Вержиния Николова: Вкусният хляб се прави с голямо желание и любов

Снимка: Радио ВИДИН


Възнесение Господне - големият християнски празник, който църквата отбелязва на 40-ия ден след Великден, е познат в народната традиция като Спасовден и се отбелязва като празник на хлебарите. Хлябът е неизменна част от българската трапеза, основна храна е и в делници, и по празници. В миналото хората казвали: "Като има хляб, има всичко", както и "Никой не е по-голям от хляба". Така ли е и днес, когато изобилието от храни на пазара е толкова голямо, че често се колебаем коя от тях да изберем, попитахме жители на видинското село Капитановци. С тях пред местната фурна за хляб разговаря Гергана Панова:


"Хлябът е най-важното нещо, защото сега се работи може би само за един хляб, една храна... На трапезата първо е хлябът, после е всичко друго. Старите хора са го казали: "Без хляб не може". Никога не сядаме без хляб. Тук хлябът е много хубав, мек, селски хляб като едно време... Без хляб човек не може. Хлябът е един продукт, който събира целогодишния труд на човек и му дава някаква сигурност. Може да няма нищо друго, но един хляб да има... Най-вкусен е хлябът, когато може да го споделиш с някой друг, когато на трапезата е пълно. Помня хляба от детството ми, вкусната средичка, вкусната коричка, не може да се сравни с днешния. Имахме хлебарница, обикновено децата ходехме и докато стигнем до вкъщи, половината хляб го няма. Така беше и беше много вкусно... Хлябът е най-вкусен в родината..."


В село Капитановци е една от малкото останали действащи селски фурни във Видинско. В нея работят Вержиния Николова и съпругът ѝ. Двамата "хващат" занаята преди 25 години и оттогава не са спирали. 


"Ако се откажем, трябва да заминем за чужбина", казва жената:"Наистина само ние оцеляхме, но няма и да се откажем, защото моят съпруг и аз работим повече от 25 години. Първо в града работихме в една частна фурна и после тук, в Капитановци, понеже се влюбихме в този занаят. Честно казано, най-важното е, че това е хлябът, от който хората имат нужда. Всичко друго може да не го купуват, но човек без хляб на трапезата не може... Хляба, за да го направиш, трябва да имаш желание. Когато хлябът се замеси, когато втасва и се оформя, всичко трябва да се направи с любов и голямо желание. Когато няма желание, нищо не става, независимо дали брашното става, или не става, защото преди имаше хубави брашна, сега вече в последно време всичко се слага допълнително, климатът се развали... Хлябът започва да се меси от 22:30 -23:00 часа до сутринта, до 5 часа. Хлябът се прави цяла нощ, за да има сутринта топъл, пресен хляб за хората и най-вече за консумацията да е пресен..."Вержиния и съпругът ѝ следят тенденциите в хлебопроизводството, но водещо за тях е търсенето на клиентите им. А те са традиционалисти, обясни жената:"Ние се опитахме да направим хляб с различни брашна, със семена, но хората не го търсят. В големите градове на младите им е интересно с живата мая, с различни брашна, семена, житни кълнове. Но тук, на село - не. Даже и типовият хляб не го ядат. Всички хора от село предпочитат нарязания хляб. Едно време сме яли хляба с дебелата коричка, а и най-вкусен е хлябът, когато се чупи. Обредните хлябове, които правим, са с кръстове, има с "архангел", с "Господ", като охлюв направени... Правим младенци, слънца..."


Преди 25 години, когато хлебопроизводителите от Капитановци навлизали в занаята, професията била много популярна и всеки  млад човек мечтаел да стане хлебар. Сега млади кадри няма.


"Работи се нощно време. В селото има много младежи, но не работят. Всеки, който ще влезе да работи, е над 50. Не искат да научат занаята. Когато пуснахме фурната преди 20 години, имахме няколко момчета, които се научиха, но, за съжаление, занаятът не е така платен, както трябва да бъде, и те заминаха за чужбина. Може би ние, родителите, научихме така тези млади хора, защото им даваме парички, и те не искат да работят."


Хлебопроизводителите от Капитонвци не предвиждат да отбележат по специален начин Спасовден, но не пропускат за празника си пожелаят: 


"Да сме живи и здрави, да работим и да можем да си изкарваме хляба." Хлябът е храна, която събира хората и най-вкусен е, когато е споделен. Благодарим на Вержиния и съпруга ѝ, че ни събраха около голямата маса в Радио ВИДИН.

Вижте още

Симфониета- Видин отбелязва годишнина на Менделсон

Симфониета- Видин утре ще отбележи 210 години от рождението на едни от най-популярните композитори на класическа музика- Феликс Менделсон Бартолди . Диригент ще е Овидиу Маринеску, а солисти на виолончело са младите музиканти Киара Кайсидо и Лили Екман. Двамата са завършили лятна музикална академия във Видин и са ученици на Овидиу Маринеску, който..

публикувано на 16.01.19 в 17:45

Театърът във Видин готви премиера

Драматичният театър във Видин подготвя премиерен спектакъл. „Само за мъже“ е по пиеси на Дарио Фо, а репетициите вече започнаха.  "Всъщност Дарио Фо няма такава пиеса, тъй като това са три едноактни пиеси на Дарио Фо, които са компилирани в един спектакъл от един великолепен български режисьор- Андрей Аврамов" , каза новият директор на..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес отбелязват празника, но с малко по-свити сърца, защото проблемите са много. Най-големият от тях-..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Уикипедия става на 18 години

В не толкова далечните години от миналия век, за да узнаеш нещо, което ти е необходимо, трябваше на преравяш десетки източници на информация. 15 януари 2001 г. е датата, която преобръща нещата и е важна за абсолютно всеки, дори да не си даваме ясна сметка за това. Защото на този ден започва да се развива проектът Уикипедия - свободна енциклопедия в..

публикувано на 15.01.19 в 17:30
Белоградчишки скали

Белоградчишките скали с юбилей

Има едно място, където накуп може да видите Адам и Ева, монахини, куче, ученичка, лъв, динозавър, кукувица, замък, че дори и самия хайдут Велко. За някои от тях ще ви трябва повече въображение, но пък докато се вглеждате във формите може да имате късмет и да чуете как "кука" кукувицата като задуха силен вятър. Става дума за неповторимите..

публикувано на 15.01.19 в 17:30