Вержиния Николова: Вкусният хляб се прави с голямо желание и любов

Снимка: Радио ВИДИН


Възнесение Господне - големият християнски празник, който църквата отбелязва на 40-ия ден след Великден, е познат в народната традиция като Спасовден и се отбелязва като празник на хлебарите. Хлябът е неизменна част от българската трапеза, основна храна е и в делници, и по празници. В миналото хората казвали: "Като има хляб, има всичко", както и "Никой не е по-голям от хляба". Така ли е и днес, когато изобилието от храни на пазара е толкова голямо, че често се колебаем коя от тях да изберем, попитахме жители на видинското село Капитановци. С тях пред местната фурна за хляб разговаря Гергана Панова:


"Хлябът е най-важното нещо, защото сега се работи може би само за един хляб, една храна... На трапезата първо е хлябът, после е всичко друго. Старите хора са го казали: "Без хляб не може". Никога не сядаме без хляб. Тук хлябът е много хубав, мек, селски хляб като едно време... Без хляб човек не може. Хлябът е един продукт, който събира целогодишния труд на човек и му дава някаква сигурност. Може да няма нищо друго, но един хляб да има... Най-вкусен е хлябът, когато може да го споделиш с някой друг, когато на трапезата е пълно. Помня хляба от детството ми, вкусната средичка, вкусната коричка, не може да се сравни с днешния. Имахме хлебарница, обикновено децата ходехме и докато стигнем до вкъщи, половината хляб го няма. Така беше и беше много вкусно... Хлябът е най-вкусен в родината..."


В село Капитановци е една от малкото останали действащи селски фурни във Видинско. В нея работят Вержиния Николова и съпругът ѝ. Двамата "хващат" занаята преди 25 години и оттогава не са спирали. 


"Ако се откажем, трябва да заминем за чужбина", казва жената:"Наистина само ние оцеляхме, но няма и да се откажем, защото моят съпруг и аз работим повече от 25 години. Първо в града работихме в една частна фурна и после тук, в Капитановци, понеже се влюбихме в този занаят. Честно казано, най-важното е, че това е хлябът, от който хората имат нужда. Всичко друго може да не го купуват, но човек без хляб на трапезата не може... Хляба, за да го направиш, трябва да имаш желание. Когато хлябът се замеси, когато втасва и се оформя, всичко трябва да се направи с любов и голямо желание. Когато няма желание, нищо не става, независимо дали брашното става, или не става, защото преди имаше хубави брашна, сега вече в последно време всичко се слага допълнително, климатът се развали... Хлябът започва да се меси от 22:30 -23:00 часа до сутринта, до 5 часа. Хлябът се прави цяла нощ, за да има сутринта топъл, пресен хляб за хората и най-вече за консумацията да е пресен..."Вержиния и съпругът ѝ следят тенденциите в хлебопроизводството, но водещо за тях е търсенето на клиентите им. А те са традиционалисти, обясни жената:"Ние се опитахме да направим хляб с различни брашна, със семена, но хората не го търсят. В големите градове на младите им е интересно с живата мая, с различни брашна, семена, житни кълнове. Но тук, на село - не. Даже и типовият хляб не го ядат. Всички хора от село предпочитат нарязания хляб. Едно време сме яли хляба с дебелата коричка, а и най-вкусен е хлябът, когато се чупи. Обредните хлябове, които правим, са с кръстове, има с "архангел", с "Господ", като охлюв направени... Правим младенци, слънца..."


Преди 25 години, когато хлебопроизводителите от Капитановци навлизали в занаята, професията била много популярна и всеки  млад човек мечтаел да стане хлебар. Сега млади кадри няма.


"Работи се нощно време. В селото има много младежи, но не работят. Всеки, който ще влезе да работи, е над 50. Не искат да научат занаята. Когато пуснахме фурната преди 20 години, имахме няколко момчета, които се научиха, но, за съжаление, занаятът не е така платен, както трябва да бъде, и те заминаха за чужбина. Може би ние, родителите, научихме така тези млади хора, защото им даваме парички, и те не искат да работят."


Хлебопроизводителите от Капитонвци не предвиждат да отбележат по специален начин Спасовден, но не пропускат за празника си пожелаят: 


"Да сме живи и здрави, да работим и да можем да си изкарваме хляба." Хлябът е храна, която събира хората и най-вкусен е, когато е споделен. Благодарим на Вержиния и съпруга ѝ, че ни събраха около голямата маса в Радио ВИДИН.

Вижте още

Даниела Колова и нейното приключение, наречено Мозамбик

Какво е да живееш от другата страна на екватора, да се събуждаш от шума на на вълните на Индийския океан, да си потопен в друга реалност, да споделяш съвсем различна култура и бит, да обърнеш живота и навиците си на 180 градуса - за това разказва в "Другата истина" Даниела Колова от Видин, която четири години е живяла в Мозамбик. "Младостта ми мина..

публикувано на 17.10.18 в 19:05

Проф. Димитър Стоянов представя книга във Видин

Проф. Димитър Стоянов ще представи книгата си "Алтернативата. Защо трябва да променим света, в който живеем?" на среща с читатели от Видин. Дългогодишният преподавател в Техническия университет - София пише книгата си, подтикнат от някои от най-наболелите проблеми на нашето съвремие. Те не са само български, а на целия съвременен свят, обясни..

публикувано на 17.10.18 в 17:04

Разпределиха строителни материали от ремонта на центъра във Видин

Кметове от община Видин получиха заявените от тях количества годни строителни материали, съхранени при демонтажните работи по централната пешеходна зона във Видин. Кметът на общината  Огнян Ценков се срещна с тях в бившето военно поделение, където материалите бяха разпределени:  "В началото на проекта, казахме, че тези материали ще бъдат..

публикувано на 17.10.18 в 17:04

180 години Пристанище Лом

С обновена визия най-старото българско пристанище- пристанището в Лом, посреща 180-годишнината си. Новоизграденият товарен автоподход ще бъде открит с тържествен водосвет. Модерни настилки, нови паркоместа, високотехнологично енергоспестяващо осветление и масивна стоманобетонна ограда са само част от новите придобивки на порта...

обновено на 17.10.18 в 15:51

Млади творци от Северозапада се състезават за Детска мелодия на годината

Млади творци ще представят Българския Северозапад на финала на конкурса "Детска мелодия на годината". Второкласничката от училище "Иван Вазов"-Монтана Ивет Румянова е избрана да изпълни песента "Опит" ,   заедно с момичета от Лом и Шумен-  Ралица Младенова и Виктория Пощарова . Песента е по текст на Дарина Цветкова, музика на Даниела Владимирова..

публикувано на 17.10.18 в 14:33

Санирането във Видин- похвали и оплаквания

Продължава работата по санирането на блокове по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради във Видин. На пет обекта тече усилена работа.  Какви са очакванията на хората, след приключване на дейностите, както и доволни ли са от текущия резултат, това попитахме живущите в блок 3 в жилищен комплекс "Вида" : "Така,..

публикувано на 17.10.18 в 11:09