Снимката на 18 юни 2018 година

Проливен дъжд се изсипа днес над Видин.
Снимка: Полина Тодорова

Стабилизиране на времето от утре, прогнозират специалисти. Валежите ще спират и температурите постепенно ще се покачват. В последните 10 дни на юни се очакват те да достигнат до 34 градуса.

За втори път тази година МБАЛ-Монтана обявява седмица на отворени врати за профилактика на туберкулозата, в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол върху туберкулозата, финансирана от Глобалния фонд, съобщават от лечебното заведение. В дните от 18 до 22 юни, от 8 до 13 часа специалист ще прегледа всеки, който иска да разбере статуса си.

Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания във Враца провежда „Седмица на отворените врати”.

Започна работа интернет платформа за сигнали за липсващи лекарства. Тя е създадена от Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства и е достъпна посредством сайта на организацията.

Окръжният съд във Видин утре ще произнесе присъдата по обвиненията за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година. При производствена авария тогава загинаха 15 души, двама бяха ранени.

Над 830 санкции за неправилно паркиране са наложени от Пътна полиция във Видин от началото на годината. Средно на месец са около 250 за цялата дирекция на МВР. 

Около 650 са санкционирани от началото на годината за нарушения в „Синята зона“ във Враца. От септември миналата година Общината разполага и с паяк, с който прибира неправилно паркираните автомобили.

Във връзка с планирани строително-ремонтни дейности по водопроводната мрежа във Враца, за периода от 19.06.2018 г. до 21.06. 2018 г., ще бъде затворено движението по ул. „Поп Сава Катрафилов“ и по бул. „2-ри юни“, в участъка от ул. „Трапезица“ до ул. „Къкрина“. Алтернативният маршрут за движение от и за „Червения площад” и бул. „2- ри юни” е както следва: ул. „Къкрина”; ул. „Трапезица”.

Кметът на Враца Калин Каменов забрани къпането в неохраняеми водоеми на територията на общината.

Няма свободни места в хотелите във Враца и региона за тази седмица. Капацитетът е запълнен 100%.

В Берковица започват сторително- ремонтните дейности по програмата за енергийна ефективност. Блок „Незабравка“ е една от 10-те жилищни сгради, за санирането на които са осигурени средства по Оперативна програма „Региони в растеж“.

В градското ученическо общежитие във Видин и през тази година ще има ремонтни дейности, но те ще бъдат по- скоро козметични.

Съизмерими спрямо резултатите от миналата година е Националното външно оценяване след 7 клас. Няма ученик постигнал 100 % успеваемост на двата изпита, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Монтана.

Известни са вече официалните резултати от държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване за Община Берковица. На проведеното национално външно оценяване в края на 4 клас се явиха 94 ученици от основните училища.

До утре (19 юни) седмокласниците ще могат да получат служебна бележка с оценките от изпитите. Предстои подаването на документите за приема след седми клас в Кариерния център до Кръстата казарма във Видин.

Кметът на Видин се срещна с военнослужещи от резерва от Румъния и Сърбия. Огнян Ценков прие своите гости от Крайова, окръг Долж и Дробета Турну Северин, окръг Мехединци, Румъния и от Зайчар, Сърбия в заседателната зала на Общината. Посещението им в нашия град е в рамките на приетия план за сътрудничество за 2018 г. на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Видин.

Пенсионери от Северозападна България учредиха свое обединение. 25-има са учредителите.

В читалището във врачанското село Търнава ще започне нова инициатива- деца ще се учат да тъкат килими с чипровски мотиви. Инициативата е съвместна на кметството и на читалището.

Доброволческа инициатива, наречена „Твоето различно лято в библиотеката“ започва в читалището във Вълчедръм. 

Враца е домакин на традиционния Фестивал на военните духови оркестри. Събитието е от вторник до четвъртък /19-21 юни/ и съвпада със заключителния етап на прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътните войски за 2018 г.

Фестивал на рибата ще се проведе за втора поредна година в Козлодуй. Събитието ще се проведе на 24 юни (неделя) в Ботев парк, официално откриване ще бъде в 11:00 часа. 

Благотворителен концерт за берковския клуб по биатлон „Ком“ ще се проведе в Берковица на 22 юни, петък, от 18.00 часа. Младите биатлонисти се нуждаят от нов микробус, за да могат да тренират и да участват в състезания в страната.

Кула бе домакин на традиционното състезание по мотокрос. 35 участници се включиха в третия кръг на шампионата, който премина без сериозни произшествия.

Вижте още

Снимката на 21 февруари 2019 година

Постоянната комисия по общинска собственост на видинския Общински съвет прие предложението на кмета Огнян Ценков за поемане на общински дълг за осигуряване на финансиране на проекта "Реставрация и адаптация на видинската Синагога".  Проектът е за около 11 милиона лева, като съфинансирането от Общината е около 1,5 милиона лева, каза председателят на..

публикувано на 21.02.19 в 17:45

Кметове поискаха във Видин собствен бюджет и по-нисък праг за избори

Представители на Националното сдружение на кметовете на кметства (НСКК) обсъдиха във Видин част от все още нерешените проблеми пред управлението на по-малките населени места, като липсата на собствен бюджет и промяната в Изборния кодекс, която предвижда кметове да бъдат избирани само в населени места с над 350 жители.  "Искаме да имаме..

публикувано на 21.02.19 в 16:05

Почивните дни с минусови температури

Рязко застудяване на времето очакват синоптиците през почивните дни. През последните няколко дни температурите в Монтанско бяха високи за това време на годината. Те достигнаха до 14-16 градуса, а в събота ще паднат до минус 8 градуса . "Застудяването няма да бъде фатално, не се очакват измръзвания, защото трябва да има поне седмица до..

публикувано на 21.02.19 в 15:49

Инвеститор иска да изгради завод във Враца

Високотехнологичен завод за производство на акумулаторни батерии във Враца планира да изгради българският производител „Монбат“, съобщават от Общината. Инвестиционното намерение от акционерното дружество е изпратено до кмета Калин Каменов на 19 февруари. Изпълнителният директор на „Монбат“ – Атанас Бобоков възнамерява да инвестира във..

публикувано на 21.02.19 в 14:27

Крадци взеха над 7 000 лева от Дом за възрастни във Владимирово

Домът за стари хора  "Св. Николай" в бойчиновското село Владимирово е бил обран вчера през нощта. Два метални шкафа, със сумата от 7 300 лева, са откраднати от счетоводството на социалното заведение. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед и е образувано досъдебно производство. 

публикувано на 21.02.19 в 11:38

Един е задържан за телефонна измама, два неуспешни опита в Монтанско 

Мъж на 67 години от Лом е задържан за телефонна измама в Монтана . Случаят е от 13 февруари, когато 73-годишен жител на областния град подал сигнал, че е станал жертва на телефонните измамници. Възрастният човек е бил заблуден, че помага на полицията. Той дал на измамниците 4000 лева, около 2000 евро, златна монета и златни обици. Ч аст от парите и..

публикувано на 21.02.19 в 11:04

"Красива България" помага за 3 обекта в Северозапада

Управителният съвет на „Красива България“ одобри проектите, които ще подкрепи през тази година. На свое заседание от 19 февруари, ръководният орган даде зелена светлина на 38 инициативи. Три от тях са в Северозападна България, като две от финансираните са инициативи във Врачанско . Сред одобрените са вътрешното преустройство на 3-ия етаж на..

публикувано на 21.02.19 в 09:58