Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 май 2018 година

| обновено на 17.05.18 в 17:53
Снимка: Радио ВИДИН


Международни превозвачи от Видин се включиха в националния протест. Целта е в деня, когато в столицата се провежда европейската среща на върха, лидерите на общността да бъдат убедени в размера на щетите, които ще нанесат предложените промени, заложени в европейския пакет "Мобилност 1". Тежкотоварни автомобили паркираха пред бившия ТЕЦ, на входа на Видин. Поставени са транспаранти с надписи: "Макрон, не разделяй Европа", "ЕС, не убивай транспорта в България", "Има ли място българският бизнес в ЕС?" Това е дискриминация на Европа спрямо България, каза за Радио ВИДИН Владислав Андреев, представител на протестиращите.

На мирен протест за спасяване на видинската болница излизат утре от БСП и граждани. За същия ден е насрочено извънредно събрание на акционерите, на което ще се обсъжда и смяна на ръководството на лечебното заведение. Протестът ще е  от 11 часа пред входа на болницата.

Подписани са договорите за изработване на технически проекти за рехабилитацията на близо 45 км третокласни пътища в Северозападна България, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Въз основа на тях след това ще бъдат ремонтирани 11,8 км от пътя Иново – Градец – Периловец – Шишенци – Бойница – Кула и 33 км от шосето Ребърково – Люти дол – Ботевград.

Осем улици се предвижда да бъдат реконструирани и рехабилитирани от Община Белоградчик. Вече е одобрен проект и е сключен договор за отпускане на финансова помощ по Програма за селските райони 2014-2020. Предвижда се да се изпълняват строително-ремонтни дейности по улиците "Миджур", "Стара планина", "Н. Й. Вапцаров", част от ж.к. "Здравец", ул. "Доц. Д-р Емил Павлов", "Кольо Фичето", булевард "Съединение" и улица "Белоградчишки проход".

Дирекция "Бюро по труда” – Белоградчик проведе информационно събитие по проект "Готови за работа". Той е насочен към подобряване възможностите за намиране на работа и трудова реализация на младежи до 29 – годишна възраст, да се стимулира активността и да се подобрят възможностите за трудова реализация на младите хора, които нито са в заетост, нито се обучават и не са регистрирани в Дирекция "Бюро по труда”.

Прокуратурата в Мездра разследва случай, за който е сезирана от началника на Регионалното управление по образование във Враца Галина Евденова. Според нея, 20 от 37-те възпитаници на училището в романското село Камено поле имат решения от ТЕЛК за 100-процентова инвалидност. Причината за всички решения е една и съща- учениците са глухонеми. Според Евденова обаче голяма част от решенията са фалшиви, тъй като повечето от учениците в Камено поле и чуват, и говорят.

На 17 май отбелязваме Световния ден на хипертонията. Той се отбелязва от 2005 г., по инициатива на Световната лига по хипертония, като основната цел е да се повиши информираността на обществото за заболяването и да се подобри превенцията му. "Хипертонията е едно от най- честите сърдечно- съдови заболявания, което практически е включено към групата "социалнозначими заболявания". През последните години това заболяване, за съжаление се "подмлади" и все повече млади хора търсят медицинска помощ", обясни кардиологът д-р Стоян Филипов.

Проверка на Българската агенция за безопасност на храните установи, че българският хляб е качествен и без неразрешени добавки. Във връзка с писмо, постъпило в Централното управление на Агенцията от Върховната административна прокуратура, по повод публикация в медиите под заглавие „Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?“, контролните органи на агенцията извършиха проверки на производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи на място хляб. 

Над 5 000 лева събраха БЧК-Видин и Дамски лайънс клуб "Вида" на традиционен благотворителен бал. Със средствата са подпомогнати 18 абитуриенти от Видин, Ново село и Белоградчик, каза директорът на Областния съвет на БЧК- Видин, Цветелина Петрова: "Ако трябва да сме точни, събраха сума е 5 014 лева... Това са абитуриентите сираци и полусираци, които бяха подадени с писма от училищата в област Видин. 


До утре, 18 май, дванадесетокласниците, подали заявление, ще получат служебна бележка за това дали са допуснати до изпит. Това припомни Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието- Видин. Задължителната матура по български език и литература ще се проведе на 21 май, вторият задължителен изпит ще е на 23 май. Матурите по желание ще са от 29 май до 1 юни по график, който ще бъде обявен допълнително. 


Зарибиха язовир "Делейна". Преди ден ентусиазирани младежи от селото пуснаха във водоема 50 кг риба- шаран, толстолоб и бял амур. За набиране на средства за закупуване на зарибителен материал бе организирана кампания в началото на март. Средствата се събираха в двата магазина на центъра на селото.

С тържествена Света литургия започна честването на 170-ата годишнина от освещаването на църквата "Св. Възнесение Господне“ във Враца.
Литургията беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Западно и Средноевропейският Антоний и Неврокопският Серафим, в съслужие със свещеници от епархията. На събитието присъства и кметът на Община Враца Калин Каменов. Отбелязването на кръглата годишнина продължи с водосвет за здраве и благополучие, а  след това беше осветен и курбан за жителите на Враца.

В параклиса във видинското село Търняне, който носи името Възнесение Господне, се събраха днес местни жители и гости на храмов празник. Там бе отслужена Света литургия от отец Максим. Откакто има храм в селото, това се прави за първи път. На събитието присъстваха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков и председателят на Общинския съвет Генади Велков. Община Видин инициира благотворителна кампания в навечерието на Коледа миналата година, чиято цел бе да се съберат средства за изписването на храма.


Новоизградена зала за психомоторика откриха в детска градина "Брезичка“ във Враца. Според ръководството, ползването на иновативното помещение има възпитателна цел, изгражда сътрудничеството между децата, както и подпомага развитието на автономността. Залата за психомоторика е изградена със средства от бюджета на детското заведение и с подкрепата на местния бизнес в града. Помещението ще бъде използвано като допълнителна дейност, част от учебно-възпитателния процес.

Видинското село Чупрене ще бъде домакин на рок фестивала "Рок под Миджур" на 22 и 23 юни. Васко Кръпката и "Д2" ще участват във феста, съобщи кметът на Община Чупрене Ваньо Костин: "Едната вечер ще има подгряващи групи от София - Васко Кръпката. На другата вечер също подгряващи групи - "Д2". Ако се получи добре тази година, без проблеми, идеята е да се прави ежегодно". Подгряващите групи "Високо напрежение" и "Сакар" също ще вземат участие в рок фестивала. Очаква се да се включат и рокери от различни клубове, а организаторите обещават кулинарни изкушения от България, Сърбия и Румъния.

Шестото Международно спортно състезание за хора с увреждания България- Сърбия се проведе днес във Видин. Организатори на спортната инициатива традиционно са Фондация "Подкрепа за реализация" от Видин и сдружение "Добро дърво" от Зайчар. Събитието бе официално открито от Емилия Николова от Община Видин. Отборен победител в спортно състезание станаха състезателите от Видин, като завоюваха три златни медала от четирите дисциплини. Повече за състезанието ще чуете утре в предаването "Едно".

Държавен куклен театър - Видин се завърна с две награди от 9-тия Международен фестивал за деца „ЗajeЧАР”, който се проведе в сръбския град Зайчар в периода 11-16 май. Екипът на спектакъла „Приказка за Рибарят и Златната рибка” /по А. С. Пушкин; драматизация, режисура и сценография- Магдалена Митева; музика- Владо Ковачев и Климент Калев; с участието на актьорите Аделина Илиева, Теодора Рашед, Маргарита Костова, Красимир Колев, Христо Иванов и Пламен Кънев/ спечели награди за най-добър спектакъл, за иновации в кукленото изкуство и за най-добър актьорски ансамбъл.

Ученици от клуб "Занимателна география" към СУ "Христо Ботев"- Белоградчик посетиха Радио ВИДИН. Целта е запознаване с работата на екипа в медията и е част от програмата за превенция на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик. Инициативата е свързана и с Деня на радиото - 7 май. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10