„Млади възрожденци“ се срещнаха във Видин

"Млади възрожденци" от детска градина "Русалка"
Снимка: Анжела Каменова

На 140-тата годишнина от Освобождението на България и на Видин беше посветена Осмата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“. Организатор на инициативата е Регионалното управление на образованието с подкрепата на Видински комитет „Васил Левски“, отдела на Държавен архив, Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека. На срещата присъстваха представители на клубовете „Млади възрожденци“ от 18 училища в областта и деца от детска градина „Русалка“. Да помним думите на Васил Левски призова при откриването заместник-областният управител на Видин Анжело Георгиев:

„Нека заедно да помним, че зад нашите малки и големи победи греят нетленните думи на Дякона, които носим в сърцата си като свещена клетва за бъдещето:

„Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието.“

Вие, скъпи млади възрожденци, сте тези достойни българи.“

Кметът на Видин Огнян Ценков поздрави Общобългарския комитет „Васил Левски“ за създаването на клубовете „Млади възрожденци“:

„Тази ваша инициатива успя да приобщи впечатляващ брой ученици, които намират прекрасна възможност да се посветят на добродетелни, патриотични дела. Вашата организация, толкова здраво свързана с българщината, е пример за това как се възпитава у децата ни родова памет.“

Началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова призова учениците да следват заветите на Левски, а родителите и учителите да ги подкрепят:

„Изключително съм горда, че вървите по стъпките на нашия Апостол. Следвайте неговите завети! Пожелавам ви да бъдете горди с това, че сте „Млади възрожденци“ !“

От името на Видински митрополит Даниил поздрав към присъстващите отправи отец Илия.

„Видинските „Млади възрожденци“ са сред първите в цяла България“- отбеляза Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, който беше гост на регионалната среща. Той се обърна към младите хора с убеждението, че те са тези, които да покажат какво богатство са Видин и видинският край за България. За всеки от участниците в клубовете той остави „Георгиевска лента“, учредена като отличителен знак на храброст по време на Руско-турската освободителна за България война.

Децата от Детска градина „Русалка“ и училища във Видин представиха програма. Първи бяха изявите на най-малките. 

Песента за капитан Петко войвода са подготвили за срещата ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, каза преподавателят по история и ръководител на клуба в училището Наталия Славчева.

Лорена Славейкова е сред най-дейните „Млади възрожденци“ в училището. За програмата учениците са се готвили повече от месец.

На регионалната среща на клубовете „Млади възрожденци“ лектори от историческия музей, архива и библиотеката съобщиха любопитни факти за Освобождението на Видин.


Вижте още

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04

Храмът в Дунавци остана без ток

Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града. Храмът се намира в двора..

публикувано на 14.08.18 в 16:05

Пазят с видеонаблюдение старите мраморни плочи от площада във Видин

До края на септември по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона във Видин трябва да приключи работа в района около общината. Старите материали от настилката на площада   ще се ползват за благоустрояване и баластриране на улици по селата. 24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин,..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

Два центъра за настаняване довършват в Белоградчик

Близо десетилетие в Белоградчик стоят основите на два центъра за настаняване от семеен тип. Сегашното ръководството на общината е намерило начин със средства по Оперативна програма „Региони в растеж” да довърши сградите. Каква е тяхната история и какво предстои да се случи оттук на нататък разказва кметът на общината Борис Николов:  "Тези два центъра..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

България на челни места в олимпиадите по математическа лингвистика

Нашата красива България почти винаги е на дъното на класации и проучвания. Това донякъде срива самочувствието ни и някак си се примиряваме и приемаме фактите. Не са малко обаче тези, които наистина се опитват да променят нещата и да популяризират нашите добри страни. Българите се оказваме в топ 3 на олимпиадите по математическа лингвистика. Именно..

публикувано на 14.08.18 в 13:59

Какви са правата ни при пътуване със самолет?

Преди да решим да използваме услугите на авиопревозвачите, трябва да бъдем наясно с правата си. Какви са те обаче? Какво се случва, ако срещнем проблем - например с изгубен или повреден багаж? Какво трябва да знаем, ако откажат да ни качат на борда на самолет? Как трябва да реагираме и какво трябва да знаем, ако ни закъснее полета или бъде отменен?..

публикувано на 13.08.18 в 15:44