Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилна група погва бракониерите

Снимка: ИАРА

Народното събрание прие промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които осигуряват по-голяма сигурност за инспекторите на ИАРА (Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури) при извършаване на проверки.

При установяване на нарушения по Закона, проверяващите от ИАРА ще може да задържат правонарушители, докато дойдат полицейски служители, да използват записващи и заснемащи технически средства, както и автомобили със специален режим на движение.

За бракониерски риболов вече няма да се налага само глоба, а ще има наказание "лишаване от свобода" от 6 месеца до 1 година.

Сред инициаторите на промените е Валери Спасов, инспектор в отдел "Рибарство и контрол" към Агенцията в Монтана:

Снимка"В Монтана и областта бракониерството е доста сериозен проблем, тъй като на наша територия се намира язовир "Огоста", който е с приблизителна обиколка около 100 км. Доста голям водоем, в който стопанският риболов е забранен, но всъщност е начин за препитание на доста хора от Монтана и близките села, които се издържат с кражба и търговия на риба. Инициативата за промени в законодателството дойде от любители риболовци и служители на ИАРА. Преди година бях член на неправителствена организация, която поде инициативата да се приемат необходимите мерки и промени, за да се преборим с бракониерството в нашите водоеми. Впоследствие станах част от екипа на ИАРА и със законовите средства и правомощия, които ми бяха дадени, успяхме до голяма степен да се преборим с бракониерството в нашия район. В работата си видях какви са пропуските в Закона. Заедно с моите колеги, с юристите от ИАРА, изпълнителния директор на Агенцията Галин Николов, моите приятели от Централна рибоопазваща организация и с подкрепата на Иван Миховски и Ирена Димова от ГЕРБ, и други народни представители обсъдихме нуждата от законодателни промени и 6 месеца по-късно вече имаме подобрен Закон. Имаме вече наистина строги санкции и бракониерството вече е криминално деяние. Заложено е и тежко наказание при съучастие със служител на ИАРА, тъй като на доста места в страната има случаи мои колеги подпомагат по някакъв начин лицата, които се занимават с нерегламентиран стопански риболов. Зная, че законът сам по себе си по никакъв начин няма да спре лицата, които се занимават с нерегламентиран стопански риболов, този Закон в този си вид е много добро средство, но той трябва да бъде приложен от хора- от служителите на МВР и от нас- служителите на ИАРА. Проведохме няколко разговора вътре в Агенцията и стигнахме до идеята да бъде създадена оперативна група, която да работи на територията на цяла България, за да установим и задържим нарушителите, да приложим новия Закон и с това до голяма степен да ограничим бракониерството във водоемите."

Валери Спасов обясни още, че налаганите до момента санкции не са спирали бракониерите. В Монтана има прословут нарушител, залавян с мрежи в язовир "Огоста" повече от 10 пъти въпреки налаганите му глоби, които впоследствие така и не са плащани. Инспекторите очакват, че заплахата от ефективна присъда ще накара всеки, който реши да лови незаконно риба, сериозно да се замисли преди да го направи.

Директорът на ИАРА Галин Николов също очаква промените да доведат до положителен резултат в борбата с бракониерството.

От БСП обаче критикуваха промените.

Снимка"Основното ни опасение е, че на практика МВР се лишава от свои основни дейности, защото на служителите на ИАРА се вменяват полицейски правомощия, което говори за липсата на държавност и на органите, които следва да следят за опазването на реда и обществената сигурност. Също така в Закона е записано, че подлежат на санкция тези, които транспортират рибарска мрежа, но не е уточнен видът на рибарската мрежа, защото има и мрежи, които са с размер метър на 50 сантиметра, те също ще бъдат санкционирани и то- тежко. На следващо място е записано, че който използва взривни или отровни вещества с цел да лови риба се наказва с лишаване от свобода до 1 година, а в сега действащия Наказателен кодекс самото притежание без надлежно разрешение на такива вещества се наказва с лишаване на свобода от 1 до 5 години, т.е. на практика снижават прага на наказанието, защото когато някой престъпник бъде заловен с взривни вещества, той веднага може да каже, че е искал да лови риба, защото наказанието ще бъде до 1 година, което е абсолютна недомислица в този закон. Освен това в него е записано, че любителите риболовци следва да попълнят декларация, че са запознати със законите на страната по отношение на рибарството, което е абсолютен нонсенс, защото непознаването на закона не е оправдание, освен това любител риболовец може да бъде и дете- каква декларация ще попълни това дете, каква отговорност ще носи? Това само ще разшири администрацията, ще се увеличат финансите по отношение на разпространението и администрирането на тези декларации. Държавата вместо да вложи средства за опазването на рибното стопанство, за зарибяване, тя ще вложи пари за декларации, които са безсмислени", обясни народният представител от Видин Филип Попов.

Промените в Закона въвеждат забрана за риболов с мрежени уреди във вътрешните водоеми на страната, забрана за тяхната продажба, пренасяне и превозване без валидно разрешително за стопански риболов, както и забрана за продажба, пренасяне и превозване на уреди за електроулов без валидно разрешително за улов с научноизследователски цели. Глобата ще бъде в размер от 2 до 3 хиляди лева.

СнимкаСпоред новите промени лице, което лови риба чрез взривни вещества, ще се наказва с мярка "лишаване от свобода" до 1 година и глоба от 10 до 15 хиляди лева или с пробация. За улов на забранен вид риба с електрически ток без разрешително или в забранени места наказанието ще бъде "лишаване от свобода" до 6 месеца и глоба от 5 до 10 хиляди лева или с пробация. За всички изброени престъпления, наказанието ще бъде от 1 до 3 години "лишаване от свобода" и глоба от 15 до 20 хиляди лева, когато са извършени от две или повече лица, в съучастие със служител на ИАРА или незаконният улов е в голям размер. Уловената риба и средствата, с които е извършено престъплението ще се отнемат в полза на държавата.

Промяната предвижда още, вместо еднократен тест за правоспособност, както се предлагаше първоначално, желаещите да се сдобият с билет за любителски риболов да попълват декларация, че познават изискванията на нормативната уредба, приложима за любителския риболов.

С нормативните промени, свързани с незаконния улов на риба, се коригират и текстове от Наказателния кодекс, които трябва да влязат в сила от 31 юли.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00