Музейна читалня ще заработи в оряховския музей

Автор:
Снимка: Радио Видин

Музейна читалня ще заработи в оряховския музей от 18 май по най-новия им проект "История на слънце". Идеята се осъществява по спечелен проект към Програма "Аз дарявам, за да правя промяната", администрирана от Сдружение "1 юни", Бяла Слатина и финансирана от Фондация "Америка за България". Акцент в четенията и беседите ще бъде историята на Оряхово и на видните личности на този край. Ще бъдат представени книги, които разказват за историческите факти от фонда на музея.

"Идеята ни е за музейна читалня. В тази читалня, която ще бъде в двора на музея ще има различни теми, които ще предложим на читателите. Имаме много интересни книги за историята на града като "Учебното дело в Оряховска околия" от 1926 г., "Пътеводител на Оряховска околия", издаден 1906 г. Тези книги съдържат много интересни факти от историята на Оряхово. Има и една книга, издадена през 80-те години по случай честванията от основаването на града с интересни лекции от историци. Тя ще бъде дигитализирана и ще може да бъде закупувана на диск. Идеята ни е да дигитализираме и стари вестници"
, обясни директорът на музея Евгения Найденова.


СнимкаМузейните работници няма да забравят приказките  и художествената литература от български и чужди автори.
За всяка седмица ще има определена тема и беседа за читателите. Ще гостува и лектор от врачанската библиотека, които ще презентират техния дигитализиран портал "Карта на времето". Всеки читател ще получи карта и стикер за всяко присъствие, а събралите най-много ще получат награда.

 
В петък, 18 май, от 17.30 часа ще бъдат отбелязани международен ден и европейска нощ на музеите с представяне на дигитализираната история на музея в Оряхово. Ще бъде прожектиран филмът "До тук, охранявана зона" с участието на Никола Кръстев. Ще има и "Музикална дъга"- парти с електронна музика.

Вижте още

Снимката на 16 януари 2019 година

Документална изложба "Безпределният космос на човешкия ум" беше открита в Белоградчик. Експозицията разказва за живота и делото на проф. Виден Табаков. Инвестиционно предложение, с цел производствена и търговска дейност, обсъди кметът на Видин Огнян Ценков с белгийски инвеститор, който иска да установи контакт с партньори за производство на..

публикувано на 16.01.19 в 17:45

Изложба в Белоградчик разказва за проф. Виден Табаков

Документална изложба "Безпределният космос на човешкия ум" беше открита в Белоградчик . Експозицията разказва за живота и делото на проф. Виден Табаков . 23 пана са подредени по хронология и всяко има своето заглавие. Най-застъпена е темата за аеронавтиката и астронавтиката, където са и най-големите постижения на учения. Изложбата има за цел да..

публикувано на 16.01.19 в 14:27

В пъти повече зимуващи птици преброиха в Северозапада

Петкратно увеличение на зимуващите водолюбиви птици са регистрирани в 43-то Средно-зимно преброяване в областите Монтана и Видин в сравнение с предходната година. Увеличение от два пъти има и при видовете. Представители на екоинспекцията в Монтана и Природонаучен музей към БАН участваха в 43-то Средно-зимно преброяване на водолюбивите птици..

публикувано на 16.01.19 в 13:59

Изложба за проф. Виден Табаков се открива в Белоградчик

Днес от 11.00 ч. в Художествена галерия "Вълчо Вълчев" - Белоградчик се открива документалната изложба "Безпределният космос на човешкия ум", посветена на проф. Виден Табаков (1919-2015 г.). Експозицията проследява с документи и фотографии изключително интересната съдба на блестящия български учен.  Виден Табаков е роден в с. Стакевци, учил е в..

публикувано на 16.01.19 в 08:50

Нов общински съветник във Враца

Нов общински съветник се закле на извънредна сесия във Враца . Огнян Огнянов , инженер по образование, попълни мястото на починалия преди няколко дни дългогодишен лидер на Земеделски народен съюз Пламен Ганецовски. Заседанието на местния парламент, което се проведе във вторник, започна с минута мълчание в памет на инж. Ганецовски Извънредна..

публикувано на 16.01.19 в 08:13

Читалището в Мездра обяви литературен конкурс в памет на Георги Тодоров

За четвърта поредна година  НЧ ”Просвета 1925”- Мездра обяви литературен конкурс „Георги Тодоров” –дългогодишен преподавател по български език и литература, писател, краевед, журналист и общественик. Право на участие имат всички жители на Община Мездра, навършили 18 години, включително учениците от 11 и 12 класове. Конкурсът е анонимен –..

публикувано на 16.01.19 в 07:45