За ледника на Алтимир и 120-годишната им църква

Автор:
Снимка: Радио Видин
Село Алтимир се намира в средата на Дунавската равнина, разположено по левия бряг на река Скът. Част е от община Бяла Слатина. Името Алтимир е от кумански произход, четем в книгата на Богдан Николов "Алтимир през вековете". През Втората българска държава нашите земи са населявани от много кумани. Това са народи от тюркско потекло, сродни на прабългарите. Куманската конница оказва помощ на братята Петър и Асен при освобождението ни от византийско робство. Доста кумански първенци насетне са играли важна роля в управлението на държавата ни, а самият български цар Георги Тертер е от кумански произход. Неговият чичо Елтимир е бил управител на днешната казанлъшка област. Следователно името Алтимир (Елтимир) е лично име на човек от куманска народност. То е съставено от две думи "ал", което ще рече "ръка" и "тимир", означаващо "желязо". Или преведено на български език името Алтимир значи желязна ръка.

Днес хората там разказват и за другите версии за произхода на името си. В населеното място живеят около 1400 души.

"Най-хубавото село беше във врачански окръг, по думите на Илия Борисов, бивш кореспондент на "Работническо дело". Най-различни истории има за името ни, но традициите си спазваме и днес. Празнуваме всички празници. Някога имахме европейско развитие, селото, имахме ТПК, предприятия, хората работеха, а сега сме на никакво дередже, не може да се говори за никакво развитие, камо ли за европейски просперитет. Закриха ни училището с 86 деца, сега пътуват, за да ходят на училище, всеки ден идват автобуси", оплакаха съдбата си хората от селото.

СнимкаБлаговест Благоев е кмет на Алтимир втори мандат. Не обича много да се хвали какво е успял да направи за родното си село, но признава, че понякога му идва да се откаже. Не че има трудности- те са неизбежни, но безсилието понякога го кара да иска да захвърли всичко. Недостигът на средства е причина за повечето неосъществени идеи за облагородяване на инфраструктурата на голямото село.

"Парите не достигат, хора достатъчно нямаме към кметството. Правим всичко възможно по поддръжката, но това в голяма степен зависи и от хората. Не е възможно 8 души да поддържат това, което 1400 успяват да замърсяват или да не поддържат. Страхувам се, че ще затворят и детската градина, вчера 5 бяха на училище, не е възможно да се поддържа персонал за толкова малко деца"
, изрази опасеният си кметът.

Преобладаващата част от населението на Алтимир са хора от третата възраст. По-младите се налага да пътуват до Козлодуй или общинския си център Бяла Слатина, за да намират работа и доходи.

"47 са земеделските производители, които обработват землището на селото, имаме и животновъди. Тук имаме и ферма с мандра, където правят кашкавал, успяват хората с труд"
, разказва кметът.

На финала на интервюто с кмета на Алтимир разбираме, че има реална опасност кметството да се изнесе на фургони, тъй като ще остане без административна сграда. Тази, която обитават в момента е частна и дадена на съдия-изпълнител. Идеята е да се ползва помещение от читалището, поради липсата на друга, която да е общинска собственост.

СнимкаЦърквата "Св. Параскева" има 120-годишна история. Заедно със съвместните усилия на църковното настоятелство успели да направят чешма в двора ѝ. Скоро предстои прекарване на водата до нея и официалното откриване.

Старата църква в Алтимир е била плетарка и не се знае кога е строена. Историята разказва Павлина Иванова от читалище "Просвета 1926".

"В тази църква е свещенодействал първият алтимирски учител поп Георги Манов, преселник от село Реселец. Негови наследници в Алтимир са Полулеевци, а син му е учителят Мано Георгиев. Днешната каменна църква Св. Параскева е построена от камък през 1894 г. от майстор Генчо Ганчев от Трявна. Училището при поп Георги е било килийно, а през 1865 г. в него учителства първият учител мирянин Васил Петков от Лом"

И нещо любопитно- съществува ледник Алтимир в Антарктика, който е кръстен на селото. Така ще има какво да остане от тяхната история, гордеят се хората.


Още за Алтимир може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е..

публикувано на 10.08.18 в 14:16

Ще бъдат ли забранени мобилните телефони за учениците в час

Смартфонът е техническо средство, притежавано от около 85% от българските ученици. Приблизително 95% процента от тях имат профил във Фейсбук, а моделите и цените на ученическите смартфони обикновено надвишават тези на техните родители, а средната им цена понякога е много над минималната работна заплата. Използването на мобилни телефони в учебен час е..

публикувано на 08.08.18 в 13:30

Трябва ли да бъде свикано Велико народно събрание?!

"Защо е необходимо Велико народно събрание без жълти павета“?! Това е темата, по която дискутираме в "Посоките на делника" . Гост в студиото на Радио Видин е Даниела Николова от фейсбук групата "Будни за България“. Гледната точка за бъдещия политически модел е и на Огнян Пищиков , депутат в Седмото Велико народно събрание. "Велико народно..

публикувано на 07.08.18 в 16:02