Има ли политически лидери в България?!

В "Посоките на делника" коментираме темата с политическия анализатор и историк Захари Захариев, и с журналиста и общественика Христо Казашки. В търсене на истински политически лидери, питаме и видинчани.

"Ако погледнем съвременната реалност в България, политици колкото щеш, но политически лидери трудно ще ги изброя на пръстите на едната си ръка. Политическите лидери се раждат и се създават. Политическите лидери се появяват в необходимия, важния момент в развитието на всяко едно общество. България е имала политически лидери и те са родени точно от епохата си. Първият голям, изявен лидер в България поне специално за мен е Петко Каравелов. В него има политическия живец, онова, което се нарича вродена възможност да бъдеш политик. Прекрасен политик е един наследник на Каравелов- Александър Малинов, слабо позната фигура в българската история, министър председател на няколко правителства. Той е визионер, той непрекъснато участва в правителства, които са измъквали България от кризисни ситуации. За Стефан Стамболов няма да споменавам, достатъчно сме говорили за него. Има и други, които ги споменавахме навремето с кавичките фашисти. Един Андрей Ляпчев е прекрасен политик, бих казал, че самият цар Борис е прекрасен политик. Това са хора, които наистина имат визия, имат реална представа, имат и средствата, и начина за въздействие, оставили трайна следа в историята. Има ли обаче днес политически лидери в България?! Кой от нашите политици след 10 ноември се оказа визионер? Кой имаше представа какво върши? Никой! Кой изведе България от критична ситуация? Мога да кажа, макар и странно да прозвучи- Иван Костов. Да, той успя в един определен момент да направи нещо подобно в кризисния момент на България, когато беше изпаднала в изкуствено донякъде създадената инфлационна и икономическа криза, но спря дотук. Друг? Няма! Нито един от съвременните български политици няма обаянието, уменията, визията, идеята какво ще прави българската държава в следващите 15 години. Депутатите по начина, по който ги избираме са по-скоро членове на листи. Те на са лидери. Те са просто подчиняващи се на определен политически кръжец, който в момента има някаква идейка, но тя стига до задънена улица или най-малкото не е обработена достатъчно, за да може да бъде визионерска. Депутатите ни са точно членове на подобна група. Там няма изявен лидер. И ако се появи изявен лидер, той обикновено е смазан или изяден", подчерта Захари Захариев.   

По думите на Христо Казашки, "в България има политически лидери- всяка политическа формация си има лидер, който си го заслужава. В годините след 10 ноември 89-а, на политическия български небосклон се появиха или излязоха десетки нови политически лидери, но за малцина от тях би могло да се каже, че са и държавници. Що се отнася до депутатите ни, дали са лидери?! Парламентарната ни република е силно атрофирала. Българското народно събрание като най-висша държавна институция, е като един гумен печат в ръцете на премиера Бойко Борисов. Няма ги така политическите лидери у нас, както трябва да ги има в нормалните демократични страни."

Още по темата за политическите лидери в България чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Паметна плоча на загиналите във войните искат да поставят в Ивановци

Село Ивановци , Видинско, е основано от изселници от западните покрайнини, от село Червена ябълка, Пиротско. Преди 50 години е наброявало 700 души. Днес има около 60-тина души, предимно възрастни хора. Обичайното ежедневие тук е срещата на приказка рано сутрин пред селския магазин, който е със строго фиксирано работно време- от 8 до 10 сутринта...

публикувано на 17.08.18 в 10:07

Професии на бъдещето

За 60% от професиите след 10-15 години ще се изисква висока квалификация, каза проф. Велизара Пенчев, председател на Общото събрание на Русенския университет, по време на кръглата маса във филиала на учебното заведение във Видин . Прогнозата е, че нови професии ще заменят някои от сегашните. Телехирурзи ще извършват операции от разстояние, а..

обновено на 16.08.18 в 14:33

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е..

публикувано на 10.08.18 в 14:16