Четат ли децата през лятото?

Снимка: Радио ВИДИН"Емил от Льонеберия", "Пипи дългото чорапче", "Приключенията на Лукчо" - само част от заглавията, които всички ние помним от детските години. Все книги, които са ни спомагали през лятото, за да мине по-бързо и интересно времето за ваканция. Четат ли днешните млади ученици? Как минава лятото им - в четене или единствено в тичане? В края на всяка учебна година завършващите получават списък с книги, които трябва да прочетат през лятото. 

Детският отдел на видинската библиотека "Михалаки Георгиев" всеки ден се посещава от децата, които вече са във ваканция. 

"Летните месеци са ни най-посещавани, защото всички деца са ваканция. Малките са свободни и идват в библиотеката, за да четат книжки, посещават различните ни клубни форми. Тази година се забелязва драстично увеличение на малките читатели. Дечицата най-вече харесват "Дръндьо", доста четат книгите на Стан и Емил Конрад. От чуждите автори се четат Дейвид Уолямс. Родителят е този, който насочва децата - какво да търси в библиотеката, дали да я посещава. Всяко едно дете през лятото чете книгите от препоръчителните списъци, а ако остане време, продължават и с книжки, които будят интерес. През лятото имаме читатели не само от Видин, а от цяла България, понякога и от чужбина", обясни пред Радио Видин завеждащият Детския отдел Адрияна Цветкова и допълни, че децата намират получават стимулиране за четене чрез формата, при който "за един час четат, а след това ползват видео игра за половин час".

Младите Йоана, Виктория и Тереза са сред редовните посетители на Детския отдел през летния сезон, а компания всеки ден им правят техните приятели. 

"Почти всеки ден сме в библиотеката, защото е интересно. Книгите са интересни, а трябва да се чете, защото така се обогатява културата. "Ян Бибиян" и "Матилда" са ни сред любимите книги, но има още други", обясняват децата и споделят, че им предстои да продължат с книгите от списъка, зададен им от училище.

А ние нека си спомним за онези минали години, в които сме били на мястото на днешните млади ученици и с интерес сме прекарвали лятото в четене на класическите детски романи. 


Вижте още

Неформалното образование в обществените библиотеки

Повишаване качеството на неформалното образование е една от целите на обществените библиотеки у нас. За да я постигнат, библиотечните специалисти преминават обучителни курсове и практически занимания, като търсят и чуждия опит. В тази връзка представители на регионални библиотеки преминаха обучение в Холандия, където неформалното образование заема близо..

публикувано на 20.02.19 в 10:07

"Неделник" от 17 февруари 2019 година

"Неделник" брой 245-ти вече е на сайта. Трифонзарезански  е той . Преглед на старите вестници ще направим по традиция за начало, а след това...Ще чуете един разказ от 1935 година посветен на Белоградчишките скали. Този разказ, предназначен за деца, е написан от Александра Монеджикова (1889-1959). Тя е учителка по география и е написала много..

публикувано на 17.02.19 в 13:25

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката душа. В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за  двете..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези, написани на ръка и запечатани с ... целувка; понякога и напарфюмирани ;) Ех, че е хубаво да получаваш..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51