В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

Снимка: Радио ВИДИН

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики", Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж".

"Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде ремонтирано на практика всичко: нов покрив, нова отоплителна и ВиК инсталация, нова електроинсталация, подмяна на осветлението, стените, таваните, изграждане на спортна зала, която ще има топла връзка с училището, закрит плувен басейн, нова ограда на училището, нови спортни площадки. Всичко ценно и старо ще се запази, но и всичко ще е обновено. На практика ще има и нов етаж, защото покривът ще се направи по съвременни технологии, ще бъде изолиран и ще може да бъде използвано подпокривното пространство за библиотеки, ателиета и т.н. Външният физкултурен салон ще бъде счупен, а на негово място ще бъде изградена новата спортна зала със стандартни размери- в нея ще могат да се провеждат всякакви национални и международни състезания, ще има места за зрители, съблекални, санитарни възли. Идеята е в басейна учениците до 4 клас от нашето училище да бъдат научени да плуват. Това е абсолютно наложително. Ремонтът трябва да приключи до 24 месеца, след като започне. Началото е малко наясно, защото има обжалване на обществената поръчка. След като започне ще ни бъде, разбира се, трудно. Основен приоритет ни е опазване живота и здравето на децата. Трябва да направим такава организация, че хем да има нормален учебен процес, хем по никакъв начин някое дете да не пострада. Идеята ни е да се ремонтират отделни корпуси. През лятото да приключат големите ремонти- на ВиК, покрива и пр., а през останалото време да се работи на отделни части. Другият вариант е да се изведат учениците от училището, докато трае ремонтът, но извеждането на 1016 ученици не е толкова проста работа и няма да е добре нито за учениците, нито за родителите, нито за учителите. Няма да допусна резултатът от ремонта да наруши класическия и академичен дух, който носи училището. Това му е най-ценното- всеки може да направи училище, но старо училище- трудна работа."

За бъдещето на "гимназията" във Видин и амбициите на ръководството:

"Трябва да запазим това, което е постигнато. 136 години традиция никак не е малко. В учебен аспект не би трябвало много да променяме, защото сега училището функционира доста добре. Резултатите са добри, учениците са добри, родителите са доволни, учителите са доволни. Най-доброто нещо, което можем да направим, е да продължим да запазваме сегашното състояние. Предстои да преминем, както всички училища в страната, на едносменно обучение. Това означава, че ще намалим броя на паралелките, което ще стане по естествен път, след като вече имаме ограничения в приема. Но пък ще учим в една наистина обновена сграда. Мисля, че след ремонта нашето училище ще бъде едно от най-красивите не само в България, но и в Европейския съюз", добави Венцислав Станев.

Повече за предстоящия ремонт в училището, за учителската професия, училищния живот и амбициите на ръководството му можете да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още

Читалищата- културните средища, спасили България

В навечерието на 24 май от Националния статистически институт обявиха резултатите от традиционното си петгодишно изследване на читалищната дейност . Действащите читалища на територията на България са 3 321, от тях 663 са в градовете, а 2 658 в селата. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 246. Членовете на читалищата..

публикувано на 24.05.18 в 11:49

Кога младите българи напускат родния си дом и заживяват самостоятелно

Българският мъж напуска родния си дом на 31 години, а жените у нас на 26.5 години- това стана ясно преди дни от проучване на "Евростат". По подобен начин стоят нещата и в редица страни в Югоизточна Европа. В Хърватия разликите са съответно 33.4 срещу 30.4, за Словакия 32.2 срещу 29.4, Унгария 28.8 срещу 26, Гърция 30.7 срещу 28 и Чехия 27.7 срещу 25.1..

публикувано на 23.05.18 в 12:48

Необходим ли е отново рестарт на АЕЦ- Белене?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с икономическия анализатор Евгений Кънев , Иван Аспарухов , областен председател на АБВ за регион Враца и Атанас Костадинов от БСП, член на парламентарната комисия по енергетика. Атомната централа е замислена още през 80-те години на миналия век, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г. Опитите за..

публикувано на 22.05.18 в 17:19

Недооценени ли са медицинските сестри в България?

Специалисти по здравни грижи от цялата страна се събраха в столицата и поискаха: стартова заплата равна на три минимални работни заплати за страната, диференцирано заплащане, възможности за продължаващо обучение, по- добри условия на труд. Защо медицинските сестри в България се чувстват недооценени? Диана Богомилова е медицинска сестра с..

публикувано на 21.05.18 в 14:34

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18

Ще успеят ли протестите на българските международни превозвачи

Българското правителството категорично застана зад браншовите транспортни организации , които отхвърлят предложения от Франция пакет за транспортна мобилност, по-известен като "Закона Макрон" . Това стана ясно миналата седмица, когато същевременно бе решено, че утре, на 17 май, когато европейските лидери са за втори ден в София, транспортният бранш..

публикувано на 16.05.18 в 11:07