Трябва ли да спазваме етикет и полезна ли е човешката суета

Снимка: БГНЕС

В миналото отдаването на голямо внимание към самите нас се е смятало за грях, но в наши дни то се възприема като уважение към себе си и околните. Оказва се, че суетата може и да е полезна, когато я използваме, за да направим добро впечатление. Но е и вредна, щом стане наша фикс идея. Суетата е израз на желанието да ни обърнат внимание. В крайна сметка човек не прави нищо, ако не иска да бъде забелязан. Отделно от това никой не би се отказал да остави добро впечатление у друг човек, което да формира позитивно отношение от отсрещната страна. 

Нека започнем с младите хора. Как са възпитани те и спазват ли етикета днес? Има ли от къде да се научат какво точно и как трябва да се постъпи в конкретна ситуация? Йорданка Петрова разговаря с Радослав Георгиев, млад човек от Видин и председател на Сдружение "Активно общество". 

"Това, което характеризира младите хора до някаква степен се описва с думата "промяна". Младите хора не спазват етикет. Малко от тях осъзнават изобщо какво е етикет. Характерно е, че някаква част от етикета, която е свързана с възпитанието им е присъща и особено при тези, които са отраснали и възпитани в семейства, където наистина държат на това" - каза Радослав Георгиев и коментира как една жена може да привлече вниманието на мъжете върху себе. Задължително ли е да бъде суетна и окичена с много накити или кичозни дрехи, за да бъде атрактивна в погледа на мъжа отсреща? 

"Важно е какво е отношението, което една жена създава. Това създава авторитет, освен чувството за мярка. Дори и несъзнателно околните я оценяват като премерен човек, който знае какво прави. Изключително пищните дрехи не създават чувството за уважение, а единствено чувство за привлекателност. Модните тенденции винаги са били следвани, което не е толкова страшно. Трудно е, когато човек се опитва да води един начин на живот, а етикетът изисква съвсем различни неща."  


Суетата е полезна, когато изпраща позитивното послание, но може да е и вредна, ако излъчва негативизъм. За съжаление, понякога суетата засяга отношенията ни с другите хора. Суетният проявява егоизъм и по този начин се отчуждава. Доколко е важна прическата на един човек за общия му външен вид и прекалените грижи за косата ни могат ли да ни направят суетни? За модните тенденции през лятото и стилните прически тази година, Йорданка Петрова разговаря с Иво Желязков, собственик на фризьорско ателие във Видин. 

"Тазгодишните тенденции в мъжките прически са подстригани коси средно, дълго, на гребени. Повечето прически са къси встрани и дълги върхове. Оцветяването също е модерно. Всяка прическа си има различна помада за поддържане. Модните тенденции трябва да се следват. Друг е въпросът дали отделните хора искат да ги спазват. Сега наблюдаваме и световното първенство и всички футболисти са подстригани почти по еднакъв начин. Хубавото е, че мъжете започнаха да се поддържат повече отпреди" - каза Иво Желязков.


Как трябва да изглежда пред дамите днес изисканият мъж и кавалерът? 

Александър Тодоров, ръководител на мъжкия камерен хор в Белоградчик коментира пред Красимир Каменов.

"Важното е мъжът да бъде директен в изказа си. Една истински дама винаги ще оцени подводните камъни, поставени по един лесно разгадаем начин и ще оцени истинското джентълменско поведение" - каза Александър Тодоров. Видинчани са категорични, че суетата е полезно качество, стига да не се прекалява с това. 

"Не трябва да се изпада в крайности, защото това понякога дразни и околните ... Еднакво суетни са мъжете и жените ... Суетата може да е от куртоазия, някои избиват комплекси, а други просто така са родени, особено хората на изкуството" - коментираха видинчани. 

Темата, както и целите интервюта с Радослав Георгиев и Иво Желязков можете да чуете в звуковите файлове.

Вижте още
Валентин Колов, кмет на село Вирове

Кметът на Вирове: При нас е като навсякъде другаде

450 души живеят в момента в монтанското село Вирове . Животът в селото е спокоен, отчита кметът трети мандат Валентин Колов. Незаконната сеч на дърва му създава грижи, но пък иначе- посегателства нямат. Кражбите и други сериозни престъпления са непознати тук. Трудно е и с намирането на работа, казва той. Единствените, които осигуряват работа са..

публикувано на 21.09.18 в 14:39

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?" Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет . Тя има надежда, че ситуацията в северозапада..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Дестинацията ни днес е село Ясен , разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа..

публикувано на 14.09.18 в 11:11