Вержиния Николова: Вкусният хляб се прави с голямо желание и любов

Снимка: Радио ВИДИН


Възнесение Господне - големият християнски празник, който църквата отбелязва на 40-ия ден след Великден, е познат в народната традиция като Спасовден и се отбелязва като празник на хлебарите. Хлябът е неизменна част от българската трапеза, основна храна е и в делници, и по празници. В миналото хората казвали: "Като има хляб, има всичко", както и "Никой не е по-голям от хляба". Така ли е и днес, когато изобилието от храни на пазара е толкова голямо, че често се колебаем коя от тях да изберем, попитахме жители на видинското село Капитановци. С тях пред местната фурна за хляб разговаря Гергана Панова:


"Хлябът е най-важното нещо, защото сега се работи може би само за един хляб, една храна... На трапезата първо е хлябът, после е всичко друго. Старите хора са го казали: "Без хляб не може". Никога не сядаме без хляб. Тук хлябът е много хубав, мек, селски хляб като едно време... Без хляб човек не може. Хлябът е един продукт, който събира целогодишния труд на човек и му дава някаква сигурност. Може да няма нищо друго, но един хляб да има... Най-вкусен е хлябът, когато може да го споделиш с някой друг, когато на трапезата е пълно. Помня хляба от детството ми, вкусната средичка, вкусната коричка, не може да се сравни с днешния. Имахме хлебарница, обикновено децата ходехме и докато стигнем до вкъщи, половината хляб го няма. Така беше и беше много вкусно... Хлябът е най-вкусен в родината..."


В село Капитановци е една от малкото останали действащи селски фурни във Видинско. В нея работят Вержиния Николова и съпругът ѝ. Двамата "хващат" занаята преди 25 години и оттогава не са спирали. 


"Ако се откажем, трябва да заминем за чужбина", казва жената:"Наистина само ние оцеляхме, но няма и да се откажем, защото моят съпруг и аз работим повече от 25 години. Първо в града работихме в една частна фурна и после тук, в Капитановци, понеже се влюбихме в този занаят. Честно казано, най-важното е, че това е хлябът, от който хората имат нужда. Всичко друго може да не го купуват, но човек без хляб на трапезата не може... Хляба, за да го направиш, трябва да имаш желание. Когато хлябът се замеси, когато втасва и се оформя, всичко трябва да се направи с любов и голямо желание. Когато няма желание, нищо не става, независимо дали брашното става, или не става, защото преди имаше хубави брашна, сега вече в последно време всичко се слага допълнително, климатът се развали... Хлябът започва да се меси от 22:30 -23:00 часа до сутринта, до 5 часа. Хлябът се прави цяла нощ, за да има сутринта топъл, пресен хляб за хората и най-вече за консумацията да е пресен..."Вержиния и съпругът ѝ следят тенденциите в хлебопроизводството, но водещо за тях е търсенето на клиентите им. А те са традиционалисти, обясни жената:"Ние се опитахме да направим хляб с различни брашна, със семена, но хората не го търсят. В големите градове на младите им е интересно с живата мая, с различни брашна, семена, житни кълнове. Но тук, на село - не. Даже и типовият хляб не го ядат. Всички хора от село предпочитат нарязания хляб. Едно време сме яли хляба с дебелата коричка, а и най-вкусен е хлябът, когато се чупи. Обредните хлябове, които правим, са с кръстове, има с "архангел", с "Господ", като охлюв направени... Правим младенци, слънца..."


Преди 25 години, когато хлебопроизводителите от Капитановци навлизали в занаята, професията била много популярна и всеки  млад човек мечтаел да стане хлебар. Сега млади кадри няма.


"Работи се нощно време. В селото има много младежи, но не работят. Всеки, който ще влезе да работи, е над 50. Не искат да научат занаята. Когато пуснахме фурната преди 20 години, имахме няколко момчета, които се научиха, но, за съжаление, занаятът не е така платен, както трябва да бъде, и те заминаха за чужбина. Може би ние, родителите, научихме така тези млади хора, защото им даваме парички, и те не искат да работят."


Хлебопроизводителите от Капитонвци не предвиждат да отбележат по специален начин Спасовден, но не пропускат за празника си пожелаят: 


"Да сме живи и здрави, да работим и да можем да си изкарваме хляба." Хлябът е храна, която събира хората и най-вкусен е, когато е споделен. Благодарим на Вержиния и съпруга ѝ, че ни събраха около голямата маса в Радио ВИДИН.

Вижте още

Полицай- чучело и кукла-полицайка регулират скоростта на движение в Северозападна България

В село Протопопинци, община Чупрене борят високата скорост на автомобилите с полицай-чучело. Инициативата е на кметския наместник на селото Ваньо Боянов и вече получи одобрението на местните жители. Чучелото стана атракция и може да бъде видяно на различни снимки в социалните мрежи. За съчетанието на полезното с атрактивното, разказа кметският..

публикувано на 21.08.18 в 15:50

Петко Илиев- живот, посветен на развитието на Видин

Петко Илиев - име, което и днес се помни, но не толкова, колкото заслужава личността, дала голяма част от живота си, за да превърне Видин в един от водещите български градове. Как се оказва Петко Илиев в политиката? Пътят му ни разказва неговият син Владимир Илиев , който разяснява, че "през онези години в политиката те вкарват събитията" и че..

публикувано на 21.08.18 в 15:34

Онлайн пазаруване: предимства и недостатъци

Не само днес, но и в днешната епоха, онлайн пазаруването е неизменна част от ежедневието. Повечето хора го предпочитат, най-малкото защото спестява време: с един клик е бързо и лесно. Какви са предимствата и недостатъците обаче? Богат асортимент, понякога опция за връщане и съпоставка на избраната от нас стока в различни магазини онлайн,..

публикувано на 21.08.18 в 14:05

Как да се предпазим от домова кражба?

Лятото е повод да пътуваме далеч от дома си. Случва се обаче, когато се приберем, да намерим вратата разбита. Когато не сме вкъщи, нашият дом е потенциална цел на крадците. Независимо дали става въпрос за отсъствие от няколко часа или за дълга ваканция, понякога и най-сериозните мерки за сигурност не са пречка за престъпниците. Въпреки това, ние..

публикувано на 21.08.18 в 12:43

Зачестяват ужилванията от стършели във Видинско

Много са случаите на ужилвания от стършели това лято във Видинско. Времето благоприятства тяхното размножаване и разпространение, обясни в предаването "Направление здраве" завеждащият филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин д-р Любомир Виденов : "Особено в Кулския район, във Видин, в Белоградчик... почти навсякъде, има много..

публикувано на 20.08.18 в 17:06

Каква е ролята на Доброволните отряди към общините

На фона на случващото се от началото на годината - наводнения, пожари и други бедствия, все по-често се задава въпросът- имаме ли ние нужната култура, информираност и поведение при бедствена ситуация? Отговор отчасти дават и сформираните към по-голямата част от общините доброволни отряди. Още през 2016 година Народното събрание реши да бъдат..

публикувано на 20.08.18 в 14:55