Музейна читалня ще заработи в оряховския музей

Автор:
Снимка: Радио Видин

Музейна читалня ще заработи в оряховския музей от 18 май по най-новия им проект "История на слънце". Идеята се осъществява по спечелен проект към Програма "Аз дарявам, за да правя промяната", администрирана от Сдружение "1 юни", Бяла Слатина и финансирана от Фондация "Америка за България". Акцент в четенията и беседите ще бъде историята на Оряхово и на видните личности на този край. Ще бъдат представени книги, които разказват за историческите факти от фонда на музея.

"Идеята ни е за музейна читалня. В тази читалня, която ще бъде в двора на музея ще има различни теми, които ще предложим на читателите. Имаме много интересни книги за историята на града като "Учебното дело в Оряховска околия" от 1926 г., "Пътеводител на Оряховска околия", издаден 1906 г. Тези книги съдържат много интересни факти от историята на Оряхово. Има и една книга, издадена през 80-те години по случай честванията от основаването на града с интересни лекции от историци. Тя ще бъде дигитализирана и ще може да бъде закупувана на диск. Идеята ни е да дигитализираме и стари вестници"
, обясни директорът на музея Евгения Найденова.


СнимкаМузейните работници няма да забравят приказките  и художествената литература от български и чужди автори.
За всяка седмица ще има определена тема и беседа за читателите. Ще гостува и лектор от врачанската библиотека, които ще презентират техния дигитализиран портал "Карта на времето". Всеки читател ще получи карта и стикер за всяко присъствие, а събралите най-много ще получат награда.

 
В петък, 18 май, от 17.30 часа ще бъдат отбелязани международен ден и европейска нощ на музеите с представяне на дигитализираната история на музея в Оряхово. Ще бъде прожектиран филмът "До тук, охранявана зона" с участието на Никола Кръстев. Ще има и "Музикална дъга"- парти с електронна музика.

Вижте още

Пристанището в Лом отбелязва 180 години

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" ще открие днес обновената визия на пристанището в Лом. Най-старият български порт, който чества 180 години, вече има нов товарен автоподход и прилежаща инфраструктура. Модерни настилки, нови паркоместа, високотехнологично енергоспестяващо осветление и масивна стоманенобетонна ограда са само част от..

публикувано на 18.10.18 в 08:52

Жители на Лом искат обяснение за спряното водоподаване

Жители на Лом ще поискат днес обяснение от общинското ръководство за причините, довели до спиране на водата в Крайдунавския град през следващите няколко дни. Това не са протестни действия, а обяснение за допускането на проблема, обясни за радио Видин Кирил Коцев , администратор на Фейсбук група, касаеща развитието на града. "Крайно време да..

публикувано на 18.10.18 в 08:16

Снимката на 17 октомври 2018 година

Лом обяви бедствено положение заради безводието. Градът и няколко села остават без вода през следващите седем дни. Причината е тежка авария и невъзможност за ремонт на тотално компрометиран участък от напорния водопровод в свлачищен район край село Добри дол. Десетки пенсионери от различни краища на България протестираха днес пред Народното..

публикувано на 17.10.18 в 17:50

Бивш директор на земеделска дирекция във Видин получи присъда

Окръжният съд в Монтана е признал за виновен бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ във Видин  Николай Тодоров ,  обвинен за извършено от него престъпление по служба, съобщават от Пресцентъра на Апелативна прокуратура- София.  Съдът е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от четири години при първоначален „общ“ режим на..

публикувано на 17.10.18 в 17:05

Леко пострада шофьор във Видин

Лека катастрофа стана по обед във Видин. Заради ухапване от оса, водачът на автомобил се е блъснал в крайпътно дърво в района на парка "Владикина бахча". Пострадалият е превозвал в колата си голямо количество ябълки, които са привлекли насекомото. Шофьорът е леко пострадал, обясни свидетел на произшествието: "Аз само чух. Ей така, както си стоя,..

публикувано на 17.10.18 в 16:28

Нова техника вдига старите автомобили в Монтана

Нов специализиран камион за комунални дейности бе доставен в Монтана , съобщават от общинската администрация. Той разполага с кран за вдигане на стари коли и контейнери за зелени отпадъци, уточни кметът Златко Живков. Товарният автомобил е немски с голяма маневреност и товарен капацитет до 5 тона. Оборудван е с италиански кран, който може да..

публикувано на 17.10.18 в 15:51