Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Николов: "Бъдещето на Белоградчик е в туризма"

Снимка: Радио Видин

"Белоградчик- Вечен и млад"- това е логото на града. А как се поддържа младостта в Белоградчик, е наистина най-трудният въпрос", обясни Борис Николов- кмет на града по скалите. Той, заедно със заместника си Антон Трифонов, са гости в изнесеното студио на радио ВИДИН.

"Бих казал дори, че този въпрос е най-трудният и за цяла Северозападна България. Опитваме се да правим всичко най-добро и в социалната област, и в културата, и в образованието. Въпреки всичко се оказва, че не е достатъчно и не можем да задържим младите хора. Имаме постоянен недостиг на работна сила. Вече е много трудно дори и в обслужващата сфера... Това е и национален проблем и затова от години мечтая да имаме и някаква национална политика в тази област, но за съжаление, нямаме. Намеренията са много, а реализацията никаква и това е основният проблем...

Трудно е да се даде точна статистика за това, колко хора живеят в Белоградчик, защото няма механизми за това, а и постоянната миграция пречи. Предполагам, че не повече от 3 000 човека са останали в града от 5 600 официално регистрирани от последното преброяване през 2011 година.

Туризмът е една от стратегическите ни цели за развитието на града. И успяваме- за последните шест години ежегодно вдигаме туристическия поток към Белоградчик с около 20 %. За целта се хвърлят огромни усилия. Използваме всички възможности, които ни дават за инвестиции в областта на туризма. Дори в момента заместник кметът ми по туризма, Росен Младенов, е по покана на официално посещение в Китай. От догодина очакваме и китайски туристи в Белоградчик. За съжаление като много други неща в нашата държава, все още не е решен проблемът с туристическите визи за Китай и това допълнително усложнява нещата, но от милиард и двеста милиона китайци, да се надяваме, че част от тях ще дойдат и у нас..."

"Туризъм без подходяща инфраструктура е невъзможен, затова работим за подобряване на нещата в тази сфера", допълни  заместник кметът Антон Трифонов.

 "Улиците ни бяха под всякаква критика, но с течение на времето, макар и трудно, успяхме да променим облика на града. Вече над 70-80 % от града ни е асфалтиран. Разбира се има още какво да желаем. Предстои един доста сериозен ремонт на булеварда, както и на 10 улици, което сме планирали за сезона. А след още една година се надяваме, че  Белоградчик на 100 % ще бъде асфалтиран..."

Какви са намеренията за пещерата Магура и какви още туристически атракции са планирани за привличане на туристи в Белоградчик, какво предстои във връзка с подобряването на инфраструктурата в града и какво казаха жителите му за живота и възможностите за развитие на бизнеса, както и кои са основните проблеми- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40