„Млади възрожденци“ се срещнаха във Видин

"Млади възрожденци" от детска градина "Русалка"
Снимка: Анжела Каменова

На 140-тата годишнина от Освобождението на България и на Видин беше посветена Осмата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“. Организатор на инициативата е Регионалното управление на образованието с подкрепата на Видински комитет „Васил Левски“, отдела на Държавен архив, Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека. На срещата присъстваха представители на клубовете „Млади възрожденци“ от 18 училища в областта и деца от детска градина „Русалка“. Да помним думите на Васил Левски призова при откриването заместник-областният управител на Видин Анжело Георгиев:

„Нека заедно да помним, че зад нашите малки и големи победи греят нетленните думи на Дякона, които носим в сърцата си като свещена клетва за бъдещето:

„Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието.“

Вие, скъпи млади възрожденци, сте тези достойни българи.“

Кметът на Видин Огнян Ценков поздрави Общобългарския комитет „Васил Левски“ за създаването на клубовете „Млади възрожденци“:

„Тази ваша инициатива успя да приобщи впечатляващ брой ученици, които намират прекрасна възможност да се посветят на добродетелни, патриотични дела. Вашата организация, толкова здраво свързана с българщината, е пример за това как се възпитава у децата ни родова памет.“

Началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова призова учениците да следват заветите на Левски, а родителите и учителите да ги подкрепят:

„Изключително съм горда, че вървите по стъпките на нашия Апостол. Следвайте неговите завети! Пожелавам ви да бъдете горди с това, че сте „Млади възрожденци“ !“

От името на Видински митрополит Даниил поздрав към присъстващите отправи отец Илия.

„Видинските „Млади възрожденци“ са сред първите в цяла България“- отбеляза Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, който беше гост на регионалната среща. Той се обърна към младите хора с убеждението, че те са тези, които да покажат какво богатство са Видин и видинският край за България. За всеки от участниците в клубовете той остави „Георгиевска лента“, учредена като отличителен знак на храброст по време на Руско-турската освободителна за България война.

Децата от Детска градина „Русалка“ и училища във Видин представиха програма. Първи бяха изявите на най-малките. 

Песента за капитан Петко войвода са подготвили за срещата ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, каза преподавателят по история и ръководител на клуба в училището Наталия Славчева.

Лорена Славейкова е сред най-дейните „Млади възрожденци“ в училището. За програмата учениците са се готвили повече от месец.

На регионалната среща на клубовете „Млади възрожденци“ лектори от историческия музей, архива и библиотеката съобщиха любопитни факти за Освобождението на Видин.


Вижте още
Д-р Димитър Цветков, специалист по репродуктивно здраве

Д-р Димитър Цветков: Над 150 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас

Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми ще се проведат на 2 ноември, петък, в град Козлодуй. Те са част от кампанията на столичната болница за женско здраве " Надежда" , която стартира миналата година от Видин. Прегледите и консултациите отново ще се водят от специалиста по репродуктивна медицина д-р Димитър Цветков . В..

обновено на 23.10.18 в 14:17

Брегово се включва в Националната седмица на четенето

С поредица от прояви в Националната седмица на четенето участва и бреговското Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий". Програмата започна с гостуване на журналист от Радио ВИДИН. Поканиха ме, за да разкажа на учениците за своята професия. От практическата част запознах присъстващите с това как се прави репортаж и анкета. Днес ви срещам с..

публикувано на 23.10.18 в 10:01

Стартира Европейската седмица за безопасност и здраве при работа

От днес, 22 октомври, започва Европейската седмица за безопасност и здраве при работа. Тя се провежда всяка година през октомври. Организирана от информационната агенция на Европейския съюз за здравословни и безопасни условия на труд и нейните партньори, всяка Европейска седмица има конкретна тема на кампанията и цели повишаване на..

публикувано на 22.10.18 в 17:00

От Видин започва изложба "16 фотоесета- другото лице на воините ни"

Изложба на тема "16 фотоесета- другото лице на воините ни" ще бъде открита от 17 часа днес в музей „Кръстата казарма“ във Видин. Подготвена е от кореспондента на БТА Ирена Данаилова и колегата ѝ от Варна Георги Генчев. Включена е в програмата за празника на града Димитровден. Изложбата е посветена на участвалите в Първата световна..

публикувано на 22.10.18 в 14:15

Когато "Фрагментите" се превърнат в "Между"

Младият писател от Враца Михаил Митев издаде първия си роман. Книгата е озаглавена "Между" . Талантливият автор е познат на публиката с книгата "Фрагменти" - лодка, както самият той я описва, която води към най-личните му емоции. "Фрагменти" е труд, съставен от осем разказа, които запознават читателите с до болка познатата реалност, която често..

публикувано на 22.10.18 в 11:50

"Неделник" от 21 октомври 2018 година

"Неделник" брой 228- ми вече е на сайта. За начало мажете да чуете едно интервю с 15-годишната Ева Янакиев а от певческа група “Пъстренец джуниър”, към общинския младежки дом Монтана. Преди време възпитаничката на музикалният педагог Асен Асенов спечели наградата на телевизионните зрители на детски “Пирин фолк” в Сандански. Тя изпълни..

публикувано на 21.10.18 в 13:11