Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан във Видин

4
Снимка: Радио ВИДИН

С празнично шествие от СУ "Цар Симеон Велики" започна честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Видин, водено от градския духов оркестър и мажоретния състав към средно училище "Св.св Кирил и методий".

Кметът на Общината награди изявени деятели в две категории: "Образование" и "Култура и изкуство". Отличените с плакети тази година са:
- „Учител на годината“ в предучилищното образование е Лили Андреева- старши учител в Детска градина „Арабела“;
- „Учител на годината“ в начален етап е Колетка Павлова- старши учител  в ОУ „Любен Каравелов“;
 - „Учител на годината“ в прогимназиален етап е Валя Каменова- старши учител в Основно училище „Иван Вазов”;
- „Учител на годината“ в гимназиален етап е Цеца Асенова- старши учител в Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“;
- „Учител в професионалното образование“ е  Валентина Митова- старши учител в Професионална  гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев”.

Специална награда за принос в общността като координатор при изпълнение дейностите на проекта “Спортни училища за социална интеграция” получи Светлина Вълчева- старши учител в ППМГ „Екзарх Антим I”.

В категория „Култура и изкуство“ номинациите бяха две: индивидуална и колективна награда. Носител на отличието „Деятел на културата и изкуството“ стана Анета Дръгушану- художник. Сдружение „Видински фонд „Читалища“ с председател Славена Петрова, получи грамота.

С почетното отличие „Неофит Рилски“ з
а дългогодишна, цялостна и професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование от Община Видин бяха удостоени трима учители- Георги Иванов от ППМГ „Екзарх Антим I“, Ели Янакиева от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ и Васка Здравкова- директор на ДГ „Желязко Попниколов“. Наградите от името на министъра на образованието и науката връчи Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието- Видин.

Ежегодната награда на Регионалното управление на образованието бе връчена на Деян Емилов, ученик от математическата гимназия "Екзарх Антим I".

В приветствието си кметът на Община Видин Огнян Ценков заяви:

"Въздигането на Светите братя Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители е напълно заслужено. Благодарение на тяхното дело народът ни оцелява през мрачното време на османското владичество, съхранява своята идентичност, пише своята история и гради националното си самочувствие.“

Поздравления за празника поднесоха Видинският митрополит Даниил, началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова и областният управител на Видин Албена Георгиева. Сред официалните гости бяха народният представител Росен Живков и председателят на Общински съвет - Видин Генади Велков.

Кметът на Видин Огнян Ценков бе удостоен с диплом и юбилеен медал от Синдиката на българските учители за постигнати високи резултати в съвместната дейност и личен принос за развитие и усъвършенстване на социалното партньорство.

Тържеството завърши с празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.

Галерия

Вижте още

Успешно четвърто издание на "Село назаем" в Долни Вадин

Успешно завърши инициативата "Село назаем" в оряховското село Долни Вадин. Това бе четвъртото й издание, а 19 млади хора помагаха на местните жители, каза   за Радио Видин Анелия Радулова, председател на местното читалище "Съзнание-1927". "19 са доброволците, взели участие. Най- младият е на 21 години, а най-възрастният на 52. Доброволците..

публикувано на 19.07.19 в 15:51

Пуснаха видеонаблюдението в центъра на Видин

Новото видеонаблюдение в центъра на Видин вече работи. То е изградено по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона, каза ръководителят на проекта и главен архитект на общината Ангел Недялков и добави:   "Видеонаблюдението предполагам, че ще реши проблема с вандалските прояви, защото качеството е толкова високо, че при всяка една..

публикувано на 19.07.19 в 15:32

Подмениха книгата за посетители на връх Ком

Доброволци от Сдружение "Заедно за Берковица" поставиха нови табели, указващи пътя към връх Ком. Те са подновили и специалната книга за впечатления на изкачилите върха и кутията, която я съхранява , съобщи  Димитър Манов от Сдружението: "В тази книга посетителите на върха ще могат да запишат техни впечатления от самото качване и да отправят пожелания..

публикувано на 19.07.19 в 15:28

Ограничават достъпа на автомобили по обновената пешеходна зона на Видин

Подготвени са промени в Наредбата за организацията на движението и в Наредбата за обществения ред, които касаят управлението на реновираната централна градска част на Видин. Това съобщи кметът Огнян Ценков и обясни, че с тях ще бъде ограничен достъпът на автомобили над 3,5 тона по обновената пешеходна зона: "Общинската техника, която ще почиства,..

публикувано на 19.07.19 в 15:21

Село Ивановци иска да почете своите герои

Паметник ще бъде изграден до края на лятото на площада в село Ивановци, община Видин. Монументът   ще е в памет на загиналите войници от населеното място  в национално-обединителните войни /1912 -1917/ . За инициативата са събрани около 2000 лв. дарения, като са необходими още 1000 лв., каза за Радио ВИДИН Борислав Филипов кмет на Ивановци:..

публикувано на 19.07.19 в 15:16

Лекарите от Неврологията във Видин подадоха оставки

Петима лекари от неврологията на видинската болница "Св. Петка" подадоха молби за напускане с едномесечно предизвестие.   Завеждащият на отделението д-р Ангел Петров обясни, че причина за оставките на медиците е неравномерното заплащане в отделенията. По думите му: "Не може един ушен лекар с 6 легла да взима 2 400 лева, а шеф на отделение - 1 280."..

публикувано на 19.07.19 в 14:38

На събор в Ново село

Тази година новоселският събор съвпада с големия летен църковен празник Илинден. Най-богат на събития е съботния ден. Празничната програма започва на стадиона в 18.00 часа с футболен мач между отборите на мъжете и юношите от Ново село.  В 21.00 часа на площада започва да свири Балейската духова музика.  От 21.30 часа на сцената ще излезе попфолк..

публикувано на 19.07.19 в 14:17