Има ли политически лидери в България?!

В "Посоките на делника" коментираме темата с политическия анализатор и историк Захари Захариев, и с журналиста и общественика Христо Казашки. В търсене на истински политически лидери, питаме и видинчани.

"Ако погледнем съвременната реалност в България, политици колкото щеш, но политически лидери трудно ще ги изброя на пръстите на едната си ръка. Политическите лидери се раждат и се създават. Политическите лидери се появяват в необходимия, важния момент в развитието на всяко едно общество. България е имала политически лидери и те са родени точно от епохата си. Първият голям, изявен лидер в България поне специално за мен е Петко Каравелов. В него има политическия живец, онова, което се нарича вродена възможност да бъдеш политик. Прекрасен политик е един наследник на Каравелов- Александър Малинов, слабо позната фигура в българската история, министър председател на няколко правителства. Той е визионер, той непрекъснато участва в правителства, които са измъквали България от кризисни ситуации. За Стефан Стамболов няма да споменавам, достатъчно сме говорили за него. Има и други, които ги споменавахме навремето с кавичките фашисти. Един Андрей Ляпчев е прекрасен политик, бих казал, че самият цар Борис е прекрасен политик. Това са хора, които наистина имат визия, имат реална представа, имат и средствата, и начина за въздействие, оставили трайна следа в историята. Има ли обаче днес политически лидери в България?! Кой от нашите политици след 10 ноември се оказа визионер? Кой имаше представа какво върши? Никой! Кой изведе България от критична ситуация? Мога да кажа, макар и странно да прозвучи- Иван Костов. Да, той успя в един определен момент да направи нещо подобно в кризисния момент на България, когато беше изпаднала в изкуствено донякъде създадената инфлационна и икономическа криза, но спря дотук. Друг? Няма! Нито един от съвременните български политици няма обаянието, уменията, визията, идеята какво ще прави българската държава в следващите 15 години. Депутатите по начина, по който ги избираме са по-скоро членове на листи. Те на са лидери. Те са просто подчиняващи се на определен политически кръжец, който в момента има някаква идейка, но тя стига до задънена улица или най-малкото не е обработена достатъчно, за да може да бъде визионерска. Депутатите ни са точно членове на подобна група. Там няма изявен лидер. И ако се появи изявен лидер, той обикновено е смазан или изяден", подчерта Захари Захариев.   

По думите на Христо Казашки, "в България има политически лидери- всяка политическа формация си има лидер, който си го заслужава. В годините след 10 ноември 89-а, на политическия български небосклон се появиха или излязоха десетки нови политически лидери, но за малцина от тях би могло да се каже, че са и държавници. Що се отнася до депутатите ни, дали са лидери?! Парламентарната ни република е силно атрофирала. Българското народно събрание като най-висша държавна институция, е като един гумен печат в ръцете на премиера Бойко Борисов. Няма ги така политическите лидери у нас, както трябва да ги има в нормалните демократични страни."

Още по темата за политическите лидери в България чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Как да изберем училище за детето си?

В живота на всеки родител идва онзи важен момент - денят, в който рожбата за пръв път минава прага на училището . Това трепетно мигновение обикновено е предшествано от дълъг процес- избирането на подходящото учебно заведение за детето.  Всяка година на 15-ти септември започва новата учебна година, но родителите на първокласници отдавна са избрали..

публикувано на 20.06.18 в 14:12

Какъв шанс има вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на Красимир Богданов от управляващата коалиция и на Филип Попов от опозицията. Темата коментира и Явор Хайтов , бивш народен представител и бивш заместник министър на вътрешните работи. По думите на Филип Попов от БСП:  "Категорично ще има вот на недоверие, тази седмица ще го внесем. Темата на вота..

публикувано на 19.06.18 в 16:04

Паркирането- на късмет

Паркирани автомобили на пешеходната пътека пред офисите на мобилните оператори в началото на ул. "Железничарска" във Видин има всеки ден. "Не е редно, въобще. В България всичко може. Има закони, но никой не ги спазва. Те извинение нямат, но си мислят, че са безнаказани... Аз и да нямам книжка е неправилно- 5 метра от пешеходната пътека е..

публикувано на 18.06.18 в 16:11
Автобуска спирка в село Търнава

В Търнава: "Тука няма добри или лоши. Само село е... То е Обичане!"

Село Търнава се намира в община Бяла Слатина. То е едно от най-старите села в този район. Името му е славянско, произлязло от наименованието на храста "трън". Габриела Раловска е кмет на Търнава вече 7 години. Отговорно подхожда към проблемите на всеки един свой съжител и никога не обещава помощ, ако не може да изпълни обещаното. Обичта към родното..

публикувано на 15.06.18 в 14:23

Световното първенство по футбол- прогнози и анализи

От днес светът е футбол, а причината - настъпи моментът, чакан от всички запалянковци от 13 юли 2014 година, когато Германия победи в продължения Аржентина, за да спечели световната титла. Днес, 14 юни 2018 година, започва Световното първенство по футбол в Русия. 21-вото издание на най-големия футболен турнир в света ще противопостави един срещу друг..

обновено на 14.06.18 в 14:41

Изчезва ли Видин от рок картата на България

Като почитател на рок музиката реших да поговорим по темата днес. В началото на лятото сме и почти ежедневно интернет пространството и социалните мрежи ни заливат с информация за предстоящи рок събития. Защо, обаче за Видин подобни плакати отсъстват? През годините в красивия ни крайдунавски град са гостували рок групи от различни националности и..

публикувано на 13.06.18 в 11:50