За ледника на Алтимир и 120-годишната им църква

Автор:
7
Снимка: Радио Видин
Село Алтимир се намира в средата на Дунавската равнина, разположено по левия бряг на река Скът. Част е от община Бяла Слатина. Името Алтимир е от кумански произход, четем в книгата на Богдан Николов "Алтимир през вековете". През Втората българска държава нашите земи са населявани от много кумани. Това са народи от тюркско потекло, сродни на прабългарите. Куманската конница оказва помощ на братята Петър и Асен при освобождението ни от византийско робство. Доста кумански първенци насетне са играли важна роля в управлението на държавата ни, а самият български цар Георги Тертер е от кумански произход. Неговият чичо Елтимир е бил управител на днешната казанлъшка област. Следователно името Алтимир (Елтимир) е лично име на човек от куманска народност. То е съставено от две думи "ал", което ще рече "ръка" и "тимир", означаващо "желязо". Или преведено на български език името Алтимир значи желязна ръка.

Днес хората там разказват и за другите версии за произхода на името си. В населеното място живеят около 1400 души.

"Най-хубавото село беше във врачански окръг, по думите на Илия Борисов, бивш кореспондент на "Работническо дело". Най-различни истории има за името ни, но традициите си спазваме и днес. Празнуваме всички празници. Някога имахме европейско развитие, селото, имахме ТПК, предприятия, хората работеха, а сега сме на никакво дередже, не може да се говори за никакво развитие, камо ли за европейски просперитет. Закриха ни училището с 86 деца, сега пътуват, за да ходят на училище, всеки ден идват автобуси", оплакаха съдбата си хората от селото.

СнимкаБлаговест Благоев е кмет на Алтимир втори мандат. Не обича много да се хвали какво е успял да направи за родното си село, но признава, че понякога му идва да се откаже. Не че има трудности- те са неизбежни, но безсилието понякога го кара да иска да захвърли всичко. Недостигът на средства е причина за повечето неосъществени идеи за облагородяване на инфраструктурата на голямото село.

"Парите не достигат, хора достатъчно нямаме към кметството. Правим всичко възможно по поддръжката, но това в голяма степен зависи и от хората. Не е възможно 8 души да поддържат това, което 1400 успяват да замърсяват или да не поддържат. Страхувам се, че ще затворят и детската градина, вчера 5 бяха на училище, не е възможно да се поддържа персонал за толкова малко деца"
, изрази опасеният си кметът.

Преобладаващата част от населението на Алтимир са хора от третата възраст. По-младите се налага да пътуват до Козлодуй или общинския си център Бяла Слатина, за да намират работа и доходи.

"47 са земеделските производители, които обработват землището на селото, имаме и животновъди. Тук имаме и ферма с мандра, където правят кашкавал, успяват хората с труд"
, разказва кметът.

На финала на интервюто с кмета на Алтимир разбираме, че има реална опасност кметството да се изнесе на фургони, тъй като ще остане без административна сграда. Тази, която обитават в момента е частна и дадена на съдия-изпълнител. Идеята е да се ползва помещение от читалището, поради липсата на друга, която да е общинска собственост.

СнимкаЦърквата "Св. Параскева" има 120-годишна история. Заедно със съвместните усилия на църковното настоятелство успели да направят чешма в двора ѝ. Скоро предстои прекарване на водата до нея и официалното откриване.

Старата църква в Алтимир е била плетарка и не се знае кога е строена. Историята разказва Павлина Иванова от читалище "Просвета 1926".

"В тази църква е свещенодействал първият алтимирски учител поп Георги Манов, преселник от село Реселец. Негови наследници в Алтимир са Полулеевци, а син му е учителят Мано Георгиев. Днешната каменна църква Св. Параскева е построена от камък през 1894 г. от майстор Генчо Ганчев от Трявна. Училището при поп Георги е било килийно, а през 1865 г. в него учителства първият учител мирянин Васил Петков от Лом"

И нещо любопитно- съществува ледник Алтимир в Антарктика, който е кръстен на селото. Така ще има какво да остане от тяхната история, гордеят се хората.


Още за Алтимир може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45

Влияят ли цените на енергийната борса върху цените на стоките и услугите?

Синдикати и работодатели предупредиха, че цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и обедняване на населението. Синдикати и бизнес поискаха от държавата извънредни и спешни мерки, за да се овладеят цените на електроенергията на борсата. Опасението е, че това ще..

публикувано на 10.01.19 в 11:55

Социалните медии и младите хора- мода или зависимост

Момичетата в тийнейджърска възраст са двойно по- склонни да проявят симптоми на депресия, свързани с използването на социалните медии , в сравнение с момчетата. Това стана ясно преди дни от проучване на британски изследователи. Изследването е обхванало 11 000 млади хора, като е установено, че 14-годишните момичета прекарват повече време в социалните..

публикувано на 09.01.19 в 12:08