За ледника на Алтимир и 120-годишната им църква

Автор:
7
Снимка: Радио Видин
Село Алтимир се намира в средата на Дунавската равнина, разположено по левия бряг на река Скът. Част е от община Бяла Слатина. Името Алтимир е от кумански произход, четем в книгата на Богдан Николов "Алтимир през вековете". През Втората българска държава нашите земи са населявани от много кумани. Това са народи от тюркско потекло, сродни на прабългарите. Куманската конница оказва помощ на братята Петър и Асен при освобождението ни от византийско робство. Доста кумански първенци насетне са играли важна роля в управлението на държавата ни, а самият български цар Георги Тертер е от кумански произход. Неговият чичо Елтимир е бил управител на днешната казанлъшка област. Следователно името Алтимир (Елтимир) е лично име на човек от куманска народност. То е съставено от две думи "ал", което ще рече "ръка" и "тимир", означаващо "желязо". Или преведено на български език името Алтимир значи желязна ръка.

Днес хората там разказват и за другите версии за произхода на името си. В населеното място живеят около 1400 души.

"Най-хубавото село беше във врачански окръг, по думите на Илия Борисов, бивш кореспондент на "Работническо дело". Най-различни истории има за името ни, но традициите си спазваме и днес. Празнуваме всички празници. Някога имахме европейско развитие, селото, имахме ТПК, предприятия, хората работеха, а сега сме на никакво дередже, не може да се говори за никакво развитие, камо ли за европейски просперитет. Закриха ни училището с 86 деца, сега пътуват, за да ходят на училище, всеки ден идват автобуси", оплакаха съдбата си хората от селото.

СнимкаБлаговест Благоев е кмет на Алтимир втори мандат. Не обича много да се хвали какво е успял да направи за родното си село, но признава, че понякога му идва да се откаже. Не че има трудности- те са неизбежни, но безсилието понякога го кара да иска да захвърли всичко. Недостигът на средства е причина за повечето неосъществени идеи за облагородяване на инфраструктурата на голямото село.

"Парите не достигат, хора достатъчно нямаме към кметството. Правим всичко възможно по поддръжката, но това в голяма степен зависи и от хората. Не е възможно 8 души да поддържат това, което 1400 успяват да замърсяват или да не поддържат. Страхувам се, че ще затворят и детската градина, вчера 5 бяха на училище, не е възможно да се поддържа персонал за толкова малко деца"
, изрази опасеният си кметът.

Преобладаващата част от населението на Алтимир са хора от третата възраст. По-младите се налага да пътуват до Козлодуй или общинския си център Бяла Слатина, за да намират работа и доходи.

"47 са земеделските производители, които обработват землището на селото, имаме и животновъди. Тук имаме и ферма с мандра, където правят кашкавал, успяват хората с труд"
, разказва кметът.

На финала на интервюто с кмета на Алтимир разбираме, че има реална опасност кметството да се изнесе на фургони, тъй като ще остане без административна сграда. Тази, която обитават в момента е частна и дадена на съдия-изпълнител. Идеята е да се ползва помещение от читалището, поради липсата на друга, която да е общинска собственост.

СнимкаЦърквата "Св. Параскева" има 120-годишна история. Заедно със съвместните усилия на църковното настоятелство успели да направят чешма в двора ѝ. Скоро предстои прекарване на водата до нея и официалното откриване.

Старата църква в Алтимир е била плетарка и не се знае кога е строена. Историята разказва Павлина Иванова от читалище "Просвета 1926".

"В тази църква е свещенодействал първият алтимирски учител поп Георги Манов, преселник от село Реселец. Негови наследници в Алтимир са Полулеевци, а син му е учителят Мано Георгиев. Днешната каменна църква Св. Параскева е построена от камък през 1894 г. от майстор Генчо Ганчев от Трявна. Училището при поп Георги е било килийно, а през 1865 г. в него учителства първият учител мирянин Васил Петков от Лом"

И нещо любопитно- съществува ледник Алтимир в Антарктика, който е кръстен на селото. Така ще има какво да остане от тяхната история, гордеят се хората.


Още за Алтимир може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51

Проект готви промени за възпитанието на учениците

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на..

публикувано на 15.05.19 в 12:05

Млади и стари от Северозапада за бъдещето на Европа

"Изберете своето бъдеще" и "Този път ще гласувам" са част от призивите, с които Европейският съюз цели да мотивира избирателите да участват в изборите за Европейски парламент . 12 дни преди вота проверяваме ще дадат ли своя глас на 26 май и интересуват ли се от бъдещето на Европа младите и хората от третата възраст в Северозападна България...

публикувано на 14.05.19 в 13:28

Младежи от Видин: "Където и да сме, Видин остава в сърцата ни"

15 май е датата, на която видинските училища ще изпратят тазгодишните абитуриенти. Повечето от тези млади хора ще продължат образованието си в чужбина и ще напуснат Видин завинаги. Какъв избор са направили? Петко Владимиров е ученик от 12 "а" клас на Гимназията с преподаване на чужди езици /ГПЧЕ/ "Йордан Радичков". Избрал е да продължи образованието..

публикувано на 13.05.19 в 16:58