Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 юни 2018 година

| обновено на 25.06.18 в 17:50
Снимка: Жоро Александров

Майките на деца с увреждания издигнаха днес палатков лагер във Враца в подкрепа на своите сестри по съдба от София и в търсене на нов, справедлив закон, който да обърне внимание на проблемите им. 

Законопроектът за българската автомобилна камара ще бъде оттеглен до изчистването на всички спорни моменти в него, обяви премиерът Бойко Борисов след среща с автомобилните превозвачи, които протестираха днес в столицата. Той призова за нови разговори и единство в бранша. Превозвачите, които подкрепят създаването на нова браншова организация, обещаха мащабен национален протест на 4-ти юли.

БСП внесе втория вот на недоверие срещу третия кабинет на Бойко Борисов. Този път темата е "Провал на кабинета в политиката за сигурност". Под мотивите стоят подписите на 80-те народни представители на социалистите. Утре предстои обсъждането на вота в Народното събрание. Анкетираните видинчани са разделени по въпроса трябва ли да има вот на недоверие към работата на правителството.

Мощен циклон се е насочил към България, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. В Северна България рискови ще са Старопланинските дерета и притоците на Искър.

Пожарната служба взема сериозни мерки заради очакваните проливни валежи в следващите дни, това каза за Радио ВИДИН комисар Станислав Генчев, директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин.

Доставяната от ВиК- дружествата вода в много от българските градове не отговаря на условията за питейност, обясни пред Радио Видин Иво Рачков, адвокат от Български правни услуги. "Качеството на доставяната вода в много градове е изцяло в разрез с предписанията на РЗИ-тата (Регионалните здравни инспекции- бел. ред.)... Да кажем, допустима норма на манган в Симеоновград има 5 000 единици, при допустима 50."

Предстоящото поскъпване на природния газ от следващия месец се обсъжда в енергийния регулатор. Предложението е скокът да е с близо 11 на сто, обяви вече председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. С колко точно ще поскъпнат газът, топлоенергията и токът ще бъде решено на 1 юли. Новите по-високи цени ще влязат в сила от същата дата.

2018 година се очаква да е най-добрата след глобалната финансово-икономическа криза преди десетина години по отношение на ускоряването на икономическия растеж, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред участниците в  икономически форум. Той съобщи, че у нас през първото тримесечие се наблюдава ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) с 3,6%, при 2,4 на сто средно за Европейския съюз. Работи се и за засилване на интереса към по-изостаналите региони, като се създават възможности за „насърчаване на дългосрочни проекти в производството, за устойчива заетост на местното население посредством по-ниски прагове за сертифициране на проекти по закона за насърчаване на инвестициите“, обяви Караниколов.

От земеделското министерство обявиха, че близо 90 % от посевите със зърнени култури са в много добро състояние. Жътвата започна. Очаква се реколта над 6 милиона тона с високо качество. Изкупните цени в момента са над 300 лева на тон. Неблагоприятните климатични условия в Русия и Украйна, основните ни конкуренти на континенталния пазар, са снижили и добивите и качеството там.

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата организира Фондация "Една от 8" днес и утре във Видин. Прегледите са за  жени на възраст от 20 до 65 години, които не са диагностицирани с това заболяване. Идеята е да се насочи общественото внимание към значението на профилактиката на заболяването.

В Регионалното управление на образованието във Видин днес бе проведен конкурс за директори на три училища: "Св. Св.Кирил и Методий", ПГ "Васил Левски" и "Христо Ботев" в Дунавци. Конкурсът премина в два модула- писмен изпит под формата на тест и събеседване с кандидатите. Резултатите ще станат ясни в близките дни.

Ремонтират сградата на Народно читалище „Просвета-1925“, с. Ребърково. Дворът вече е почистен от храсти, предстои изграждане на спортна площадка и зона за отдих. Асфалтирането на прилежащата ул. „Янко Николов“ преди месец е първата стъпка към облагородяване на района, сподели кметът на община Мездра Генади Събков.

5060 лева са събрани на благотворителен концерт за Спортен клуб по биатлон „Ком-Берковица“, съобщиха от Община Берковица. Те ще са за закупуване на микробус за клуба.

Община Мездра организира курсове по плуване за ученици от I до VII клас. Обучителните дейности ще се провеждат по график.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30