В памет на капитан Киреев

Автор:
Снимка: Радио Видин

Видинското село Киреево се намира на западната ни граница, в полите на Стара планина. То носи името на капитан Николай Алексеевич Киреев, руски офицер, загинал в околностите по време на Освободителната война. По тези земи са се водили не една и две битки в името на България. Днес там почитат паметта на капитана, за да си спомнят за саможертвата му. 

В малкото село почти няма човек, който да не знае за подвига и саможертвата на руския капитан Киреев. Аристократът, от знатен дворянски род, бил известен славянофил, пръв написал в руски вестник за зверствата на турците в Перущица, Брацигово и Батак. Неговият отряд от над 1000 доброволци българи и сърби трябвало да настъпи срещу войските на Осман паша. На 6 юли 1876 г. в 11 часа кап. Киреев дава заповед за атака. Турците го забелязват по отличителните знаци и го убиват. Бил е едва 35-годишен, когато загива за свободата на България. Шест години по-късно неговият брат Александър посещава мястото, откриват общия гроб и препогребват костите на капитан Киреев в двора на Раковишкия манастир „Св. Троица”. Тогава признателните жители на село Перделина решават да приемат името Киреево. Днес в центъра е издигнат негов паметник. Именно там признателните киреевчани днес почитат паметта на героя.

"Венци полагаме, с доклад, с програма от деца. Читалище- Раковица, с тях съвместно празнуваме по принцип. Въпреки че сме малко, правим тържествата с желание. Помагат ни от останалите села, съвместно с тях", разказа Виолета Георгиева, библиотекар в НЧ "Светлина 1922".

Недалеч от бюста на героя от Освобождението има войнишки паметник с имената на 34-ма киреевчани, загинали във войните от 1912 до 1945 година. Той е изграден с дарения и доброволен труд на местните хора. Срещаме ви с жителите на Киреево, които ревниво пазят паметта и духа на своите предци.

Повечето киреевчани знаят историята за подвига на капитана. За историята на селището, наречено на капитан Николай  Киреев - руски офицер, герой от Сръбско-турската война от 1876 г. разказва Тони Йотов, родолюбец от селото:

Снимка"Капитан Киреев отива и се записва доброволец и оставя писмо на баща си и на майка си, че не може да гледа как един братски славянски народ е угнетен и потиснат от турците и се записва доброволец, защото иска да освободи България от турско робство. Идва, дават му отряд и загива тук, до раковишката мелница му е лобното място. Погребан е на манастира."

В памет на капитан Николай Алексеевич Киреев са написани две стихотворения от местния поет Петър Петров. В едното от тях той описва подвига на храбрия офицер. Стихотворението "На Киреев" е написано преди години, каза Виолета Георгиева. Именно тези слова се произнасят пред паметника на героя:

"Славим тебе, Капитане, наш патрон, герой, титан. Ти отдаде си живота в непосилна, люта бран. Можеше да бъдеш ти в царски щаб с еполети, но се отзова без страх на славянските комитети. Тръгна смело в бой суров срещу неверни мюсюлмани в онзи зноен юлски ден. Даде своя млад живот за честта на братята славяни. Признателни, обичащи, те решиха на площада в Перделина твойто име да приемат и Киреево се появи в свободната родина. Гордо вирнал снагата между двата исполина - Връшка чука и Черноглав, с теб Киреево- дивно място, ний всички се гордеем. От твойта хубост запленени, свещена гордост е за нас. Под Връшка чука сме родени. В твоята земя се крият черно злато, антрацити, бяло злато от варовик в недрата ти зарити. Славим тебе, Капитане, тебе Бог те е дарил. Ний, потомците, ще помним вечно твоя образ мил!" Стихът на Петър Петров е написан на 28.08.2011 г.

От ляво на дясно: Виолета Георгиева и Маргарита ГеоргиеваС кмета на Киреево- Маргарита Георгиева разговаряме за ежедневието в малкото село, в което са останали да живеят едва стотина души, предимно в третата възраст.

"През лятото се оживява малко селото- внуци, деца. Иначе сме само ние, по-малко от стотина души, предимно над 70-годишни", признава кметицата.  


Тежко им е на хората в селото, въпреки празниците, които се задават. Със скромни доходи, и поизоставени те си пожелават някой ден да дойде празник в душите на всички хора.

"Какво направи държавата, управниците, унищожи ни, ние сме 60-70 души. Опразни се държавата. Ние сме като прелетните птички, а искаме да сме като врабчетата - тук да зимуваме, тук да стоим, а не по Америка, по държавите слуги... Какво като идват празници, няма празнично настроение, празникът е в душата на човека..."
, казаха местните хора.

Още за Киреево и паметта на героя може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Още 100 милиона получи Видин от ЕС, има ли ефект?

Видинският бизнес е получил одобрение на 47 проекта на стойност почти 37 милиона лева в настоящия програмен период на Евросъюза, а Община Видин- за 16 европейски проекта на стойност 58 милиона лева или близо 100 милиона лева от ЕС са влезли в града през последните години . Какъв е ефектът от тези средства и направиха ли живота ни по-добър? Отговора..

публикувано на 13.11.18 в 14:02

Реагираме ли адекватно при деца в риск

Хората биха сигнализирали и биха помогнали на дете в нужда , когато живее в нездрава семейна среда или най- общо казано се намира под въздействието на някакви нежелателни фактори, показа анкета сред видинчани. "Бих сигнализирала на 112 или на полицията. Ако не са гледани добре децата, ако имат проблеми, когато родителите не живеят добре... Ако..

публикувано на 12.11.18 в 16:10

За живота в Горни Лом, четири години след взрива в "Миджур"

Въпреки проблемите, Горни Лом е най-хубавото село за мен- това обясни кметът на видинското село Илиян Михайлов. А проблемите тук съвсем не са малко. Името му стана печално известно, когато на първи октомври 2014 година взрив в завода за боеприпаси "Миджур" край селото отне живота на 15 души и рани други двама. За експлозията бяха обвинени четирима..

публикувано на 09.11.18 в 16:55

Пациенти от Видин продължават да ходят на хемодиализа в Монтана

Месец след аварията в диализата във Видин, пациенти, които са на животоподдържащата терапия продължават да пътуват до Монтана. Заради съмнения за качеството на извършваните във видинската болница процедури, са сезирали пациентска организация. Случаят не е единичен, казват от Федерация "Български пациентски форум". От Здравното министерство..

публикувано на 08.11.18 в 12:11

Кое налага поредната смяна на касовите апарати

Предстои да посрещнем 2019 година с промени, касаещи обслужването на търговските обекти. От Националната агенция за приходите (НАП) изискват подмяна на касовите апарати и фискалните устройства, а бизнесът определи масовата подмяна като пореден удар върху легалната икономика. Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март..

публикувано на 07.11.18 в 11:41

Бюджет 2019- плюсове и минуси

Проектобюджетът за следващата година влиза на първо четене в Народното събрание. "Той е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода", каза премиерът Бойко Борисов . Според лидера на БСП Корнелия Нинова предложеният от ГЕРБ бюджет е за оцеляване на правителството . От левицата обявиха, че няма да се регистрират в..

публикувано на 06.11.18 в 14:01