Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 юни 2018 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН
Зрелостници получиха дипломите си

Доброволци и спасители са във висока готовност да реагират при предстоящи обилни валежи. Изпратени са указания до кметове да се наблюдават критичните участъци на реките, информира директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар  Николай Николов.

Вчерашната буря е засегнала шест от селата на община Монтана – Долна Вереница Славотин, Доктор Йосифово, Безденица, Габровница и Вирове. 

Отводнителни канали в бойчиновското село Ерден преляха след проливен дъжд снощи и наводниха къщи. С помощта на служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" днес започна отводняването на засегнатите имоти. Нормализира се обстановката в село Ерден след поройния дъжд. Това съобщи кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев.


Майки на деца с увреждания откриват палатков лагер и във Враца. Инициатори на идеята потвърдиха информацията с допълнението, че лагерът ще е безсрочен. Откриването му е насрочено за понеделник от 11 часа. Лагерът ще се намира в идеалния център на Враца – градинката пред общинската управа.


През първото тримесечие на 2018 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с близо 7% спрямо същото тримесечие на предходната година и след ръст с 13% в края на миналата година. По предварителни данни на Националния статистически институт, увеличението в индустрията е с 9%, в сектора на услугите - с едва 4,5% и в строителството - със близо 8 на сто.


Административният съд във Враца потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина, с което е обявен за избран на втори тур на частичните избори за кмет на село Галиче, кандидатът на ГЕРБ.


Към настоящия момент във видинския регион няма регистрирани огнища на болестта „Африканска чума по свинете“. Това съобщават от областната администрация във Видин. 


В област Монтана до сега няма пътни инциденти със загинали деца. Стартира акция “Ваканция, да пазим децата на пътя”. Кампанията е традиционна и се провежда през лятото, когато учениците са във ваканция. До края на сезона ще се провеждат специализирани полицейски акции.

В община Бойница ще ремонтират покриви на общински сгради. Касае се за читалища и учебни заведения, обясни кметът Анета Генчева. 90 000 лева са заделени за ремонтите на общинските сгради. Сумата е недостатъчна, но това са възможностите на общината, обясни кметът.


Жената, която беше изписана от Центъра за психично здраве - Враца и изоставена пред кметството в село Добролево, ще бъде настанена на друго място. Това съобщи директорът на дирекцията „Социално подпомагане“ Мария Търнавска. Властите се намесиха след сигнали в медиите за нехуманното отношение към изоставената от всички жена. По думите на Търнавска, болната е изоставена от служителите на центъра само с документи – лична карта и рецепта за изписано лекарство, без да подадат сигнал към социалните работници, че няма кой да я приеме. Психично болната жена има роднини в селото, но те нямат възможност да се грижат за нея. В момента жената е приютена временно при тях, но се търси трайно решение за приютяването на 34-годишната жена.Тя е неадекватна, но е с нормални жизнени показатели. По думите на личния Ж лекар болната е била в по-адекватно състояние преди да влезе на лечение в Центъра за психично здраве във Враца. Сега вече не реагира, трудно се храни, трудно ходи и наистина се нуждае от последващи специализирани грижи.

Благотворителен концерт за берковския клуб по биатлон „Ком“ се провежда в Берковица. Младите биатлонисти се нуждаят от нов микробус, за да могат да тренират и да участват в състезания в страната. Концертът се провежда в големия салон на читалище „Иван Вазов 1872“ и в него участват читалищни състави и ученици от училищата и детските градини в града.


Второто издание на Фестивала за опера и балет ще се проведе от 3 до 6 август във Видин. 


Традиции и обичаи от цялата страна ще бъдат пресъздадени на 23 юни- първия ден на фолклорния събор "Леденика". На следващия ден ще се състои традиционна българска Северняшка сватба. За желаещите да пътуват от Враца до „Леденика“ с обществен транспорт са предвидени автобуси на всеки час. За пътуващите с лични превозни средства има над 200 паркоместа. 


От 28 юни до 1 юли за 112 път градът на скалите ще събере гости, близки и роднини, жители на региона, за да се потопят във веселата атмосфера на Белоградчишкия панаир. Тази година той ще се проведе на площад „Възраждане”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28