Музейна читалня ще заработи в оряховския музей

Автор:
Снимка: Радио Видин

Музейна читалня ще заработи в оряховския музей от 18 май по най-новия им проект "История на слънце". Идеята се осъществява по спечелен проект към Програма "Аз дарявам, за да правя промяната", администрирана от Сдружение "1 юни", Бяла Слатина и финансирана от Фондация "Америка за България". Акцент в четенията и беседите ще бъде историята на Оряхово и на видните личности на този край. Ще бъдат представени книги, които разказват за историческите факти от фонда на музея.

"Идеята ни е за музейна читалня. В тази читалня, която ще бъде в двора на музея ще има различни теми, които ще предложим на читателите. Имаме много интересни книги за историята на града като "Учебното дело в Оряховска околия" от 1926 г., "Пътеводител на Оряховска околия", издаден 1906 г. Тези книги съдържат много интересни факти от историята на Оряхово. Има и една книга, издадена през 80-те години по случай честванията от основаването на града с интересни лекции от историци. Тя ще бъде дигитализирана и ще може да бъде закупувана на диск. Идеята ни е да дигитализираме и стари вестници"
, обясни директорът на музея Евгения Найденова.


СнимкаМузейните работници няма да забравят приказките  и художествената литература от български и чужди автори.
За всяка седмица ще има определена тема и беседа за читателите. Ще гостува и лектор от врачанската библиотека, които ще презентират техния дигитализиран портал "Карта на времето". Всеки читател ще получи карта и стикер за всяко присъствие, а събралите най-много ще получат награда.

 
В петък, 18 май, от 17.30 часа ще бъдат отбелязани международен ден и европейска нощ на музеите с представяне на дигитализираната история на музея в Оряхово. Ще бъде прожектиран филмът "До тук, охранявана зона" с участието на Никола Кръстев. Ще има и "Музикална дъга"- парти с електронна музика.

Вижте още

Оряхово брас бенд е новото име на духовия оркестър в Оряхово

Младежкият духов оркестър към Центъра за подкрепа на личностното развитие - Общински детски комплекс „Людмила Живкова“ в Оряхово получи име. Това се случи в дните на панаира, който градът отпразнува за 87-ми път. В следващите си изяви младежите ще се представят на сцена като "Оряхово брас бенд", каза кръстницата на оркестъра и секретар а общината..

публикувано на 21.08.18 в 14:20

Родители и деца сами обновиха детска площадка в Ребърково

Родители и деца обновиха детските спортни площадки в село Ребърково. Ентусиастите закупили боя и освежили всички съоръжения, намиращи се в детската площадка зад спирката в центъра на селото. Споделят, че редовно се грижат за мястото, защото там се забавляват техните деца и искат да се чувстват по-комфортно. Надяват се хората да уважат техния..

публикувано на 21.08.18 в 11:37

Задържаха двама, откраднали кола в Макреш

Двама мъже, откраднали "Фолксваген Голф", са задържани за срок до 24 часа в Районното управление в Кула. Сигналът за липсващия автомобил в село Макреш е получен на тел.112 в 19.10 часа вчера. 20 минути по-късно полицейски автопатрул засякъл превозното средство в района на ТЕЦ-Видин. Забелязвайки полицаите, шофьорът направил обратен завой и поел в посока..

публикувано на 21.08.18 в 11:27

Български и шотландски гайди за "Белокаменица"

Над 450 души ще участват в третото издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица" , който ще се проведе на 25 август в мездренското село Царевец. Организатор е местното кметство и читалище, със съдействието на Община Мездра. Още в 8:30 ч. духова музика ще огласи площада, а за 9:30 ч. е предвидено дефиле на участниците,..

публикувано на 21.08.18 в 11:18

Мъжът, прегазил непълнолетния си брат в Камено поле, е бил в нетрезво състояние

Полицията във Враца излезе с подробности за фаталните инциденти , станали само за ден в региона. Малко след полунощ в неделя на улица  в село Камено поле, колесен  трактор, управляван от 38-годишен мъж от същото село с инициали М. Г., неправоспособен водач , блъснал 13-годишния си брат, който починал. Пробата за алкохол на М.Г. е положителна - 0,72..

публикувано на 21.08.18 в 09:31

Реновираха сградата на полицейското управление в Берковица

Реновираха сградата на полицейското управление в Берковица. От там съобщиха, че са усвоени близо 234 000 лв., от които европейското финансиране е в размер на 203 000 лева, и национално съфинансиране. Проектът е изпълнен за 24 месеца. Главната цел на проекта е повишаване енергийната ефективност на сградата на РУП Берковица. Очаква се след ремонтните..

публикувано на 21.08.18 в 09:06