Честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Снимка: Община Враца

Отбелязването на 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, във Видин ще започне в 10.45 часа с празнично шествие от СУ "Цар Симеон Велики" до Художествената галерия във Видин. В 11.00 часа е награждаването на изявени деятели в областта на образованието, културата и изкуството. Празникът ще завърши с концерт на Ансамбъл "Дунав" на откритата сцена в Крайдунавския парк.

Програмата на 45-ите Празници на културата "Мездра -май" ще завърши на празничния 24 май. От 09.30 часа ще се проведе шествие на детските градини и училищата в Мездра. Тържествен концерт са подготвили детски състави. Ще бъдат наградени и изявени ученици, групи и състави. В 19.30 часа е изпращането на зрелостниците от СУ "Иван Вазов".  

Във Враца в 10.00 часа ще потегли празнично шествие на учители и ученици от пл. "Македония" до паметника на Св. св. Кирил и Методий. В 10.30 часа е тържественото отбелязване на 24 май- Деня на българската просвета и култура пред паметника на Св. св. Кирил и Методий.

С традиционно празнично шествие на училища, детски градини, пенсионерски клубове, служители на общинска администрация и граждани ще бъде отбелязан 24 май в Козлодуй. Шествието ще тръгне в 10.00 часа от СУ "Христо Ботев", ще премине през централната улица на града до читалището, където ще се състои празнична програма и церемонията по награждаване на изявени учители, ученици и културни дейци.

Празничен концерт по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост  с участието на Обединения детски комплекс /ОДК/ "Ние, врабчетата" ще се проведе в Монтана. Концертът е от 10.30 часа на пл. "Жеравица" (при дъждовно време - в Драматичен театър - Монтана) и в него ще участват 250 деца.

С изпълнения на вокална група "Шоколадче", танцовите състави "Северняче" и "Хорце" ще започне тържеството в Лом. Началото на празничната програма е от 10.00 часа пред НЧ "Постоянство 1856". Преди това мажоретни и фанфарни състави от ОУ "Никола Първанов", ОУ "Константин Фотинов" и СУ "Димитър Моринов" ще дефилират по централните улици на града. По традиция кметът Пенка Пенкова ще награди изявени учители и дейци на културата и изкуството, както и ученици за постижения в учението, културата и спорта.

Начало на празника в Белоградчик ще даде Духовият оркестър при читалище "Развитие 1893 г." с тематични изпълнения на площад "Възраждане" в 10.00 ч. По същото време от Художествената галерия "Вълчо Вълчев" ще тръгне празничното шествие. В него участват децата от ОДЗ "Иглика", НУ "Васил Левски" и СУ "Христо Ботев", както и представители на културните организации и институции. Шествието ще премине по главната улица на града и ще спре на площада. Там заедно с духовия оркестър децата от школата по народни танци към Детски комплекс гр. Белоградчик- Център за подкрепа за личнотно развитие ще изпълнят народни танци. Начало на тържественото отбелязване на празника ще даде кметът на общината Борис Николов, който ще поздрави с най- светлия български празник просветните и културните дейци, както и всички граждани и гости на града. След това тържеството продължава с кутруно- музикална програма. В нея ще вземат участие децата от детска градина "Иглика", клубовете по народни танци, аеробика и художествено слово към Детския комплекс, както и вокално - иструментаният състав "Чаровни години" към НЧ "Развитие- 1893".

Вижте още

Започват безплатни прегледи във видинските детски градини

Безплатна профилактика на зрението и слуха започва в детските градини в община Видин. Инициативата е на Лайънс клуб Видин, обясни президентът на клуба д-р Иво Илиев: "Първите ще стартират днес, 14 октомври, и са предназначени за децата от първа група. Проектът се казва "Профилактика на детското зрение". Търсим конкретно "мързеливо око". Вторият..

публикувано на 14.10.19 в 08:43

Приключи ремонтът на читалището в Търнава

Приключи ремонтът на сградата на читалище "Напредък" в село Търнава, Община Бяла Слатина. Официалното откриване ще бъде на 25 октомври, каза секретарят на читалището Татяна Мариновска: "Приключваме ремонта на цялата сграда. На 25 официално откриване, след което театрална постановка, имаме и концертна програма от самодейците от читалището, от..

публикувано на 13.10.19 в 16:24

В Лом се проведе българо-сръбска работна среща по съвместен проект

В Лом се проведе българо-сръбска работна среща по съвместен проект  между крайдунавската община и община Пантелей, гр. Ниш.  По време на срещата бяха обсъдени постигнатите резултати до момента и какво предстои да бъде направено. Изграждане на мултифункционален културен и туристически център в сградата на бившия младежки дом в кв. Боруна,..

публикувано на 13.10.19 в 13:35

Отличиха лауреатите на фестивала на стария шлагер "Мара Врачанка"

Юбилейното 20-то издание на Празника "Мара Врачанка" събра над 250 изпълнители на старата градска песен. В рамките на фестивала на сцената в Градската концертна зала във Враца се изявиха изпълнители от над 20 населени места от страната, като за първи път в културната проява се включиха групи и индивидуални изпълнители от Шумен, Ветово, обл. Русе,..

публикувано на 12.10.19 в 17:05

Над 70 нови книги чака читалището в Долни Вадин

Приключиха освежителните ремонти на библиотеката при народно читалище "Съзнание 1927" в село Долни Вадин, община Оряхово. През пролетта бе освежена и компютърната зала. Закупени са 6 нови дървени стелажи. "Имаме спечелен проект за книги и очакваме да получим над 70 книги. Купихме и едни мънички табуретки, по- свежи. Имахме едно малко дарение...

публикувано на 12.10.19 в 16:27

Над 300 туристи се включиха в традиционния поход "Речка"

Над 300 ученици, граждани и членове на пешеходни клубове се включиха в 34-ия поход-събор "Речка", по повод  Световния ден на ходенето. Любителите на пешеходния туризъм преминаха 12-километров преход до местността "Речка", която е част от бойния път на революционера Христо Ботев и неговата чета. В рамките на спортния ден участниците се състезаваха в..

публикувано на 12.10.19 в 15:32

Детска градина от Видин участва в мултикултурен обмен

Екип от видинската детска градина "Зорница" днес заминава на посещение в град Тарсус, Турция. Там ще се проведе работна среща с представители на учебни заведения от България, Естония, Италия и Турция. "Основната идея е размяна на културни особености. Имаме мастър класове. Когато бяхме в Естония, ни представиха с децата приготвяне на естонски коледни..

публикувано на 12.10.19 в 14:30