„Млади възрожденци“ се срещнаха във Видин

"Млади възрожденци" от детска градина "Русалка"
Снимка: Анжела Каменова

На 140-тата годишнина от Освобождението на България и на Видин беше посветена Осмата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“. Организатор на инициативата е Регионалното управление на образованието с подкрепата на Видински комитет „Васил Левски“, отдела на Държавен архив, Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека. На срещата присъстваха представители на клубовете „Млади възрожденци“ от 18 училища в областта и деца от детска градина „Русалка“. Да помним думите на Васил Левски призова при откриването заместник-областният управител на Видин Анжело Георгиев:

„Нека заедно да помним, че зад нашите малки и големи победи греят нетленните думи на Дякона, които носим в сърцата си като свещена клетва за бъдещето:

„Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието.“

Вие, скъпи млади възрожденци, сте тези достойни българи.“

Кметът на Видин Огнян Ценков поздрави Общобългарския комитет „Васил Левски“ за създаването на клубовете „Млади възрожденци“:

„Тази ваша инициатива успя да приобщи впечатляващ брой ученици, които намират прекрасна възможност да се посветят на добродетелни, патриотични дела. Вашата организация, толкова здраво свързана с българщината, е пример за това как се възпитава у децата ни родова памет.“

Началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова призова учениците да следват заветите на Левски, а родителите и учителите да ги подкрепят:

„Изключително съм горда, че вървите по стъпките на нашия Апостол. Следвайте неговите завети! Пожелавам ви да бъдете горди с това, че сте „Млади възрожденци“ !“

От името на Видински митрополит Даниил поздрав към присъстващите отправи отец Илия.

„Видинските „Млади възрожденци“ са сред първите в цяла България“- отбеляза Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, който беше гост на регионалната среща. Той се обърна към младите хора с убеждението, че те са тези, които да покажат какво богатство са Видин и видинският край за България. За всеки от участниците в клубовете той остави „Георгиевска лента“, учредена като отличителен знак на храброст по време на Руско-турската освободителна за България война.

Децата от Детска градина „Русалка“ и училища във Видин представиха програма. Първи бяха изявите на най-малките. 

Песента за капитан Петко войвода са подготвили за срещата ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, каза преподавателят по история и ръководител на клуба в училището Наталия Славчева.

Лорена Славейкова е сред най-дейните „Млади възрожденци“ в училището. За програмата учениците са се готвили повече от месец.

На регионалната среща на клубовете „Млади възрожденци“ лектори от историческия музей, архива и библиотеката съобщиха любопитни факти за Освобождението на Видин.


Вижте още

Среща с проспериращи млади учители във Видинско

Двама от наградените млади учители в област Видин Цветомир Веков и Кристина Георгиева гостуваха в "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН. Те получиха наградата "Проспериращ млад учител 2018 г.". Цветомир Веков, учител по История и цивилизации в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в град Брегово, беше отличен в раздел "Прогимназиален етап". В категория..

публикувано на 19.06.18 в 16:50

Да се срещнеш с любимия влогър

Почитатели от Видин се срещнаха с влогърката Мирела Лилова . Тя е за малко в нашия град, но веднага е била разпозната и е била организирана импровизирана среща в алеите на парк "Рова". "Всичко стана много спонтанно, просто имахме малко работа да свършим във Видин. И аз всъщност дойдох с моя приятел тук, той да си свърши работата, а аз малко на..

публикувано на 19.06.18 в 14:02

Ученическото общежитие във Видин ще има камери

В градското ученическо общежитие във Видин и през тази година ще има ремонтни дейности, но те ще бъдат по- скоро козметични. След по- сериозния ремонт от миналата година, през настоящата са отпуснати около 30 000 лева от общинския бюджет. "Средствата, които са отпуснати за тази година са за ремонт на ВиК инсталацията, защото започнаха често да..

публикувано на 18.06.18 в 17:24

Светослав Стефанов: "Българският баща е ощетен"

Вчера, 17 юни, чествахме Международния ден на бащата . Близо 80 страни в света празнуват този ден на третата неделя от месец юни. Целта му е да постави фокус върху ползите от активното участие на бащите в живота на децата за създаване на семейна среда без насилие и за пълноценно развитие на детето. Българският баща е ощетен, каза  Светослав Стефанов,..

публикувано на 18.06.18 в 15:46
Кардиологът д-р Цветан Ценков

Д-р Цветан Ценков: Колкото повече се движим, толкова по-малко боледуваме

Колоезденето е начин да преборим един от бичовете на нашето съвремие - обездвижването. Това каза в предаването "Направление здраве" видинският кардиолог д-р Цветан Ценков , когото често можем да видим с велосипед в града. По думите му, ако хората повече ходят пеша, карат колело и изобщо извършват някаква физическа активност, те ще бъдат..

публикувано на 18.06.18 в 15:38

Да помогнем на Веси

"Здравейте, казвам се Весела Огнева и мога да кажа, че съм голяма късметлийка. “Късметлийка”, защото, когато нещата тръгнат на зле в живота ми, винаги около мен се събират прекрасни хора, които облекчават положението. Признателна съм за всичко, което се случва в живота ми и никога не бих оценила нещо като изцяло “черно” или “бяло”..." Така..

публикувано на 18.06.18 в 13:21