Снимката на 18 юни 2018 година

Проливен дъжд се изсипа днес над Видин.
Снимка: Полина Тодорова

Стабилизиране на времето от утре, прогнозират специалисти. Валежите ще спират и температурите постепенно ще се покачват. В последните 10 дни на юни се очакват те да достигнат до 34 градуса.

За втори път тази година МБАЛ-Монтана обявява седмица на отворени врати за профилактика на туберкулозата, в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол върху туберкулозата, финансирана от Глобалния фонд, съобщават от лечебното заведение. В дните от 18 до 22 юни, от 8 до 13 часа специалист ще прегледа всеки, който иска да разбере статуса си.

Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания във Враца провежда „Седмица на отворените врати”.

Започна работа интернет платформа за сигнали за липсващи лекарства. Тя е създадена от Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства и е достъпна посредством сайта на организацията.

Окръжният съд във Видин утре ще произнесе присъдата по обвиненията за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година. При производствена авария тогава загинаха 15 души, двама бяха ранени.

Над 830 санкции за неправилно паркиране са наложени от Пътна полиция във Видин от началото на годината. Средно на месец са около 250 за цялата дирекция на МВР. 

Около 650 са санкционирани от началото на годината за нарушения в „Синята зона“ във Враца. От септември миналата година Общината разполага и с паяк, с който прибира неправилно паркираните автомобили.

Във връзка с планирани строително-ремонтни дейности по водопроводната мрежа във Враца, за периода от 19.06.2018 г. до 21.06. 2018 г., ще бъде затворено движението по ул. „Поп Сава Катрафилов“ и по бул. „2-ри юни“, в участъка от ул. „Трапезица“ до ул. „Къкрина“. Алтернативният маршрут за движение от и за „Червения площад” и бул. „2- ри юни” е както следва: ул. „Къкрина”; ул. „Трапезица”.

Кметът на Враца Калин Каменов забрани къпането в неохраняеми водоеми на територията на общината.

Няма свободни места в хотелите във Враца и региона за тази седмица. Капацитетът е запълнен 100%.

В Берковица започват сторително- ремонтните дейности по програмата за енергийна ефективност. Блок „Незабравка“ е една от 10-те жилищни сгради, за санирането на които са осигурени средства по Оперативна програма „Региони в растеж“.

В градското ученическо общежитие във Видин и през тази година ще има ремонтни дейности, но те ще бъдат по- скоро козметични.

Съизмерими спрямо резултатите от миналата година е Националното външно оценяване след 7 клас. Няма ученик постигнал 100 % успеваемост на двата изпита, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Монтана.

Известни са вече официалните резултати от държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване за Община Берковица. На проведеното национално външно оценяване в края на 4 клас се явиха 94 ученици от основните училища.

До утре (19 юни) седмокласниците ще могат да получат служебна бележка с оценките от изпитите. Предстои подаването на документите за приема след седми клас в Кариерния център до Кръстата казарма във Видин.

Кметът на Видин се срещна с военнослужещи от резерва от Румъния и Сърбия. Огнян Ценков прие своите гости от Крайова, окръг Долж и Дробета Турну Северин, окръг Мехединци, Румъния и от Зайчар, Сърбия в заседателната зала на Общината. Посещението им в нашия град е в рамките на приетия план за сътрудничество за 2018 г. на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Видин.

Пенсионери от Северозападна България учредиха свое обединение. 25-има са учредителите.

В читалището във врачанското село Търнава ще започне нова инициатива- деца ще се учат да тъкат килими с чипровски мотиви. Инициативата е съвместна на кметството и на читалището.

Доброволческа инициатива, наречена „Твоето различно лято в библиотеката“ започва в читалището във Вълчедръм. 

Враца е домакин на традиционния Фестивал на военните духови оркестри. Събитието е от вторник до четвъртък /19-21 юни/ и съвпада със заключителния етап на прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътните войски за 2018 г.

Фестивал на рибата ще се проведе за втора поредна година в Козлодуй. Събитието ще се проведе на 24 юни (неделя) в Ботев парк, официално откриване ще бъде в 11:00 часа. 

Благотворителен концерт за берковския клуб по биатлон „Ком“ ще се проведе в Берковица на 22 юни, петък, от 18.00 часа. Младите биатлонисти се нуждаят от нов микробус, за да могат да тренират и да участват в състезания в страната.

Кула бе домакин на традиционното състезание по мотокрос. 35 участници се включиха в третия кръг на шампионата, който премина без сериозни произшествия.

Вижте още

От утре Лом е домакин на международен театрален фестивал

За единадесета поредна година Лом ще бъде домакин на международния фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка.  Официалната церемония по откриването е на 24 септември, понеделник, от 16,30 часа, пред сградата на читалище "Постоянство 1856". В 17,00 часа театралната програма ще бъде открита от любителска театрална формация при НЧ..

публикувано на 23.09.18 в 10:11

Костадин Георгиев: Не очаквам ново поскъпване на хляба

Няма опасност от ново поскъпване на хляба до новата зърнена реколта. Това прогнозира Костадин Георгиев , хлебопроизводител от Монтана, който потвърди, че увеличението на цената на насъщния, вече е факт в цяла Северозападна България:  "Ако цената на зърното се задържи не прогнозирам ново поскъпване на хляба. На този етап всички промени нагоре,..

публикувано на 23.09.18 в 09:57

Ученици от Лом демонстрираха майсторско управление на велосипеди, ролери и ховърборд

Проявата бе организирана във връзка с Европейската седмица на мобилността от Община Лом, Велополицейска академия и Еко-клуб "Нова Генерация". Много млади участници се включиха тази година в инициативата, каза Наталия Стефанова , експерт в Община Лом. "Състезанието премина много добре, с емоциите присъщи за него. Имахме доста малки участници..

публикувано на 23.09.18 в 08:36

В разгара на гроздобера Ново село отбеляза Деня на независимостта

Инициативата бе подета от общинската организация на БСП и премина под патронажа на народните представители Филип Попов и Цветан Топчиев. В 19.00 часа на площада засвири Балейската духова музика. Минути след това новоселяни посрещнаха двамата народни представители. Малко по-късно се включиха кметът на Общината г-н Георги Стоенелов и секретарят Деяна..

публикувано на 23.09.18 в 08:26

Фестивал на занаятите организират за втора година в село Покрайна

Видинското село Покрайна за втора година ще е домакин на фестивал на занаятите. Организира го местното читалище „Просвета 1927“. Над 10 занаятчии и читалище са заявили участие във фестивала, който ще е утре на площада в селото. Ще бъдат представени българският бит и кухня, каза секретарят на читалището Елица Атанасова: „Фестивалът се нарича..

публикувано на 22.09.18 в 14:48

Военни отдадоха почест за Деня на независимостта във Враца

Твърде малко врачани излязоха днес на централния площад "Христо Ботев", за да се включат в проявите, с които отбелязваме 110-годишнината от обявяването на независимостта на България. Честванията започнаха с издигане на националния флаг, а за тържествеността се погрижиха представителни роти от военно формирование 54 990...

публикувано на 22.09.18 в 14:18