Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ледника на Алтимир и 120-годишната им църква

7
Снимка: Радио Видин
Село Алтимир се намира в средата на Дунавската равнина, разположено по левия бряг на река Скът. Част е от община Бяла Слатина. Името Алтимир е от кумански произход, четем в книгата на Богдан Николов "Алтимир през вековете". През Втората българска държава нашите земи са населявани от много кумани. Това са народи от тюркско потекло, сродни на прабългарите. Куманската конница оказва помощ на братята Петър и Асен при освобождението ни от византийско робство. Доста кумански първенци насетне са играли важна роля в управлението на държавата ни, а самият български цар Георги Тертер е от кумански произход. Неговият чичо Елтимир е бил управител на днешната казанлъшка област. Следователно името Алтимир (Елтимир) е лично име на човек от куманска народност. То е съставено от две думи "ал", което ще рече "ръка" и "тимир", означаващо "желязо". Или преведено на български език името Алтимир значи желязна ръка.

Днес хората там разказват и за другите версии за произхода на името си. В населеното място живеят около 1400 души.

"Най-хубавото село беше във врачански окръг, по думите на Илия Борисов, бивш кореспондент на "Работническо дело". Най-различни истории има за името ни, но традициите си спазваме и днес. Празнуваме всички празници. Някога имахме европейско развитие, селото, имахме ТПК, предприятия, хората работеха, а сега сме на никакво дередже, не може да се говори за никакво развитие, камо ли за европейски просперитет. Закриха ни училището с 86 деца, сега пътуват, за да ходят на училище, всеки ден идват автобуси", оплакаха съдбата си хората от селото.

СнимкаБлаговест Благоев е кмет на Алтимир втори мандат. Не обича много да се хвали какво е успял да направи за родното си село, но признава, че понякога му идва да се откаже. Не че има трудности- те са неизбежни, но безсилието понякога го кара да иска да захвърли всичко. Недостигът на средства е причина за повечето неосъществени идеи за облагородяване на инфраструктурата на голямото село.

"Парите не достигат, хора достатъчно нямаме към кметството. Правим всичко възможно по поддръжката, но това в голяма степен зависи и от хората. Не е възможно 8 души да поддържат това, което 1400 успяват да замърсяват или да не поддържат. Страхувам се, че ще затворят и детската градина, вчера 5 бяха на училище, не е възможно да се поддържа персонал за толкова малко деца"
, изрази опасеният си кметът.

Преобладаващата част от населението на Алтимир са хора от третата възраст. По-младите се налага да пътуват до Козлодуй или общинския си център Бяла Слатина, за да намират работа и доходи.

"47 са земеделските производители, които обработват землището на селото, имаме и животновъди. Тук имаме и ферма с мандра, където правят кашкавал, успяват хората с труд"
, разказва кметът.

На финала на интервюто с кмета на Алтимир разбираме, че има реална опасност кметството да се изнесе на фургони, тъй като ще остане без административна сграда. Тази, която обитават в момента е частна и дадена на съдия-изпълнител. Идеята е да се ползва помещение от читалището, поради липсата на друга, която да е общинска собственост.

СнимкаЦърквата "Св. Параскева" има 120-годишна история. Заедно със съвместните усилия на църковното настоятелство успели да направят чешма в двора ѝ. Скоро предстои прекарване на водата до нея и официалното откриване.

Старата църква в Алтимир е била плетарка и не се знае кога е строена. Историята разказва Павлина Иванова от читалище "Просвета 1926".

"В тази църква е свещенодействал първият алтимирски учител поп Георги Манов, преселник от село Реселец. Негови наследници в Алтимир са Полулеевци, а син му е учителят Мано Георгиев. Днешната каменна църква Св. Параскева е построена от камък през 1894 г. от майстор Генчо Ганчев от Трявна. Училището при поп Георги е било килийно, а през 1865 г. в него учителства първият учител мирянин Васил Петков от Лом"

И нещо любопитно- съществува ледник Алтимир в Антарктика, който е кръстен на селото. Така ще има какво да остане от тяхната история, гордеят се хората.


Още за Алтимир може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40