8-годишна пианистка от Видин с първа награда от конкурса "Нашите деца свирят Бах"

| обновено на 13.06.18 в 16:59
Снимка: Радио ВИДИН


Анна Русева от Видин е един от лауреатите на Осмия конкурс за млади пианисти-непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах" в Благоевград. 8-годишната пианистка спечели първо място в първа възрастова група - от 8 до 10 години, с изпълненията си на две произведения от Йохан Себастиан Бах и Йохан Кристиан Бах. "Участвах в конкурса "Нашите деца свирят Бах" в Благоевград. Там изсвирих Менует №15 от Йохан Себастиан Бах и "Старинен танц" от Йохан Кристиан Бах. Имаше много деца от цялата страна, спечелих първо място и златен медал в моята възрастова група... Преди това имах участия в читалище "Цвят", в Симфониетата, в училище "Св. Св. Кирил и Методий", на "Орфеева дарба" в София и сега в Благоевград... Обичам да свиря Моцарт, Бах и Бетовен. Аз бях на 6 години, когато започнах да свиря на пиано, в детската градина бях 4-та група. Първо имах синтезатор, после ми купиха пиано. Кафяво е и е хубаво... В Благоевград получих часовник, грамота, диплом и златен медал. Велин Илиев, част от журито, ме покани в зала "България",
разказа пианистката.Малката Ани работи много упорито и вече има награди от три конкурса, разказа преподавателката ѝ по пиано Ана Илиева:"Ани много ме изненада, защото преди това тя участва в още един конкурс и подготви нова програма, за да се яви на конкурса в Благоевград. Аз по принцип поощрявам децата, които имат желание да се занимават с пиано, и се радвам, когато искат да участват в конкурси. Но за мен един конкурс за година е достатъчен. Ани обаче ме изненада, защото се иска една психическа издръжливост, иска се много сериозен труд, за да се подготвят пиесите. Тя се справи отлично... Този конкурс се провеждаше преди 20 години, сега отново е възобновен. Аз съм имала участници в предишни издания и имам представа за нивото. По принцип този тип музика - полифонията, се изпълнява трудно и малко деца са в състояние да се подготвят и да участват в такъв конкурс. Сега, на Осмото издание, си спомням, че над 70 деца са участвали в 4 възрастови групи. Така че конкурсът отново се възобновява и очаквам този интерес към него също да остане... Аз съм много щастлива, много ѝ се радвам, поздравявам я и ѝ пожелавам оттук нататък да покорява нови върхове. Исках да я предупредя обаче, че когато човек се явява на такива конкурси, летвата се вдига все по-високо и очакванията са много високи към него. Така че трябва да бъде упорита и на ниво винаги, ако иска да има успехи напред." Преди да продължи по своя път към големите музикални върхове, малката пианистка ще се наслади на едно весело и безгрижно лято.


Повече за Анна Русева, както и изпълнението ѝ на "Старинен танц" от Йохан Кристиан Бах може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Започна кандидатстването за гимназиите

От днес до 26 юни седмокласниците, които са кандидатствали за прием в профилирани и професионални паралелки могат да подават документи в кариерния център до "Кръстатата казарма" във   Видин . Приемът е започнал нормално, каза началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова:   „В осем часа започна записването..

публикувано на 20.06.18 в 17:15

Пазители на "Живите човешки съкровища" в Северозапада получиха награди

Читалищата в Хърлец, Чипровци, Антимово и Гъмзово получиха грамоти от Министерството на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство. Поводът е 10 години от създаването на Националната система "Живи човешки съкровища” , чиято цел е да съхрани музиката, танците, обредите и традиционните занаяти в България...

обновено на 20.06.18 в 13:44
Носителите на наградата

"Сребърна лира" за музиканти от видинския Ансамбъл "Дунав"

Оркестранти от видинския Ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" са наградени от Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи художествено-творчески постижения. С наградата "Сребърна лира" са отличени гайдарят Николай Найденов и контрабасистът Иван Рангелов . Двамата са част от Ансамбъла от дълги години, затова смятат, че наградите..

публикувано на 20.06.18 в 09:15

Тихомир Иванов: "Пътят е самотно занимание, изисква посвещаване"

В "Калейдоскоп" този път разказваме интересната история на Тихомир Иванов – един търсещ и   деен млад човек. За своите 33 години той е намерил някои от отговорите на многото въпроси, които си задава, и продължава да работи върху личностното си развитие и върху това да променя себе си. Тихомир Иванов е роден в Чирпан през 1985 година, но..

публикувано на 19.06.18 в 17:10

Среща с проспериращи млади учители във Видинско

Двама от наградените млади учители в област Видин Цветомир Веков и Кристина Георгиева гостуваха в "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН. Те получиха наградата "Проспериращ млад учител 2018 г.". Цветомир Веков, учител по История и цивилизации в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в град Брегово, беше отличен в раздел "Прогимназиален етап". В категория..

публикувано на 19.06.18 в 16:50

Да се срещнеш с любимия влогър

Почитатели от Видин се срещнаха с влогърката Мирела Лилова . Тя е за малко в нашия град, но веднага е била разпозната и е била организирана импровизирана среща в алеите на парк "Рова". "Всичко стана много спонтанно, просто имахме малко работа да свършим във Видин. И аз всъщност дойдох с моя приятел тук, той да си свърши работата, а аз малко на..

публикувано на 19.06.18 в 14:02