В памет на капитан Киреев

Автор:
Снимка: Радио Видин

Видинското село Киреево се намира на западната ни граница, в полите на Стара планина. То носи името на капитан Николай Алексеевич Киреев, руски офицер, загинал в околностите по време на Освободителната война. По тези земи са се водили не една и две битки в името на България. Днес там почитат паметта на капитана, за да си спомнят за саможертвата му. 

В малкото село почти няма човек, който да не знае за подвига и саможертвата на руския капитан Киреев. Аристократът, от знатен дворянски род, бил известен славянофил, пръв написал в руски вестник за зверствата на турците в Перущица, Брацигово и Батак. Неговият отряд от над 1000 доброволци българи и сърби трябвало да настъпи срещу войските на Осман паша. На 6 юли 1876 г. в 11 часа кап. Киреев дава заповед за атака. Турците го забелязват по отличителните знаци и го убиват. Бил е едва 35-годишен, когато загива за свободата на България. Шест години по-късно неговият брат Александър посещава мястото, откриват общия гроб и препогребват костите на капитан Киреев в двора на Раковишкия манастир „Св. Троица”. Тогава признателните жители на село Перделина решават да приемат името Киреево. Днес в центъра е издигнат негов паметник. Именно там признателните киреевчани днес почитат паметта на героя.

"Венци полагаме, с доклад, с програма от деца. Читалище- Раковица, с тях съвместно празнуваме по принцип. Въпреки че сме малко, правим тържествата с желание. Помагат ни от останалите села, съвместно с тях", разказа Виолета Георгиева, библиотекар в НЧ "Светлина 1922".

Недалеч от бюста на героя от Освобождението има войнишки паметник с имената на 34-ма киреевчани, загинали във войните от 1912 до 1945 година. Той е изграден с дарения и доброволен труд на местните хора. Срещаме ви с жителите на Киреево, които ревниво пазят паметта и духа на своите предци.

Повечето киреевчани знаят историята за подвига на капитана. За историята на селището, наречено на капитан Николай  Киреев - руски офицер, герой от Сръбско-турската война от 1876 г. разказва Тони Йотов, родолюбец от селото:

Снимка"Капитан Киреев отива и се записва доброволец и оставя писмо на баща си и на майка си, че не може да гледа как един братски славянски народ е угнетен и потиснат от турците и се записва доброволец, защото иска да освободи България от турско робство. Идва, дават му отряд и загива тук, до раковишката мелница му е лобното място. Погребан е на манастира."

В памет на капитан Николай Алексеевич Киреев са написани две стихотворения от местния поет Петър Петров. В едното от тях той описва подвига на храбрия офицер. Стихотворението "На Киреев" е написано преди години, каза Виолета Георгиева. Именно тези слова се произнасят пред паметника на героя:

"Славим тебе, Капитане, наш патрон, герой, титан. Ти отдаде си живота в непосилна, люта бран. Можеше да бъдеш ти в царски щаб с еполети, но се отзова без страх на славянските комитети. Тръгна смело в бой суров срещу неверни мюсюлмани в онзи зноен юлски ден. Даде своя млад живот за честта на братята славяни. Признателни, обичащи, те решиха на площада в Перделина твойто име да приемат и Киреево се появи в свободната родина. Гордо вирнал снагата между двата исполина - Връшка чука и Черноглав, с теб Киреево- дивно място, ний всички се гордеем. От твойта хубост запленени, свещена гордост е за нас. Под Връшка чука сме родени. В твоята земя се крият черно злато, антрацити, бяло злато от варовик в недрата ти зарити. Славим тебе, Капитане, тебе Бог те е дарил. Ний, потомците, ще помним вечно твоя образ мил!" Стихът на Петър Петров е написан на 28.08.2011 г.

От ляво на дясно: Виолета Георгиева и Маргарита ГеоргиеваС кмета на Киреево- Маргарита Георгиева разговаряме за ежедневието в малкото село, в което са останали да живеят едва стотина души, предимно в третата възраст.

"През лятото се оживява малко селото- внуци, деца. Иначе сме само ние, по-малко от стотина души, предимно над 70-годишни", признава кметицата.  


Тежко им е на хората в селото, въпреки празниците, които се задават. Със скромни доходи, и поизоставени те си пожелават някой ден да дойде празник в душите на всички хора.

"Какво направи държавата, управниците, унищожи ни, ние сме 60-70 души. Опразни се държавата. Ние сме като прелетните птички, а искаме да сме като врабчетата - тук да зимуваме, тук да стоим, а не по Америка, по държавите слуги... Какво като идват празници, няма празнично настроение, празникът е в душата на човека..."
, казаха местните хора.

Още за Киреево и паметта на героя може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев , с Николай Иванов , член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки , автор на книгата "България умира тихо".  Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза,..

публикувано на 17.07.18 в 16:42

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до..

публикувано на 16.07.18 в 13:33

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18

Възвръща ли се престижът на учителската професия?

Подписан е новият колективен трудов договор между министъра на образованието и синдикатите. Като най- важна точка от него в публичното пространство бе разпространена  информацията, че началната учителска заплата от 1 януари догодина става 920 лева , а ако има възможност в бюджета, това може да стане още от новата учебна година. "Аз съм изключително..

публикувано на 12.07.18 в 14:17

Ще спре ли да се топи Северозападът

Днешният Световен ден на населението е обявен от ООН за такъв през 1987 г. и се отбелязва в чест на раждането на 5-милиардния жител на планетата . На този ден е време за статистики, тенденции и прогнози. Населението на страната ни може да намалее с около 25 процента до 2040 година, показа в началото на годината анализ на Института за изследване на..

публикувано на 11.07.18 в 13:16

Реалистично ли е да се повишат чувствително доходите в България?

КНСБ настоява за нова политика на доходите през следващите 4 години и заплатите да се увеличават с 12 до 15% годишно . "1000 евро дава друго послание към всички българи, които работят навън. За съжаление 70% от българите получават работна заплата под средната, а разликите между София и Видин са още по-драматични- в София е 1500 лева вече средната..

публикувано на 10.07.18 в 13:40