Трябва ли да спазваме етикет и полезна ли е човешката суета

Снимка: БГНЕС

В миналото отдаването на голямо внимание към самите нас се е смятало за грях, но в наши дни то се възприема като уважение към себе си и околните. Оказва се, че суетата може и да е полезна, когато я използваме, за да направим добро впечатление. Но е и вредна, щом стане наша фикс идея. Суетата е израз на желанието да ни обърнат внимание. В крайна сметка човек не прави нищо, ако не иска да бъде забелязан. Отделно от това никой не би се отказал да остави добро впечатление у друг човек, което да формира позитивно отношение от отсрещната страна. 

Нека започнем с младите хора. Как са възпитани те и спазват ли етикета днес? Има ли от къде да се научат какво точно и как трябва да се постъпи в конкретна ситуация? Йорданка Петрова разговаря с Радослав Георгиев, млад човек от Видин и председател на Сдружение "Активно общество". 

"Това, което характеризира младите хора до някаква степен се описва с думата "промяна". Младите хора не спазват етикет. Малко от тях осъзнават изобщо какво е етикет. Характерно е, че някаква част от етикета, която е свързана с възпитанието им е присъща и особено при тези, които са отраснали и възпитани в семейства, където наистина държат на това" - каза Радослав Георгиев и коментира как една жена може да привлече вниманието на мъжете върху себе. Задължително ли е да бъде суетна и окичена с много накити или кичозни дрехи, за да бъде атрактивна в погледа на мъжа отсреща? 

"Важно е какво е отношението, което една жена създава. Това създава авторитет, освен чувството за мярка. Дори и несъзнателно околните я оценяват като премерен човек, който знае какво прави. Изключително пищните дрехи не създават чувството за уважение, а единствено чувство за привлекателност. Модните тенденции винаги са били следвани, което не е толкова страшно. Трудно е, когато човек се опитва да води един начин на живот, а етикетът изисква съвсем различни неща."  


Суетата е полезна, когато изпраща позитивното послание, но може да е и вредна, ако излъчва негативизъм. За съжаление, понякога суетата засяга отношенията ни с другите хора. Суетният проявява егоизъм и по този начин се отчуждава. Доколко е важна прическата на един човек за общия му външен вид и прекалените грижи за косата ни могат ли да ни направят суетни? За модните тенденции през лятото и стилните прически тази година, Йорданка Петрова разговаря с Иво Желязков, собственик на фризьорско ателие във Видин. 

"Тазгодишните тенденции в мъжките прически са подстригани коси средно, дълго, на гребени. Повечето прически са къси встрани и дълги върхове. Оцветяването също е модерно. Всяка прическа си има различна помада за поддържане. Модните тенденции трябва да се следват. Друг е въпросът дали отделните хора искат да ги спазват. Сега наблюдаваме и световното първенство и всички футболисти са подстригани почти по еднакъв начин. Хубавото е, че мъжете започнаха да се поддържат повече отпреди" - каза Иво Желязков.


Как трябва да изглежда пред дамите днес изисканият мъж и кавалерът? 

Александър Тодоров, ръководител на мъжкия камерен хор в Белоградчик коментира пред Красимир Каменов.

"Важното е мъжът да бъде директен в изказа си. Една истински дама винаги ще оцени подводните камъни, поставени по един лесно разгадаем начин и ще оцени истинското джентълменско поведение" - каза Александър Тодоров. Видинчани са категорични, че суетата е полезно качество, стига да не се прекалява с това. 

"Не трябва да се изпада в крайности, защото това понякога дразни и околните ... Еднакво суетни са мъжете и жените ... Суетата може да е от куртоазия, някои избиват комплекси, а други просто така са родени, особено хората на изкуството" - коментираха видинчани. 

Темата, както и целите интервюта с Радослав Георгиев и Иво Желязков можете да чуете в звуковите файлове.

Вижте още

Вярваме ли в магии и врачки

Вярва ли българинът в магии и нетрадиционни лечения и защо ходи на врачки, гледачки, гадателки и екстрасенси? Това е въпросът, на който търсим отговор днес в "Посоките на делника". Насочихме се към тази тема, защото не намаляват случаите, когато на хората се предлага "разваляне на черна магия" срещу солидна сума пари. Данните от..

публикувано на 21.02.19 в 11:10

Икономист: Само със селско стопанство е трудно да има подем

В началото на февруари Националният статистически институт публикува данните за регионалния брутен вътрешен продукт за 2017 година. Те показват икономическите процеси на регионално ниво, макар и за година назад. Статистиката показва различията в регионалния брутен вътрешен продукт между областите. През 2017 г. София е много по- напред с брутен..

публикувано на 20.02.19 в 13:07

Видинчани: "Изборите в България не са честни"

Преди дни депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание. За да запази кворума в Народното събрание, управляващата партия ГЕРБ гласува заедно с ДПС промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциалния вот. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От..

публикувано на 19.02.19 в 14:12

Какви участници в движението са пешеходците

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит..

публикувано на 18.02.19 в 16:17
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37