Трябва ли да спазваме етикет и полезна ли е човешката суета

Снимка: БГНЕС

В миналото отдаването на голямо внимание към самите нас се е смятало за грях, но в наши дни то се възприема като уважение към себе си и околните. Оказва се, че суетата може и да е полезна, когато я използваме, за да направим добро впечатление. Но е и вредна, щом стане наша фикс идея. Суетата е израз на желанието да ни обърнат внимание. В крайна сметка човек не прави нищо, ако не иска да бъде забелязан. Отделно от това никой не би се отказал да остави добро впечатление у друг човек, което да формира позитивно отношение от отсрещната страна. 

Нека започнем с младите хора. Как са възпитани те и спазват ли етикета днес? Има ли от къде да се научат какво точно и как трябва да се постъпи в конкретна ситуация? Йорданка Петрова разговаря с Радослав Георгиев, млад човек от Видин и председател на Сдружение "Активно общество". 

"Това, което характеризира младите хора до някаква степен се описва с думата "промяна". Младите хора не спазват етикет. Малко от тях осъзнават изобщо какво е етикет. Характерно е, че някаква част от етикета, която е свързана с възпитанието им е присъща и особено при тези, които са отраснали и възпитани в семейства, където наистина държат на това" - каза Радослав Георгиев и коментира как една жена може да привлече вниманието на мъжете върху себе. Задължително ли е да бъде суетна и окичена с много накити или кичозни дрехи, за да бъде атрактивна в погледа на мъжа отсреща? 

"Важно е какво е отношението, което една жена създава. Това създава авторитет, освен чувството за мярка. Дори и несъзнателно околните я оценяват като премерен човек, който знае какво прави. Изключително пищните дрехи не създават чувството за уважение, а единствено чувство за привлекателност. Модните тенденции винаги са били следвани, което не е толкова страшно. Трудно е, когато човек се опитва да води един начин на живот, а етикетът изисква съвсем различни неща."  


Суетата е полезна, когато изпраща позитивното послание, но може да е и вредна, ако излъчва негативизъм. За съжаление, понякога суетата засяга отношенията ни с другите хора. Суетният проявява егоизъм и по този начин се отчуждава. Доколко е важна прическата на един човек за общия му външен вид и прекалените грижи за косата ни могат ли да ни направят суетни? За модните тенденции през лятото и стилните прически тази година, Йорданка Петрова разговаря с Иво Желязков, собственик на фризьорско ателие във Видин. 

"Тазгодишните тенденции в мъжките прически са подстригани коси средно, дълго, на гребени. Повечето прически са къси встрани и дълги върхове. Оцветяването също е модерно. Всяка прическа си има различна помада за поддържане. Модните тенденции трябва да се следват. Друг е въпросът дали отделните хора искат да ги спазват. Сега наблюдаваме и световното първенство и всички футболисти са подстригани почти по еднакъв начин. Хубавото е, че мъжете започнаха да се поддържат повече отпреди" - каза Иво Желязков.


Как трябва да изглежда пред дамите днес изисканият мъж и кавалерът? 

Александър Тодоров, ръководител на мъжкия камерен хор в Белоградчик коментира пред Красимир Каменов.

"Важното е мъжът да бъде директен в изказа си. Една истински дама винаги ще оцени подводните камъни, поставени по един лесно разгадаем начин и ще оцени истинското джентълменско поведение" - каза Александър Тодоров. Видинчани са категорични, че суетата е полезно качество, стига да не се прекалява с това. 

"Не трябва да се изпада в крайности, защото това понякога дразни и околните ... Еднакво суетни са мъжете и жените ... Суетата може да е от куртоазия, някои избиват комплекси, а други просто така са родени, особено хората на изкуството" - коментираха видинчани. 

Темата, както и целите интервюта с Радослав Георгиев и Иво Желязков можете да чуете в звуковите файлове.

Вижте още

Репляна- селото без кражби

Село от Северозапада твърди, че в него няма престъпност и кражби. Селото е Репляна и се намира в община Чупрене. " За три години имаме само една кражба от частен дом, престъпността е нулева ", обяснява кметският наместник, Евгени Еленков. " Репляна е моето родно село, няма как да не го обичам, старая се да се справям добре и със задълженията си. В..

публикувано на 16.11.18 в 17:30

Да направим добро

За повечето хора самата дума "добро" звучи донякъде абстрактно и твърде символично, доколкото е абстрактен и символичен самият живот на отделния човек. Казват, че научиш ли се да правиш добро, значи си се научил на всичко! Правим ли добри дела и склонен ли е българинът на добротворство? Това е темата в "Посоките на делника".  Лео Кадели е..

публикувано на 15.11.18 в 11:53

Младежки ли са младежките домове днес

Младежките домове са създадени като пространства, предназначени за развитие и изява на творческите способности на младите хора, за разпространение на култура и смислен духовен живот. В тези институции се създават условия за занимания по интереси, отдих и младежки контакти. Дейността на младежките домове е съобразена с интересите, индивидуалните..

публикувано на 14.11.18 в 11:44

Още 100 милиона получи Видин от ЕС, има ли ефект?

Видинският бизнес е получил одобрение на 47 проекта на стойност почти 37 милиона лева в настоящия програмен период на Евросъюза, а Община Видин- за 16 европейски проекта на стойност 58 милиона лева или близо 100 милиона лева от ЕС са влезли в града през последните години . Какъв е ефектът от тези средства и направиха ли живота ни по-добър? Отговора..

публикувано на 13.11.18 в 14:02

Реагираме ли адекватно при деца в риск

Хората биха сигнализирали и биха помогнали на дете в нужда , когато живее в нездрава семейна среда или най- общо казано се намира под въздействието на някакви нежелателни фактори, показа анкета сред видинчани. "Бих сигнализирала на 112 или на полицията. Ако не са гледани добре децата, ако имат проблеми, когато родителите не живеят добре... Ако..

публикувано на 12.11.18 в 16:10

За живота в Горни Лом, четири години след взрива в "Миджур"

Въпреки проблемите, Горни Лом е най-хубавото село за мен- това обясни кметът на видинското село Илиян Михайлов. А проблемите тук съвсем не са малко. Името му стана печално известно, когато на първи октомври 2014 година взрив в завода за боеприпаси "Миджур" край селото отне живота на 15 души и рани други двама. За експлозията бяха обвинени четирима..

публикувано на 09.11.18 в 16:55