Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли полза за Общините от видеонаблюдението

Снимка: Радио ВИДИН

Грабеж беше извършен в Крайдунавския парк на Видин в началото на юни. Неизвестен мъж, заплашил с джобен нож двама видинчани и след като им нанесъл удари с юмрук, отнел от единия мобилен телефон. Нови храсти посади фирмата по озеленяване пред Епиграфския музей, от които 46 бяха откраднати. Дали ако имаше видеонаблюдение тези престъпления щяха да бъдат извършени?

"Нищо не пазят видинчани. Една майка седи с момиченцето, то яде някакви пуканки и ги хвърля долу, а тя не му прави бележка. Заслужаваме си града, в който живеем... Не се пази. След всяко едно куче не се върви, да се изчисти. Пълна безотговорност за нещата, които касаят тоя град... Мисля, че не. Кошчета са изкъртени, тези мивки постоянно се къртят. Ако има камери, мисля, че ще има ефект... Смятам, че днешната младеж не пази. Трябва съзнанието да се преработи на младежта... Не пазим това, което имаме. И камери не помагат на видинчани. Въпрос на съвест... Ако знаят, че има поставена камера, некои може и да се съобразят...", коментират видинчани ползите от поставянето на камери и как опазваме общинското имущество..

В община Видин няма изградена система за видеонаблюдение. Предвидени са обаче средства за поставянето на камери, включително и в селата към общината. В село Градец кметът Илия Томов е заявил 5 камери.

"Има много голяма полза от такива камери, защото ще се вижда входът и изходът на селото, ще се помогне за улавянето на телефонни измамници, престъпността ще се ограничи. Доколкото съм уведомен, ще има такава програма на Община Видин- за поставяне на камери по селата, както и в самия град Видин. Аз съм заявил 5 камери да има в Градец", обясни кметът Илия Томов.

Управникът се надява камерите да помогнат за опазване на общинското имущество. Казва, че в селото се пази, но наскоро е счупена пластмасова седалка на люлка. Надява се да открие кой е извършителят, за да плати за щетата.

СнимкаИ тази година имаше кражби от парковете. От посадените 778 храста пред Епиграфския музей са откраднати 46 и подменени отново от фирмата по озеленяване.

"Когато се сади, винаги се краде", каза Даниела Димитрова- управител на фирмата по озеленяване и допълни:

"И нашата култура относно чистотата в парковете е под всякаква критика, защото всеки ден се мете, прави се оборка, навсякъде има кошчета, но просто под всяка пейка е сметище. А детските площадки?! Просто нямам думи."

Сред най- фрапиращите случаи е кражбата на 40 туи само за една нощ от парка пред паметника на съпротивата. Друг фрапиращ случай е отпреди ремонта на парк "Рова". До съда в парка е сложено цветно зеле:

"Беше за пръв път. Цветното зеле беше откраднато и предполагам изядено от някой, защото са решили, че става за салата, а всички останали цветя бяха извадени и обърнати с корените нагоре."

СнимкаОбщина Мездра продължава да разширява системата за видеонаблюдение в града. Камери са поставени още през 2016 година, като тази година предстои монтирането на нови 10 камери.

"Всяка година надграждаме. Единствената цел е да осъществим възможностите за превенция. Всичко онова, което запишат камерите би могло да бъде и достояние на органите на реда, за да вземат адекватни и важни действия, когато има нарушение на обществения ред. В услуга сме на Районното управление в Мездра, търсим и вариант да направим така, че информацията, която достига до нашите сървъри да бъде в реално време и да достига и до тях", каза кметът на Мездра Генади Събков.

В община Козлодуй камери има и по селата. Следят за реда и опазване на цветята в зелените площи и общинското имущество. Видеонаблюдението е изградено през 2016 година. Сега Общината ще монтира още камери, каза кметът на козлодуйското село Хърлец Огнемир Симов:

"В момента има 4 камери, поставени в края на 2016 година. Има ефект от тях. В момента се прави един нов проект за видеонаблюдение на Общината, което ще осигури доста повече камери на възловите места- кръстовища, главния път, който минава през центъра на селото. Тези, които правят бели малко или много се съобразяват. Като се поставят и другите камери вътре в селото, ще има много по- голям ефект, във връзка с охраната."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00