8-годишна пианистка от Видин с първа награда от конкурса "Нашите деца свирят Бах"

| обновено на 13.06.18 в 16:59
7
Снимка: Радио ВИДИН


Анна Русева от Видин е един от лауреатите на Осмия конкурс за млади пианисти-непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах" в Благоевград. 8-годишната пианистка спечели първо място в първа възрастова група - от 8 до 10 години, с изпълненията си на две произведения от Йохан Себастиан Бах и Йохан Кристиан Бах. "Участвах в конкурса "Нашите деца свирят Бах" в Благоевград. Там изсвирих Менует №15 от Йохан Себастиан Бах и "Старинен танц" от Йохан Кристиан Бах. Имаше много деца от цялата страна, спечелих първо място и златен медал в моята възрастова група... Преди това имах участия в читалище "Цвят", в Симфониетата, в училище "Св. Св. Кирил и Методий", на "Орфеева дарба" в София и сега в Благоевград... Обичам да свиря Моцарт, Бах и Бетовен. Аз бях на 6 години, когато започнах да свиря на пиано, в детската градина бях 4-та група. Първо имах синтезатор, после ми купиха пиано. Кафяво е и е хубаво... В Благоевград получих часовник, грамота, диплом и златен медал. Велин Илиев, част от журито, ме покани в зала "България",
разказа пианистката.Малката Ани работи много упорито и вече има награди от три конкурса, разказа преподавателката ѝ по пиано Ана Илиева:"Ани много ме изненада, защото преди това тя участва в още един конкурс и подготви нова програма, за да се яви на конкурса в Благоевград. Аз по принцип поощрявам децата, които имат желание да се занимават с пиано, и се радвам, когато искат да участват в конкурси. Но за мен един конкурс за година е достатъчен. Ани обаче ме изненада, защото се иска една психическа издръжливост, иска се много сериозен труд, за да се подготвят пиесите. Тя се справи отлично... Този конкурс се провеждаше преди 20 години, сега отново е възобновен. Аз съм имала участници в предишни издания и имам представа за нивото. По принцип този тип музика - полифонията, се изпълнява трудно и малко деца са в състояние да се подготвят и да участват в такъв конкурс. Сега, на Осмото издание, си спомням, че над 70 деца са участвали в 4 възрастови групи. Така че конкурсът отново се възобновява и очаквам този интерес към него също да остане... Аз съм много щастлива, много ѝ се радвам, поздравявам я и ѝ пожелавам оттук нататък да покорява нови върхове. Исках да я предупредя обаче, че когато човек се явява на такива конкурси, летвата се вдига все по-високо и очакванията са много високи към него. Така че трябва да бъде упорита и на ниво винаги, ако иска да има успехи напред." Преди да продължи по своя път към големите музикални върхове, малката пианистка ще се наслади на едно весело и безгрижно лято.


Повече за Анна Русева, както и изпълнението ѝ на "Старинен танц" от Йохан Кристиан Бах може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05

Видински ученици участват в конкурс за предприемачи

Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: „Имам бизнес идея!“ . Конкурсът се организира от дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове..

публикувано на 20.05.19 в 13:56

Черно-бели фотоси представят бита на хората от Северозападна България

Авторска фотокнига, свързана с населените места и бита на хората от Северозападна България, издаде Светослав Иванов , бивш учител и настоящ енергетик към АЕЦ-Козлодуй. Проектът на автора се нарича „ КОНТРАСТИ “ и включва черно-бели фотографии от землището на околните на Козлодуй градове и села. Когато липсват цветове, детайлите изникват на преден..

публикувано на 20.05.19 в 13:56

"Врабчето от Авиньон"- Мирей Матийо в "Музикална зона"

Тя напомня на всички французи за иконата Едит Пиаф. Въпреки, че и на двете им казват „врабчето”, Мирей се различава много от Едит Пиаф, макар гласовете им да са сходни. Но Мирей Матийо има свой собствен път – той е от слънчевата страна на живота.  Наричат я „врабчето“, защото прекрасната Мирей е висока едва 153 сантимтера, носи обувки размер 33, а..

публикувано на 20.05.19 в 09:40

"Неделник" от 19 май 2019 година

"Неделник" брой 258 вече е на сайта. На 14 април в предаването, научихте, че състава "Игривите опинки" от Народно читалище "Димитър Вълнев- 1903" в село Расово заминават за град Фуенхирола , в испанската автономна област Андалусия за да участват в един невероятен фестивал. Е, те бяха и се върнаха и аз имах честта отново да разговарям с..

публикувано на 19.05.19 в 12:55

Усвоени са 50% от пострадалата дървесина от ледолома през 2014 година

Лесозащитната станция в София работи в системата на горите и се опира на нормативна база, по която специалистите обследват гори с повреди от вредители и болести, взимат проби и правят анализи. " Няма гора, в която да няма гъсеници или други насекоми, по принцип няма гора, в която да няма болести, навсякъде има проблеми. Обикновено се концентрираме..

публикувано на 16.05.19 в 14:51