Четат ли децата през лятото?

Снимка: Радио ВИДИН"Емил от Льонеберия", "Пипи дългото чорапче", "Приключенията на Лукчо" - само част от заглавията, които всички ние помним от детските години. Все книги, които са ни спомагали през лятото, за да мине по-бързо и интересно времето за ваканция. Четат ли днешните млади ученици? Как минава лятото им - в четене или единствено в тичане? В края на всяка учебна година завършващите получават списък с книги, които трябва да прочетат през лятото. 

Детският отдел на видинската библиотека "Михалаки Георгиев" всеки ден се посещава от децата, които вече са във ваканция. 

"Летните месеци са ни най-посещавани, защото всички деца са ваканция. Малките са свободни и идват в библиотеката, за да четат книжки, посещават различните ни клубни форми. Тази година се забелязва драстично увеличение на малките читатели. Дечицата най-вече харесват "Дръндьо", доста четат книгите на Стан и Емил Конрад. От чуждите автори се четат Дейвид Уолямс. Родителят е този, който насочва децата - какво да търси в библиотеката, дали да я посещава. Всяко едно дете през лятото чете книгите от препоръчителните списъци, а ако остане време, продължават и с книжки, които будят интерес. През лятото имаме читатели не само от Видин, а от цяла България, понякога и от чужбина", обясни пред Радио Видин завеждащият Детския отдел Адрияна Цветкова и допълни, че децата намират получават стимулиране за четене чрез формата, при който "за един час четат, а след това ползват видео игра за половин час".

Младите Йоана, Виктория и Тереза са сред редовните посетители на Детския отдел през летния сезон, а компания всеки ден им правят техните приятели. 

"Почти всеки ден сме в библиотеката, защото е интересно. Книгите са интересни, а трябва да се чете, защото така се обогатява културата. "Ян Бибиян" и "Матилда" са ни сред любимите книги, но има още други", обясняват децата и споделят, че им предстои да продължат с книгите от списъка, зададен им от училище.

А ние нека си спомним за онези минали години, в които сме били на мястото на днешните млади ученици и с интерес сме прекарвали лятото в четене на класическите детски романи. 


Вижте още

От пациентска организация се срещнаха с хора на хемодиализа във Видин

От Федерация "Български пациентски форум " се срещнаха с пациенти на диализа във Видин заради сигнал, че животоподдържащата за тях терапия в местната болница се извършва некачествено. Техниката, с която се работи е морално остаряла, не се провежда качествено диализа, а персоналът не предоставя адекватни грижи, обявиха пациенти...

публикувано на 13.11.18 в 17:15

Инициативният комитет от Дунавци поиска защитна зона от свинеферма

В град Дунавци се проведе поредната среща на инициативния комитет, който се обяви против възстановяването на дейността на свинефермата в града. Поводът е решение от миналото събрание за ангажиране на депутатите от региона за законодателна промяна с цел връщането на защитната зона между обекти, излъчващи вредни емисии и жилищната среда...

обновено на 13.11.18 в 17:12

БЧК-Враца помага на бездомни хора

"Шанс за хората без дом" е поредната кампания на Български червен кръст- Враца , с която помагат на нуждаещи се. Вече 6 години организацията дарява хранителни пакети на бездомни от града. Хуманната кауза продължава и тази година, като от 1 ноември 6 души получават храна всеки вторник и петък и е възможно броят да нарасне, каза председателят на..

публикувано на 13.11.18 в 12:25

Ученичка от Вършец се нареди сред най-добрите в конкурса "Будителят си ти"

Дванадесетокласничка от Средно училище "Иван Вазов" във Вършец е сред 10-те най-талантливи автори, отличени в националния конкурс "Будителят си ти" , който се проведе в София. Мария Митрова участва с есе на тема "Добрите дела са около нас". "Не трябваше да говориш за старите будители, а как самият ти си будител. Повечето хора казват, че..

публикувано на 13.11.18 в 10:45

Михаил Белчев- 50 години на сцена

Тази година Михаил Белчев отбеляза 72-ри рожден ден. А миналата седмица на именния си ден - "Св. Архангел Михаил"- отпразнува 50г. на сцена. Неговите песни завинаги ще останат в сърцата на публиката. Автор е на музика за театрални постановки и филми. Два пъти е носител на Голямата награда на фестивала "Златният Орфей". За песните си получава първи..

публикувано на 12.11.18 в 09:29

Млади български артисти с концерт-спектакъл във Враца и Мездра

За пръв път във Враца и Мездра на 12-ти и 13-ти ноември ще бъде представен концерт-спектакъл "А сега накъде... Младите в музиката" . В инициативата се включва оркестъра на Симфониета Враца, а младежкият проект е финансиран от Фонд „Култура“ Община Враца, Община Мездра и Национален Фонд „Култура“.  Концертната изява е по идея на Илона..

публикувано на 11.11.18 в 15:02