Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вержиния Николова: Вкусният хляб се прави с голямо желание и любов

Снимка: Радио ВИДИН


Възнесение Господне - големият християнски празник, който църквата отбелязва на 40-ия ден след Великден, е познат в народната традиция като Спасовден и се отбелязва като празник на хлебарите. Хлябът е неизменна част от българската трапеза, основна храна е и в делници, и по празници. В миналото хората казвали: "Като има хляб, има всичко", както и "Никой не е по-голям от хляба". Така ли е и днес, когато изобилието от храни на пазара е толкова голямо, че често се колебаем коя от тях да изберем, попитахме жители на видинското село Капитановци. С тях пред местната фурна за хляб разговаря Гергана Панова:


"Хлябът е най-важното нещо, защото сега се работи може би само за един хляб, една храна... На трапезата първо е хлябът, после е всичко друго. Старите хора са го казали: "Без хляб не може". Никога не сядаме без хляб. Тук хлябът е много хубав, мек, селски хляб като едно време... Без хляб човек не може. Хлябът е един продукт, който събира целогодишния труд на човек и му дава някаква сигурност. Може да няма нищо друго, но един хляб да има... Най-вкусен е хлябът, когато може да го споделиш с някой друг, когато на трапезата е пълно. Помня хляба от детството ми, вкусната средичка, вкусната коричка, не може да се сравни с днешния. Имахме хлебарница, обикновено децата ходехме и докато стигнем до вкъщи, половината хляб го няма. Така беше и беше много вкусно... Хлябът е най-вкусен в родината..."


В село Капитановци е една от малкото останали действащи селски фурни във Видинско. В нея работят Вержиния Николова и съпругът ѝ. Двамата "хващат" занаята преди 25 години и оттогава не са спирали. 


"Ако се откажем, трябва да заминем за чужбина", казва жената:



"Наистина само ние оцеляхме, но няма и да се откажем, защото моят съпруг и аз работим повече от 25 години. Първо в града работихме в една частна фурна и после тук, в Капитановци, понеже се влюбихме в този занаят. Честно казано, най-важното е, че това е хлябът, от който хората имат нужда. Всичко друго може да не го купуват, но човек без хляб на трапезата не може... Хляба, за да го направиш, трябва да имаш желание. Когато хлябът се замеси, когато втасва и се оформя, всичко трябва да се направи с любов и голямо желание. Когато няма желание, нищо не става, независимо дали брашното става, или не става, защото преди имаше хубави брашна, сега вече в последно време всичко се слага допълнително, климатът се развали... Хлябът започва да се меси от 22:30 -23:00 часа до сутринта, до 5 часа. Хлябът се прави цяла нощ, за да има сутринта топъл, пресен хляб за хората и най-вече за консумацията да е пресен..."



Вержиния и съпругът ѝ следят тенденциите в хлебопроизводството, но водещо за тях е търсенето на клиентите им. А те са традиционалисти, обясни жената:



"Ние се опитахме да направим хляб с различни брашна, със семена, но хората не го търсят. В големите градове на младите им е интересно с живата мая, с различни брашна, семена, житни кълнове. Но тук, на село - не. Даже и типовият хляб не го ядат. Всички хора от село предпочитат нарязания хляб. Едно време сме яли хляба с дебелата коричка, а и най-вкусен е хлябът, когато се чупи. Обредните хлябове, които правим, са с кръстове, има с "архангел", с "Господ", като охлюв направени... Правим младенци, слънца..."


Преди 25 години, когато хлебопроизводителите от Капитановци навлизали в занаята, професията била много популярна и всеки  млад човек мечтаел да стане хлебар. Сега млади кадри няма.


"Работи се нощно време. В селото има много младежи, но не работят. Всеки, който ще влезе да работи, е над 50. Не искат да научат занаята. Когато пуснахме фурната преди 20 години, имахме няколко момчета, които се научиха, но, за съжаление, занаятът не е така платен, както трябва да бъде, и те заминаха за чужбина. Може би ние, родителите, научихме така тези млади хора, защото им даваме парички, и те не искат да работят."


Хлебопроизводителите от Капитонвци не предвиждат да отбележат по специален начин Спасовден, но не пропускат за празника си пожелаят: 


"Да сме живи и здрави, да работим и да можем да си изкарваме хляба." 



Хлябът е храна, която събира хората и най-вкусен е, когато е споделен. Благодарим на Вержиния и съпруга ѝ, че ни събраха около голямата маса в Радио ВИДИН.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50