Музейна читалня ще заработи в оряховския музей

Автор:
Снимка: Радио Видин

Музейна читалня ще заработи в оряховския музей от 18 май по най-новия им проект "История на слънце". Идеята се осъществява по спечелен проект към Програма "Аз дарявам, за да правя промяната", администрирана от Сдружение "1 юни", Бяла Слатина и финансирана от Фондация "Америка за България". Акцент в четенията и беседите ще бъде историята на Оряхово и на видните личности на този край. Ще бъдат представени книги, които разказват за историческите факти от фонда на музея.

"Идеята ни е за музейна читалня. В тази читалня, която ще бъде в двора на музея ще има различни теми, които ще предложим на читателите. Имаме много интересни книги за историята на града като "Учебното дело в Оряховска околия" от 1926 г., "Пътеводител на Оряховска околия", издаден 1906 г. Тези книги съдържат много интересни факти от историята на Оряхово. Има и една книга, издадена през 80-те години по случай честванията от основаването на града с интересни лекции от историци. Тя ще бъде дигитализирана и ще може да бъде закупувана на диск. Идеята ни е да дигитализираме и стари вестници"
, обясни директорът на музея Евгения Найденова.


СнимкаМузейните работници няма да забравят приказките  и художествената литература от български и чужди автори.
За всяка седмица ще има определена тема и беседа за читателите. Ще гостува и лектор от врачанската библиотека, които ще презентират техния дигитализиран портал "Карта на времето". Всеки читател ще получи карта и стикер за всяко присъствие, а събралите най-много ще получат награда.

 
В петък, 18 май, от 17.30 часа ще бъдат отбелязани международен ден и европейска нощ на музеите с представяне на дигитализираната история на музея в Оряхово. Ще бъде прожектиран филмът "До тук, охранявана зона" с участието на Никола Кръстев. Ще има и "Музикална дъга"- парти с електронна музика.

Вижте още

Абитуриентските балове в Лом започват на 24 май

Първи по централните улици на града ще дефилират зрелостниците на ПГ "Найден Геров". На 25 май ще бъдат изпратени абитуриентите от СУ "Димитър Маринов" и СУ "Отец Паисий", а на 26 май - ПГХЗ "Дмитрий Менделеев" и Професионалната гимназия по производствени технологии. Последни по улицата на града ще дефилират зрелостниците на ПГСС "Дунавска земя" - с...

публикувано на 24.05.18 в 17:50

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан във Видин

С празнично шествие от СУ "Цар Симеон Велики" започна честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Видин, водено от градския духов оркестър и мажоретния състав към средно училище "Св.св Кирил и методий". Кметът на Общината награди изявени деятели в две категории: "Образование" и "Култура и изкуство". Отличените..

публикувано на 24.05.18 в 17:43

С празнично шествие и тържествен концерт завършиха празниците на културата "Мездра май"

С шествие на възпитаниците на детските градини и училищата на територията на Община Мездра започнаха празненствата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост-24-ти май. Процесиите тръгнаха от кръговото кръстовище при „Алеята на кестените“ и завършиха на централния площад „България“.   Кметът на Общината инж. Генади..

публикувано на 24.05.18 в 16:57

Мъж беше ранен при катастрофа на второкласния път между Враца и Оряхово

Инцидентът е станал тази сутрин  на разклона за село Веслец. До сблъсъка се е стигнало след като шофьор на синьо „Рено“, който е пътувал към Оряхово по пътя с предимство, е бил засечен от водач на „Опел“, който опитвал да направя ляв завой и да поеме по пътя към Веслец. При удара е ранен един от пътниците, който е бил откаран в Центъра за спешна..

публикувано на 24.05.18 в 15:30

Белоградчик отбеляза 24 май

С празнично шествие по главната улица на Белоградчик започна отбелязването на Деня българската просвета и култура и славянската писменост. В него участваха децата от ОДЗ „Иглика”, НУ „Васил Левски” и СУ „Христо Ботев”, както и представители на културните организации и институции. Прад събралото се множество на площад „Възраждане” кметът на общината..

публикувано на 24.05.18 в 15:19

Монтана чества 24 май

С празнично шествие започна в Монтана 24 май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура. Водени от Младежкия духов оркестър към ПМПГ “Св. Кл. Охридски” и Мажоретния състав към Общински младежки дом официалните гости, преподаватели, дейци на културата и ученици преминаха по бул. „Трети март” от църквата „Св. Св. Кирил и Методий”..

публикувано на 24.05.18 в 15:09