Снимката на 18 юни 2018 година

Проливен дъжд се изсипа днес над Видин.
Снимка: Полина Тодорова

Стабилизиране на времето от утре, прогнозират специалисти. Валежите ще спират и температурите постепенно ще се покачват. В последните 10 дни на юни се очакват те да достигнат до 34 градуса.

За втори път тази година МБАЛ-Монтана обявява седмица на отворени врати за профилактика на туберкулозата, в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол върху туберкулозата, финансирана от Глобалния фонд, съобщават от лечебното заведение. В дните от 18 до 22 юни, от 8 до 13 часа специалист ще прегледа всеки, който иска да разбере статуса си.

Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания във Враца провежда „Седмица на отворените врати”.

Започна работа интернет платформа за сигнали за липсващи лекарства. Тя е създадена от Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства и е достъпна посредством сайта на организацията.

Окръжният съд във Видин утре ще произнесе присъдата по обвиненията за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година. При производствена авария тогава загинаха 15 души, двама бяха ранени.

Над 830 санкции за неправилно паркиране са наложени от Пътна полиция във Видин от началото на годината. Средно на месец са около 250 за цялата дирекция на МВР. 

Около 650 са санкционирани от началото на годината за нарушения в „Синята зона“ във Враца. От септември миналата година Общината разполага и с паяк, с който прибира неправилно паркираните автомобили.

Във връзка с планирани строително-ремонтни дейности по водопроводната мрежа във Враца, за периода от 19.06.2018 г. до 21.06. 2018 г., ще бъде затворено движението по ул. „Поп Сава Катрафилов“ и по бул. „2-ри юни“, в участъка от ул. „Трапезица“ до ул. „Къкрина“. Алтернативният маршрут за движение от и за „Червения площад” и бул. „2- ри юни” е както следва: ул. „Къкрина”; ул. „Трапезица”.

Кметът на Враца Калин Каменов забрани къпането в неохраняеми водоеми на територията на общината.

Няма свободни места в хотелите във Враца и региона за тази седмица. Капацитетът е запълнен 100%.

В Берковица започват сторително- ремонтните дейности по програмата за енергийна ефективност. Блок „Незабравка“ е една от 10-те жилищни сгради, за санирането на които са осигурени средства по Оперативна програма „Региони в растеж“.

В градското ученическо общежитие във Видин и през тази година ще има ремонтни дейности, но те ще бъдат по- скоро козметични.

Съизмерими спрямо резултатите от миналата година е Националното външно оценяване след 7 клас. Няма ученик постигнал 100 % успеваемост на двата изпита, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Монтана.

Известни са вече официалните резултати от държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване за Община Берковица. На проведеното национално външно оценяване в края на 4 клас се явиха 94 ученици от основните училища.

До утре (19 юни) седмокласниците ще могат да получат служебна бележка с оценките от изпитите. Предстои подаването на документите за приема след седми клас в Кариерния център до Кръстата казарма във Видин.

Кметът на Видин се срещна с военнослужещи от резерва от Румъния и Сърбия. Огнян Ценков прие своите гости от Крайова, окръг Долж и Дробета Турну Северин, окръг Мехединци, Румъния и от Зайчар, Сърбия в заседателната зала на Общината. Посещението им в нашия град е в рамките на приетия план за сътрудничество за 2018 г. на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Видин.

Пенсионери от Северозападна България учредиха свое обединение. 25-има са учредителите.

В читалището във врачанското село Търнава ще започне нова инициатива- деца ще се учат да тъкат килими с чипровски мотиви. Инициативата е съвместна на кметството и на читалището.

Доброволческа инициатива, наречена „Твоето различно лято в библиотеката“ започва в читалището във Вълчедръм. 

Враца е домакин на традиционния Фестивал на военните духови оркестри. Събитието е от вторник до четвъртък /19-21 юни/ и съвпада със заключителния етап на прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътните войски за 2018 г.

Фестивал на рибата ще се проведе за втора поредна година в Козлодуй. Събитието ще се проведе на 24 юни (неделя) в Ботев парк, официално откриване ще бъде в 11:00 часа. 

Благотворителен концерт за берковския клуб по биатлон „Ком“ ще се проведе в Берковица на 22 юни, петък, от 18.00 часа. Младите биатлонисти се нуждаят от нов микробус, за да могат да тренират и да участват в състезания в страната.

Кула бе домакин на традиционното състезание по мотокрос. 35 участници се включиха в третия кръг на шампионата, който премина без сериозни произшествия.

Вижте още
Видинска митрополия

Видинска епархия получава частица от мощите на Свети Герман, почитан в Америка

Част от светите мощи на Св. Герман Аляскински, Чудотворец на цяла Америка, ще бъдат посрещнати тази вечер във Видинска епархия. Светините ще бъдат донесени и дарени на епархията от епископа на Ситка и Аляска- Негово Преосвещенство Дейвид. Видинският митрополит Даниил лично ще приеме ценния дар. Очаква се мощите да пристигнат около 19.30 часа..

публикувано на 17.07.18 в 17:44

Снимката на 17 юли 2018 година

Врачанската болница "Христо Ботев" няма достатъчно доктори, за да се запълни графикът на детското отделение . Сигнал за недостига на медици подаде д-р Бисер Тодоров, който заедно с колегата си д-р Гетова са единствените двама специалисти в педиатрията. Системно в здравното заведение се нарушава Кодексът на труда, а докторите са поставени в невъзможност..

публикувано на 17.07.18 в 17:40

Инспектори провериха лагер на отец Иван край язовир "Огоста"

Деца от приютите за сираци на отец Иван са на летен лагер край Монтана. Палатките са разположени в близост до язовир “Огоста” . 35 възпитаници от домовете за сираци в Якимово и Нови хан са разпънали палатки край водоема. На полеви условия те си приготвят храна и живеят. В близост на поляната пасат няколко кози и крави. В лагера се отглеждат две..

публикувано на 17.07.18 в 16:52

Българи и сърби обсъдиха организацията на събора на "Кадъ боаз"

Съвместна работна среща на българо-сръбската комисия за провеждане на събора "Кадъ боаз" се проведе на ГКПП "Връшка чука". Членовете на смесената комисия на община Белоградчик и сръбската община Княжевац уточниха организацията за Събора на прохода "Кадъ Боаз" при пограничните села - Салаш и Ново Корито, информират от общинската..

публикувано на 17.07.18 в 15:00

Близо 1300 декара с рапица и пшеница са пропаднали в Монтанско

Близо 1300 декара с рапица и пшеница са унищожени от природни бедствия в област Монтана. Земеделците се надяват на обезщетения. 14 заявления за пропаднали площи са подадени в Областна дирекция “Земеделие”- Монтана. Само за три от тях са издадени констативни протоколи. При оглед на място специалистите са установили, че на 100 % са унищожени..

публикувано на 17.07.18 в 13:00

Асфалтират улици в Хайредин

Продължава асфалтирането на девет улици в Хайредин , каза кметът на селото Тодор Алексиев и допълни, че е плануван ремонт за поне още две улици: "Асфалтираме девет вътрешни улици. С новите 350 хиляди лева мисля, че ще направим още една или две. Агенцията по пътна инфраструктура в момента прави третокласна пътна мрежа тук. Хората са доволни от..

публикувано на 17.07.18 в 11:55