Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 юли 2018 година

Снимка: БГНЕС

Започна изплащането на юлските пенсии. Считано от 1 юли 2018 г. са преизчислени размерите на пенсиите, свързани с трудова дейност, отпуснати до 31.12.2017 г. включително.

Българите ще бъдат под 7 милиона души догодина. Основната причина за намаляването на населението у нас е отрицателният естествен прираст, обясни Магдалена Костова от Националния статистически институт (НСИ). НСИ започва подготовка за следващото преброяване на населението, което ще се проведе през 2021 г. От Националния статистически институт все още не са решили дали в следващото преброяване на населението да има въпрос за етническа принадлежност и майчин език. Ако бъде решено, тези питания ще влязат във въпросника през 2021-ва година. Обсъждат се три възможни периода за преброяването през 2021-ва година. Единият е януари-февруари 2021-ва, вторият вариант е май 2021-ва и третият е ноември-декември 2021-ва“.

Предимно за понижаване на кръвното налягане са лекарствените продукти, спрени от Изпълнителната агенция по лекарствата. Това са 62 лекарства от голямата група на сартаните, обясни кардиологът от Белоградчик д-р Жоро Николов. Той призова пациентите, чиито лекарства съдържат валсартан, да се обърнат към своя лекуващ лекар.
Списъците с блокираните лекарствени продукти и с аналогичните терапевтични алтернативи са публикувани в сайта на Изпълнителната агенция по лекарства.

Бъдещи майки ще поговорят с опитни акушерки за майчината кърма. Събитието ще се проведе в Козлодуй като част от инициативата на общината „Мамина градина”. Провежда се със съдействието на Алианса на българските акушерки. На 10-ти юли, от 16.30 часа в малката зала на Община Козлодуй ще се състои среща-разговор с Десислава Киликчийска по въпросите за майчината кърма. Тя ще говори за майчиното мляко и незаменимата му роля детското здраве и живот. Специалистът ще говори за кърменето и за проблемите, с които майките може да се сблъскат в началото.

Финансовите проблеми на Националния институт по метеорология и хидрология не са решени, но ултиматумът на синоптиците за спиране на прогнозите за времето е изместен за по-късна дата.

Видин ще е домакин на младежкия фестивал по изкуствата "The Bridge" за девети път. Той ще се проведе от 15 до 22 юли.

От 13 до 15 юли в зона "Ком" ще се проведе традиционният "Мото рок фест" - Берковица 2018.

Библиотека „Йордан Радичков” организира лятна читалня на открито за децата и гостите на Берковица.

Четвърти национален събор на златотърсачите ще се проведе на 14 юли, събота, от 10:00 ч., в местността „Леденика“.

Фолклорният фестивал на етносите "Пее ми се, играе ми се" ще се проведе във видинското село Макреш на 13 юли, петък.

Фотоизложба по повод 168 години от рождението на Иван Вазов откриват днес, 9 юли, в експозиционната зала на къща-музей "Иван Вазов" в Берковица.

За 18-а поредна година читалище "Фар- 1930" във врачанското село Паволче отвори врати за летните занимания за децата. Секциите са по интереси и се провеждат всеки ден от 10:30 часа. Заниманията води Пенка Павлова- библиотекар към читалището. Утре е секцията "Роден край"- децата ще чуят спомените на възрастните хора за това как е преминало тяхното детство, какви игри са играли, как са се хранили и обличали. 26 деца посещават заниманията по интереси.

До 11 юли е крайният срок за записване в конкурса за сонет на името на Лъчезар Станчев, организиран от едноименната фондация и Община Вършец, съобщи Владимир Станчев, син на поета. По случай 110-ата годишнина от рождението на поета Митко Щерев и рок група "Диана Експрес" ще изнесат концерт във Вършец, който ще отбележи и края на конкурса за сонет на името на Лъчезар Станчев. Конкурсът е анонимен. Авторите трябва да изпратят до 11 юли по електронна поща един свой непубликуван сонет- от свое име или чрез псевдоним.

20 деца от Мездра завършиха успешно I смяна на организирания от Община Мездра плувен курс. За 20-та поредна година ученици от I до VII клас имаха възможност да се включат в заниманията с професионалния инструктор Христо Иванов. 4 от децата покриха норматива в стил „кроул“ и получиха сертификат за II ниво, а всички останали достигнаха до III ниво. От утре, 10 юли започва обучението на II смяна и ще продължи до 20 юли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29