Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан във Видин

4
Снимка: Радио ВИДИН

С празнично шествие от СУ "Цар Симеон Велики" започна честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Видин, водено от градския духов оркестър и мажоретния състав към средно училище "Св.св Кирил и методий".

Кметът на Общината награди изявени деятели в две категории: "Образование" и "Култура и изкуство". Отличените с плакети тази година са:
- „Учител на годината“ в предучилищното образование е Лили Андреева- старши учител в Детска градина „Арабела“;
- „Учител на годината“ в начален етап е Колетка Павлова- старши учител  в ОУ „Любен Каравелов“;
 - „Учител на годината“ в прогимназиален етап е Валя Каменова- старши учител в Основно училище „Иван Вазов”;
- „Учител на годината“ в гимназиален етап е Цеца Асенова- старши учител в Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“;
- „Учител в професионалното образование“ е  Валентина Митова- старши учител в Професионална  гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев”.

Специална награда за принос в общността като координатор при изпълнение дейностите на проекта “Спортни училища за социална интеграция” получи Светлина Вълчева- старши учител в ППМГ „Екзарх Антим I”.

В категория „Култура и изкуство“ номинациите бяха две: индивидуална и колективна награда. Носител на отличието „Деятел на културата и изкуството“ стана Анета Дръгушану- художник. Сдружение „Видински фонд „Читалища“ с председател Славена Петрова, получи грамота.

С почетното отличие „Неофит Рилски“ з
а дългогодишна, цялостна и професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование от Община Видин бяха удостоени трима учители- Георги Иванов от ППМГ „Екзарх Антим I“, Ели Янакиева от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ и Васка Здравкова- директор на ДГ „Желязко Попниколов“. Наградите от името на министъра на образованието и науката връчи Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието- Видин.

Ежегодната награда на Регионалното управление на образованието бе връчена на Деян Емилов, ученик от математическата гимназия "Екзарх Антим I".

В приветствието си кметът на Община Видин Огнян Ценков заяви:

"Въздигането на Светите братя Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители е напълно заслужено. Благодарение на тяхното дело народът ни оцелява през мрачното време на османското владичество, съхранява своята идентичност, пише своята история и гради националното си самочувствие.“

Поздравления за празника поднесоха Видинският митрополит Даниил, началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова и областният управител на Видин Албена Георгиева. Сред официалните гости бяха народният представител Росен Живков и председателят на Общински съвет - Видин Генади Велков.

Кметът на Видин Огнян Ценков бе удостоен с диплом и юбилеен медал от Синдиката на българските учители за постигнати високи резултати в съвместната дейност и личен принос за развитие и усъвършенстване на социалното партньорство.

Тържеството завърши с празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.

Галерия

Вижте още

Общинската избирателна комисия в Чупрене ще заседава по казуса с кметския пост

В община Чупрене, която остана без кмет след задържането на Ваньо Костин, е насрочено заседание на Общинската избирателна комисия. Поводът е постъпило писмо от Общинския съвет. Ваньо Костин е задържан, но не и отстранен от длъжност, затова Общинският съвет не може да определи временно изпълняващ поста. Длъжност заместник- кмет в Чупрене няма, така че..

публикувано на 23.04.19 в 15:06

Още един инвеститор стъпва във Враца

Договор с нов инвеститор ще подпише в сряда Община Враца. Фирмата ще изгради завод за производство на каучукови изделия в автомобилната промишленост. Намерението на компанията е да вложи 22 милиона лева , като разкрие първоначално 500 нови работни места .  В сряда в 12 часа кметът Калин Каменов и представители на фирмата ще подпишат..

публикувано на 23.04.19 в 14:34

Ученици подредиха изложба за Търновската конституция в Монтана

Изложба, озаглавена "Търновската конституция", през погледа на ученици от 4- то училище “Иван Вазов” в Монтана подредиха в Държавния архив.  Преди дни отбелязахме 140 години от приемането на Търновската конституция. Исторически факти припомни директорката на архива Ангелина Емилова:  "През април 1878 година, под ръководството на княз Дондуков,..

публикувано на 23.04.19 в 14:24
НАП-Видин

Всяка трета декларация за доходите във Видин подадена по електронен път

Остават 7 дни до крайния срок, в който всички физически лица трябва да декларират доходите си за 2018 година. На неспазилите срока ще се налагат санкции. Това каза за Радио ВИДИН Милена Борисова , експерт в офиса на приходната агенция във Видин:  "30 април е срокът и за плащане на декларирания данък за довнасяне. След този срок започват да се..

публикувано на 23.04.19 в 14:00

В Монтана отбелязаха Световния ден на книгата

В Световния ден на книгата - 23 април, в Монтана, бе даден старт на кампанията "Маратон на четенето". Така за 14-ти път Регионална библиотека “Гео Милев” се включва в Националната кампания за насърчаване на четенето, организиран от Асоциацията на българската книга. "Вашето присъствие е доказателство, че книгата и знанието са непреходна ценност и..

публикувано на 23.04.19 в 13:31

Млади предприемачи от Врачанско в битка на идеи

Регионалното състезание за млади предприемачи по програмата "Учебна компания" се провежда във Враца. Във форума участват 26 отбора на ученици от областта. Участниците ще бъдат интервюирани от 5- членно жури, пред което ще представят и своите проекти. Осемте отбора, които достигнат до финала в регионалния кръг ще се съревновават с млади предприемачи от..

публикувано на 23.04.19 в 12:42

Делото срещу директори на врачанската болница отново в Прокуратурата

Върнаха на прокуратурата делото срещу двама бивши директори на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца и заместник-здравния министър Михаил Зортев. По време на разпоредителното заседание в Специализирания наказателен съд бяха установени процесуални нарушения, заради които специализираната прокуратура ще трябва да преработи отново обвинителния акт и да го внесе..

публикувано на 23.04.19 в 12:36