8-годишна пианистка от Видин с първа награда от конкурса "Нашите деца свирят Бах"

| обновено на 13.06.18 в 16:59
7
Снимка: Радио ВИДИН


Анна Русева от Видин е един от лауреатите на Осмия конкурс за млади пианисти-непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах" в Благоевград. 8-годишната пианистка спечели първо място в първа възрастова група - от 8 до 10 години, с изпълненията си на две произведения от Йохан Себастиан Бах и Йохан Кристиан Бах. "Участвах в конкурса "Нашите деца свирят Бах" в Благоевград. Там изсвирих Менует №15 от Йохан Себастиан Бах и "Старинен танц" от Йохан Кристиан Бах. Имаше много деца от цялата страна, спечелих първо място и златен медал в моята възрастова група... Преди това имах участия в читалище "Цвят", в Симфониетата, в училище "Св. Св. Кирил и Методий", на "Орфеева дарба" в София и сега в Благоевград... Обичам да свиря Моцарт, Бах и Бетовен. Аз бях на 6 години, когато започнах да свиря на пиано, в детската градина бях 4-та група. Първо имах синтезатор, после ми купиха пиано. Кафяво е и е хубаво... В Благоевград получих часовник, грамота, диплом и златен медал. Велин Илиев, част от журито, ме покани в зала "България",
разказа пианистката.Малката Ани работи много упорито и вече има награди от три конкурса, разказа преподавателката ѝ по пиано Ана Илиева:"Ани много ме изненада, защото преди това тя участва в още един конкурс и подготви нова програма, за да се яви на конкурса в Благоевград. Аз по принцип поощрявам децата, които имат желание да се занимават с пиано, и се радвам, когато искат да участват в конкурси. Но за мен един конкурс за година е достатъчен. Ани обаче ме изненада, защото се иска една психическа издръжливост, иска се много сериозен труд, за да се подготвят пиесите. Тя се справи отлично... Този конкурс се провеждаше преди 20 години, сега отново е възобновен. Аз съм имала участници в предишни издания и имам представа за нивото. По принцип този тип музика - полифонията, се изпълнява трудно и малко деца са в състояние да се подготвят и да участват в такъв конкурс. Сега, на Осмото издание, си спомням, че над 70 деца са участвали в 4 възрастови групи. Така че конкурсът отново се възобновява и очаквам този интерес към него също да остане... Аз съм много щастлива, много ѝ се радвам, поздравявам я и ѝ пожелавам оттук нататък да покорява нови върхове. Исках да я предупредя обаче, че когато човек се явява на такива конкурси, летвата се вдига все по-високо и очакванията са много високи към него. Така че трябва да бъде упорита и на ниво винаги, ако иска да има успехи напред." Преди да продължи по своя път към големите музикални върхове, малката пианистка ще се наслади на едно весело и безгрижно лято.


Повече за Анна Русева, както и изпълнението ѝ на "Старинен танц" от Йохан Кристиан Бах може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Симфониета- Видин отбелязва годишнина на Менделсон

Симфониета- Видин утре ще отбележи 210 години от рождението на едни от най-популярните композитори на класическа музика- Феликс Менделсон Бартолди . Диригент ще е Овидиу Маринеску, а солисти на виолончело са младите музиканти Киара Кайсидо и Лили Екман. Двамата са завършили лятна музикална академия във Видин и са ученици на Овидиу Маринеску, който..

публикувано на 16.01.19 в 17:45

Театърът във Видин готви премиера

Драматичният театър във Видин подготвя премиерен спектакъл. „Само за мъже“ е по пиеси на Дарио Фо, а репетициите вече започнаха.  "Всъщност Дарио Фо няма такава пиеса, тъй като това са три едноактни пиеси на Дарио Фо, които са компилирани в един спектакъл от един великолепен български режисьор- Андрей Аврамов" , каза новият директор на..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес отбелязват празника, но с малко по-свити сърца, защото проблемите са много. Най-големият от тях-..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Уикипедия става на 18 години

В не толкова далечните години от миналия век, за да узнаеш нещо, което ти е необходимо, трябваше на преравяш десетки източници на информация. 15 януари 2001 г. е датата, която преобръща нещата и е важна за абсолютно всеки, дори да не си даваме ясна сметка за това. Защото на този ден започва да се развива проектът Уикипедия - свободна енциклопедия в..

публикувано на 15.01.19 в 17:30
Белоградчишки скали

Белоградчишките скали с юбилей

Има едно място, където накуп може да видите Адам и Ева, монахини, куче, ученичка, лъв, динозавър, кукувица, замък, че дори и самия хайдут Велко. За някои от тях ще ви трябва повече въображение, но пък докато се вглеждате във формите може да имате късмет и да чуете как "кука" кукувицата като задуха силен вятър. Става дума за неповторимите..

публикувано на 15.01.19 в 17:30