В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

Снимка: Радио ВИДИН

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики", Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж".

"Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде ремонтирано на практика всичко: нов покрив, нова отоплителна и ВиК инсталация, нова електроинсталация, подмяна на осветлението, стените, таваните, изграждане на спортна зала, която ще има топла връзка с училището, закрит плувен басейн, нова ограда на училището, нови спортни площадки. Всичко ценно и старо ще се запази, но и всичко ще е обновено. На практика ще има и нов етаж, защото покривът ще се направи по съвременни технологии, ще бъде изолиран и ще може да бъде използвано подпокривното пространство за библиотеки, ателиета и т.н. Външният физкултурен салон ще бъде счупен, а на негово място ще бъде изградена новата спортна зала със стандартни размери- в нея ще могат да се провеждат всякакви национални и международни състезания, ще има места за зрители, съблекални, санитарни възли. Идеята е в басейна учениците до 4 клас от нашето училище да бъдат научени да плуват. Това е абсолютно наложително. Ремонтът трябва да приключи до 24 месеца, след като започне. Началото е малко наясно, защото има обжалване на обществената поръчка. След като започне ще ни бъде, разбира се, трудно. Основен приоритет ни е опазване живота и здравето на децата. Трябва да направим такава организация, че хем да има нормален учебен процес, хем по никакъв начин някое дете да не пострада. Идеята ни е да се ремонтират отделни корпуси. През лятото да приключат големите ремонти- на ВиК, покрива и пр., а през останалото време да се работи на отделни части. Другият вариант е да се изведат учениците от училището, докато трае ремонтът, но извеждането на 1016 ученици не е толкова проста работа и няма да е добре нито за учениците, нито за родителите, нито за учителите. Няма да допусна резултатът от ремонта да наруши класическия и академичен дух, който носи училището. Това му е най-ценното- всеки може да направи училище, но старо училище- трудна работа."

За бъдещето на "гимназията" във Видин и амбициите на ръководството:

"Трябва да запазим това, което е постигнато. 136 години традиция никак не е малко. В учебен аспект не би трябвало много да променяме, защото сега училището функционира доста добре. Резултатите са добри, учениците са добри, родителите са доволни, учителите са доволни. Най-доброто нещо, което можем да направим, е да продължим да запазваме сегашното състояние. Предстои да преминем, както всички училища в страната, на едносменно обучение. Това означава, че ще намалим броя на паралелките, което ще стане по естествен път, след като вече имаме ограничения в приема. Но пък ще учим в една наистина обновена сграда. Мисля, че след ремонта нашето училище ще бъде едно от най-красивите не само в България, но и в Европейския съюз", добави Венцислав Станев.

Повече за предстоящия ремонт в училището, за учителската професия, училищния живот и амбициите на ръководството му можете да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19

Повече пари от ЕС за изоставащите региони, но и по-строг контрол как се харчат

Граждански диалог за бъдещето на кохезионната политика като визия за развитието на област Видин или по-просто казано как и за какво да се използват средствата от Европейския съюз през следващия програмен период за развитието на региона, се състоя в крайдунавския град. Организатор на форума е Областният информационен център. В него се включиха..

публикувано на 11.10.18 в 13:37

Вярваме ли, че даренията помагат

Малко над  101 милиона  лева са  дарени  в България през 2017 г. от индивидуални дарители, компании и фондации. Това са данните от годишния анализ на Български дарителски форум. Ръстът в сравнение с предходната 2016 г. е малко над  5 млн . лв. Най-много средства през 2017 г. са дарили фондациите - приблизително  54 млн . лв., следвани от компаниите с..

публикувано на 10.10.18 в 11:00