж".

"Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде ремонтирано на практика всичко: нов покрив, нова отоплителна и ВиК инсталация, нова електроинсталация, подмяна на осветлението, стените, таваните, изграждане на спортна зала, която ще има топла връзка с училището, закрит плувен басейн, нова ограда на училището, нови спортни площадки. Всичко ценно и старо ще се запази, но и всичко ще е обновено. На практика ще има и нов етаж, защото покривът ще се направи по съвременни технологии, ще бъде изолиран и ще може да бъде използвано подпокривното пространство за библиотеки, ателиета и т.н. Външният физкултурен салон ще бъде счупен, а на негово място ще бъде изградена новата спортна зала със стандартни размери- в нея ще могат да се провеждат всякакви национални и международни състезания, ще има места за зрители, съблекални, санитарни възли. Идеята е в басейна учениците до 4 клас от нашето училище да бъдат научени да плуват. Това е абсолютно наложително. Ремонтът трябва да приключи до 24 месеца, след като започне. Началото е малко наясно, защото има обжалване на обществената поръчка. След като започне ще ни бъде, разбира се, трудно. Основен приоритет ни е опазване живота и здравето на децата. Трябва да направим такава организация, че хем да има нормален учебен процес, хем по никакъв начин някое дете да не пострада. Идеята ни е да се ремонтират отделни корпуси. През лятото да приключат големите ремонти- на ВиК, покрива и пр., а през останалото време да се работи на отделни части. Другият вариант е да се изведат учениците от училището, докато трае ремонтът, но извеждането на 1016 ученици не е толкова проста работа и няма да е добре нито за учениците, нито за родителите, нито за учителите. Няма да допусна резултатът от ремонта да наруши класическия и академичен дух, който носи училището. Това му е най-ценното- всеки може да направи училище, но старо училище- трудна работа."

За бъдещето на "гимназията" във Видин и амбициите на ръководството:

"Трябва да запазим това, което е постигнато. 136 години традиция никак не е малко. В учебен аспект не би трябвало много да променяме, защото сега училището функционира доста добре. Резултатите са добри, учениците са добри, родителите са доволни, учителите са доволни. Най-доброто нещо, което можем да направим, е да продължим да запазваме сегашното състояние. Предстои да преминем, както всички училища в страната, на едносменно обучение. Това означава, че ще намалим броя на паралелките, което ще стане по естествен път, след като вече имаме ограничения в приема. Но пък ще учим в една наистина обновена сграда. Мисля, че след ремонта нашето училище ще бъде едно от най-красивите не само в България, но и в Европейския съюз", добави Венцислав Станев.

Повече за предстоящия ремонт в училището, за учителската професия, училищния живот и амбициите на ръководството му можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Какво ще стане с цените на електроенергията за битовите потребители

Приетите промени в Закона за енергетиката от 2023 г. откриват следващ етап от либерализацията на пазара на електрическа енергия , който предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия при запазване на регулиран пазар за битовите потребители до 2026 година.  Отпада задължението на Комисията за енергийно и водно регулиране..

публикувано на 18.03.24 в 15:02

Кузман Илиев: Исторически заплахи са надвиснали над България

Преговорите преди ротацията продължават.  Ще постигнат ли съгласие управляващите партньори?  Сглобка или избори?  Политическото статукво в страната дискутирахме в "Посоките на делника" с Кузман Илиев, председател на гражданското движение "България може", икономист, политически анализатор и автор на книгата "България може сама". Радио ВИДИН : В..

публикувано на 14.03.24 в 10:00

Започна ли плавното преминаване към електромобилите

Ерата на електромобилите наближава и до няколко години се очаква те да са огромен дял от всички превозни средства.  През последните години глобалните продажби на напълно електрически (BEV) и хибридни превозни средства (PHEV) не спират да растат. За 2023 г. те са нараснали с 31%, а година по-рано - през 2022 г., постигнатото увеличение е 60%,..

публикувано на 13.03.24 в 11:00

Ротация в кабинета или нови предсрочни избори?

След два дни на преговори  между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, започнаха и консултациите при президента Радев с парламентарно представените политически сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.  "Въпреки че промените в Министерски съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца и въпреки внушителната парламентарна подкрепа,..

публикувано на 12.03.24 в 11:54

Бюджет за всяко едно село

Финансова самостоятелност при управлението на кметствата - не за първи път настояват за такава възможност кметовете на малките населени места.  Всяко едно село в община Белоградчик ще получи собствен бюджет. Решението е гласувано от Общинския съвет, средствата са заложени в тазгодишния бюджет на Общината.  "Заложихме в тазгодишния бюджет..

публикувано на 11.03.24 в 15:31

Село Средогрив в очакване на магазин, автобус и нови пътища

Средогрив е село в Северозападна България. То се намира в община Чупрене, област Видин.  Средогрив е разположено на 276 метра надморска височина от североизточната страна на предбалканския рид Ведерник. На 12 километра е Белоградчик и на 40 километра е Монтана. През селото минава река Лом.  Общо 70 са жителите, които живеят тук постоянно...

публикувано на 08.03.24 в 13:00

Опасна мода: Да караш бързо и да се похвалиш в интернет

Клипове на шофьори, управляващи автомобили с особено висока скорост , нееднократно привличат медийното и обществено внимание в последно време. От началото на годината във Враца има няколко случая на публикувани в социалните мрежи видеоклипове, показващи шофиране с висока скорост, а рекордното установено превишаване на скоростта е с над 100 км..

публикувано на 07.03.24 в 11:15