Снимката на 13 юни 2018 година

| обновено на 13.06.18 в 17:50
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Готови са пробите от изследването на качеството на водите на река Дунав край Видин, направени от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) през миналата седмица. Пробите са показали над три пъти над допустимото наличие на ешерихия коли, превишение има и на съдържанието на ентерококи.

Новият заместник областен управител на Видин е Лъчезар Попиванов. Младият юрист е 29-годишен. Той беше представен днес официално от областния управител Албена Георгиева пред екипа на областната администрация и журналисти. 

Отбелязваме 5 години от официалното откриване на Дунав мост 2 при Видин и Калафат. Трафикът расте постоянно, каза в "Цветовете на деня" изпълнителният директор на компанията за управление на съоръжението Любомир Низамов.

Започна ремонтът на трибуни на стадион „Христо Ботев“ във Враца, съобщиха от местния футболен клуб. От началото на седмицата тежка техника влезе в спортното съоръжение, за да работи по сектор „Г“, където обикновено пускат агитките на гостуващите отбори.

Очаква се да започнат повишения на речните нива във водосборите на реките западно от река Огоста, информират от Басейнова дирекция "Дунавски район". През нощта срещу на 13 срещу 14 юни ще има повишения във всички водосбори западно от река Янтра. По-значителни ще бъдат повишенията на 14 юни във водосборите западно от река Искър и в средните и долни части от водособра й. В резултат на интензивни валежи в следобедните и вечерни часове утре са възможни поройни наводнения във водосборите на р. Войнишка, р. Видбол, в горното течение на р. Арчар и в притока ѝ р. Салашка, в горното течение на р. Лом и в притоците ѝ р. Стакевска и р. Чупренска, в долното течение на р. Цибрица, във водосбора на р. Огоста. 

Служител на Агенцията по рибарство в Монтана пострада при акция срещу бракониери. Ростислав Василев и Валери Спасов, работещи в Агенцията в града, проверили лек автомобил "Субару Легаси" с монтанска регистрация. Това станало към 2 часа тази нощ, на разклона на Монтана за Чипровци, Палековото и Горна Вереница.

От днес, 13 юни, седмокласниците, които са кандидатствали за прием в профилирани и професионални паралелки могат да получат служебни бележки за резултатите от външното оценяване. Вече са ясни и резултатите от изпитите за проверка на способностите, каза Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието- Видин.

250 лева ще бъде и тази година еднократната помощ за семейства с ниски доходи, чиито деца са записани в училище в първи клас. Предстои правителството да одобри постановлението. Право на подпомагането имат семействата, в които през последните 12 месеца доходите са били 450 лева на човек или по-малко. Парите без доходен тест ще бъдат получени от деца в първи клас с трайни увреждания, деца с един жив родител, настанените за отглеждане в семейства на близки и роднини или при приемни родители. Очаква се през тази година да бъдат подкрепени 46 хиляди деца, за което са заделени 11,5 милиона лева.
За да уредят здравноосигурителния си статус, българските студенти, следващи в чужбина, трябва да представят в офисите на Националната агенция за приходите (НАП)  доказателствени документи за своя статут. Това обясни Милена Борисова, главен експерт в офисите на НАП във Видин.
Директорът на Областната дирекция на МВР във Враца старши комисар Янко Янколов връчи папки с благодарствен адрес на две ученички от 10 клас в града под Околчица. Двете момичета намерили на улицата изгубен портфейл, в който имало повече от 900 лева и лични документи днес, 13 юни, при отиване на училище.

Сравнително добре приключи пролетната сеитба във Видинско. В сравнение с миналата година, стопаните са заложили на повече слънчоглед, за сметка на царевицата, каза Таня Цолова- експерт в областна дирекция "Земеделие" във Видин.

Утрешният 14 юни е Световен ден на кръводаряването. И тази година в област Видин Българският младежки червен кръст ще направи акция за безвъзмездно кръводаряване.За втора поредна година от област Видин ще бъде награден национален кръводарител:

365 лева са събрани до момента и внесени по сметка на читалище "Съзнание" в село Долни Вадин, община Оряхово за изкърпване на дупките по пътя от изхода на съседното село. Участъкът, който трябва да бъде асфалтиран е 15 километра.

Още един екип започва работа с репатриращия автомобил във Враца и паякът работи с удължено работно време. Това каза Венчо Кръстев- директор на Общинското предприятие "Паркинги и гаражи".

Община Враца обяви програмата за третото издание на Националния фолклорен събор „Леденика”. Местната управа е организатор на събитието. Съборът ще се проведе на 23-ти и 24-ти юни.

Тийн репортерът на Радио ВИДИН Антонина Лозанова спечели първо място в международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин" 2018, който се проведе във Варна. Наградата за младия талант е в категория "Българите- кои сме ние" за документален филм и за видеоклип.

Анна Русева от Видин е един от лауреатите на Осмия конкурс за млади пианисти-непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах" в Благоевград. 8-годишната пианистка спечели първо място в първа възрастова група - от 8 до 10 години, с изпълненията си на две произведения от Йохан Себастиан Бах и Йохан Кристиан Бах. 


Вижте още

Снимката на 25 юни 2018 година

Майките на деца с увреждания издигнаха днес палатков лагер във Враца в подкрепа на своите сестри по съдба от София и в търсене на нов, справедлив закон, който да обърне внимание на проблемите им.  Законопроектът за българската автомобилна камара ще бъде оттеглен до изчистването на всички спорни моменти в него, обяви премиерът Бойко Борисов след..

обновено на 25.06.18 в 17:50

Пожарната във Видин с превантивни мерки заради очакваните валежи

Пожарната служба взима сериозни мерки заради очакваните проливни валежи в следващите дни- това каза комисар Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във  Видин . Въпреки че област Видин за момента не попада в центъра на опасните метеорологични явления, са взети необходимите превантивни..

публикувано на 25.06.18 в 17:40

Катастрофа край Враца блокира пътя за София

Лека кола се заби под ТИР на обхода на Враца , а при челния сблъсък тежко е пострадал шофьора на автомобила. Пътно-транспортният инцидент е станал край разклона за Косталево. Лек автомобил „Киа“ с врачански номера, който отивал към Оряхово, се е забил челно в идващ насреща ТИР с плевенска регистрация. Шофьорът на лекия автомобил е откаран..

публикувано на 25.06.18 в 16:44

Видинчани- за и против вота на недоверие към кабинета

БСП внесе втория вот на недоверие срещу третия кабинет на Бойко Борисов. Този път темата е "Провал на кабинета в политиката за сигурност". Под мотивите стоят подписите на 80-те народни представители на социалистите. Утре предстои обсъждането на вота в Народното събрание. Анкетираните видинчани са разделени по въпроса трябва ли да има вот на..

публикувано на 25.06.18 в 16:23

Майки издигнаха палатков лагер във Враца

Майките на деца с увреждания издигнаха днес палатков лагер във Враца в подкрепа на своите сестри по съдба от София и в търсене на нов, справедлив закон, който да обърне внимание на проблемите им. Един от организаторите на протеста Ирена Христова: „Нашият протест подкрепя палатковия протест в София. Ние всички се борим за..

публикувано на 25.06.18 в 13:13

Полицията във Враца иззе голямо количество хероин и канабис

Голямо количество хероин и канабис са иззели  служители на полицията във Враца при проверки в областния град и село Гложене . Задържани са трима души за незаконно притежание на наркотични вещества. При полицейска проверка в помещение, обитавано от 44-годишен мъж от Враца, криминално проявен и осъждан, е намерен и иззет плик, съдържащ около 7..

публикувано на 25.06.18 в 11:11