8-годишна пианистка от Видин с първа награда от конкурса "Нашите деца свирят Бах"

| обновено на 13.06.18 в 16:59
Снимка: Радио ВИДИН


Анна Русева от Видин е един от лауреатите на Осмия конкурс за млади пианисти-непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах" в Благоевград. 8-годишната пианистка спечели първо място в първа възрастова група - от 8 до 10 години, с изпълненията си на две произведения от Йохан Себастиан Бах и Йохан Кристиан Бах. "Участвах в конкурса "Нашите деца свирят Бах" в Благоевград. Там изсвирих Менует №15 от Йохан Себастиан Бах и "Старинен танц" от Йохан Кристиан Бах. Имаше много деца от цялата страна, спечелих първо място и златен медал в моята възрастова група... Преди това имах участия в читалище "Цвят", в Симфониетата, в училище "Св. Св. Кирил и Методий", на "Орфеева дарба" в София и сега в Благоевград... Обичам да свиря Моцарт, Бах и Бетовен. Аз бях на 6 години, когато започнах да свиря на пиано, в детската градина бях 4-та група. Първо имах синтезатор, после ми купиха пиано. Кафяво е и е хубаво... В Благоевград получих часовник, грамота, диплом и златен медал. Велин Илиев, част от журито, ме покани в зала "България",
разказа пианистката.Малката Ани работи много упорито и вече има награди от три конкурса, разказа преподавателката ѝ по пиано Ана Илиева:"Ани много ме изненада, защото преди това тя участва в още един конкурс и подготви нова програма, за да се яви на конкурса в Благоевград. Аз по принцип поощрявам децата, които имат желание да се занимават с пиано, и се радвам, когато искат да участват в конкурси. Но за мен един конкурс за година е достатъчен. Ани обаче ме изненада, защото се иска една психическа издръжливост, иска се много сериозен труд, за да се подготвят пиесите. Тя се справи отлично... Този конкурс се провеждаше преди 20 години, сега отново е възобновен. Аз съм имала участници в предишни издания и имам представа за нивото. По принцип този тип музика - полифонията, се изпълнява трудно и малко деца са в състояние да се подготвят и да участват в такъв конкурс. Сега, на Осмото издание, си спомням, че над 70 деца са участвали в 4 възрастови групи. Така че конкурсът отново се възобновява и очаквам този интерес към него също да остане... Аз съм много щастлива, много ѝ се радвам, поздравявам я и ѝ пожелавам оттук нататък да покорява нови върхове. Исках да я предупредя обаче, че когато човек се явява на такива конкурси, летвата се вдига все по-високо и очакванията са много високи към него. Така че трябва да бъде упорита и на ниво винаги, ако иска да има успехи напред." Преди да продължи по своя път към големите музикални върхове, малката пианистка ще се наслади на едно весело и безгрижно лято.


Повече за Анна Русева, както и изпълнението ѝ на "Старинен танц" от Йохан Кристиан Бах може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Заедно в час" привлича млади учители от Северозапада

Над 110 учители от програмата "Заедно в час" преподават през новата учебна година в 11 региона на страната, сред които Враца и Монтана. 64 са новите преподаватели, които влизат за първи път в класните стаи. Сред тях е и Иван Драгомиров , който е начален учител целодневно обучение в СУ "Христо Ботев" в Козлодуй. Той е завършил маркетинг и казва, че..

публикувано на 15.10.18 в 14:02

Във Видин отбелязаха Деня на белия бастун

Днешният 15 октомври е Международен ден на белия бастун. Той се отбелязва по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. и съгласно резолюция на Конгреса на САЩ от 6 октомври 1964 г., в която се призоват ръководителите на 50 държави да обявят 15 октомври за Ден на белия бастун, за да се подчертае значението му за независимостта..

публикувано на 15.10.18 в 13:47

"Музикална зона": В деня на белия бастун даваме път на незрящите певци

  Международният ден на белия бастун отбелязваме днес. Обявен е през 1980г. по решение на Световния съвет за благополучие на слепите. Изображението на човек с бял бастун в ръка е прието за международен символ четири години по- късно.    Днес в „Музикална зона“ ще слушаме изпълнения на певците, които „виждат“ с душите си. Ще ги слушаме в захлас, очаровани..

публикувано на 15.10.18 в 09:41

Господ сее в нашите сърца, затова нека създадем в себе си добра и плодовита почва

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове. Освен поредната неделя, ние днес почитаме..

публикувано на 14.10.18 в 08:00

Самър- 9-годишната красавица с характер

Самър e чисто бяла, 9-годишна котка, порода турска ангора- една от древните дългокосмести породи котки. Идва във Видин, когато е на една година, случайно и уж за кратко време, но Краси Хараламбова се влюбва в нея от пръв поглед: "Малкият син се прибира и влиза с клетката и от клетката се показва това животинче. Тя беше може би на половината- по..

публикувано на 12.10.18 в 16:45

Теодор Генадиев: "Часовникарите в България се учат от практиката"

Поправката на часовници не е шега работа- изисква вещата ръка на майстор часовникар. Ако часовникът не работи, часовникарят е човекът, който е познава сложния механизъм и знае как да удължи живота му. За ломчанина Теодор Генадиев часовникарството е хоби. Научил се да поправя часовници от своя баща. "Бяхме малко занемарили тази дейност. Той затвори..

публикувано на 12.10.18 в 15:11