„Млади възрожденци“ се срещнаха във Видин

4
"Млади възрожденци" от детска градина "Русалка"
Снимка: Анжела Каменова

На 140-тата годишнина от Освобождението на България и на Видин беше посветена Осмата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“. Организатор на инициативата е Регионалното управление на образованието с подкрепата на Видински комитет „Васил Левски“, отдела на Държавен архив, Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека. На срещата присъстваха представители на клубовете „Млади възрожденци“ от 18 училища в областта и деца от детска градина „Русалка“. Да помним думите на Васил Левски призова при откриването заместник-областният управител на Видин Анжело Георгиев:

„Нека заедно да помним, че зад нашите малки и големи победи греят нетленните думи на Дякона, които носим в сърцата си като свещена клетва за бъдещето:

„Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието.“

Вие, скъпи млади възрожденци, сте тези достойни българи.“

Кметът на Видин Огнян Ценков поздрави Общобългарския комитет „Васил Левски“ за създаването на клубовете „Млади възрожденци“:

„Тази ваша инициатива успя да приобщи впечатляващ брой ученици, които намират прекрасна възможност да се посветят на добродетелни, патриотични дела. Вашата организация, толкова здраво свързана с българщината, е пример за това как се възпитава у децата ни родова памет.“

Началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова призова учениците да следват заветите на Левски, а родителите и учителите да ги подкрепят:

„Изключително съм горда, че вървите по стъпките на нашия Апостол. Следвайте неговите завети! Пожелавам ви да бъдете горди с това, че сте „Млади възрожденци“ !“

От името на Видински митрополит Даниил поздрав към присъстващите отправи отец Илия.

„Видинските „Млади възрожденци“ са сред първите в цяла България“- отбеляза Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, който беше гост на регионалната среща. Той се обърна към младите хора с убеждението, че те са тези, които да покажат какво богатство са Видин и видинският край за България. За всеки от участниците в клубовете той остави „Георгиевска лента“, учредена като отличителен знак на храброст по време на Руско-турската освободителна за България война.

Децата от Детска градина „Русалка“ и училища във Видин представиха програма. Първи бяха изявите на най-малките. 

Песента за капитан Петко войвода са подготвили за срещата ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, каза преподавателят по история и ръководител на клуба в училището Наталия Славчева.

Лорена Славейкова е сред най-дейните „Млади възрожденци“ в училището. За програмата учениците са се готвили повече от месец.

На регионалната среща на клубовете „Млади възрожденци“ лектори от историческия музей, архива и библиотеката съобщиха любопитни факти за Освобождението на Видин.


Галерия

Вижте още

Юбилеен концерт на НЧ "Земеделец-187" в Ново село

145 години навършва новоселското огнище на култура и на просвета за възрастните. Създадено от будни новоселяни  в годините на турското владичество, то се превръща в пазител на българския дух, в продължител на народните традиции, в място за просвещение. Празникът започна в 17.30 ч. на 23 май с полагане на венци пред паметника на читалищните дейци, върху..

публикувано на 24.05.19 в 11:36

"Желязното цвете" представя новата си книга във Враца

Новата си книга " Оскар " ще представи утре, 25-ти май, в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца писателят Ангалот Енминас . Зад този псевдоним е Цветан Мирчев , художник по образование и професия, родом от Враца, но живеещ в Русе. Ексцентричното му творчество, изразено в две книги, е вдъхновено от магическия реализъм . Първата „ Гириз..

публикувано на 24.05.19 в 11:00

Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и..

публикувано на 23.05.19 в 18:06

Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?". "От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с..

публикувано на 23.05.19 в 14:20

Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев . Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва..

публикувано на 22.05.19 в 11:51

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05