Четат ли децата през лятото?

Снимка: Радио ВИДИН"Емил от Льонеберия", "Пипи дългото чорапче", "Приключенията на Лукчо" - само част от заглавията, които всички ние помним от детските години. Все книги, които са ни спомагали през лятото, за да мине по-бързо и интересно времето за ваканция. Четат ли днешните млади ученици? Как минава лятото им - в четене или единствено в тичане? В края на всяка учебна година завършващите получават списък с книги, които трябва да прочетат през лятото. 

Детският отдел на видинската библиотека "Михалаки Георгиев" всеки ден се посещава от децата, които вече са във ваканция. 

"Летните месеци са ни най-посещавани, защото всички деца са ваканция. Малките са свободни и идват в библиотеката, за да четат книжки, посещават различните ни клубни форми. Тази година се забелязва драстично увеличение на малките читатели. Дечицата най-вече харесват "Дръндьо", доста четат книгите на Стан и Емил Конрад. От чуждите автори се четат Дейвид Уолямс. Родителят е този, който насочва децата - какво да търси в библиотеката, дали да я посещава. Всяко едно дете през лятото чете книгите от препоръчителните списъци, а ако остане време, продължават и с книжки, които будят интерес. През лятото имаме читатели не само от Видин, а от цяла България, понякога и от чужбина", обясни пред Радио Видин завеждащият Детския отдел Адрияна Цветкова и допълни, че децата намират получават стимулиране за четене чрез формата, при който "за един час четат, а след това ползват видео игра за половин час".

Младите Йоана, Виктория и Тереза са сред редовните посетители на Детския отдел през летния сезон, а компания всеки ден им правят техните приятели. 

"Почти всеки ден сме в библиотеката, защото е интересно. Книгите са интересни, а трябва да се чете, защото така се обогатява културата. "Ян Бибиян" и "Матилда" са ни сред любимите книги, но има още други", обясняват децата и споделят, че им предстои да продължат с книгите от списъка, зададен им от училище.

А ние нека си спомним за онези минали години, в които сме били на мястото на днешните млади ученици и с интерес сме прекарвали лятото в четене на класическите детски романи. 


Вижте още

Късометражен филм правят участници в "The Bridge"

Продължава деветото издание на младежкия фестивал по изкуствата "The Bridge", който се провежда във Видин. Лагерът на участниците е разположен до крепостта "Баба Вида", а заниманията се провеждат в Математическата гимназия. Обстановката в работилниците е освен работна, и много приятна. В това се убедих вчера, когато посетих кино-ателието, което е..

публикувано на 17.07.18 в 16:20

Млади пътешественици посетиха Видин

Двама "професионални пътешественици " посетиха лагера на участниците в младежкия фестивал на изкуствата "The Bridge" във Видин . Кенет Ломина, на 20 години, от Ирландия и Сюзън Комеги, на 21 години, от Естония са обиколили 6 страни по поречието на Дунав. Това са Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България. Пътешествието им започва преди..

публикувано на 17.07.18 в 16:11

Всички заявени паралелки след 7 клас във Видинско са запълнени още на първо класиране

Успех при записването на седмокласниците след първи прием в желаните от тях учебни заведения, отчита Регионалното управление на образованието във Видин. Завършилите седми клас в Област Видин са 742 ученици, от които 675 са подали заявления за първо класиране. 667 са класианите, 4 не са се записали и 1 дете е подало за второ класиране. Това е..

публикувано на 17.07.18 в 15:50

Ще се реши ли проблемът с недостига на лекари за детското отделение във Враца?

От началото на тази седмица стана ясно, че във врачанската болница “Христо Ботев" няма достатъчно доктори , за да се запълни графикът на детското отделение. Сигнал за недостига на медици подаде д-р Бисер Тодоров , който заедно с колегата си д-р Гетова са единствените двама специалисти в педиатрията. Нивото на компетентност на врачанската болница е..

публикувано на 17.07.18 в 15:00

Д-р Ивайло Каменов: Имплантирането на тазобедрена става е една от най-успешните операции в наши дни

Повод за смяна на тазобедрена става най-често са напредналите стадии на т. нар. коксартроза. Това заболяване се среща предимно при възрастни и при хора, които са страдали като деца от вродена луксация на тазобедрената става, обясни в предаването "Направление здраве" д-р Ивайло Каменов , ортопед-травматолог от УМБАЛ "Царица Йонна" - София. Той..

публикувано на 17.07.18 в 13:17

150 години от рождението на Видинския митрополит Неофит

На 17 юли се навършват 150 години от рождението на Видинския митрополит Неофит . Намираме повод в тази годишнина, за да ви разкажем за човека Никола Караабов и за духовника, управлявал 57 години Видинска епархия, известен с приноса си за спасяването на българските евреи, с архипастирската и с дарителската си дейност. Разгръщаме личния дневник на..

обновено на 17.07.18 в 10:43