Има ли политически лидери в България?!

В "Посоките на делника" коментираме темата с политическия анализатор и историк Захари Захариев, и с журналиста и общественика Христо Казашки. В търсене на истински политически лидери, питаме и видинчани.

"Ако погледнем съвременната реалност в България, политици колкото щеш, но политически лидери трудно ще ги изброя на пръстите на едната си ръка. Политическите лидери се раждат и се създават. Политическите лидери се появяват в необходимия, важния момент в развитието на всяко едно общество. България е имала политически лидери и те са родени точно от епохата си. Първият голям, изявен лидер в България поне специално за мен е Петко Каравелов. В него има политическия живец, онова, което се нарича вродена възможност да бъдеш политик. Прекрасен политик е един наследник на Каравелов- Александър Малинов, слабо позната фигура в българската история, министър председател на няколко правителства. Той е визионер, той непрекъснато участва в правителства, които са измъквали България от кризисни ситуации. За Стефан Стамболов няма да споменавам, достатъчно сме говорили за него. Има и други, които ги споменавахме навремето с кавичките фашисти. Един Андрей Ляпчев е прекрасен политик, бих казал, че самият цар Борис е прекрасен политик. Това са хора, които наистина имат визия, имат реална представа, имат и средствата, и начина за въздействие, оставили трайна следа в историята. Има ли обаче днес политически лидери в България?! Кой от нашите политици след 10 ноември се оказа визионер? Кой имаше представа какво върши? Никой! Кой изведе България от критична ситуация? Мога да кажа, макар и странно да прозвучи- Иван Костов. Да, той успя в един определен момент да направи нещо подобно в кризисния момент на България, когато беше изпаднала в изкуствено донякъде създадената инфлационна и икономическа криза, но спря дотук. Друг? Няма! Нито един от съвременните български политици няма обаянието, уменията, визията, идеята какво ще прави българската държава в следващите 15 години. Депутатите по начина, по който ги избираме са по-скоро членове на листи. Те на са лидери. Те са просто подчиняващи се на определен политически кръжец, който в момента има някаква идейка, но тя стига до задънена улица или най-малкото не е обработена достатъчно, за да може да бъде визионерска. Депутатите ни са точно членове на подобна група. Там няма изявен лидер. И ако се появи изявен лидер, той обикновено е смазан или изяден", подчерта Захари Захариев.   

По думите на Христо Казашки, "в България има политически лидери- всяка политическа формация си има лидер, който си го заслужава. В годините след 10 ноември 89-а, на политическия български небосклон се появиха или излязоха десетки нови политически лидери, но за малцина от тях би могло да се каже, че са и държавници. Що се отнася до депутатите ни, дали са лидери?! Парламентарната ни република е силно атрофирала. Българското народно събрание като най-висша държавна институция, е като един гумен печат в ръцете на премиера Бойко Борисов. Няма ги така политическите лидери у нас, както трябва да ги има в нормалните демократични страни."

Още по темата за политическите лидери в България чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19

Повече пари от ЕС за изоставащите региони, но и по-строг контрол как се харчат

Граждански диалог за бъдещето на кохезионната политика като визия за развитието на област Видин или по-просто казано как и за какво да се използват средствата от Европейския съюз през следващия програмен период за развитието на региона, се състоя в крайдунавския град. Организатор на форума е Областният информационен център. В него се включиха..

публикувано на 11.10.18 в 13:37

Вярваме ли, че даренията помагат

Малко над  101 милиона  лева са  дарени  в България през 2017 г. от индивидуални дарители, компании и фондации. Това са данните от годишния анализ на Български дарителски форум. Ръстът в сравнение с предходната 2016 г. е малко над  5 млн . лв. Най-много средства през 2017 г. са дарили фондациите - приблизително  54 млн . лв., следвани от компаниите с..

публикувано на 10.10.18 в 11:00

Бъдеще за малкия бизнес у нас

326 000 малки и средни предприятия функционират в България, в тях работят около 75% от заетите в страната, повечето от тях обаче са в сферата на търговията. Това стана ясно по време на ежегодния форум за насърчаване на предприемачеството в България - Европейски ден на предприемача, който се проведе преди дни. Малките и средни компании у нас ще могат да..

публикувано на 09.10.18 в 13:41

Защо зареждаме по- скъпи горива в Северозапада

Защо има разлики в цените, на които се продават горивата? Темата провокира обаждане на жител на Берковица. Антон Младенов пътувал до София и заредил бензин на цена от 2.09 лева за литър. "На следващата бензиностанция, която погледнах, бензинът беше 2.13, горе-долу на скъпите бензиностанции- 2.22. Прибирам се в Берковица, аз знаех и тук как е,..

публикувано на 08.10.18 в 15:07

Хората от Добри дол: Живеем в напукани къщи, прах и мирис на оборска тор

Започна ремонт на пътя между ломските села Добри дол, Сливата и Орсоя. Компрометираният участък е с дължина около 8 километра, за лошото състояние на който преди време протестираха жителите на трите села. От понеделник са започнали ремонтните дейности, но трафикът от тежкотоварни камиони пречи на работата на строителните групи, казват и хората, и..

публикувано на 05.10.18 в 14:45