За ледника на Алтимир и 120-годишната им църква

Автор:
Снимка: Радио Видин
Село Алтимир се намира в средата на Дунавската равнина, разположено по левия бряг на река Скът. Част е от община Бяла Слатина. Името Алтимир е от кумански произход, четем в книгата на Богдан Николов "Алтимир през вековете". През Втората българска държава нашите земи са населявани от много кумани. Това са народи от тюркско потекло, сродни на прабългарите. Куманската конница оказва помощ на братята Петър и Асен при освобождението ни от византийско робство. Доста кумански първенци насетне са играли важна роля в управлението на държавата ни, а самият български цар Георги Тертер е от кумански произход. Неговият чичо Елтимир е бил управител на днешната казанлъшка област. Следователно името Алтимир (Елтимир) е лично име на човек от куманска народност. То е съставено от две думи "ал", което ще рече "ръка" и "тимир", означаващо "желязо". Или преведено на български език името Алтимир значи желязна ръка.

Днес хората там разказват и за другите версии за произхода на името си. В населеното място живеят около 1400 души.

"Най-хубавото село беше във врачански окръг, по думите на Илия Борисов, бивш кореспондент на "Работническо дело". Най-различни истории има за името ни, но традициите си спазваме и днес. Празнуваме всички празници. Някога имахме европейско развитие, селото, имахме ТПК, предприятия, хората работеха, а сега сме на никакво дередже, не може да се говори за никакво развитие, камо ли за европейски просперитет. Закриха ни училището с 86 деца, сега пътуват, за да ходят на училище, всеки ден идват автобуси", оплакаха съдбата си хората от селото.

СнимкаБлаговест Благоев е кмет на Алтимир втори мандат. Не обича много да се хвали какво е успял да направи за родното си село, но признава, че понякога му идва да се откаже. Не че има трудности- те са неизбежни, но безсилието понякога го кара да иска да захвърли всичко. Недостигът на средства е причина за повечето неосъществени идеи за облагородяване на инфраструктурата на голямото село.

"Парите не достигат, хора достатъчно нямаме към кметството. Правим всичко възможно по поддръжката, но това в голяма степен зависи и от хората. Не е възможно 8 души да поддържат това, което 1400 успяват да замърсяват или да не поддържат. Страхувам се, че ще затворят и детската градина, вчера 5 бяха на училище, не е възможно да се поддържа персонал за толкова малко деца"
, изрази опасеният си кметът.

Преобладаващата част от населението на Алтимир са хора от третата възраст. По-младите се налага да пътуват до Козлодуй или общинския си център Бяла Слатина, за да намират работа и доходи.

"47 са земеделските производители, които обработват землището на селото, имаме и животновъди. Тук имаме и ферма с мандра, където правят кашкавал, успяват хората с труд"
, разказва кметът.

На финала на интервюто с кмета на Алтимир разбираме, че има реална опасност кметството да се изнесе на фургони, тъй като ще остане без административна сграда. Тази, която обитават в момента е частна и дадена на съдия-изпълнител. Идеята е да се ползва помещение от читалището, поради липсата на друга, която да е общинска собственост.

СнимкаЦърквата "Св. Параскева" има 120-годишна история. Заедно със съвместните усилия на църковното настоятелство успели да направят чешма в двора ѝ. Скоро предстои прекарване на водата до нея и официалното откриване.

Старата църква в Алтимир е била плетарка и не се знае кога е строена. Историята разказва Павлина Иванова от читалище "Просвета 1926".

"В тази църква е свещенодействал първият алтимирски учител поп Георги Манов, преселник от село Реселец. Негови наследници в Алтимир са Полулеевци, а син му е учителят Мано Георгиев. Днешната каменна църква Св. Параскева е построена от камък през 1894 г. от майстор Генчо Ганчев от Трявна. Училището при поп Георги е било килийно, а през 1865 г. в него учителства първият учител мирянин Васил Петков от Лом"

И нещо любопитно- съществува ледник Алтимир в Антарктика, който е кръстен на селото. Така ще има какво да остане от тяхната история, гордеят се хората.


Още за Алтимир може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Митко Николов: Няма политическа воля да се решат проблемите ни

Майките на деца с увреждания излязоха отново на протест в цялата страна. Този път гневът им е насочен срещу вицепремиера Валери Симеонов, който ги нарече "кресливи жени, които спекулират с децата си, и манипулират обществото, като изкарват уж болните си деца в пек и в дъжд". Протест имаше и във Враца, като и на на централния площад във Видин...

публикувано на 23.10.18 в 14:47

Северозападна България с най-много деца на гурбетчии

Най- силно засегнатият от емиграцията регион е Северозападният. Поне единият родител на 43.8% от децата в Северозападна България е в чужбина. Тези данни и изводите от тях бяха изнесени на регионална среща по проблемите на децата от Северна България. Форумът бе организиран от Българско училище за политика. Северна България убедително изпреварва Южна..

публикувано на 22.10.18 в 14:43

От Баново до Студено буче

Днес гостуваме на хората от монтанското село Студено буче . Там продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път, основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин. Ремонтът създава неудобства за пътуващите от селото, но е намалял трафикът от тежкотоварни автомобили, които..

публикувано на 19.10.18 в 13:52

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57