Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 юни 2018 година

Снимка: Радио Видин

Трети етно фестивал за хора с увреждания България - Сърбия се проведе във Видин.


Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 120,98 лева на 125,58 лева от 1 юли. Това предвижда приетото от Министерския съвет Постановление за определяне на нов размер на този вид пенсия. Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.


Две отделения видинската болница "Св. Петка" не приемат пациенти научи Радио Видин. До края на седмицата отделението по Инвазивна кардиология няма да приема пациенти, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Цветан Василев. По думите му работещите в това отделение от вчера са с прекратени трудови договори, а в понеделник ще бъдат назначени нови лекари и тогава в отделението отново ще бъдат извършвани инвазивни дейности. Във връзка със слушателски сигнал, че отделението по "Нефрология и хемодиализа" не приема пациенти, а ги пренасочва към най-близките лечебни заведения д-р Василев уточни, че отделението работи, но в него се извършват предимно диализи. Причината - отделението не отговаря на изискването да работи със Здравната каса по клинични пътеки за нефрологични заболявания, тъй като в него е останал само един лекар със специалност "Нефрология". Иначе диализата се извършва в пълен обем, каза още д-р Василев.

Спешният център във Видин получава нови помещения.


Фондация "Една от 8", със съдействието на Община Видин организира на 25.06 и 26.06 (понеделник и вторник) безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата, за жени на възраст от 20 до 65 години, които не са диагностицирани с това заболяване и не са бременни. Бройката от 130 души вече е попълнена, съобщиха от местната управа.

Правителството одобри концесии за добив на варовик във Видинско и Врачанско.


Безработни от Северозапада ще се обучават за строители.

Синоптици от Монтана се включват утре, 21 юни, от 9 до 10.30 часа, в националния протест - митинг пред сградата на Българската академия на науките (БАН) в София.


Кметът на Община Видин разпореди забрана за ползване на водни площи през летния сезон. С нея през летния сезон на тази година се забранява ползването на водните площи на плажовете в град Дунавци, селата Антимово, Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово, Ботево и Цар Симеоново по поречието на р. Дунав, както и водните площи,  намиращи се на територията на населените места от Община Видин. Причината е, че те не отговарят на изискванията на Наредбата и не са обезопасени. Целта е да се предотврати възникването на инциденти, застрашаващи здравето и живота на хората.


Еднократната помощ за ученици, записани в първи клас през учебната 2018/2019 г. ще бъде 250 лева, реши правителството. Тя се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца, очаква се да бъдат подкрепени около 46 000 деца и право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път. Задължително условие за получаването на средствата е средният месечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лева. Срокът за подаване на заявлението декларация за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година.


От днес, до 26 юни седмокласниците от област Видин, които са кандидатствали за прием в профилирани и професионални паралелки могат да подават документи в кариерния център до "Кръстатата казарма". Десетки побързаха да подадат заявления още в първия ден. Седмокласниците, които са издържали успешно изпитите, ще бъдат разпределени в 31 паралелки. "Маникюр, педикюр и ноктопластика" и "Автомобилна мехатроника" са сред новите специалности, които са одобрени с държавния план- прием за учебната 2018/2019 година. Списъците с приетите на първо класиране ученици ще бъдат обявени до 3 юли, записването на учениците в новите им училища или подаване на заявления за участие във второ класиране е в периода 4-6 юли.


Четвъртокласниците от врачанска област са показали по-ниски резултати на националното външно оценяване в сравнение с миналата година, това показва анализът на Регионалното управление на образованието.

Палеолитен обект в пещерата "Редака" край белоградчишкото село Салаш е одобрен за теренни археологически проучвания с финансиране от Министерството на културата. Това съобщи директорът на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките доц. Людмил Вагалински.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35