Има ли политически лидери в България?!

В "Посоките на делника" коментираме темата с политическия анализатор и историк Захари Захариев, и с журналиста и общественика Христо Казашки. В търсене на истински политически лидери, питаме и видинчани.

"Ако погледнем съвременната реалност в България, политици колкото щеш, но политически лидери трудно ще ги изброя на пръстите на едната си ръка. Политическите лидери се раждат и се създават. Политическите лидери се появяват в необходимия, важния момент в развитието на всяко едно общество. България е имала политически лидери и те са родени точно от епохата си. Първият голям, изявен лидер в България поне специално за мен е Петко Каравелов. В него има политическия живец, онова, което се нарича вродена възможност да бъдеш политик. Прекрасен политик е един наследник на Каравелов- Александър Малинов, слабо позната фигура в българската история, министър председател на няколко правителства. Той е визионер, той непрекъснато участва в правителства, които са измъквали България от кризисни ситуации. За Стефан Стамболов няма да споменавам, достатъчно сме говорили за него. Има и други, които ги споменавахме навремето с кавичките фашисти. Един Андрей Ляпчев е прекрасен политик, бих казал, че самият цар Борис е прекрасен политик. Това са хора, които наистина имат визия, имат реална представа, имат и средствата, и начина за въздействие, оставили трайна следа в историята. Има ли обаче днес политически лидери в България?! Кой от нашите политици след 10 ноември се оказа визионер? Кой имаше представа какво върши? Никой! Кой изведе България от критична ситуация? Мога да кажа, макар и странно да прозвучи- Иван Костов. Да, той успя в един определен момент да направи нещо подобно в кризисния момент на България, когато беше изпаднала в изкуствено донякъде създадената инфлационна и икономическа криза, но спря дотук. Друг? Няма! Нито един от съвременните български политици няма обаянието, уменията, визията, идеята какво ще прави българската държава в следващите 15 години. Депутатите по начина, по който ги избираме са по-скоро членове на листи. Те на са лидери. Те са просто подчиняващи се на определен политически кръжец, който в момента има някаква идейка, но тя стига до задънена улица или най-малкото не е обработена достатъчно, за да може да бъде визионерска. Депутатите ни са точно членове на подобна група. Там няма изявен лидер. И ако се появи изявен лидер, той обикновено е смазан или изяден", подчерта Захари Захариев.   

По думите на Христо Казашки, "в България има политически лидери- всяка политическа формация си има лидер, който си го заслужава. В годините след 10 ноември 89-а, на политическия български небосклон се появиха или излязоха десетки нови политически лидери, но за малцина от тях би могло да се каже, че са и държавници. Що се отнася до депутатите ни, дали са лидери?! Парламентарната ни република е силно атрофирала. Българското народно събрание като най-висша държавна институция, е като един гумен печат в ръцете на премиера Бойко Борисов. Няма ги така политическите лидери у нас, както трябва да ги има в нормалните демократични страни."

Още по темата за политическите лидери в България чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45

Влияят ли цените на енергийната борса върху цените на стоките и услугите?

Синдикати и работодатели предупредиха, че цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и обедняване на населението. Синдикати и бизнес поискаха от държавата извънредни и спешни мерки, за да се овладеят цените на електроенергията на борсата. Опасението е, че това ще..

публикувано на 10.01.19 в 11:55

Социалните медии и младите хора- мода или зависимост

Момичетата в тийнейджърска възраст са двойно по- склонни да проявят симптоми на депресия, свързани с използването на социалните медии , в сравнение с момчетата. Това стана ясно преди дни от проучване на британски изследователи. Изследването е обхванало 11 000 млади хора, като е установено, че 14-годишните момичета прекарват повече време в социалните..

публикувано на 09.01.19 в 12:08