Снимката на 13 юни 2018 година

| обновено на 13.06.18 в 17:50
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Готови са пробите от изследването на качеството на водите на река Дунав край Видин, направени от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) през миналата седмица. Пробите са показали над три пъти над допустимото наличие на ешерихия коли, превишение има и на съдържанието на ентерококи.

Новият заместник областен управител на Видин е Лъчезар Попиванов. Младият юрист е 29-годишен. Той беше представен днес официално от областния управител Албена Георгиева пред екипа на областната администрация и журналисти. 

Отбелязваме 5 години от официалното откриване на Дунав мост 2 при Видин и Калафат. Трафикът расте постоянно, каза в "Цветовете на деня" изпълнителният директор на компанията за управление на съоръжението Любомир Низамов.

Започна ремонтът на трибуни на стадион „Христо Ботев“ във Враца, съобщиха от местния футболен клуб. От началото на седмицата тежка техника влезе в спортното съоръжение, за да работи по сектор „Г“, където обикновено пускат агитките на гостуващите отбори.

Очаква се да започнат повишения на речните нива във водосборите на реките западно от река Огоста, информират от Басейнова дирекция "Дунавски район". През нощта срещу на 13 срещу 14 юни ще има повишения във всички водосбори западно от река Янтра. По-значителни ще бъдат повишенията на 14 юни във водосборите западно от река Искър и в средните и долни части от водособра й. В резултат на интензивни валежи в следобедните и вечерни часове утре са възможни поройни наводнения във водосборите на р. Войнишка, р. Видбол, в горното течение на р. Арчар и в притока ѝ р. Салашка, в горното течение на р. Лом и в притоците ѝ р. Стакевска и р. Чупренска, в долното течение на р. Цибрица, във водосбора на р. Огоста. 

Служител на Агенцията по рибарство в Монтана пострада при акция срещу бракониери. Ростислав Василев и Валери Спасов, работещи в Агенцията в града, проверили лек автомобил "Субару Легаси" с монтанска регистрация. Това станало към 2 часа тази нощ, на разклона на Монтана за Чипровци, Палековото и Горна Вереница.

От днес, 13 юни, седмокласниците, които са кандидатствали за прием в профилирани и професионални паралелки могат да получат служебни бележки за резултатите от външното оценяване. Вече са ясни и резултатите от изпитите за проверка на способностите, каза Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието- Видин.

250 лева ще бъде и тази година еднократната помощ за семейства с ниски доходи, чиито деца са записани в училище в първи клас. Предстои правителството да одобри постановлението. Право на подпомагането имат семействата, в които през последните 12 месеца доходите са били 450 лева на човек или по-малко. Парите без доходен тест ще бъдат получени от деца в първи клас с трайни увреждания, деца с един жив родител, настанените за отглеждане в семейства на близки и роднини или при приемни родители. Очаква се през тази година да бъдат подкрепени 46 хиляди деца, за което са заделени 11,5 милиона лева.
За да уредят здравноосигурителния си статус, българските студенти, следващи в чужбина, трябва да представят в офисите на Националната агенция за приходите (НАП)  доказателствени документи за своя статут. Това обясни Милена Борисова, главен експерт в офисите на НАП във Видин.
Директорът на Областната дирекция на МВР във Враца старши комисар Янко Янколов връчи папки с благодарствен адрес на две ученички от 10 клас в града под Околчица. Двете момичета намерили на улицата изгубен портфейл, в който имало повече от 900 лева и лични документи днес, 13 юни, при отиване на училище.

Сравнително добре приключи пролетната сеитба във Видинско. В сравнение с миналата година, стопаните са заложили на повече слънчоглед, за сметка на царевицата, каза Таня Цолова- експерт в областна дирекция "Земеделие" във Видин.

Утрешният 14 юни е Световен ден на кръводаряването. И тази година в област Видин Българският младежки червен кръст ще направи акция за безвъзмездно кръводаряване.За втора поредна година от област Видин ще бъде награден национален кръводарител:

365 лева са събрани до момента и внесени по сметка на читалище "Съзнание" в село Долни Вадин, община Оряхово за изкърпване на дупките по пътя от изхода на съседното село. Участъкът, който трябва да бъде асфалтиран е 15 километра.

Още един екип започва работа с репатриращия автомобил във Враца и паякът работи с удължено работно време. Това каза Венчо Кръстев- директор на Общинското предприятие "Паркинги и гаражи".

Община Враца обяви програмата за третото издание на Националния фолклорен събор „Леденика”. Местната управа е организатор на събитието. Съборът ще се проведе на 23-ти и 24-ти юни.

Тийн репортерът на Радио ВИДИН Антонина Лозанова спечели първо място в международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин" 2018, който се проведе във Варна. Наградата за младия талант е в категория "Българите- кои сме ние" за документален филм и за видеоклип.

Анна Русева от Видин е един от лауреатите на Осмия конкурс за млади пианисти-непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах" в Благоевград. 8-годишната пианистка спечели първо място в първа възрастова група - от 8 до 10 години, с изпълненията си на две произведения от Йохан Себастиан Бах и Йохан Кристиан Бах. 


Вижте още

Избират временни управители на заседание във Враца

Счетоводител ще ръководи центъра за кожно-венерически заболявания във Враца . Назначението е временно, докато не бъде избран постоянен управител за поста. Припомняме, мястото е вакантно, след като досегашният управител д-р Магдалена Петкова депозира молбата си за напускане , а на сесия на Общинския съвет днес, 25 септември, местният..

обновено на 25.09.18 в 09:37

Общинският съвет ще заседава в Мездра

Днес от 17.00 часа ще се проведе редовното септемврийско заседание на Общинския съвет- Мездра .  Местните сенатори ще обсъдят и гласуват 3 докладни записки на кмета Генади Събков. Най-напред ще бъде разгледано и обсъдено Утвърждаване на изключения от минималния брой от учениците в самостоятелни и слети паралелки за учебната 2018/2019 година..

публикувано на 25.09.18 в 09:32

Десетки сигнали за изпочупени дървета в Северозапада

Множество сигнали за паднали предмети в следствие на силния вятър са приети днес от жители на Северозападна България, информират от пресцентъра на МВР. По данни на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" най-сериозно е засегната област Монтана. Там е съобщено за изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети...

публикувано на 24.09.18 в 17:43

Семейство от Видин отказа цветя за сватбата, поиска дарения за кувьоз

Дарителска инициатива подкрепи на сватбеното си тържество младо семейство от Видин. За празника си Кристиян Спасов и Теодора Йорданова са помолили гостите си парите, които биха дали за букет, да оставят като дарение. Те ще са за кампанията "Дари щастие", която набира средства за болницата в Горна Оряховица. Те ще за кувьоз, от който болницата се..

публикувано на 24.09.18 в 17:00

Паднало дърво смачка автомобил във Видин

Силният вятър събори дърво във Видин . Инцидентът е станал по обяд на улица "Княз Борис I" в квартал "Калето". Има нанесени щети на автомобил, паркиран под дървото. "На работа си бях и току-що излизам. Казаха ми, че паднало дървото. Надявам се всичко да е наред, ще видим какво ще стане", каза собственичката на автомобила Ралица Валентинова...

публикувано на 24.09.18 в 14:00

Катастрофа блокира трафика между Видин и София край Враца

ТИР с немска регистрация , пътуващ от София към Видин , е ударил лек автомобил с румънски номера . Инцидентът е станал на кръстовището за гр.Криводол и според непотвърдена от полицията информация е предизвикан от шофьора на колата , която не е спряла на знак стоп . Докато бъде преместен камиона, от двете страни на..

публикувано на 24.09.18 в 13:39