Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорен фестивал в Монтана ще посрещне групи от 5 държави

| обновено на 27.05.18 в 16:31
Снимка: Община Монтана, Колаж на Радио ВИДИН

Тринадесетият международен фолклорен фестивал - Монтана 2018, ще започне с националните химни на 6 държави от Европа и Азия, съобщават от Общината. Тържествената церемония по откриването му е в 19,30 ч. на 27 май. За първи път в него ще участват групи от Германия и Корея. Ансамбли от Грузия, Румъния и Сърбия ще допълнят колорита на събитието, посветено на Празника на Монтана Свети дух. Пет танцови състава и две певчески групи от града домакин ще представят българския фолклор на откритата сцена на площад „Жеравица”. Концертите във фестивалната програма ще събират публиката там всяка вечер до 30 май. 

От Сеул - Южна Корея, ще пристигне групата за песни и танци „Неул Чоом”. В 16-годишната си история тя е печелила много отличия от национални конкурси, сред които и златен медал от престижния фестивал „Чеонан Хеунг Чоом”,  Гран при от конкурса на Корейското народно събрание. Директорът на групата Ким Еунюим вярва, че тя ще заплени зрителите с красотата на народните костюми и грацията на бавните движения на корейския фолклор. 

Първата немска група, която участва в Международния фолклорен фестивал в Монтана е Тюрингският фолклорен танцов ансамбъл "Рудолщат". Близо 6 десетилетия той връща към живот разнообразните обичаи и традиции, песни и танци на своята област. Сценичните танцови проекти на ансамбъла обхващат от пролетни обреди до забавни игри, изпълнявани по панаирите, и ги превръщат от прост народен танц във въздействаща картина на традиционния начин на живот. Членовете му изследват старите обичаи, обработват ги и ги обогатяват с художествени средства. Танцьорите ги представят на публиката с много темперамент, хумор и артистичност. Композициите им са разработени от най-добрите професионални хореографи в Германия. Тяхната стилизирана форма е съобразена с вкуса на съвременните зрители. Високото художествено ниво и емоционалното представяне на композициите са запазена марка на ансамбъл „Рудолщат”, съобщават от Община Монтана.

Детският фолклорен ансамбъл „Лечхуми” от Цагери ще представи оригинални грузински танци, претворени иновативно от хореографите Темур и Бесарион Чанкселиани. Танците се изпълняват с автентични костюми, докато съпроводът включва и съвременни инструменти, което придава модерно звучене на традиционната грузинска музика. 

От Ватра Дорна в Румъния, пристига фолклорният ансамбъл „Плаюриле Дорнелор”, а от  Ужице в Сърбия - танцовият ансамбъл „Ера”. И двете групи връщат визита на приятелски състави от Монтана - ансамблите „Младост” към Общински младежки дом и „Пъстрина” - към НЧ „Разум 1883”. Те, както и Фолклорна танцувална работилница „Етнос” към Пето СУ „Христо Ботев”, танцов ансамбъл „Северняци” към ОДК „Ние, врабчетата”, танцов състав „Ситница” и певческите групи „Пъстренец Jr.” и „Огоста” също ще се изявят на сцената на Тринадесетия международен фолклорен фестивал.

Той е най-значимото събитие в програмата за -Празника на Монтана Свети дух, посочват от Общината. На откритата сцена в центъра на града край Огоста са се изявявали танцови формации от близо 40 държави от 3 континента, сред които Индия, Якутия, Египет, Йордания, Англия, Финландия, Холандия, Естония, Русия и почти всички страни от Европейския съюз и Балканите. В рамките на програмата му се провежда и фестивал на народната кухня „Бабина душица”. Алея на занаятите представя тъкачество, грънчарство, бродерия, бижутерия и други народни занаяти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39

БЧК започна раздаването на хранителни помощи в Кула

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз в община Кула. Ще бъдат подпомогнати 450 души от уязвимите групи в общината.   Пунктът е открит в град Кула, в сградата на Младежкия дом и ще работи от 9 часа до 14 часа, обясни председателят на на БЧК-Кула Веселка Иванова. Всички..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Ученици дариха пари на приюта за бездомни животни в Мездра

Ученици от Седмо СУ "Свети Седмочисленици" град София посетиха приюта за бездомни животни в Мездра и и дариха сумата от 3 400 лева. Инициативата е на Мая Тошева, която от няколко години, заедно с учениците си се включват в Коледния базар, организиран от Сдружението, което се грижи за кучетата от приюта в Долна Кремена.  Парите от изработените..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Шофьор е с комоцио след удар в товарен автомобил

Шофьор на лекотоварен автомобил пострада при катастрофа с товарен автомобил в село Мърчево, община Бойчиновци, съобщават от пресцентъра на ОД МВР Монтана. На кръстовището на ул. "Втора" с ул. "Първа" в Мърчево 39-годишен водач от село Владимирово, при управление на лекотоварен автомобил с монтанска регистрация, поради движение с несъобразена..

публикувано на 24.04.24 в 10:40

Гимназисти от Лом спечелиха второ място в национален фестивал по роботика

Десетокласниците Димана Николова и Християн Иванов, деветокласникът Християн Димитров и осмокласникът Александър Светлозаров от отбора по роботика на ПГ „Найден Геров“, заслужиха второ място в Националния етап от Световния фестивал на роботиката FIRST® LEGO® League Challenge, който се проведе в Бургаския свободен университет.  Темата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:35
Бюро по труда Враца

Намалява младежката безработица във Враца и Криводол

257 са младите хора без постоянни доходи в общините Враца и Криводол. По данни на трудовата борса в града под Околчица препитание нямат 166 младежи на възраст под 29 години. В Криводолско в тази категория спадат 91 човека. В сравнение с февруари общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 22-ама или 8.56%, като намаляването се..

публикувано на 24.04.24 в 09:05