Във вода газим, по брега ходим

Снимка: Радио ВИДИН
На пристанището във Видин почти всеки ден има акостирал туристически кораб. Пасажерите са чужденци и градът е една от спирките от круиза по река Дунав. Ако видинчани решат да разходят по река Дунав свои гости от други градове или от чужбина, това не може да се случи, защото няма туристическо корабче, което да предлага такава услуга. Не така е било в годините преди демокрацията. Григорчо Любенов помни, още като дете, когато неговият баща ставал рано, за да продава закуски на заминаващите с първия сутрешен влак, а след това на пасажерите от първия кораб, който тръгвал в 4.30 часа към Русе.

"Всеки ден имаше линия Видин- Русе. Сутрин тръгваше корабът от Видин и вечерта стигаше в Русе. А от Русе тръгваше вечерта и чак на другия ден следобед пристигаше във Видин", спомня си Григорчо Любенов.

Наред с корабите до Русе плавали и ракети:

"Те бяха бързи. За 5 часа се стигаше до Русе. С влак до София се стигаше по- бавно, отколкото с ракетата до Русе. Те пердашеха с 60-70 километра и се вдигаха просто над водата, с такава сила вървяха. Много приятно за пътуване беше. Аз съм пътувал няколко пъти с ракетата и кометата. И те се редуваха- един ден ракетата, един ден кометата."

СнимкаГригорчо Любенов смята, че сега от държавата зависи дали да има линия по река Дунав за превоз на пътници:

"Един кораб е много скъпо нещо. Струва милиони. Трябва много сериозна инвестиция. А иначе има нужда- тръгне човек за Русе или за Силистра да пътува, трябва да обиколи цяла България. Няма крайдунавски път до Русе и до Силистра. "

Потърсихме Община Видин и попитахме има ли възможност в стратегията за развитие на туризма в община Видин да бъде включено закупуването на плавателен съд, който да се използва за разходка на туристи по река Дунав? Или, ако някой прояви интерес с корабче или лодка да предлага разходка по реката, какъв е редът и към кого трябва да се обърне? Към момента нямаме отговор от пресцентъра дали ще може да направим интервю със служител от Общината.

Видин е град по поречието на река Дунав, но хората не могат да се разходят с лодка, освен ако не си купят такава за лично ползване. Гражданите, които помнят годините преди демокрацията продължават да се питат какво се случи с водния транспорт и как стана така, че се радваме на реката само от брега.

Единият от корабите, които пътували по реката- "Георги Димитров", се запалил и изгорял на пристанището, спомня си Емил Левашки.

"Потъна и стоя няколко години. После го нарязаха на скрап и с трактори го изтеглиха. А "Александър Стамболийски" го спряха от пътуване. А метеорите, които бяха, бяха добър транспорт, перфектен- лек, бърз за времето, евтин."


СнимкаКогато учил в Русе, Емил Левашки пътувал с метеора. Спрели го поради технически причини:

"Метеорите, които вървяха, бяха няколко типа- едните бяха ракети. Бяха по- малки, около 60 души се возеха в тях, другите- метеор, който около 116 души, мисля че беше. И отначало ги снеха от ползване тия, малките ракети, след това спряха и метеорите. Май не бяха и много рентабилни на предприятията."

Друго корабче- "Сава Ганчев" пътувало от Видин до село Връв, каза Стоян Вълчев:

"Сутрин идваше от селата, вечерно време три и половина тръгваше от тука. Имаше рейсове, но беше по- евтино."

СнимкаДо преди няколко години от видинското пристанище тръгвало корабче, което возело видинчани до съседния румънски град Калафат.

"Нещо спря. А винаги имаше хора. Имаше си разписание и хора се събираха. Ама тия сега се отказаха- пари ли нямат, сметка ли нямат? И аз съм мераклия да изпия една бира на Дунав мост и да се върна. Ама няма, няма кой да го организира, а и може би е нерентабилно", допълни Стоян Вълчев.

Параходчето, което казаха двамата събеседници, че пътувало доскоро, е акостирало на шлепа. До него няма как да се стигне, защото с катинар е заключено мостчето, което пък осигурява достъпа до шлепа. Поглед в търсачка в интернет към услугите за разходка по река Дунав с корабче показва, че такава услуга се предлага в Русе.

Снимка: Община КозлодуйИ още в "Еко Свят" днес- в град Козлодуй и села от общината направиха пролетно почистване. Екологът на Общината Велислава Спасова обясни, че се прави всяка пролет и есен. В рамките на два дни общинската администрация и граждани почистваха зелени площи и междублокови пространства:

"Цялата общинска администрация почистихме зоната за отдих и спорт "Дигата". Много сме доволни от това, което се получи. Имаше два пункта в града, също в кметствата Хърлец, Гложене, Бутан и Крива бара, откъдето гражданите можеха да си вземат безплатно чували, ръкавици и да се включат в почистването. Бяхме организирали и транспорт. Искам да кажа, че в почистването се включиха детски градини, училища, получихме подкрепа от граждани и институции. Благодаря на институциите, които дариха чували ръкавици за осъществяването на това, вече традиционно почистване на града"
, каза Велислава Спасова.

Община Козлодуй ще изгражда и компостираща инсталация, където ще бъдат преработвани биоразградимите отпадъци.

Още по темите в предаването може да чуете в звуковия файл.
Вижте още
Поетесата Диана Сиракова показва първия брой на вестник

Нов вестник за литература излезе във Видин

Първият брой на вестник "Литературен салон ЖАР" излезе във Видин в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Изданието е по идея Дружеството на писателите и Народно читалище "Цвят"-Видин-  организатори на традиционния Литературен салон, който се провежда от 18 години. Първият брой ще бъде представен..

публикувано на 23.05.18 в 12:52
монтана община

Талантливи ученици ще получат стипендии от Община Монтана

Финансовите стимулирания се отпускат, съгласно Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби. Общо 9 са децата, които тази година ще получат поощрение за добри представяния на международни и национални състезания, каза Александър Герасимов , директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в община..

публикувано на 22.05.18 в 15:52

Изселването на видинските евреи към Израел

Преди 70 години на политическата карта на света се появява държавата Израел - резултат от резолюция на ООН, която признава обособяването на Израел като отделна държава. На 14 май 1948 г. в музея на Тел Авив на бул. „Ротшилд” се провежда церемонията, която официално слага началото на държавата. Давид  Бен Гурион става първият премиер на новата..

публикувано на 22.05.18 в 11:26

Снимка на ломски отбор събра най- много харесвания и спечели награда

Този понеделник в рубриката "Похвали се - оплачи се" ви разказваме за една идея на Станислав Трайков от град Лом, която освен спечелването на награда цели да популяризира и мини футбола . Отборът по мини футбол на ФК "Криста"- град Лом участва в онлайн игра и спечели наградата- нови екипи за състезателите. Снимка на отбора трябваше в рамките на..

публикувано на 21.05.18 в 15:49

В „Музикална зона“ слушаме In- Grid

  Тя е италианка, но винаги пее на френски. Кръстена е на известната филмова актриса Ингрид Бергман. Казва, че именно киното я вдъхновява и оставя решаващ отпечатък върху кариера й. Още като дете изучава актьорско майсторство и танци, които се оказват ключът към шеметната й кариера. Запазената й марка е съчетаването на акордеон с ритмите на тангото и..

публикувано на 21.05.18 в 09:36

"Неделник" от 20 май 2018 година

"Неделник" брой 208 ви очаква на сайта. По традиция за начало разлистваме старите вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев"- Видин. След това можете да научите за една изложба във Враца. Апропо- Честита Първа лига на "Ботев" /Враца/. Браво!!! Та за изложбата: Във Враца вчера бе открита гостуващата изложба на ХГ „Илия Бешков“ -..

публикувано на 20.05.18 в 14:35