Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 юни 2018 година

Снимка: РАДИО ВИДИН

До 3000 лева глоба за кършене на клони от липите. За юридически лица санкцията е до 5000 лева. Контролът се осъществява от общините и екоинспекцията в Монтана. 


Звено „Инспекторат“ във Враца, съвместно със служители от полицията в града, съставиха актове за отсичане на клони на липа.


Отново е в ход схемата с полицейски сюжет при телефонните измами- „Оказване на съдействие на органите на МВР за залавяне на измамници”, съобщават от полицията във Видин. Не давайте пари, поискани в телефонен разговор, под какъвто и да било предлог, съветват служителите на реда.


Внасянето на осигурителни вноски за недостигащ стаж при пенсиониране ще се установява служебно, реши Министерски съвет. Няма да е необходимо представянето на съответните платежни документи от гражданите. Данните ще се получават от информационната система на Националния осигурителен институт. По този начин се намалява административната тежест за гражданите, като същевременно ще се предотвратят възможностите за злоупотреби, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. 


Промяна в общинската наредба за реда на притежаване и отглеждане на домашните кучета предлагат в Общинския съвет във Видин. Предстои проектът да бъде обсъден в постоянните комисии. С наредбата ще бъде регламентиран и броят на кучетата, които могат да се отглеждат в едно домакинство. От Областната дирекция по безопасност на храните предлагат броят им да е до пет. 


Днес от 18.00 часа в Мездра ще се проведе извънредно заседание на Общинския съвет. То е по искане на кмета Генади Събков, мотивирано с факта, че в най-кратък срок трябва да се обяви конкурс за управител на Общинската транспортна фирма. 


В Община Берковица е създадена заетост за 17 безработни по проект „Работа“, съобщават от общинската администрация. Хората за ангажирани за срок от 1 година на 8-часов работен ден.


В Берковица започна изпълнението на строително-ремонтните дейности на блок на улица „Александровска“, едни от 10-те, които това лято предстои да бъдат санирани по Оперативна програма „Региони в растеж“. Започнала е подмяната на дограмата на сградата и се поставя външната топлоизолация. Предстои ремонт на покрива, подмяна на водопровода в общите части, поставяне на нова мълниезащита, както и подмяна на осветлението. Срокът за изпълнение е 90 дни. Стойността на строително-монтажните дейности e 309 хиляди лева.


Правителството промени от публична в частна държавна собственост статута на ветеринарна лечебница в село Макреш, област Видин. Това ще позволи извършване на разпоредителни действия и реализирането на допълнителни приходи от имота.


В Дреновец ремонтират едната от двете църкви във видинското село- храмът "Въведение Богородично". След кампания, направена през миналата година, заради окаяното състояние на сградата и липсата на камбана, остават 400 лева от събраните средства. 


Девет бебета белоглави лешояди има във"Врачански Балкан". 


Сдружение „Активно общество“ във Видин обявява старта на петото издание на националната кампания „Спаси едно дърво“. В рамките на кампанията се разполагат кутии за събиране на хартия в обществени сгради, институции и търговски обекти, събира се и се предава непотребна хартия за рециклиране и се засаждат дръвчета.


Резултатите от националните външни оценявания по български език и литература и по математика на седмокласниците са известни от днес. Те вече са публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката и могат да се проверят. 


Професионалната гимназия "Проф. д-р  Асен Златаров" във Видин ще отбележи 55 години с коктейл днес в Художествената галерия в града.


Ученици от ППМГ „Екзарх Антим I ” във Видин ще се срещнат с телевизионните журналисти - Мария Милкова и Глория Николова, утре, 7 юни, от 14.00 в сградата на учебното заведение. Идеята е на фондация „Работилница за граждански инициативи” по програмата „Журналисти в училище”, съобщават от училището.


Изследователска конференция за духовите музики организират на 8 юни Общината в Монтана и Регионалната библиотека "Гео Милев", съобщиха от местната управа. Тя е посветена на 120-годишнината от рождението на композитора Дико Илиев и празниците на духовите оркестри, които започват в същия ден.


Видинското читалище „Светъл ден“ закрива творческата година с концерт на открито тази вечер. Концертът ще е от 19 часа пред „Стамбол капия“, каза Йоана Ванкова, ръководител на танцовия състав към читалището, която гостува в Цветовете на деня по Радио Видин. Около 90 самодейци ще участват в концерта. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
Снимката е илюстративна

Във Враца дават под наем открития басейн

Местната управа във Враца ще даде под наем открития плувен басейн , който се намира в спортен комплекс „Христо Ботев“. Предложението за това беше одобрено с внушително мнозинство от 31 от присъстващите 33-има съветници на последното заседание на местния парламент, като само двама се въздържаха. Управителят на общинското предприятие..

публикувано на 28.03.24 в 13:00