Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 юни 2018 година

Снимка: Жоро Александров

Пороен дъжд се изля в късния следобед над Криводол. Улиците се превърнаха в пълноводни реки, докато канализацията успее да поеме водните количества, изсипали се от небето. Бурята, връхлетяла Криводол, беше съпроводена от светкавици и гръмотевици. Градушка не валя над града.


През последното денонощие най-много дъжд е паднал в планинската част на област Монтана. В Чипровци са измерени 43 литра на квадратен метър. Променлива облачност ще има през почивните дни. Около и след обяд се очакват интензивни дъждове с гръмотевични бури, на места с градушки. 


346 са заведенията за болнична помощ в страната по данни на националната статистика за миналата година. Осигуреността с болнични легла е 748,1 на сто хиляди души население. Най-високи са стойностите за Пловдив, а най-ниски в Ямбол и Видин. По данни на статистиката Видин и Монтана са сред регионите, най-осигурени с общопрактикуващи лекари.


Прокуратурата внесе обвинения срещу бивши директори на болницата във Враца и един лекар. Те ще отговарят по обвинение за присвояване на 32 476 лева. Обект на процеса е престъпление, към което са отговорни и тримата, е свързано с разкриването на отделението по съдова хирургия.


Продължава работата по финансовите разчети за това колко ще струва осигуряването на лична помощ за хората с увреждания. Към момента няма данни какви са реално потребностите на различните групи такива хора. Това стана ясно след среща на протестиращи майки и омбудсмана Мая Манолова със социалния министър Бисер Петков.  Срещите ще продължат и следващите 3 дни, като във вторник ще има заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Омбудсманът и майките не се отказват от искането максималната лична помощ на месец да е една и половина минимална заплата, но тя да се получава само от най тежките случаи, които са те са около 10 000. Така таванът, отнесен към сегашната минимална заплата, ще е 765 лева на месец. 


Кметът на Враца Калин Каменов издаде заповед, с която се забранява къпането в неохраняваните - язовири, реки и напоителни канали, както и изкуствени и естествени водни площи на територията на община Враца. Изпълнението на заповедта се възлага на кметове и кметски наместници на населени места в общината.Те трябва да сведат заповедта до знанието на населението, като се постави на видни места. Административният акт трябва да се връчи на стопаните и наемателите на водни обекти на територията на община Враца. Собствениците са длъжни да обезпечат със забранителни табели водните обекти.

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за влаковете до морето през летния сезон. От днес до 30 септември за всички бързи влакове могат да бъдат закупени билети със задължителни запазени места 15 дни по-рано. Обичайният срок за предварителната продажба на билети и седящи места за бързите влакове е 5 дни, но БДЖ прави промяната за летните месеци, за да могат пътниците да планират предварително своите пътувания. 

Днес се навършват пет години, откакто е в експлоатация Дунав мост 2. Трафикът по него се увеличава, а в края на годината се очаква да премине четиримилионният автомобил. По 2 700 автомобила преминават средно на ден по Дунав мост 2 в двете посоки. 60% от тях са товарни.

По-добри резултати на матурите тази година отчитат от Регионалното управление на образованието в Монтана. Няма зрелостник с отлични оценки от двата задължителни изпита. Двойките са по-малко от миналата година.


57 са седмокласниците от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца, които на официална церемония днес получиха свидетелствата си за завършено средно образование, съобщават от гимназията. 40 % от тях са пълни отличници.


Стартира гласуването в надпреварата за конкурса „Най-патриотичен клас- 2018г .“, който ще се проведе за втора година, като част от „Ботеви дни” във Враца. 

Оценяването ще се извършва чрез онлайн гласуване, както и от комисия, по обявените в регламента критерии. Материалите на участниците, както и подкрепата си за тях може да направите на следния линк: https://www.facebook.com/events/2005044489823523/?active_tab=discussionРезултатите от конкурса ще бъдат обявени в периода - 30 юни до 6 юли. В надпреварата можеха да кандидатстват ученици от Х и ХІ клас от училища в община Враца. Те трябваше да представят материали, които показват реализирани родолюбиви инициативи в рамките на изминалата учебна година. Кандидатурата на всеки клас е подкрепена със снимки, видео, публикации, обяснителен текст и др. Сред условията за участие е в представения материал да има устойчивост и социален елемент. Критериите за оценяване включват: оригиналност и творчески подход, личностна позиция, естетическо изпълнение, стилистична култура и др. Надпреварата  се провежда под патронажа на кмета Калин Каменов и е посветена на 142-та годишнина от подвига на Ботевата чета и 170 години от рождението на Христо Ботев. 


Младата талантлива врачанска пианистка Елица Стефанова спечели Първа абсолютна награда с 98 точки (от възможни 100 т.) от VIII Международен конкурс Piano Talents, който се проведе в Милано, Италия.


125 години от създаването на общинската партийна организация на БСП във Видин ще отбележат утре социалисти. Честването ще започне с поднасянето на цветя пред паметника на Димитър Благоев.


За втори път тази година МБАЛ-Монтана обявява седмица на отворени врати за профилактика на туберкулозата, в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол върху туберкулозата, финансирана от Глобалния фонд. В дните от 18 до 22 юни, от 8 до 13 часа специалист ще прегледа всеки, който иска да разбере статуса си.


Община Враца уведомява собствениците на пчелни семейства на територията на общината, че ще се проведе третиране на грах срещу листна въшка с препарат за растителна защита. Мероприятията ще се извършват от 16 до 18 юни, от  20:00 ч. до 22:00 ч. и от 6.00 ч. до 8.00 ч. Местностите, които ще се обработят са: „Серчовец” – 300 дка. и „Старата могила” - 130 дка. Третирането за посочените дати ще се състои при подходящи метеорологични условия /без валежи/. Обработката на насажденията ще се извърши с препарат „Цитрин Макс“, който е с карантинен срок 14 дни. 


Лято, пълно с предизвикателства, организира Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, съобщават от институцията. Инициативите са насочени към децата и тийнейджърите в града и ще се проведат в периода 2 юли – 31 август. Тази година акцентът е върху инициативите, които стимулират творческото мислене, талантите, креативността и интересът към търсене на знания и насърчаване на четенето. Подготвени са 3 предизвикателства. Първото е академия за творческо писане. Тя стартира от 3 юли и е подходяща за деца от 10 до 19 години. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28