Честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Снимка: Община Враца

Отбелязването на 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, във Видин ще започне в 10.45 часа с празнично шествие от СУ "Цар Симеон Велики" до Художествената галерия във Видин. В 11.00 часа е награждаването на изявени деятели в областта на образованието, културата и изкуството. Празникът ще завърши с концерт на Ансамбъл "Дунав" на откритата сцена в Крайдунавския парк.

Програмата на 45-ите Празници на културата "Мездра -май" ще завърши на празничния 24 май. От 09.30 часа ще се проведе шествие на детските градини и училищата в Мездра. Тържествен концерт са подготвили детски състави. Ще бъдат наградени и изявени ученици, групи и състави. В 19.30 часа е изпращането на зрелостниците от СУ "Иван Вазов".  

Във Враца в 10.00 часа ще потегли празнично шествие на учители и ученици от пл. "Македония" до паметника на Св. св. Кирил и Методий. В 10.30 часа е тържественото отбелязване на 24 май- Деня на българската просвета и култура пред паметника на Св. св. Кирил и Методий.

С традиционно празнично шествие на училища, детски градини, пенсионерски клубове, служители на общинска администрация и граждани ще бъде отбелязан 24 май в Козлодуй. Шествието ще тръгне в 10.00 часа от СУ "Христо Ботев", ще премине през централната улица на града до читалището, където ще се състои празнична програма и церемонията по награждаване на изявени учители, ученици и културни дейци.

Празничен концерт по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост  с участието на Обединения детски комплекс /ОДК/ "Ние, врабчетата" ще се проведе в Монтана. Концертът е от 10.30 часа на пл. "Жеравица" (при дъждовно време - в Драматичен театър - Монтана) и в него ще участват 250 деца.

С изпълнения на вокална група "Шоколадче", танцовите състави "Северняче" и "Хорце" ще започне тържеството в Лом. Началото на празничната програма е от 10.00 часа пред НЧ "Постоянство 1856". Преди това мажоретни и фанфарни състави от ОУ "Никола Първанов", ОУ "Константин Фотинов" и СУ "Димитър Моринов" ще дефилират по централните улици на града. По традиция кметът Пенка Пенкова ще награди изявени учители и дейци на културата и изкуството, както и ученици за постижения в учението, културата и спорта.

Начало на празника в Белоградчик ще даде Духовият оркестър при читалище "Развитие 1893 г." с тематични изпълнения на площад "Възраждане" в 10.00 ч. По същото време от Художествената галерия "Вълчо Вълчев" ще тръгне празничното шествие. В него участват децата от ОДЗ "Иглика", НУ "Васил Левски" и СУ "Христо Ботев", както и представители на културните организации и институции. Шествието ще премине по главната улица на града и ще спре на площада. Там заедно с духовия оркестър децата от школата по народни танци към Детски комплекс гр. Белоградчик- Център за подкрепа за личнотно развитие ще изпълнят народни танци. Начало на тържественото отбелязване на празника ще даде кметът на общината Борис Николов, който ще поздрави с най- светлия български празник просветните и културните дейци, както и всички граждани и гости на града. След това тържеството продължава с кутруно- музикална програма. В нея ще вземат участие децата от детска градина "Иглика", клубовете по народни танци, аеробика и художествено слово към Детския комплекс, както и вокално - иструментаният състав "Чаровни години" към НЧ "Развитие- 1893".

Вижте още

Приети са протоколите на всички секции във Врачанско, броят бюлетините от 10

В Районната избирателна комисия във Враца вече са приети протоколите на всичките 317 секции, но за 33 от тях ще се наложи отваряне на чувалите с бюлетините. Десетки членове на комисиите продължават да чакат за окончателното приемане на изборните книжа. Голяма част от членовете на комисиите, които чакат, са допуснали и една и съща грешка - да..

публикувано на 27.05.19 в 17:11

В Монтана отбелязват Европейската седмица на движението и спорта

Монтана се включва в Европейската кампания за спорт и физическа активност - Move Week , която ще се проведе от 27 май до 2 юни. Общински младежки дом е координатор на събитието на местно ниво, а на национално - сдружение „BG Бъди активен”- Пловдив . Целта на кампанията е да насърчи гражданите към активен начин на живот чрез спорт и..

публикувано на 27.05.19 в 15:54
Детски панаир във Враца`2014

Детски панаир затваря движението във Враца

От 28 май до 03 юни временно ще бъде ограничено движението на пътно-транспортните средства по ул. "Спортна" и в районна на Спортен комплекс "Христо Ботев", съобщават от Община Враца. Ограничението е в ъв връзка с провеждането на Детски панаир в града.  Алтернативният маршрут за движещите се от бул. "Васил Кънчов" ще бъде по ул. "Цар..

публикувано на 27.05.19 в 13:42

БСП води във Видин, според междинните резултати в Монтана и Враца начело е ГЕРБ

Пет партии ще имат свои представители в Европейския парламент, сочат резултатите от обработени 74,92% от протоколите на секционни избирателни комисии у нас. Според резултатите във Видин от изборите за български представители в Европейския парламент при 100% обработени протоколи от секционни избирателни комисии  "БСП за България" е с 32,08%...

публикувано на 27.05.19 в 13:30

Ремонти за над 1 милион лева предстоят във Вършец

Обновяват детска градина "Слънце" във Вършец с пари от Европа. Над 1 милион 163 000 лева влизат в община по три проекта по Програмата на развитие на селските райони 2014-2020 година.   Детска градина "Слънце" във Вършец е единственото заведение за отглеждане и възпитание на децата от предучилищна възраст. Градината е средищна и се посещава от близо 130..

публикувано на 27.05.19 в 11:01

Арестуваха видинчанин с близо 1800 кутии цигари без бандерол

35 800 къса цигари без бандерол са иззели служители на РУ-Видин.  По случая, с прокурорско постановление за срок до 72 часа, е задържан местен жител, съобщават от ОД на МВР- Видин.  В хода на проведена специализирана полицейска операция по линия "Акцизи", в село Иново, служители на РУ-Видин подали сигнал за спиране на лек автомобил "Дачия..

публикувано на 27.05.19 в 10:00

111 деца чакат за осиновяване във Врачанско

111 деца във Врачанско са в регистъра за осиновявания в края на април, сочат  данните на регионалната дирекция "Социално подпомагане".  От тях 50 са здравите деца, а децата с увреждания са 61. Кандидат осиновителите от област Враца са 15, едно семейство е вписано през месец април т.г. Общо 1 399 семейства искат да осиновят деца в България...

публикувано на 27.05.19 в 09:55