8-годишна пианистка от Видин с първа награда от конкурса "Нашите деца свирят Бах"

| обновено на 13.06.18 в 16:59
Снимка: Радио ВИДИН


Анна Русева от Видин е един от лауреатите на Осмия конкурс за млади пианисти-непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах" в Благоевград. 8-годишната пианистка спечели първо място в първа възрастова група - от 8 до 10 години, с изпълненията си на две произведения от Йохан Себастиан Бах и Йохан Кристиан Бах. "Участвах в конкурса "Нашите деца свирят Бах" в Благоевград. Там изсвирих Менует №15 от Йохан Себастиан Бах и "Старинен танц" от Йохан Кристиан Бах. Имаше много деца от цялата страна, спечелих първо място и златен медал в моята възрастова група... Преди това имах участия в читалище "Цвят", в Симфониетата, в училище "Св. Св. Кирил и Методий", на "Орфеева дарба" в София и сега в Благоевград... Обичам да свиря Моцарт, Бах и Бетовен. Аз бях на 6 години, когато започнах да свиря на пиано, в детската градина бях 4-та група. Първо имах синтезатор, после ми купиха пиано. Кафяво е и е хубаво... В Благоевград получих часовник, грамота, диплом и златен медал. Велин Илиев, част от журито, ме покани в зала "България",
разказа пианистката.Малката Ани работи много упорито и вече има награди от три конкурса, разказа преподавателката ѝ по пиано Ана Илиева:"Ани много ме изненада, защото преди това тя участва в още един конкурс и подготви нова програма, за да се яви на конкурса в Благоевград. Аз по принцип поощрявам децата, които имат желание да се занимават с пиано, и се радвам, когато искат да участват в конкурси. Но за мен един конкурс за година е достатъчен. Ани обаче ме изненада, защото се иска една психическа издръжливост, иска се много сериозен труд, за да се подготвят пиесите. Тя се справи отлично... Този конкурс се провеждаше преди 20 години, сега отново е възобновен. Аз съм имала участници в предишни издания и имам представа за нивото. По принцип този тип музика - полифонията, се изпълнява трудно и малко деца са в състояние да се подготвят и да участват в такъв конкурс. Сега, на Осмото издание, си спомням, че над 70 деца са участвали в 4 възрастови групи. Така че конкурсът отново се възобновява и очаквам този интерес към него също да остане... Аз съм много щастлива, много ѝ се радвам, поздравявам я и ѝ пожелавам оттук нататък да покорява нови върхове. Исках да я предупредя обаче, че когато човек се явява на такива конкурси, летвата се вдига все по-високо и очакванията са много високи към него. Така че трябва да бъде упорита и на ниво винаги, ако иска да има успехи напред." Преди да продължи по своя път към големите музикални върхове, малката пианистка ще се наслади на едно весело и безгрижно лято.


Повече за Анна Русева, както и изпълнението ѝ на "Старинен танц" от Йохан Кристиан Бах може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 19 август 2018 година

"Неделник" брой 220- ти вече е на сайта. Панаирен, мистичен и природонаучен е този брой. За начало Ани Цекова ни разхожда до град Оряхово за да разберем от репортажа и какво се случва на тамошният панаир. Следва редовната ни рубрика за старите видински вестници с Регонална библиотека "Михалаки Георгиев". След това е радио-играта ни в..

публикувано на 19.08.18 в 13:40

Нека предпочетем Бог пред земното и преходното

В дванадесета неделя след Петдесетница , Църквата насочва нашето внимание да предпочитаме най-вече и преди всичко Бог. Да се стремим да Му служим с чисто и съкровено сърце, в дух и истина, и да бъдем уверени, че когато го направим, ще получим много повече от онова, което ни е потребно. " Ако искаш да влезеш в живот вечен, опази..

публикувано на 19.08.18 в 08:00

Какво означава атрактивната дата 18.08.2018

Цифрите са подредени симетрично, но какво означава тази символика, потърсихме мнението на астролога Георги Терзиев , който преди време ни разказа за символиката на комбинацията от цифри на датата 08.08.2018 година. Редуцираното число от сбора на 18.08.2018 е единица. Тя е символ на началото, на старта на нещо, обясни астрологът. Цялото..

публикувано на 18.08.18 в 08:00

Проучват потребностите от кадри в Северозапада

Започна второто за годината проучване на потребностите от работна сила в страната. То се провежда от Агенцията по заетостта с цел да се получи информация за търсените от бизнеса професии. Работодателите могат да посочат и очакванията си за кадрите, които ще са им необходими след 3 години. Проучването се извършва онлайн, но работни групи подпомагат..

публикувано на 17.08.18 в 15:17

89-годишният Вельо Лозанов: "Кой в днешно време защитава българския интерес?!"

В "Думата имат старейшините" среща с 89-годишния Вельо Лозанов от видинското село Жеглица. Понастоящем живее в Ямбол. От пръв поглед си личи, че има много енергия. Намерил е и в какво да я вложи- прави проучване на родовите връзки в селото. Преди да се впусне в разказ за родови истории обаче, си спомня за ученическите години, белязани от Втората..

публикувано на 17.08.18 в 13:29

В Синаговци събират пластмасовите шишета разделно

Във видинското село Синаговци бутилките от пластмаса се събират на четири места в селото, извън контейнерите за отпадъци. Идеята е на кмета Иван Иванов. Преди три години му направило впечатление, че контейнерите се пълнят с пластмасови шишета и заемат много място.  "Засега имаме три места направени, в трите махали и една на центъра, ограждения с..

публикувано на 16.08.18 в 16:53