Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да спазваме етикет и полезна ли е човешката суета

Снимка: БГНЕС

В миналото отдаването на голямо внимание към самите нас се е смятало за грях, но в наши дни то се възприема като уважение към себе си и околните. Оказва се, че суетата може и да е полезна, когато я използваме, за да направим добро впечатление. Но е и вредна, щом стане наша фикс идея. Суетата е израз на желанието да ни обърнат внимание. В крайна сметка човек не прави нищо, ако не иска да бъде забелязан. Отделно от това никой не би се отказал да остави добро впечатление у друг човек, което да формира позитивно отношение от отсрещната страна. 

Нека започнем с младите хора. Как са възпитани те и спазват ли етикета днес? Има ли от къде да се научат какво точно и как трябва да се постъпи в конкретна ситуация? Йорданка Петрова разговаря с Радослав Георгиев, млад човек от Видин и председател на Сдружение "Активно общество". 

"Това, което характеризира младите хора до някаква степен се описва с думата "промяна". Младите хора не спазват етикет. Малко от тях осъзнават изобщо какво е етикет. Характерно е, че някаква част от етикета, която е свързана с възпитанието им е присъща и особено при тези, които са отраснали и възпитани в семейства, където наистина държат на това" - каза Радослав Георгиев и коментира как една жена може да привлече вниманието на мъжете върху себе. Задължително ли е да бъде суетна и окичена с много накити или кичозни дрехи, за да бъде атрактивна в погледа на мъжа отсреща? 

"Важно е какво е отношението, което една жена създава. Това създава авторитет, освен чувството за мярка. Дори и несъзнателно околните я оценяват като премерен човек, който знае какво прави. Изключително пищните дрехи не създават чувството за уважение, а единствено чувство за привлекателност. Модните тенденции винаги са били следвани, което не е толкова страшно. Трудно е, когато човек се опитва да води един начин на живот, а етикетът изисква съвсем различни неща."  


Суетата е полезна, когато изпраща позитивното послание, но може да е и вредна, ако излъчва негативизъм. За съжаление, понякога суетата засяга отношенията ни с другите хора. Суетният проявява егоизъм и по този начин се отчуждава. Доколко е важна прическата на един човек за общия му външен вид и прекалените грижи за косата ни могат ли да ни направят суетни? За модните тенденции през лятото и стилните прически тази година, Йорданка Петрова разговаря с Иво Желязков, собственик на фризьорско ателие във Видин. 

"Тазгодишните тенденции в мъжките прически са подстригани коси средно, дълго, на гребени. Повечето прически са къси встрани и дълги върхове. Оцветяването също е модерно. Всяка прическа си има различна помада за поддържане. Модните тенденции трябва да се следват. Друг е въпросът дали отделните хора искат да ги спазват. Сега наблюдаваме и световното първенство и всички футболисти са подстригани почти по еднакъв начин. Хубавото е, че мъжете започнаха да се поддържат повече отпреди" - каза Иво Желязков.


Как трябва да изглежда пред дамите днес изисканият мъж и кавалерът? 

Александър Тодоров, ръководител на мъжкия камерен хор в Белоградчик коментира пред Красимир Каменов.

"Важното е мъжът да бъде директен в изказа си. Една истински дама винаги ще оцени подводните камъни, поставени по един лесно разгадаем начин и ще оцени истинското джентълменско поведение" - каза Александър Тодоров. Видинчани са категорични, че суетата е полезно качество, стига да не се прекалява с това. 

"Не трябва да се изпада в крайности, защото това понякога дразни и околните ... Еднакво суетни са мъжете и жените ... Суетата може да е от куртоазия, някои избиват комплекси, а други просто така са родени, особено хората на изкуството" - коментираха видинчани. 

Темата, както и целите интервюта с Радослав Георгиев и Иво Желязков можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00