Четат ли децата през лятото?

Снимка: Радио ВИДИН"Емил от Льонеберия", "Пипи дългото чорапче", "Приключенията на Лукчо" - само част от заглавията, които всички ние помним от детските години. Все книги, които са ни спомагали през лятото, за да мине по-бързо и интересно времето за ваканция. Четат ли днешните млади ученици? Как минава лятото им - в четене или единствено в тичане? В края на всяка учебна година завършващите получават списък с книги, които трябва да прочетат през лятото. 

Детският отдел на видинската библиотека "Михалаки Георгиев" всеки ден се посещава от децата, които вече са във ваканция. 

"Летните месеци са ни най-посещавани, защото всички деца са ваканция. Малките са свободни и идват в библиотеката, за да четат книжки, посещават различните ни клубни форми. Тази година се забелязва драстично увеличение на малките читатели. Дечицата най-вече харесват "Дръндьо", доста четат книгите на Стан и Емил Конрад. От чуждите автори се четат Дейвид Уолямс. Родителят е този, който насочва децата - какво да търси в библиотеката, дали да я посещава. Всяко едно дете през лятото чете книгите от препоръчителните списъци, а ако остане време, продължават и с книжки, които будят интерес. През лятото имаме читатели не само от Видин, а от цяла България, понякога и от чужбина", обясни пред Радио Видин завеждащият Детския отдел Адрияна Цветкова и допълни, че децата намират получават стимулиране за четене чрез формата, при който "за един час четат, а след това ползват видео игра за половин час".

Младите Йоана, Виктория и Тереза са сред редовните посетители на Детския отдел през летния сезон, а компания всеки ден им правят техните приятели. 

"Почти всеки ден сме в библиотеката, защото е интересно. Книгите са интересни, а трябва да се чете, защото така се обогатява културата. "Ян Бибиян" и "Матилда" са ни сред любимите книги, но има още други", обясняват децата и споделят, че им предстои да продължат с книгите от списъка, зададен им от училище.

А ние нека си спомним за онези минали години, в които сме били на мястото на днешните млади ученици и с интерес сме прекарвали лятото в четене на класическите детски романи. 


Вижте още

Божията подкрепа и грижа към нас, подпомага да открием нашето призвание в живота

В Първа Неделята след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас. В днешното Евангелско четиво чухме странните и страшни думи на св. ап. Петър: "Иди си от мене, Господи…", с които..

публикувано на 23.09.18 в 08:00

90-годишнина празнуват читалищата в Гъмзово и Неговановци

90 години от своето основаване отбелязва днес Народно читалище "Просвета - 1928" - село Гъмзово, община Брегово. Голям концерт и книга за историята на културното средище са подготвени по повод годишнината. Акцент в програмата ще бъдат местните хора, които са вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи..

публикувано на 22.09.18 в 10:05

До дни местят учениците от математическата гимназия във Видин, родители недоволстват

В ново училище ще изкарат учебната година учениците от Профилираната природо математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Причината- предстоящият мащабен ремонт в гимназията. Очаква се ремонтът да започне до дни, а на родителска среща снощи е съобщено, че учебният процес ще се провежда в СУ "Любен Каравелов". Недоволството на родителите е заради..

публикувано на 21.09.18 в 18:51

От Враца започват Националните информационни седмици за осиновяването

Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ (БАОО) за пета поредна година инициира Национални информационни седмици за осиновяването под мотото „Осиновяването - сбъднато семейство“. Инициативата ще се проведе в периода от 24 септември до 5 октомври в цялата страна. Тази година участниците се фокусират върху промяната на член 105 от Семейния кодекс,..

публикувано на 21.09.18 в 14:40

Успешна година за детската градина в Ново село

На Обединено детско заведение (ОДЗ) „Акад. Стефан Младенов“ във видинското село Ново село определено му върви тази година. Измерено в цифри. 68 деца на възраст от годинка и половина до шест ще посещават четири групи в детските градини на четирите села от общината и една яслена група в Ново село. За пръв път от няколко години групите..

публикувано на 21.09.18 в 10:00

За щъркелите и хората (видео)

За два млади щъркела се грижат семейство фермери от село Долно Церовене в община Якимово. През пролетта буря събаря гнездото , четирите малки падат и две от тях остават с по едно счупено крило. Стопанката на имота, в който е гнездото, Маруся Велкова, храни цяло лято и четирите малки щъркелчета. Сега здравите са излетели на юг, а двете с..

публикувано на 20.09.18 в 16:51