Има ли политически лидери в България?!

В "Посоките на делника" коментираме темата с политическия анализатор и историк Захари Захариев, и с журналиста и общественика Христо Казашки. В търсене на истински политически лидери, питаме и видинчани.

"Ако погледнем съвременната реалност в България, политици колкото щеш, но политически лидери трудно ще ги изброя на пръстите на едната си ръка. Политическите лидери се раждат и се създават. Политическите лидери се появяват в необходимия, важния момент в развитието на всяко едно общество. България е имала политически лидери и те са родени точно от епохата си. Първият голям, изявен лидер в България поне специално за мен е Петко Каравелов. В него има политическия живец, онова, което се нарича вродена възможност да бъдеш политик. Прекрасен политик е един наследник на Каравелов- Александър Малинов, слабо позната фигура в българската история, министър председател на няколко правителства. Той е визионер, той непрекъснато участва в правителства, които са измъквали България от кризисни ситуации. За Стефан Стамболов няма да споменавам, достатъчно сме говорили за него. Има и други, които ги споменавахме навремето с кавичките фашисти. Един Андрей Ляпчев е прекрасен политик, бих казал, че самият цар Борис е прекрасен политик. Това са хора, които наистина имат визия, имат реална представа, имат и средствата, и начина за въздействие, оставили трайна следа в историята. Има ли обаче днес политически лидери в България?! Кой от нашите политици след 10 ноември се оказа визионер? Кой имаше представа какво върши? Никой! Кой изведе България от критична ситуация? Мога да кажа, макар и странно да прозвучи- Иван Костов. Да, той успя в един определен момент да направи нещо подобно в кризисния момент на България, когато беше изпаднала в изкуствено донякъде създадената инфлационна и икономическа криза, но спря дотук. Друг? Няма! Нито един от съвременните български политици няма обаянието, уменията, визията, идеята какво ще прави българската държава в следващите 15 години. Депутатите по начина, по който ги избираме са по-скоро членове на листи. Те на са лидери. Те са просто подчиняващи се на определен политически кръжец, който в момента има някаква идейка, но тя стига до задънена улица или най-малкото не е обработена достатъчно, за да може да бъде визионерска. Депутатите ни са точно членове на подобна група. Там няма изявен лидер. И ако се появи изявен лидер, той обикновено е смазан или изяден", подчерта Захари Захариев.   

По думите на Христо Казашки, "в България има политически лидери- всяка политическа формация си има лидер, който си го заслужава. В годините след 10 ноември 89-а, на политическия български небосклон се появиха или излязоха десетки нови политически лидери, но за малцина от тях би могло да се каже, че са и държавници. Що се отнася до депутатите ни, дали са лидери?! Парламентарната ни република е силно атрофирала. Българското народно събрание като най-висша държавна институция, е като един гумен печат в ръцете на премиера Бойко Борисов. Няма ги така политическите лидери у нас, както трябва да ги има в нормалните демократични страни."

Още по темата за политическите лидери в България чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51

Проект готви промени за възпитанието на учениците

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на..

публикувано на 15.05.19 в 12:05

Млади и стари от Северозапада за бъдещето на Европа

"Изберете своето бъдеще" и "Този път ще гласувам" са част от призивите, с които Европейският съюз цели да мотивира избирателите да участват в изборите за Европейски парламент . 12 дни преди вота проверяваме ще дадат ли своя глас на 26 май и интересуват ли се от бъдещето на Европа младите и хората от третата възраст в Северозападна България...

публикувано на 14.05.19 в 13:28

Младежи от Видин: "Където и да сме, Видин остава в сърцата ни"

15 май е датата, на която видинските училища ще изпратят тазгодишните абитуриенти. Повечето от тези млади хора ще продължат образованието си в чужбина и ще напуснат Видин завинаги. Какъв избор са направили? Петко Владимиров е ученик от 12 "а" клас на Гимназията с преподаване на чужди езици /ГПЧЕ/ "Йордан Радичков". Избрал е да продължи образованието..

публикувано на 13.05.19 в 16:58