„Млади възрожденци“ се срещнаха във Видин

4
"Млади възрожденци" от детска градина "Русалка"
Снимка: Анжела Каменова

На 140-тата годишнина от Освобождението на България и на Видин беше посветена Осмата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“. Организатор на инициативата е Регионалното управление на образованието с подкрепата на Видински комитет „Васил Левски“, отдела на Държавен архив, Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека. На срещата присъстваха представители на клубовете „Млади възрожденци“ от 18 училища в областта и деца от детска градина „Русалка“. Да помним думите на Васил Левски призова при откриването заместник-областният управител на Видин Анжело Георгиев:

„Нека заедно да помним, че зад нашите малки и големи победи греят нетленните думи на Дякона, които носим в сърцата си като свещена клетва за бъдещето:

„Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието.“

Вие, скъпи млади възрожденци, сте тези достойни българи.“

Кметът на Видин Огнян Ценков поздрави Общобългарския комитет „Васил Левски“ за създаването на клубовете „Млади възрожденци“:

„Тази ваша инициатива успя да приобщи впечатляващ брой ученици, които намират прекрасна възможност да се посветят на добродетелни, патриотични дела. Вашата организация, толкова здраво свързана с българщината, е пример за това как се възпитава у децата ни родова памет.“

Началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова призова учениците да следват заветите на Левски, а родителите и учителите да ги подкрепят:

„Изключително съм горда, че вървите по стъпките на нашия Апостол. Следвайте неговите завети! Пожелавам ви да бъдете горди с това, че сте „Млади възрожденци“ !“

От името на Видински митрополит Даниил поздрав към присъстващите отправи отец Илия.

„Видинските „Млади възрожденци“ са сред първите в цяла България“- отбеляза Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, който беше гост на регионалната среща. Той се обърна към младите хора с убеждението, че те са тези, които да покажат какво богатство са Видин и видинският край за България. За всеки от участниците в клубовете той остави „Георгиевска лента“, учредена като отличителен знак на храброст по време на Руско-турската освободителна за България война.

Децата от Детска градина „Русалка“ и училища във Видин представиха програма. Първи бяха изявите на най-малките. 

Песента за капитан Петко войвода са подготвили за срещата ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, каза преподавателят по история и ръководител на клуба в училището Наталия Славчева.

Лорена Славейкова е сред най-дейните „Млади възрожденци“ в училището. За програмата учениците са се готвили повече от месец.

На регионалната среща на клубовете „Млади възрожденци“ лектори от историческия музей, архива и библиотеката съобщиха любопитни факти за Освобождението на Видин.


Галерия

Вижте още

Симфониета- Видин отбелязва годишнина на Менделсон

С концерт утре Симфониета- Видин ще отбележи 210 години от рождението на едни от най-популярните композитори на класическа музика- Феликс Менделсон Бартолди . Диригент ще е Овидиу Маринеску, а солисти на виолончело са младите музиканти Киара Кайсидо и Лили Екман. Двамата са завършили лятна музикална академия във Видин и са ученици на Овидиу..

публикувано на 16.01.19 в 17:45

Театърът във Видин готви премиера

Драматичният театър във Видин подготвя премиерен спектакъл. „Само за мъже“ е по пиеси на Дарио Фо, а репетициите вече започнаха.  "Всъщност Дарио Фо няма такава пиеса, тъй като това са три едноактни пиеси на Дарио Фо, които са компилирани в един спектакъл от един великолепен български режисьор- Андрей Аврамов" , каза новият директор на..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес отбелязват празника, но с малко по-свити сърца, защото проблемите са много. Най-големият от тях-..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Уикипедия става на 18 години

В не толкова далечните години от миналия век, за да узнаеш нещо, което ти е необходимо, трябваше на преравяш десетки източници на информация. 15 януари 2001 г. е датата, която преобръща нещата и е важна за абсолютно всеки, дори да не си даваме ясна сметка за това. Защото на този ден започва да се развива проектът Уикипедия - свободна енциклопедия в..

публикувано на 15.01.19 в 17:30
Белоградчишки скали

Белоградчишките скали с юбилей

Има едно място, където накуп може да видите Адам и Ева, монахини, куче, ученичка, лъв, динозавър, кукувица, замък, че дори и самия хайдут Велко. За някои от тях ще ви трябва повече въображение, но пък докато се вглеждате във формите може да имате късмет и да чуете как "кука" кукувицата като задуха силен вятър. Става дума за неповторимите..

публикувано на 15.01.19 в 17:30