Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Светлана Станкова: Всеки кръводарител е важен за нас

| обновено на 14.06.18 в 09:41
Снимка: Радио ВИДИН
Всеки човек може да бъде кръводарител, стига да е здрав. Това каза в предаването "Направление здраве" д-р Светлана Станкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология при Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка" във Видин, по повод Световния ден на доброволния кръводарител - 14 юни. Тя обясни, че поради  високо кръвно и прием на медикаменти, част от хората, които идват да дарят кръв, отпадат: 
 
"Хора с ниско кръвно също е недопустимо да даряват, както и жени с хемоглобин под 130 и мъже под 135. Ние си имаме хемоглобинометър, с който изследваме всеки дарител. Ако влиза в границите, които изискваме, човекът дарява, ако не - го освобождаваме. Възрастовата граница е от 18 до 60 години. Над 60 години е по преценка на лекаря, но в повечето случаи не ги допускаме. Идват и млади хора, но повечето са от 35 до 60 години. Питаме всеки кръводарител работи ли и му даваме бележка, ако смята, че тази бележка може да бъде удовлетворена от неговите работодатели и да му бъдат дадени два почивни дни. Ако работодателят е склонен да спази Кодекса на труда, защото бележката е по Кодекса на труда, тези два дни са като малко поощрение за този човек. Но повечето от тях работят при частници и отказват да взимат тези бележки."
 

Мъжете могат да даряват кръв до 5 пъти годишно, жените - до 4. Два пъти седмично дарената кръв се изпраща за изследване в Националния център по трансфузионна хематология, обясни д-р Станкова:

"Провежда се изследване за хепатит Б, хепатит С, СПИН и луес. На всеки дарител се обяснява, че 15 дни след кръводаряването може и трябва да дойде, защото е в интерес на неговото здраве да провери своите резултати. Ако той не дойде, ние нямаме друга  връзка с кръводарителя. Ето защо това трябва да се прави след всяко кръводаряване. Това не е без значение. Малък е процентът на бракуваната кръв, такъв е подборът, че пускаме изключително здрави кръводарители. Стремежът е почти никакъв брак да нямаме. За нас всяка кръвна група е важна, стараем се да посрещаме дарителите и да се държим добре с тях, защото, ако не се държим добре, няма да дойдат втори път. Кръводарителите са равни и на всеки кръводарител ние се радваме."

Над 860 души са дарили кръв от началото на годината в Отделението по трансфузионна хематология във Видин. За 2017-а кръводарителите са около 1800. Преобладава роднинското кръводаряване, тоест за близък, който има нужда от кръвопреливане.

"Успяваме да отговорим на нуждата от кръв, но дефицитът в национален мащаб е значителен, което се отразява и на периферията. Но винаги Националният център се старае да изпълнява нашите заявки, за да можем да помогнем на болните. Независимо от това нашият призив е да осъзнаят хората, че трябва да даряват кръв не само, когато са принудени за близки хора, а ежедневно. Ежедневното кръводаряване може да помогне да отпадне черният пазар, тоест близките да се принуждават да търсят отвън хора, които даряват, но срещу възнаграждение. При нас кръводаряването е роднинско. Моят призив към тези, които живеем в този регион, към хората, които са в активна възраст и са здрави, преодолели са психологическата бариера, вътрешно убедени са, че трябва и могат да помогнат, да заповядат и да даряват целогодишно, защото ние имаме целогодишно нужда да зареждаме нашите резерви от всички видове кръвни групи."

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50